Kolovoz 04, 2025, 16:33:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: DIY vs. kupovni - jednom za svagda  (Posjeta: 9316 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • između korica
DIY vs. kupovni - jednom za svagda
« u: Listopad 29, 2006, 09:49:00 prijepodne »

ovako,

s obzirom da na proljece planiram seliti svoje bebe skalare u novi veliki dom (nadam se 200-300l) zelim vasa misljenja i preporuke

Kod DIY akvarija me muci sklepavanje poklopca, i kombiniranje filtera, grijaca i rasvjete bas za tank koji nabavim/napravim (hvala bogu pa vas ima na forumu koji to radite). To mi se cini kao velika gnjavaza, puno hodanja po petshpovima koji su mi predaleko i razbijanja glave s kapacitetima, watima i snagom (mozete ocekivati pitanje za svaki komadic opreme na forumu ako se odlucim za ovu soluciju). Cini mi se da kolika je usteda love toliko gubis na vremenu i zivciranju

No opet, vidim da vas jako puno dodaje dodatnu rasvjetu kupovne akvarije, pa dodatnu aeraciju pa co2 pa niste zadovoljni filterima... A onda mi se opet cini da i s kupovnim ima dosta za***ancije.

Molim Vas, dakle da mi predlozite DIY ili kupovni? Jewel ili Cayman? Ili nesto trece? i svakako argumentirajte svoje odgovore...

unaprijed hvala
u oblacima

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2006, 09:51:00 prijepodne »

i pod "ima vas na forumu koji TO radite" sam mislila na izradu tanka (staklo, silikon...)

ovo pisem jer sam tu okruzena nekim ugrozenim ljudima
u oblacima

Offline yeljo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2006, 10:00:00 prijepodne »
diy osim pumpe za vodu, grijača i rasv. cijevi... što više diy.
moje skromno mišljenje da novac nije faktor za odlućivanje pri toj odluci, nego užitak same izrade potrebnih komponenti za oku ugodan, efikasan, lako održiv,
akvarijski sistem. u konačnici to može izaći i skuplje nego "konfekcijske" varijante.
no sistem koji dobivaš mislim da se ne može mjeriti sa kataloškom kupnjom.

pozdrav iz Bjelovara

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2006, 10:11:00 prijepodne »
Prvi put sam kupio akvarij... Manje živciranje, više love... Sad sam uzeo DIY tank od jednog kolege tu sa foruma, stalak je home made, poklopac je isto home made(makar je tek u izradi), filter je nutarnji sa vanjskom pumpom... Kupljeno je vrlo malo stvari i za sad sam jako zadovoljan jer sam mogao napraviti stalak kakav sam želio, ubacit rasvjetu i pokolpac koji želim, a filter protoka vrlo velikog(a to nebih bio dobi sa bilo kojim kupljenim filterom)...
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2006, 10:19:00 prijepodne »
 DIY....u svakom slučaju..

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #5 u: Listopad 29, 2006, 10:36:00 prijepodne »
...kupovni su često ograničeni slabijim filterom nego što bi ga mogao imati u DIY-u i lošijim osvjetljenjem kojeg je BTW malo teže nadogradit dodatnom lampom zbog skučenosti prostora u poklopcu...
....i često nam ne odgovaraju uobičajene dimenzije (dך×v) kupovnog akvarija...

Offline frida lang

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 29, 2006, 11:19:00 prijepodne »

Citat: GROF
...kupovni su često ograničeni slabijim filterom nego što bi ga mogao imati u DIY-u i lošijim osvjetljenjem kojeg je BTW malo teže nadogradit dodatnom lampom zbog skučenosti prostora u poklopcu...
....i često nam ne odgovaraju uobičajene dimenzije (dך×v) kupovnog akvarija...

slušaj tatu od zanata!
split

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 29, 2006, 12:34:00 poslijepodne »
E, sad da malo upadnemi ujedno se Ispričavam duboko kolegici Ivanki.I mene to zanima jer planiram uzet ag ili napravit od 350, 400 lit Kako rješit stvar sa poklopcem? Pojedinačno koliko znam se prodaju samo juwel i problem kako kod njihovih poklopca ugradit koju lampu više? Rasturit poklopac?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #8 u: Listopad 29, 2006, 14:06:00 poslijepodne »

