Kolovoz 20, 2025, 08:25:58 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Betta svijet...  (Posjeta: 15974 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #50 u: Listopad 29, 2006, 13:45:00 poslijepodne »
Hvala ivanka, no daleko je jos od toga. Ima previse troskova oko stana za sad pa ce vjerojatno jedini borci kroz jos neko vrijeme biti ovi koji su i sada tu, ili tu i tamo koji vise.

Nije takvu ravnotezu toliko tesko postic, po svemu sudeci je lakse odrzavati takav akvarij nego umjetni. Al treba malo znanja i iskusta... planiram ih nabaviti  

Daljnji razvoj betta 22 l akvarija:

Kupila grlo i lampe. Nije bilo tocno onih lampi sto si rekao max, bilo je samo od 40 i 25 W i to obje na 30° najvise. Sad neznam koju je bolje staviti, jacu ili slabiju?

Danas idem u realizaciju "poklopca", tj. idem busiti :D Sreca pa sam puna alata u novom stanu, tamo se raaaadiiii.

Btw. How do you like my new potpis?  
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Betta svijet...
« Odgovori #51 u: Listopad 29, 2006, 19:47:00 poslijepodne »
Citat: Gwyneeth

Kupila grlo i lampe. Nije bilo tocno onih lampi sto si rekao max, bilo je samo od 40 i 25 W i to obje na 30° najvise. Sad neznam koju je bolje staviti, jacu ili slabiju?

Slabija je bolja, manje grije . Ja sam u početku imao tu slabiju dok nisam naletio na ovu s većim kutem.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
Betta svijet...
« Odgovori #52 u: Listopad 30, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
slike, slike, kak je ispalo
u oblacima

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #53 u: Listopad 30, 2006, 18:00:00 poslijepodne »
Evo jedina slika relativno uspjesna od 4. borca
...Pula...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
Betta svijet...
« Odgovori #54 u: Studeni 04, 2006, 17:54:00 poslijepodne »

max, gwyneeth, imam jedno pitanje. onako usput.

Vidim da oboje imate iskustva s fucanjem peraja zbog prejakog strujanja vode, ja planiram dok nabavim novi tank i preselim zvijeri koje imam u veci Jewel record 60 srediti za bete. U njemu je orginalni filter s pumpom za koju ne znam kako bi sredila, a sad je strujanje vode poprilicno. Hoce li to biti problem? Ili im se to dogadja samo u malim akvarijima? u ovaj Jewel stane oko 47 l, dok oduzmem za sljunak itd...

ako mislite da ce im se peraje i ovdje fucati, molim da me savjetujete kak preraditi tu pumpicu

thanks
u oblacima

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Betta svijet...
« Odgovori #55 u: Studeni 04, 2006, 19:31:00 poslijepodne »
Citat: ivanka
molim da me savjetujete kak preraditi tu pumpicu

Bojim se da ne bih znao kako preraditi pumpicu a zacijelo znam da im je najbolje bez ikakve
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #56 u: Studeni 04, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
Bettama 0 % strujanja najbolje, ali ni ja neznam kako da skroz iskljucim strujanje dok ne sredim prirodnu filtraciju.

Inace, ugradila sam svijetlo u "poklopac" i ne valja    1. Preslabo je, 2. Vidi se, drvo nije dovoljno uvuceno kako sam mislila da ce biti, 3. lose je  

Bez stolne neonke:

Sa:
...Pula...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #57 u: Prosinac 07, 2006, 18:12:00 poslijepodne »
Nema nas vec neko vrijeme ha? :D

Nis, moram staviti koju slikicu, evo jedna od posljednjih najdrazeg mi borca (bivse zenke lol )

Sada cu vratiti spot svijetlo jer sam upotrijebila algol i vidjet cu ako su bakterije mozda koji antibiotik ubaciti.

