Svibanj 07, 2025, 00:07:49 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: musice  (Posjeta: 6629 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline šokre

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
musice
« u: Rujan 20, 2006, 13:07:00 poslijepodne »
zanim me kako uzgojiti male musice (fruit flies) za hranu za male bogomoljke. jos sam nasao na netu da jedu aphids, sto god to bilo, leafhoppers, pinhead crickets itd. moze ko objasniti ugoj bilo kojih od navedenih? i molo objasniti kaj su ovi drugi.
Shpaolin

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
musice
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2006, 13:29:00 poslijepodne »
stavi na tanjurić šniticu naranče, komadić banane i prereži bobicu dvije grožđa. To lijepo stavi na tanjurić i ostavi tako 4-5dana.... ovo će lagano početi truliti,a mušice će se početi sakupljati... kad primjetiš mušice onda lijepo to voće prebaciš u staklenku. Staklenku ne pokrivaš. Sutradan češ vidjeti da će i u staklenki biti mušica. Zatim gazom porkriješ staklenku i učvrstiš je gumicom. Višak gaze odrežeš. Ja sam uvijek ovom metodom uspio. Samo kreni to odmah jer u zimskim mjesecima nečeš baš biti uspješan. Odnosno hočeš ako ih sada uspiješ sakupiti dosta i da one polože jaja u to voće.

.....  recimo nakon nekoliko dana nakon stavljanja mušica i voća, voće preseliti u drugu staklenku, a mušicama dati drugo voće. Tako češ konstantno imati novih naraštaja.

Sretno.  
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
musice
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2006, 19:16:00 poslijepodne »
za mlade bogomoljke bolje ti je davati im komadiće mesa bez začina i soli na hranilicu (igla s koncem koju njišeš pred njima...)...komadići bi trebali biti manji jer se bojim da su mušice prevelike za tek izlegnute religiose!
† BLACK RAIN †

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
musice
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2006, 19:41:00 poslijepodne »

Daj Ozzy...uzdrži se molim te.

Meso definitivno nije adekvatna hrana za bogomoljke koje su specijalizirani kukcojedi. Sve i da ih se može odgojiti na mesu, probaj ti mahati svakoj od 100 malih bogomoljkica komadićem mesa na koncu (jeez...)

Šokre, vinske (voćne) mušice Drosophila melanogastersu odlična , i vjerojatno najbolja hrana za male bogomoljkice jer se ravnomjerno raspoređuju po volumenu terarija (lete naokolo) pa ih nimfe lakše spaze i ulove. Probaj Sašinu metodu, a možeš pokušati i s nekom od metoda komercijalnog uzgoja koje su detaljno opisane na internetu.

Aphids su lisne uši. njih možeš pronaći obilato tijekom proljeća iljeta.

Leafhoppers su livadne pjenuše (porodica: pjenuše (Cercopidae), rod: Philaenus). Nalikuju na male (uglavnom zelene) skakavčiće duge 5-6mm, i možeš ih naći u velikim količinama na livadama od proljeća do jeseni. Mislim da su malo prekrupni za tek rođene bogomoljke.

Pinhead crickets su tekizlegleličinke kućnog ili stepskog šturka (cvrčka), dakle Acheta domestica ili Grillus assimilis (duljine 2-3mm). To su kulture koje se redovno koriste za prehrani terarijskih životinja i lako se i brzo uzgajaju. Evo ti link s uputstvima za uzgoj.

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
musice
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2006, 19:57:00 poslijepodne »
nino godinama se bavim kukcima i hranim ih mesom i to mi je rekao predsjednik hrv. entomoloskog drustva, zar treba proturijeciti a k tome sam sam se uvjerio da im nije nista bilo. naravno ne samo time, to je ajmo reć dodatni obrok i oni prvi obroci dok bogomoljka može savladati veći plijen iako ih nikad nisam hranio živom hranom uvijek mrtvim kukcima. i ja sam mu rekao da si ne ostavlja sve mlade nego njih par.
† BLACK RAIN †