Imam doma gotovo sve DIY i sve sam manje zadovoljan. Poklopci od drveta se svijaju, vitopere i bubre. Poklopci od lima su izgrebani, a lim je tesko dovesti na prave dimenzije kada ga se svija. Preljevni filter ruzi vise od kupovnog.
Kad lijepis staklo, ovisno o spretnosti, fuge ti nikad nece ispast ko tvornicki, tesko ga je centrirati, zamuljat ces stakla sa silikonom 100% ako radis prvi put.

E sad, ako imas doma dobrog alata, i ako ZNAS radit sa njim, moglo bi to ispasti OK, ali ako prvi put ides to raditi.... Jedino sto mi je stvarno ispadalo dobro, i sa cime sam jako zadovoljan je DIY rasvjeta sa prigusnicama iz stednih zarulja i DIY pozadine od stiropola sa fug masom.

Mislim da je najbolja kombinacija dati nekome na forumu da ti napravi akvarij. Netko tko cesto radi akvarije ce ti ga sigurno dobro napraviti, definitivno bolje nego sto ces ga sam i jeftinije nego u ducanu. Nek ti napravi akvarij po standardnoj mjeri i onda kupis samo poklopac za njega, i to takav u koji mozes dodati lampu, ili dvje.

Akvarij je prvenstveno ukras u kuci i kao takav ne bi trebao imati nekih grubih gresaka koji ga naružnjuju..to me bode u oci, kao da imas napuknuti prozor ili potrgan ormar.
Edited by: Teehee(R)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline aqua man

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 29, 2006, 14:19:00 poslijepodne »
Teehee(R) i mene iste stvari muče,što se tiče poklopca a i ostalog materijala Znam da je diy ipak puno jeftiniji ali na koncu ssvega(stakla,poklopca,filtera,pumpe,svijetla,co2,...)gotovo te jednaka cijena ispadne koda si kupio i gotov aq

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Listopad 29, 2006, 14:25:00 poslijepodne »
I ja razmisljam dugo koju bi opciju napravila od ove dvije. DIY je mozda jeftiniji... ali mozda i nije, ovisi kako sve to uzmes i koliko iskustva imas.

Ja sam se na kraju odlucila za atmana. Ima sve sto mislim da je uredu (zakrivljeni kutevi su imali presudnu ulogu   )... a zaista su jeftini! DIY ce biti sigurno jednog dana iz cistog gusta izrade, ali prvo bih htjela jos stosta nauciti.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline riza

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 29, 2006, 18:24:00 poslijepodne »

Kupi Caymana 110, ima sve kaj ti treba za start a poslje se lako modificira. Ja sam u svoga prvo dodao dve lampe, pa sam nakon par mjeseci stavio vanjski filter i to sad funkcionira preko godinu dana, stvarno nemam nikakvu primjedbu na taj akvarij.

Ljudi griješe kad idu radit DIY da bi uštedjeli, DIY je najbolje radit kad točno znas sta ti treba i onda napraviš savršeni akvarij za svoje potrebe.
Lokve, Gorski Kotar Hrvatska

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #12 u: Listopad 29, 2006, 18:28:00 poslijepodne »
Potpuno se slazem s ovom zadnjom recenicom, DIY je za iskusne ljude.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #13 u: Listopad 29, 2006, 18:28:00 poslijepodne »
E da, zaboravio sam dodati da je jos i DIY CO2 jaaako zahvlna stvarca!

Bas to, cijena DIY je na kraju gotovo ista jer ima toliko sitnica koje moras kupiti, ili kasnije krpati, tak da na kraju ispadne gotovo isto, al ruznije od kupovnog.

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 29, 2006, 18:45:00 poslijepodne »

Riza je u pravu, a i Ruki.