Ovom borcu nikako da peraje narastu jer se non-stop nateze s nigrosima a 2 crvena su se ofucala (jedan je bio dobio par mini.nigrosa da pozderu ostatke hrane jer sam bacila previse hrane pa se narajcao na njih   ) a drugi se bio zakacio na ostru biljku umjetnu i sada se oporavlja. Evo ih:

Cetvrti, onaj koji je bio jadan i ruzan je dosao predivan. Peraje su mu skroz narasle... Vec su se malo i ocufale   . Teehee je rekao da oce skroz plavog, zaboravila sam spomenuti ovog jer uvijek zaboravljam da ga imam  

...Pula...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #58 u: Prosinac 07, 2006, 19:04:00 poslijepodne »
Nema nas vec neko vrijeme ha? :D

Nis, moram staviti koju slikicu, evo jedna od posljednjih najdrazeg mi borca (bivse zenke lol )

Sada cu vratiti spot svijetlo jer sam upotrijebila algol i vidjet cu ako su bakterije mozda koji antibiotik ubaciti.

Ovom borcu nikako da peraje narastu jer se non-stop nateze s nigrosima a 2 crvena su se ofucala (jedan je bio dobio par mini.nigrosa da pozderu ostatke hrane jer sam bacila previse hrane pa se narajcao na njih   ) a drugi se bio zakacio na ostru biljku umjetnu i sada se oporavlja. Evo ih:

Cetvrti, onaj koji je bio jadan i ruzan je dosao predivan. Peraje su mu skroz narasle... Vec su se malo i ocufale   . Teehee je rekao da oce skroz plavog, zaboravila sam spomenuti ovog jer uvijek zaboravljam da ga imam  

...Pula...

Offline Miki_BL

• Punopravni član
Betta svijet...
« Odgovori #59 u: Prosinac 07, 2006, 20:58:00 poslijepodne »
Po mom misljenju toj ptici nikako nije mjesto pored akvarijuma pogotovo pored boraca koji su dvodihalice i vecinu vazduha uzimaju izvan vode odnosno "udisu" atmosferski vazduh koji je naravno pun raznih cestica prasine od te ptice (nisam obratio paznju koja je ptica u pitanju) a pogotovo te prasine ima ako pticu drzis kako treba i umjesto papira na dnu kaveza imas pijesak (inace od same pomisli da neko ima papir u kavezu zgrozavam se).

E sada jedan savjet za izradu akvarijuma za drzanje vise muzjaka sijamskog borca a da nisu zajedno i da imas i filter i grijac, naravno samo po jedan i filter i grijac.

Evo slike kako bih ja to napravio:

Ja bih napravio ovakav aq dimenzija 90 x 25 x 25 sto ti je oko 56 litara sa pregrada tj 6 aq za borce sto dodje po jednom aq oko 9 litara. Svaki aq tj svaku pregradu spojis crijevima i napravis zakon spojenih posuda radi cirkulacije vode i prelijevanja iz jedne u drugu. Nije tegla i ima solidno prostora, borci razdvojeni a stalno se sepure jedan na drugog sto i treba da rade jer ako ne sire peraje one se slijepe i prekrije ih plijesan. Grijac stavis u vanjski filter od 50 W i svi sretni i zadovoljni.   Filter ti moze pokretati i vazdusna pumpa jer ne treba neki veliki protok vode za njih.

P.S.
Bravo ja       .

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Betta svijet...
« Odgovori #60 u: Prosinac 07, 2006, 23:04:00 poslijepodne »

Poštovana Gwyneeth,

Pojačanje za Betta svijet stiže, nadam se za ovaj vikend,ostalo na PP ili tel.

Ovo smo nazvali "mali raj za bette", zahvaljujući RENTI,Elene&Davoru,Ninchi i Branku:

Lijepi pozdrav i ustrajte u ideji!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
Betta svijet...
« Odgovori #61 u: Prosinac 08, 2006, 10:59:00 prijepodne »

Citat: Miki_BL
Evo slike kako bih ja to napravio:

Ja bih napravio ovakav aq dimenzija 90 x 25 x 25 sto ti je oko 56 litara sa pregrada tj 6 aq za borce sto dodje po jednom aq oko 9 litara.Svaki aq tj svaku pregradu spojis crijevima i napravis zakon spojenih posuda radi cirkulacije vode i prelijevanja iz jedne u drugu. Bravo ja .

pa bolje onda 90x30x30 - za tih 5 cm visine dobis skoro trideset litara vise, i ja bi stavila manje pregrada tak da se tim borcima mogu staviti i zenke... Kraj pregrada se mogu posaditi biljke tak da se ne spince bas cijeli dan.

al imam jedno pitanje, koje je mozda malo glupo. naime moje razmjevanje opreme seze od kupi gotov set do ukljuci u struju. pa me zanimaju ona crijeva koja su na slici zuta: njih samo postavis i to je to? voda ide sama?
u oblacima

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #62 u: Prosinac 08, 2006, 16:51:00 poslijepodne »
Prvo, Miki, sto se ptica tice (nije jedna nego 4 i rijec je o zebama) - istina, prase i prljaju ali nista vise nego mi to rade psi i macka, nista vise prasine oko akvarija nema nego na policama na drugom kraju sobe pa se nebih slozila da im je tamo lose. Osim toga, zebe pored akvarija dobivaju svijetlo i potrebnu vlaznost. To je tako za sada jer me prostor ogranicava da ih bolje smjestim (mislim na zebe, njima je jedino mozda lose jer do njih dopire malo ili nista danjeg svijetla).

A za ideju... paaa, moram priznati da sam tako nesto razmisljala, ali me mucilo to da mi se cinilo da dok bi voda dosla do zadnjeg akvarija u nizu bi se rashladila! Ili to nije bas tako? I Kako bi u vanjski filter stao grijac, koji?   To bi sve zajedno bilo  oko 56 l, koji bi to filter bio dovoljan i da li je grijac koji bi za normalnih 60-tak l bio dovoljan ili treba jaci s obzirom da se voda sigurno brze hladi?

Ivanka, i ja se slazem u tih par cm vise, zasto ne?
A sto se cijevi tice to, koliko ja znam (a neznam bas   ) ide samo, gravitacija osmoza fizika kemija    Salim se, ali ako stavis na jedan kraj sisaljku, drugi ubacujes vodu, sigurno ce se sve u sredini ravnati da bude svugdje jednako vode dok god se koja cijevcica ne zastopa (zato se elektronski uredjaji ne drze blizu akvarija... ili se akvariji ne drze na njima, da)...

Jel sam u pravu? Jel nas moze tko nauciti pravim pojmovima?  

I da, Miki, bravo ti    

Kolonelo, maleni su med, vec su veliki!! Ja ih jos zamisljala ko vrhove pribadaca   Ajde javite se da nesto sredimo! Hvala!
...Pula...

Offline Miki_BL

• Punopravni član
Betta svijet...
« Odgovori #63 u: Prosinac 08, 2006, 20:13:00 poslijepodne »
Gwyneeth, u pravu si za crijeva.

Ivanka, u tim cijevima ili ti pak crijevima koja su na slici zute boje ne smije biti vazduha a posto je to zakon spojenih posuda koji se uci u osnovnoj skoli trebalo bi da znas kako to funkcionise i da se nivo vode izjednacuje u ovom slucaju.Visak vode prelazi tamo gdje ga ima manje i za to ne treba nikakva naprava tj uredjaj ver ti treba samo nesto da gura vodu , cistu vodu, iz filtera u prvu pregradu a samo iz zadnje pregrade ide cijev ili crijevo u filter.

Gwyneeth, mozes da stavis od 100 W grijac u filter i nemas brige za cirkulaciju i temperaturu. Naravno da nece biti bas identicna temperatura i prvoj i zadnjoj pregradi ali max odsupanje ce biti 2-3 stepena pod uslovom da voda kruzi 24 sata tj neprestano. Nemoj da regulises temperaturu mjereci ju u zadnjoj predradi vec na osnovu prve pregrade u koju ulazi zagrijana voda iz filtera da ne bi nastimala 28-29 u zadnjoj a da u prvoj bude 31-32 stepena i da skuhas borca a i za njega je to puno.

Ivanka, ako mislis mrijestiti borce u ovakvom sistemu odmah odustani jer ce ti malci proci u drugu pregradu proz prelivne cijevi i pojesce ih drugi borci. Ako vec hoces da ih mrijestis kupis si akvarijum od 10-15 litara i tu ih mrijestis a ako mislis da drzis muzjaka i zenku zajedno u jednoj pregradi muzjak ce stalno da proganja zenku pa cak mozda i da ju ubije s vremenom.

A ove sam dimenzije stavio iz razloga sto sam vidio da sve to stoji na klaviru ako se ne varam.

Nadam se da niko taj klavir ne svira sada kada su ribe na njemu zbog vibracija i ostalog sto smeta ribama pa i pticama.