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
musice
« Odgovori #5 u: Rujan 20, 2006, 20:10:00 poslijepodne »
Meso kralježnjaka nije dobra hrana za kukcojede i točka. Sadrži daleko manje proteina i puno previše masnoća. Bogomoljke, male i velike, treba hraniti živom hranom (kukcima)adekvatne valičine. Ne znam koji ti je to predsjednik Hrv. entomološkog društva preporučio, ali to je definitivno notorna glupost, ili si ti to shvatio na način koji tebi odgovara. To je kao da mi kažeš da djecu trebaothraniti na čokoladi jer im je fina i hoće je jesti. Svakako da će bogomoljke prihvatiti bilo koju hranu animalnog podrijetla,ali to nije prikladna i zdrava ishrana.Sve bogomoljke - od novorođenih pa do odraslih savršeno su opremljene i sposobne za hvatanje i svladavanje kukaca primjerene veličine. Edited by: Nino G

Offline LeeMoon

• Punopravni član
musice
« Odgovori #6 u: Rujan 20, 2006, 22:05:00 poslijepodne »
šokre ja bi vrlo rado udomio jednu (ili nekoliko) bogomoljki iz tvog legla ako moze

Offline šokre

• Novi član
  • *
musice
« Odgovori #7 u: Rujan 20, 2006, 23:01:00 poslijepodne »

hvala lijepa na savijetima. sto se tice udomiteljstva, naravno da, ako se izlegu, ce biti za sve koji hoce probat. samo se nadam da cu uspijeti uzgojiti te male musice da mi se ne pojedu medjusobno. sutra stavljam voce jer su rekli lijepo vrijeme, pa cemo vidjeti. inace uzgajam od prije tjedan dana male zohare, sad su vec pocrnili i povecali se. u pocetku su bili prozirni. brijem da bi i oni bili dobri kad su mali.

hvala ekipa jos jednom na savjetima. javim se sutra ak kaj uspijem
Shpaolin

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
musice
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2006, 09:46:00 prijepodne »
žohari barem dubie koje ja imam su prevelike u prvom stadiju za mlade bogomoljke. moj ti je savjet da mlade pustiš ne dijeliš okolo jer ih je jako teško održati na životu, pusti nekpriroda napravi svoje. a ako netko želi mladeneka učini isto, nađite ooteku ispod kamena ili na autobusnoj stanici na krovu sa donje strane i na proljeće si uzmite par komada...
† BLACK RAIN †

Offline kju_

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #9 u: Rujan 21, 2006, 22:51:00 poslijepodne »
Heh, a može i ovako ;)

Kao prvo, bogomoljke ne dišu ustima već stigmama na abdomenu al to već svi znamo 100%. Zato se preporučuje, kao i paličnjacima, da terarij ima bar jednu stranu mrežastu (moji svi terariji su homemade i ta mrežica je alfa i omega svakog) jer će na njoj mirovati i nesmetano disati.
E sad, iskoristi tu jednu stranu u korist mušica - napravi rupice (2-3, ne treba ti više) u mrežici, nek im je "fi" 4-6mm. U terarij plasiraj mali tanjurić ili posudicu i spusti npr. jabuku i povremeno ju pošpricaj. Mušice joj neće odoljeti, a posudica je tu radi sokova koje će plod tijekom lagane dekompozicije puštati a ti ne želiš nehigijenske uvjete za svoje nimfice, pretpostavljam.

Meso Vertebrata bogomoljkama??? Nikad čula. Ujedno potpisujem sve što je Nino G napisao na ovu temu (besmisleno je ponavljati). Meni nikad ne bi ni palo na pamet njoj PONUDITI meso... a kamoli zamisliti da ga ona i pojede.
Iako, ostavljam mogućnost otvorenu. Bogomoljke jedu male puževe i gujavice, od neheksapodnih beskralješnjaka. Dakle, ne mora nužno hrskati kao Coleoptere.

