Srpanj 21, 2025, 23:46:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moja beštija  (Posjeta: 7493 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bloodspiller

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Moja beštija
« u: Rujan 05, 2006, 14:15:00 poslijepodne »
Pošto mi je ovo prvi post na forumu želio bih najprije pozdraviti svih. Bok svima!
Bio sam u Španjolskoj na maturalnoj i tamo sam u Barceloni naletio na gmaza kojeg sada imam. Naime radi se o zelenoj iguani koju sam nazvao Sale. Frajer je prodavao iguane po 10e a pošto sam to oduvijek želio takva cijena bila je više nego primamljiva... Imam par pitanja:

1. Koliko ga često trebam dnevno hraniti, ili mu samo moram stavit jednu dozu koja mu je dovoljna tijekom cijelog dana?

2.Dali mu je dovoljna za sad za početak jedna neonka od 8w i ona obična sunčana lampa od 50w u njegovom terariju koji je poprilično malen ili nije? Ako nije koliko mu je potrebno svijetla? Terarij je oko 60-70cm dužine plus 30 - 35 cm širine i isto tako visine...

3.Dali mu smijem gasiti svijetlo preko noći jer ako mu ostravim sva svjetla to me ubija i ne mogu spavati?

4.Još je mala beba, ima možda 30ak cm, dali ga sad smijem tlačit ili neka se još opusti? Mali je prošao dosta toga na putu od španjolske do ovdje. Par puta je pobjegao pa sam ga lovio i tako. Živahna mala beštija!

5. Eh da, piše da naraste do 2m ako se pravilno hrani i tako. Postoji li neka hrana koja mu ne ubrzava toliko rast jer nebi baš želio da toliko naraste pa da ga moram dat ća taman kad se naviknem na njega. I te vitamine, šta mu to moram davati? Jer ne vjerujem da se on u prirodi time hrani a ne želim da iguana prebrzo naraste i umre ako mu to budem davao...

Unaprijed hvala!

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Moja beštija
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2006, 14:51:00 poslijepodne »
1. morala bi uvijek imati ponudene hrane( sto se tice hrane imas na akvarij.net)

2. neonke za gmazove nisu iste kao za ljude, njima je potrebno uva i uvb zracenje tako da moras nabaviti specijalnu rasvjetu. isto tako moras pazit na temp da mu je na suncalistu izmedu 30 i 35 stupnjeva a u hladnijem djelu oko 25.

3. svijetlo mu moras gasiti ponoci jer se mora odrzavati dan i noc. optimalno bi bilo 14 sati dana i 10 sati noci.

4. niti jednog gmaza se nesmije tlacit niti neznam kako navlacit po rukama, za to sluze male mice, rade ti njega pusti da prosperira i ako bude sam davao znakove da hoce van ili na ruku onda ga uzmi.

5.ne postoji nikakva hrana za zauatavljanje rasta iguane, morat ces se pomirit s tim da ce i ona imat svoju sobu jednoga dana...

sve u svemu malo si prenaglio sa tom kupnjom ali sta je tu je, zato postoji ovaj forum i da ti odgovorimo na sva pitanja.

R-46

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2006, 14:56:00 poslijepodne »
Ma znam ali hebiga. Morat ću mu iskombinirat neki terarij. Znači neonku mu moram nabavit pravu? Od koliko w? Joj koliko muke samo da sredim taj mali terarij. Bolje mu je da bude opasan kad naraste!  

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Moja beštija
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2006, 14:59:00 poslijepodne »
Prije svega pozdrav.
A sada na posao.... prije nego otvaraš nove teme... daj pliese presnifaj stare teme,a ujedno pogledaj terarističke linkove sa početne strane akvarij.net-a. Linkovi se nalaze sa lijeve strane.  
Ujedno ti dajem jedan LINK,  od tih linkova koji je u potpunosti vezan za tvoj problem.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Moja beštija
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2006, 15:01:00 poslijepodne »

Citat: Bloodspiller
Ma znam ali hebiga. Morat ću mu iskombinirat neki terarij. Znači neonku mu moram nabavit pravu? Od koliko w? Joj koliko muke samo da sredim taj mali terarij. Bolje mu je da bude opasan kad naraste!  

Nemoj raditi mali terarij! Radi odmah kako spada!
Tu mi se možete javiti

Offline Rossi

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2006, 15:07:00 poslijepodne »
najbolje ti je radit terarij od nekog velikog ormara
R-46

Offline Rossi

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2006, 15:08:00 poslijepodne »
imas po pet sopovima neonki, od exo terre ili sylvanie.. preporucam repti glo 5.0
R-46

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Moja beštija
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2006, 15:26:00 poslijepodne »

Evo ti par slika da dobiješ dojam:

http://www.gdprom.hr/terarij [url]http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=2019&am p;am p;PN=1[/url]

Pa malo o iguani: http://free-zg.htnet.hr/gusteri/vrste/zelena%20iguana.htm

Pa lampe koje moraš kupit: http://www.exo-terra.com/EN/products/repti_glo_50_i.html