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Betta svijet...
« Odgovori #64 u: Prosinac 08, 2006, 20:51:00 poslijepodne »

Citat: kolonelo sipica

Poštovana Gwyneeth,

Pojaèanje za Betta svijet stiže, nadam se za ovaj vikend,ostalo na PP ili tel.

Ovo smo nazvali "mali raj za bette", zahvaljujuæi RENTI,Elene&Davoru,Ninchi i Branku:

Lijepi pozdrav i ustrajte u ideji!!!!!!!!!!!!!!!!!!

raj zasad...dok ne narastu
pegaC
Prelog

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Betta svijet...
« Odgovori #65 u: Prosinac 08, 2006, 22:41:00 poslijepodne »
ako mislis mrijestiti borce u ovakvom sistemu odmah
odustani jer ce ti malci proci u drugu pregradu proz prelivne cijevi i
pojesce ih drugi borci.

a da se na usis stavi spuzva sa spuzva-filtera? dali bi zakonom spojenih posuda to moglo funkcionirati...

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Betta svijet...
« Odgovori #66 u: Prosinac 08, 2006, 23:30:00 poslijepodne »
to sa spužvom bi funkcioniralo, ali ta spužv tada mora biti jako porozna.
Ideja sa pumpom i sistemom spojenih posuda je dobra i temperaturna razlika ne bi trebala biti prevelika jer voda cirkulira a temperatura se razmijenjuje i preko stijenki pregradnog stakla, u tom slučaju bi za pregradu trebalo koristiti što tanje staklo, a možda još i bolje kada bi se na staklu za pregrade dale napraviti široke rupe pri dnu i preko njih nalijepiti mrežica.
Možda glupa, a možda i pametna ideja.

tomislavc

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Betta svijet...
« Odgovori #67 u: Prosinac 09, 2006, 00:03:00 prijepodne »
Citat: tciglenecki
a možda još i bolje kada bi se na staklu za pregrade
dale napraviti široke rupe pri dnu i preko njih nalijepiti mrežica.
Možda glupa, a možda i pametna ideja.

nije glupa ideja samo mislim da bi se s vremenom mrezica zastopala od
algi, smeca, itd... mislim da je bolja solucija to sa cijevima i na
njima porozna spuzva...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
Betta svijet...
« Odgovori #68 u: Prosinac 10, 2006, 10:31:00 prijepodne »

Ivanka, u tim cijevima ili ti pak crijevima koja su na slici zute boje ne smije biti vazduha a posto je to zakon spojenih posuda koji se uci u osnovnoj skoli trebalo bi da znas kako to funkcionise i da se nivo vode izjednacuje u ovom slucaju.

Pa bas ti hvala da mi tak javno govoris koliko sam glupa...

Ivanka, ako mislis mrijestiti borce u ovakvom sistemu odmah odustani jer ce ti malci proci u drugu pregradu proz prelivne cijevi i pojesce ih drugi borci. Ako vec hoces da ih mrijestis kupis si akvarijum od 10-15 litara i tu ih mrijestis a ako mislis da drzis muzjaka i zenku zajedno u jednoj pregradi muzjak ce stalno da proganja zenku pa cak mozda i da ju ubije s vremenom.
ja ne mislim nista trenutno a ako/dok budem konacno drzala borce na namjeravam drzati jednu zenku s jednim muzjakom. takav idiot nisam, na kraju krajeva svugdje je istaknuti da treba drzati bar tri zenke na jednog muzjaka.

u oblacima

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #69 u: Prosinac 10, 2006, 14:55:00 poslijepodne »
Ne se ljutiti ivanka nije Miki nis lose mislio. A Miki, mislim da se malo cega ljudi sjecaju iz osnovne ako im kasnije nije bilo potrebno u zivotu. Ja, nikad nisam ucila o zakonu spojenih posuda, samo nesto slicno a ostalo zakljucujem logikom ili internetom, pa i nije lijepo govorit ljudima tako ako te pitaju za savjet.