Žohari (nimfe) će ti biti vrlo upotrebljivi kad mali vragovi narastu... vidjet ćeš koliko puno mogu pojesti :D
Sad ti je malo zeznuto... trebao si ranije (početak ljeta) sa bogomoljkama startati i isprobavati - moj savjet (ljeti, kad je klope u izobilju gdje god se okreneš) - noćni leptiri. Svaki, ali svaki je pogodan, neovisno o uzrastu nimfe. Upali lampu na balkonu/dvorištu u mraku gdje je manje svjetla i nek ti gori sat vremena. Onda pohvataj u teglu sve to. Trajat će ti do sutradan navečer za jednu bogomoljku ;)

Reci, o kojoj vrsti se radi? Ako je M. religiosa (a postoji veća šansa jer ih ima ko pljeve kod mene) onda nemaš beda do svibnja nagodinu, kad će mali vragovi isplivati iz pjenaste oothece.
Kad ti profunkcioniraju nimfe (bit će ih u ootheci 100-300) javi se ;)
Bakterije su jedina kultura koju neki imaju.

min.svartberg

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2006, 12:24:00 poslijepodne »
Palo mi još nešto na pamet - jesi čuo kad za gubare, Lymantria dispar? To ti je kod nas superštetna vrsta u listopadnim šumama i kad pošašave, pobrste sav parenhim lista i ostave samo žile... uglavnom, pogledaj slike jaja, možeš ih naći na grabu, hrastu, voćkama negdje... Ostruži jaja sa kore (po paketu je oko 500-tinjak komada), možeš ići baš sada tražiti jer gubar prezimi kao jaje. Strpi se koji mjesec, drži na toplom i izaći će ti male gusjenice. Razvijaju se superbrzo. Hraniš ih BILO ČIME (gubar je uvršten u top 100 najgorih štetnika ikada, ujedno i jer napada preko 300 biljnih vrsta) i lagano prebacuješ kod bogomoljke (njih, jasno drži odvojene jer u protivnom nećeš stići potrošiti sve te gubare) neovisno o stadiju. Jedino skroz male bogomoljke ne mogu jesti odraslog gubara.
Tako hraniš svog malog predatora a ujedno i pomažeš prirodi ;)
Ako ti ostane gubara, ponudi ih na forum, uvijek netko treba klope. Ne puštaj van imaga, radije pobij nekim Raidom, umjesto da ih pustiš.

min.svartberg

Offline šokre

• Novi član
  • *
musice
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2006, 22:50:00 poslijepodne »

daj mi reci zasto nimfe zohara nisu uptrbljive kad male bogomoljke tek izadju? pa zohici su tako mali da ih ja jedva vidim, dobro i zato jer su prozirni. kaj nije to dobra hrana?

sto se tice gubara, nisam mogao otvoriti sliku tak da ne znam kako izgledaju. ako mozes jos koji link staviti bio bi zahvalan. ma ja si sve vise mislim da bi bilo najbolje da ja to odgodim za 5mj. kad bude fino toplo i vani hrane na pretek. jos nisam odlucio sta cu.

otvoren sam za savjete
Shpaolin

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
musice
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2006, 23:11:00 poslijepodne »
ja sam rekao za dubie da mi se cine velike za najmlađe bogomoljke
† BLACK RAIN †

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2006, 23:12:00 poslijepodne »
Sorry na linku, evo pravi (stalno greškom postam link local verzije sajta), clickni. Odi u prvu šumu (listopadnu), znaš 100% šta je hrast i do 2-2,5 metra visine imaš ta jaja...

Nimfe žohara (ovisno o vrsti) mogu biti daleko veće od te bogomoljke. Ako je manji od nje - go ahead! Najbolje je probati... mislila sam, zamisli 3. stadij nimfe žohara i prvi bogomoljke - ono...

Imaš na ovom linku o bogomoljkama. Malo pročitaj pa će ti biti jasnije, da sad ne pišem opet a imaš i slikica. Jer, ako je M. religiosa, nemaš druge nego čekati svibanj i lagano trčkaranje malih nimfi. Sad za to nema šanse - to je priroda namjestila tako - nema smisla da netko izađe iz jaja ako nema klope.
Gdje si našao oothecu?

