Mrjest oskara i podizanje njihove mlađi i nije toliko komplicirano koliko poticanje istih na sam cin. Oskari postaju spolno zreli nakon cca. 1,5 godine (tu vec imaju oko 15-ak cm velicine - ovisi kakvi su im uvjeti u akvariju - hrana, kvaliteta vode). Nakon sto si nadu partnera i budu spremni za mrjest, pocinju sa "ljubavnim igrama" koje su karakteristicne za vecinu ciklida. Par pocinje cistiti odredenu povrsinu (to je najcesce neki plosnati kamen ili neka druga ravna povrsina) gdje ce zenka poloziti jaja (moze ih biti i preko tisucu komada

). Nakon toga zenka ce u nekoliko naleta poloziti jaja nakon cega ih muzijak, naravno

, oploduje. Kao i kod drugih ciklida velike su sanse da im prvi mrjest nece biti uspjesan sto te nebi trebalo brinuti jer jednom kad se upare uglavnom ostaju zajedno te ce tako i svaki naredni mrjest biti uspjesniji. cca 40 sati nakon sto su jaja oplodena (ovdje su jako bitni konstantni parametri vode) iz njih se izljezu malci. Prvih 4 dana se hrane svojim zumancanim kesicama, a nokon toga ih je potrebno hraniti sa kvalitetnom i visokoproteinskom hranom (artemija, mikro crvi, izmrvljena hrana za odrasle ribe.... improviziraj... ako negdje naletis na gliste, samo ih dobro usitni i da vidis urnebesa). Oskari su vrlo brizni roditelji i dokle god vidis da ih paze mozes ih ostavit zajedno iako je po meni najbolje odvojit malce cim proplivaju.
Sretno!
btw. ako te zanima, postoje sitni trikovi kako ih potaknuti na mrjest ali o tome drugom prilikom jer mi se fakat vise neda pisat.

!!!Osacar rules!!!