Pa malo o prehrani: [url]http://www.akvarij.net/default.asp?id=62&ACT=5&conte nt=316&mnu=62[/url]

Eto to malo pročitaj da znaš u šta si se upustio!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline LeeMoon

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2006, 15:37:00 poslijepodne »

Citat: Rossi
3. svijetlo mu moras gasiti ponoci jer se mora odrzavati dan i noc. optimalno bi bilo 14 sati dana i 10 sati noci.
12-12

Offline kalel

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2006, 16:08:00 poslijepodne »

5. Eh da, piše da naraste do 2m ako se pravilno hrani i tako. Postoji li neka hrana koja mu ne ubrzava toliko rast jer nebi baš želio da toliko naraste pa da ga moram dat ća taman kad se naviknem na njega. I te vitamine, šta mu to moram davati? Jer ne vjerujem da se on u prirodi time hrani a ne želim da iguana prebrzo naraste i umre ako mu to budem davao...

Unaprijed hvala!

..ovo je strasno...ne ne postoji i ako si znao za to od pocetka da ces je dati kada naraste 2 metra..onda zasto si je kupio?i vitamini...da u prirodi ih ne dobiva..ali kao sto je ovdje ocito...ova tvoja iguana nije u prirodi nego u umjetno stvorenim uvjetima koji koliko god bili savrseni....nisu savrseni kao sama priroda i iz tog razloga trebas davati vitamine....i ne ne mozes joj zaustaviti rast ili ga usporiti...
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2006, 17:26:00 poslijepodne »
Neću ju dati, smislit ću nešto. Nisam joj mislio usporit rast nego sam mislio ako ju puno ne hranim neće puno narast. Uglavnom snać ću se ja već. E da dali naraste dva metra s repom?

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #11 u: Rujan 05, 2006, 21:02:00 poslijepodne »
Evo i slike:
http://img373.imageshack.us/my.php?image=dsc01817mf2.jpg
Moja beštija

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Moja beštija
« Odgovori #12 u: Rujan 05, 2006, 22:21:00 poslijepodne »

daj napisi odkud si,  da ti lakse mozemo reci gdje sto kupiti

Offline kalel

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2006, 23:47:00 poslijepodne »
da napisi otkuda si tako je onda sve lakse..kao prvo pijesak van..pothitno...i za ovako malu iguanu..dosta je tamna..temperatura kakva je?i da prehrana?malo mi je mrsava...i malo suha...vlaga?stavi umjesto pijeska ili treset ili koru vece granulacije da ne postoji sansa da slucajno proguta...

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
Moja beštija
« Odgovori #14 u: Rujan 05, 2006, 23:49:00 poslijepodne »
Nemoj tako razmišljat,niko ne želi da njegova životinja ostane patuljak,mršav i majušan.Cilj je imat zdrav,uhranjen i veliki primjerak.To znači da si se dobro brinija o životinji!!To tako razmišljaš jer nemaš prostora za nju(sad bi ti mnogi rekli:a šta si je uzima),al kad riješiš prostor vidit ćeš kako ćeš je šopat!!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #15 u: Rujan 05, 2006, 23:56:00 poslijepodne »
Iz rijeke. Ima pet shop. Tamo sam kupio sve. Sutra idem kupit te grane, pjesak ću izvadit, temp. je oko 30 stupnjeva.

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #16 u: Rujan 05, 2006, 23:58:00 poslijepodne »
E da hranim ga krastavcima, radićem i pomidorom, vitamine ću mu sutra ić kupit, i lampe kako treba. Da glava mu je jako crna neznam zašto?

Offline kalel

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #17 u: Rujan 06, 2006, 11:06:00 prijepodne »
daklem..ovako...na ovoj slici mi vise glava izgleda kao da ce se presvuci..ako je pak crna kako ti kazes..najvjerovatnije nakon sto si je ti dirao ili kopao po terariju to je od stresa...vitamini su ti svakako potrebni ako zelis zdravu iguanu..rasvjeta pravilna ti je vazna isto tako zbog sinteze d3-a....dakle repti glo 5.0...plus reflektorice....kod malih iguana ti je najvaznije da ih hranis pravilno i cesto...dakle ujutro odmah neka ima tanjur sa svojom hranom..i najbolje vise puta na dan davati hranu..nemoj veliku kolicinu odmah ujutro..nego kako pojede dodaj jos...pogotovo posto je ova iguana malo mrsavija...vlaga?posuda sa vodom?ima neku vecu..oke je ovo sto hranis sa rajcicom,krastavcima i radicem..ali malo to mjenjaj i dodaj jos neke hrane u opticaj...dakle radic,rastika,lucerna,endivija..rastike barem bi vi trebali imati...i svakako tikvice,mrkvice...izaberes tri itema i onda ih pomjesas i svaki dan nesto promjenis u toj kombinaciji...grane skuzio sam da mislis kupit neke grane?zasto trosit novce ako imas negdje grane od loze?ili vrbe?dodaj ih u terarij i staviti jednu svakako ispod reflektorice gdje se grije....mozes sada bez beda staviti scindapsus dok je mala..nece ga dirati ako je hranis redovno...i da tek sam sada shvatio..pa ne smijes ostaviti nikada svjetla preko noci upaljena iguani nikada..kao sto je leemoon rekao 12 sati svjetla 12 mraka...terarij ti je malo preniski...ako je 30 cm-a...