Znaj samo jedno - kad krenu rasti, odvajaj odmah. Znaš i sam da ženka drmne mužjaka i prije nego prijeđe u akciju, ali uzmi u obzir i da će se dvije ženke i dva mužjaka i 5 ženki i 10 mužjaka reducirati na jednu ili nijednu bogomoljku (ako zadnja podlegne ranama ;))...

min.svartberg

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
musice
« Odgovori #14 u: Rujan 24, 2006, 20:04:00 poslijepodne »
Pa sad moj deda radi vino i imam na milijarde musica neznam mislio sam ih par milionaulovit i spremit uvijek tijekom zime nekom treba za male gustereali mi se neda bas zezat ali ako nekom treba
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline šokre

• Novi član
  • *
musice
« Odgovori #15 u: Rujan 26, 2006, 10:48:00 prijepodne »

Citat: kju_

Nimfe žohara (ovisno o vrsti) mogu biti daleko veæe od te bogomoljke. Ako je manji od nje - go ahead! Najbolje je probati... mislila sam, zamisli 3. stadij nimfe žohara i prvi bogomoljke - ono...

Imaš na ovom linku o bogomoljkama. Malo proèitaj pa æe ti biti jasnije, da sad ne pišem opet a imaš i slikica. Jer, ako je M. religiosa, nemaš druge nego èekati svibanj i lagano trèkaranje malih nimfi. Sad za to nema šanse - to je priroda namjestila tako - nema smisla da netko izađe iz jaja ako nema klope.
Gdje si našao oothecu?

nemam pojma koja je vrsta zohara ali su jako mali kad izadju. ne znam dali svi zohari nose male na zadku u nekakvom ko jajascu. ootecu nisam nasao nego mi je moja mikica(m. religiosa) polegla. sad je opet debela pa me zanima hoce li mozda jos koju ootecu polozit ili se samo prezderava. jos mi nikad nije odbila hranu.
Shpaolin

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #16 u: Rujan 26, 2006, 19:43:00 poslijepodne »
Žoharima ti iz dupeta strši valjda ootheca... ženka snese paket jaja koji vrati nazad u sebe...

No zanima me nešto drugo - ajd pogledaj svoju mikicu, uzmi ju i zaviri među prednji par nogu. Na unutrašnjem dijelu se nalazi po jedna točka. Jesu one kod tvoje bogomoljke crne skroz ili su bijele sa crnom manjom točkom u sredini? Baš me zanima :D

min.svartberg

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #17 u: Rujan 26, 2006, 21:52:00 poslijepodne »
Zaboravila sam dodati, za bogomoljku sa škembom - smanji joj unos živina. Eksplodirat će ti i uopće se ne zaj*. Previše su pohlepne da bi znale reći "Basta!" pa to učini ti uime njih.

min.svartberg

Offline šokre

• Novi član
  • *
musice
« Odgovori #18 u: Rujan 27, 2006, 19:42:00 poslijepodne »
da primjeti sam tu crnu-bijelu tocku. kaj je to? zasto pitas?
Shpaolin

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #19 u: Rujan 27, 2006, 20:13:00 poslijepodne »
Nisi mi odgovorio - jesu crne ili bijele s crnom točkom?

min.svartberg

Offline šokre

• Novi član
  • *
musice
« Odgovori #20 u: Rujan 28, 2006, 09:27:00 prijepodne »
pa brijem da su crne s bijelom tockom! zasto?
Shpaolin

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
musice
« Odgovori #21 u: Rujan 28, 2006, 09:31:00 prijepodne »
Jel nije bijela sa crnom u sredini?
Pitam jer je to znak da je riječ o Mantis religiosi...

Također, ako netko ima viziju / znanje koja vrsta ima cijelu točku crnu, nek se javi.

min.svartberg

Offline civi

• Punopravni član
musice
« Odgovori #22 u: Srpanj 29, 2007, 20:50:00 poslijepodne »

Citat: kju_
Jel nije bijela sa crnom u sredini?Pitam jer je to znak da je riječ o Mantis religiosi... Također, ako netko ima viziju / znanje koja vrsta ima cijelu točku crnu, nek se javi.
Moderatori sorry što budim ovu temu ali ja sam uhvatio bogomoljku koja ima samo crne točke nez bijelog i ženka je zna netko koja je to vrsta????TNXXXXX!

Offline antman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: musice
« Odgovori #23 u: Studeni 09, 2011, 17:27:46 poslijepodne »
ima koga tu? trebam pomoć

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član