Ivanka, iako sam ja za DYI uvjek, preporucujem ti da kupis Caymana.
\"Who hears the fishes when they cry?\"

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #15 u: Listopad 30, 2006, 06:59:00 prijepodne »

Caymana ili Jewela? Cayman ima bolji poklopac ali ko ima bolju rasvjetu, bolji filter?

i hvala na opseznim odgovorima
u oblacima

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #16 u: Listopad 30, 2006, 07:12:00 prijepodne »
To ti sve ovisi od osobe do osobe, meni recimo Juwel ima bolji poklopac, rasvjeta je ista, cijev je cijev, Cayman mislim da ima bolji filter koji je meni osobno i ruzniji. Ja bih, odn. budem, uzeo Juwela, stavio t5 lampe i vanjski kanisterski filter.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #17 u: Listopad 30, 2006, 08:23:00 prijepodne »

da vam olaksam preporuke radi se prvenstveno o skalarima (i/ili tetrama vidi topic pod ribe)

s obzirom da se radi o pozamasnom ulaganju ne zelim donjeti pogresnu odluku. Jel mi mozes reci zasto jos jedan filter, pa zar su bas tak losi ti orginalni (jer sad imam mali jewel - rekord 60 - i skroz je o.k.) ili namjeravas drzati neke teske prasice od riba
u oblacima

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #18 u: Listopad 30, 2006, 08:52:00 prijepodne »

Jednom za svagda: nije mi jasno zašto ljudi kupe akvarij s ugrađenim filterom (npr. Juwel) i onda ga vade van. Ako kupiš gotov avkarij normalo je da dodaješ ono što nedostaje (npr. co2 ili još koju lampu), ali vaditi dobar filter van - ne kužim čemu? To je neisplativo. Onda je bolje kupovati komponente posebno ili djelomično raditi akvarij samostalno.

Neisplativo jekupovati originalne stalke za akvarij jer su bezobrazno skupi. Tu je DIY puno isplativiji. Najteže je složiti dobar poklopac. Ako ideš na DIY varijantu onda uzmi neki gotov poklopac, i normalnoaparaturu (filter i grijač). CO2 sistem je moguće izraditi doma, ali ljestve za otapanje CO2 je najbolje kupiti.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #19 u: Listopad 30, 2006, 08:54:00 prijepodne »
jel bi mi mogao netko (s boljim pristupom petshopovima) reci kakvi se poklopci tocno mogu kupiti?
u oblacima

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #20 u: Listopad 30, 2006, 09:47:00 prijepodne »
Evo ovdje imas poklopce - link.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #21 u: Listopad 30, 2006, 10:00:00 prijepodne »

da to sam vec vidjela, smjesno skupo a dimenzije i nisu bas neke, htjela bih ipak malo vise od 200 l, pa je sirina 35 bez veze (ostale nisam ni gledala jer su preskupi)
u oblacima

Offline sb_tropic

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #22 u: Listopad 30, 2006, 12:53:00 poslijepodne »
Moj glas je za DIY poklopac-imas dosta nacina i opcija izrade tu na forumu
KOCKICE SB

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #23 u: Listopad 30, 2006, 15:07:00 poslijepodne »
JA sam za DIY.. i ne smatram da je DIY za iskusne, vec za spretne ljude. JA sam svoj DIY radio sam.. prvi put i prezadovoljan sam. Lijepo je ispalo sve a ukupno me kostalo cca 1500kn. Toliko me kosta samo stalak za rio 240 (radio sam akvarij 120x40x50) Sv eje boje bukovine, poklopac je ispao super i prezadovoljan sam.. Da sam isao u kupovinu gotovog kostalo bi me oko 3000+ kn i dobio bi istu stvar s potpisom....

Ako si hrabra i ako se kuzis u izradu (sve ima na forumu,, kako napraviti lijepe fuge, kako ocistiti staklo od silikona..) DIY je najisplativija opcije.. Jos kao plus svima se mosh hvaliti kako si ti to napravila...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Listopad 30, 2006, 17:53:00 poslijepodne »
Pa cuj, problem dolazi ako potrosis tolko para i na kraju se nemas cime hvaliti  
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...