Dalje, Miki, stoje trenutno na klaviru iz razloga sto mi klavir smeta, stan mi je pun nepotrebnih stvari i sve sto je je privremeno jer selim uskoro. Klavir prodajem. (btw. netko zainteresiran?   Antikni 100 god, tipke od slonovace....) Tako da ce svi ti akvariji imati svoje mjesto u novom stanu. Tako cu i duzinu napraviti prema mogucnostima pa ce mozda moci biti i duze. Zato se sada pitam, koliko je moguce napraviti duzinu (znaci recimo 120 cm) a da sve to i dalje funkcionira (mislim prvenstveno i opet na grijanje.)

Sto se tice drzanja zenki sa muzjacima to moze funkcionirati u jednom vecem akvariju i sa vise zenki. Inace mi je u planu zenke drzati samo odvojene u zejednickim akvarijima... i same se dovoljno mlate, nemoraju i sa muzjakom jos. A za rasplod su dobre i te pregrade ako bude bilo spuzvice. Mada, nije potrebno toliko malaca, poneki mrijest cisto za guste je sasvim dovoljan... treba se kasnije toga rijesiti.
...Pula...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Betta svijet...
« Odgovori #70 u: Prosinac 10, 2006, 16:23:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth

2. Jer su biljke u Puli iznimno skupe ako ih ima ili ih uopce nema (sto se tice prodavaonica, a osobno neznam nikoga tko se bavi uzgojem bilja)

pa udostojiš se pojavit na sastanku akvarista pule i dobiš bilja da ne znaš šta češ s njim. samo treba pitat. a i ja ti mogu dat bilja, ako ti još uvjektreba.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #71 u: Prosinac 10, 2006, 17:05:00 poslijepodne »
Ma da ti pravo kazem niti ne gledam te sastanke kada su, nemam vremena, svratim na net tu i tamo da vidim sto je novo...

A biljaka ce mi trebati, samo sada necu nista dok ne sredim neke stvari jer nije isplativo.... A kada bude trebalo javim ti se pa cemo vidjeti Fala na ponudi!

...Pula...

Offline Miki_BL

• Punopravni član
Betta svijet...
« Odgovori #72 u: Prosinac 11, 2006, 02:03:00 prijepodne »
Ja lijepo dajem neke prijedloge i savjete i nikoga nisam mislio uvrijediti.

Ivanka, to o zakonu spojenih posuda koji se ucio u osnovnoj skoli sam pomenuo iz razloga sto bi se mogla mozda sjetiti kako to funkcionise i da ti dodje negdje iz podsvjesti a nikako da te omalovazavam a ne daj boze da ti kazem da si glupa.

Najbolje da ja ne dajem savjete da se neko opet ne bi naljutio.

A to da spuzvom u cijevima probajte pa cete vidjeti ishod dogadjaja koji nije bas najbolji

Pozdrav svima.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Betta svijet...
« Odgovori #73 u: Prosinac 11, 2006, 10:40:00 prijepodne »
ja onu "uvredljivu" poruku uopce nisam shvatio kao takvu... mislim da je covjek samo htjeo pomoci...

@Miki_BL: ne ide spuzva u cijev nego oko cijevi, mislio sam na spuzvu sa spuzva -filtera koja se koristi za mrijestilista...

@Gwyneeth: ni ja nisam mogao u dogovoreni sat na proslom okupljanju,
zamolio ekipu ako moze malo kasnije i nije bilo nikakvih problema,
stigao malo kasnije i bome zadrzali se i raspricali... tako da o tome
da se nema vremena bi se dalo raspravljati, bitna je volja i zelja...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Betta svijet...
« Odgovori #74 u: Prosinac 11, 2006, 15:59:00 poslijepodne »
Ma nisam ni ja shvatila previse uvredljivo, cista zbrka u izrazavanju, totalno nebitno.

Zasto Miki mislis da ishod sa spuzvom nebi bio dobar? Meni se cini da protok nebi bio dovoljan, mozda sve to isto ali sa mrezicom a ne spuzvom, onom kao za mrijestilice... Ili s nicim pa ne imati posla sa malim ribama u tim akvarijima.

Mastino, onu subotu mi nije nikako odgovaralo, a zadnja 2 mjeseca se jedva sjetim jesti, kakva okupljanja... biti ce vremena kada sredim bolji posao koji ce mi ostaviti vise mjesta slobodnim aktivnostima. A moram biti iskrena i priznati da mi je ipak neugodno doci kao jedino zensko na okupljanja. Ako bude jos koja javite mi

...Pula...