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #18 u: Rujan 06, 2006, 13:22:00 poslijepodne »
obožavam malu beštiju... Samo me zanima kako vlagu održavati? Šta da stavim umjesto pjeska? Kakva legenda penje se po meni ne mogu vjerovati... Vjerojatno se privikla. E da i glava joj nije više tako crna, čak je skoro skroz zelena!

Offline tonnib

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #19 u: Rujan 06, 2006, 13:59:00 poslijepodne »
 Probaj postaviti terarij u visinu svojih očiju tako da iguana bude iznad tebe i imat če osječaj sigurnosti kad je na grani.Edited by: tonnib

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #20 u: Rujan 06, 2006, 14:09:00 poslijepodne »
ma nemam mjesta sad u sobi da ga stavim tako visoko. Ali mali je opušten. Dali mu smeta ako ga stalno puštam po sobi da ide?

Offline dora

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #21 u: Rujan 06, 2006, 14:26:00 poslijepodne »

ma nemam mjesta sad u sobi da ga stavim tako visoko. Ali mali je opušten. Dali mu smeta ako ga stalno puštam po sobi da ide?

Inace nisam pobornik pisanja ovakih dusebriznickih postova, kakav cu upravo napisat, cak mi je zlo kad vidim da ljudi pisu takve postove, kao ono 'vid me kaj sam pametan', al *ebiga, doslo mi.

Kuis, ja kuzim da si ti htio iguanu, ono fora je i tak. I ono, kad su bio u prilici kupiti je po enormno povoljnoj cijeni od ni po 100 kuna da si ju kupio bez da si razmisilo, ali uopce. Kuzim ja ito. I kuzm ja to da ti imas 18 godina i da nemas svoju lovu, svoj stan, da nemos radit i gradit po sobi terarije od par metara, bla, bla, bla. Sve je to meni jasno.

Al isto tak mi je jasno, da brijem, da si vjerojatno pogrijesio s kupnjom zivine koja raste do 2 metra i koja je navodno dosta cudljiva kad naraste. Zato kaj ta zivina treba ogroman terarij za kojeg treba puno mjesta. I zato kaj treba odredeni interijer u tom terariju, vitamine i stosta, a sve to kosta. I ti si sad to nemres priustit. Mozda da si pricekao koju godinu ili bar kupio nekaj manje... nekog gustercica koji ne zahtijeva puno prostora. Recimo.

Kaj se tice natezanja po rukama... nemam doduse iguanu, al imam zmiju. Na dosta sajtova pise kak je zmiju iberstres da u se dira i da nece jest. Ja svoju diram i jede ko kombajn. Da hitim svakih tjean dana nutra, ne znam, cevape s lukom, brijem da bi i to krknula jos u letu Tak da vidi, ak se iguanica noramlno ponasa i jede kad ju pipsas i gladis, ne smeta joj. Iako, da, naravno, kaj se tice natezanja po rukama, ne misim sad da ju navlacis cijelii furas u lokalni birc na pivu s tobom , onak neko vrijeme (koji sat, dva), a ostalo vrijemeneka provede u svojoj gabici. Eto...
Zagreb

Offline tonnib

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2006, 14:29:00 poslijepodne »
Ja sam to isto prije radio pa je sve rušio oko sebe. Mislim da je to malo riskantno jer ti se može zavuči negdje ili može doći u doticaj sa strujom.  Bolje ga navikni na svoju prisutnost i neka prvo dolazi k tebi jer če se onda pored tebe osječati sigurnije u velikom i nepoznatom prostoru.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Moja beštija
« Odgovori #23 u: Rujan 06, 2006, 15:43:00 poslijepodne »

Jako si neozbiljan. Gmaz nije pas ili mačka.
Dao sam ti link gdje je kalel opisao držanje i sve ostalo oko iguana.
.... brijem da nisi ništa od toga pročitao.
Tu mi se možete javiti

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
Moja beštija
« Odgovori #24 u: Rujan 06, 2006, 16:28:00 poslijepodne »

obožavam malu beštiju... Samo me zanima kako vlagu održavati? Šta da stavim umjesto pjeska? Kakva legenda penje se po meni ne mogu vjerovati... Vjerojatno se privikla. E da i glava joj nije više tako crna, čak je skoro skroz zelena!

Trebao bi stavit jednu posudu s vodom u terarij.One obavljaju nuždu u tu posudu(mislim da sam dobro napisao).I prskat povremeno!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect