Srpanj 21, 2025, 05:44:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moja beštija  (Posjeta: 7486 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bloodspiller

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #25 u: Rujan 06, 2006, 16:41:00 poslijepodne »
Nemam sad prostora dok ne napravim terarij. Ona sad stoji u mojoj sobi koja nije baš tako velika. Zbrinut ću se ja dobro za nju kad napravim terarij.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Moja beštija
« Odgovori #26 u: Rujan 06, 2006, 19:16:00 poslijepodne »

Eto...

Sve što su uvaženi forumaši napisali u potpunosti stoji, ali problem seže mnogo dublje nego se zapravo čini. Ne vrijedi napadati čovjekašto je impulsivno kupio životinju kakava je zelena iguana za tako smiješnu cijenu. Sa sličnom situacijom se bore ljubitelji kornjača već desetljećima. Problem je u hiperprodukciji određenih životinja, što im, zbog konkurencije, drastično spušta cijenu. Dakle, jednu crvenouhu kornjaču (Trachemys scripta elegans) koja, kad odraste, treba akvarij dimenzija 150x80x80, kanisterski filter i ozbiljan grijač ili dva (oprema u vrijednosti više tisuća kuna) možemo kupiti u gotovo svakom dućanu s kućnim ljubimcima za 40-70kn! Zelene iguane, a znamo kakvi su im zahtijevi, prodaju se po 100-300kn u Hrvatskoj, u inozemstvu i za mnogo manje, a velikoprodajna cijena im je - vjerovali ili ne -1do 2 $!

Slične probleme susrećemo i kad su u pitanjuBurmanski pitoni (Python molurus bivittatus), simpatične zmijice koje za svega nekoliko godina dosegnu nekoliko metara duljine (do 6m) i koju stotinu kilograma. Razne predstavnike reda Crocodylia ne moram ni spominjati. Tim stopama , nažalost, kreću i leopard gekon (Eublepharus macularius), bradata agama (Pogona vitticeps) i Jemenski kameleon (Chamaeleo calyptratus) koji se mogu nabaviti po cijenama od 15-30 EUR.

Ovako niske cijene primamljive su potpunim početnicima (dakle ljudima koji nisu imali nikakvih dodira s herpetokulturom) i dok god će se tako niske cijene održati, postojat će ovakvi slučajevi.

Smatram pozitivnim što se Bloodspiller uopće javio na ovaj forum i što se očigledno trudi saznati što je više moguće o svojoj životinji, te joj, u skladu s mugućnostima, pokušava pružiti što bolje uvjete. Sjetite se koliko se u Hrvatskoj svake godine proda zelenih iguana (radi se o stotinama) -a njihovi vlasnici se nikad ne potrude pročitati ni retka o potrebama te divne životinje, a kamoli pitati o tome hobiste s iskustvom kakve mogu susresti na ovom forumu. Na žalost, više od 90% svih uvezenih zelenih iguana umire u prvih nekoliko mjeseci života zbog neadekvatne njege.

Bloodspiller-u, potrudi se slijediti savjete koje ćeš ovdje naći i pročitaj što je više moguće o zelenim iguanama. Vjeruj mi, tvoj trud bit će višestruko nagrađen - nema ljepše stvari od odrasle, zdravei zadovoljne zelene iguane u punoj snazi. Uistinu, malo koji suvremeni gušter podsjeća na izumrle dinosauruse više od ovog velebnog gmaza.Edited by: Nino G

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Moja beštija
« Odgovori #27 u: Rujan 06, 2006, 19:56:00 poslijepodne »
Citat: Nino G
Sa sliènom situacijom se bore ljubitelji kornjaèa veæ desetljeæima. Problem je u hiperprodukciji određenih životinja, što im, zbog konkurencije, drastièno spušta cijenu. Dakle, jednu crvenouhu kornjaèu (Trachemys scripta elegans) koja, kad odraste, treba akvarij dimenzija 150x80x80, kanisterski filter i ozbiljan grijaè ili dva (oprema u vrijednosti više tisuæa kuna) možemo kupiti u gotovo svakom duæanu s kuænim ljubimcima za 40-70kn!
Prvi puta citam na nasim forumima navedene minimalne dimenzije akvarijuma koje su(stvarno) pravilne (150x80x80).
Svi znamo da su kornjacenajcesci gmazovi koji se drze kao kucni ljubimci.
Uvoz Crvenouhe (Trachemys scripta elegans) je u njemackoj i austriji (cuo sam i u sloveniji) vec godinama zabranjen. Ne zbog tog sto je to ugrozena zivotinja, nego zbog tog sto ta zivotinja ugrozava nasu floru i faunu. Zbog izbacivanja prevelikog ljubimca koji je imao oklop velicnine dva eura kad je kupljen. Paradoksna stvar, Trachemys scripta scripta, koja je po uvjetima i izgledu/nacinu jako slicna Trachemys scripta elegans, smije se i dalje uvoziti ne ograniceno. Bezbroj prerasli Crevnouhi su se nasle u nasim jezerima i rijekama. Kako u Njemackoj, tako i u Austriji, Hrvatskoj i citavom svijetu. U Japanu se Trachemys scripta elegnas medju vremenu broji kao autohotna, a naseljena je putem izbacivanja u prirodu zbog navedenog prerasta od svojih vlasnika. Dokazano je da Trachemys scripta elegans vidljivo ugrozava nasu autohotnu vodenu kornjacu Emys orbicularis. Za drzanje kornjaca je potrebno i novaca i mjesta. Nazalost mnogi, da ne kazem vecina, to nezele da prihvate, ignorisu.
Najveci je problem sto su te zivotinje tako jeftine, sto za neznalca sve tako lako izgleda. 90% mladih Crevnouhi ne prezive prvu godinu, zbog nepravilnog drzanja. A posto je jeftino, kad ugine jedna, kupi se druga, i tako to ide dok jednom ne dosadi. Edited by: TITO
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #28 u: Rujan 07, 2006, 13:31:00 poslijepodne »
E mali neće da jede iz zdjelice samo iz ruke... Zašto? E da i dali bi mu smetala ona umjetna magla?

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #29 u: Rujan 07, 2006, 15:15:00 poslijepodne »
E da i neke sićušne beštije mu se šeću po tijelu! Šta je to??? kako da se toga riješim?

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Moja beštija
« Odgovori #30 u: Rujan 07, 2006, 15:35:00 poslijepodne »
Sitne beštije?Lipo izvadi sve iz terarija,operi ga toplom vodom(terarij),osuši,sve grane stavi pod vrelu vodu,sve bilje u terariju prođi sa vlažvom krpom(ako je živo),a ako je umjetno onda i njega pod vrelu vodu.Makni te beštije sa iguane i vrati sve lipo unutra!Možda si šta skupija ako si stavlja grane iz prirode a prije toga ih nisi očistija od nametnika.Ako imaš slika bilo bi dobro da ih staviš!A to da jede iz ruke je jer sije tako navika,samo ti stavi zjelicu unutra,kad bude gladna jest će ona.Za umjetnu maglu mislim da nebi.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #31 u: Rujan 07, 2006, 18:38:00 poslijepodne »
Ej hvala sad ću ja to sve očistit!

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
Moja beštija
« Odgovori #32 u: Rujan 07, 2006, 19:24:00 poslijepodne »
Ovo je strašno

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #33 u: Rujan 07, 2006, 20:03:00 poslijepodne »

Te sitne "beštije" koje vidiš su grinje. Jedini način da ih se riješiš je da baciš apsolutno sve iz terarija - supstrat, biljke, grane, itd. Prazni terarij operi koncentriranim Domestosom. Potom namjesti terarij u "higijenskom stilu", tj., stavi na pod papirnate ručnike i posudu s vodom i eventualno jednu-dvije grane. Potom dobro okupaj iguanu (zapravo, najbolje je prije kupanja odstraniti grinje vatom namočenom u maslinovo ulje) ivrati je u terarij. Namjesto u terariju koje iguana ne može doseći objesi neku insekticidnu traku (npr. TUS-traku) koja će ubiti sve grinje koje se naknadno izlegnu iz jaja. Nakon 2-3 tjedna možeš terarij opskrbiti novim "namještajem" koji si prethodno sterilizirao kako bi spriječio unošenje novih nametnika.

Iako zvuči komplicirano, ovo je jedini način da se pouzdano i trajno riješiš grinja u terariju.

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
Moja beštija
« Odgovori #34 u: Rujan 07, 2006, 20:17:00 poslijepodne »

Pjesak si nadam se izvadija?I ubuduče sve šta stavljaš unutra moraš prije toga očistit od insekata,parazita i otrova.Znači kad kupiš biljku u pitaru,ne odma s njom u terarij,jer zemlja može bit polivana raznim umjetnim gnjojivima.Neko vrijeme je drži u sobi i zaljevaj da se zemlja profiltrira.i svaki list te biljke prođi sa mokrom krpom!Grane obavezno sve u vrelu vodu(možeš ih ostavit jedan dan u vodi da se ubiju svi paraziti)Šta se tiće bilja pogledaj u popisu netoksičnih bilja(biljke koje nemaju toksine-otrove,i nemogu prouzročit smetnje kod tvoje iguane): [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=9557&PN =1[/url]

Pošto je iguana biljojed kad malo poraste trebat ćeš izvadit svo živo bilje iz terarija ako ne želiš ostat bez njega.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline tonnib

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #35 u: Rujan 07, 2006, 22:52:00 poslijepodne »
Pošto ti  ljubimac ima parazite, bilo bi dobro da njegovu kakicu odneseš na testiranje(radi unutarnjih parazita). Ako u tvom gradu ima veterinarski fakultet, možeš tamo probati. Napravi to za svaki slučaj.

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #36 u: Listopad 02, 2006, 20:00:00 poslijepodne »
Evo mene nakon dugog vremena. Iguana je super. Raste mali  ko veliki. Nego da vas pitam pregorila mi lampa ( sun glo 50 w) pa sam kupio novu od 75 i nalazi se na udaljenosti od nekih10-15 cm. Strah me da mu to nije prevruće?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #37 u: Listopad 02, 2006, 20:35:00 poslijepodne »
Ne brini za to. Kad mu bude prevruće, maknut će se na hladniji dio terarija. Samo, trebao bi zaštititi svjetiljku (upotrebom zaštitne mrežice)kako gušter slučajno ne bidotaknuo samu površinu svjetiljke, jer će u tom slučaju zaraditi gadne opekline.

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
Moja beštija
« Odgovori #38 u: Listopad 03, 2006, 00:16:00 prijepodne »
E i nemoj kupovat te sun glo lampe,nije potrebno bacat lovu na to.Kupi običnu reflektorku ili halogenku i miran si!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #39 u: Veljača 15, 2007, 13:30:00 poslijepodne »
Opet problemi.. Bio sam očistio iguanu, kupio neki bijeli prašak i nije bilo problema sve do sad... Opet su se pojavili nametnici. Sad ju opet moram čisti. kako to da su se opet pojavili. I da na iguani se pojavila neka crna fleka, i dosta je velika... Neznam šta je to samo znam da nije dobro...

Offline civi

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #40 u: Veljača 15, 2007, 14:14:00 poslijepodne »
Citat: Bloodspiller
I da na iguani se pojavila neka crna fleka, i dosta je velika... Neznam šta je to samo znam da nije dobro...
Možda opeklina...!

Offline babydoll2

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #41 u: Veljača 15, 2007, 15:16:00 poslijepodne »
ne mora nuzo biti opeklina...
kod presvlacenja se stara koza odvaja i dosta je tamna pa asocira na opekline.koliko je proslo od zadnjeg presvlacenja i koliko se u prosjeku presvlaci??
glede parazita.... to sto su se paraziti vratili nije neki bauk jer vecina parazita kod razmnozavanja polazu licinke koje pri njima nepovoljnim uvijetima u ovom slucaju tretmana protiv parazita, prolaze kroz period inkubacije koji ovisno o vrsti uzrocnika moze biti dulji ili kraci pa se u povoljnim uvijetima razvijaju.ti paraziti su gadna stvar i moras biti uporan i ponavljati tretman svako odredjeno vrijeme kako bi sprijecio razvoj i njihovo razmnozavanje.
javljaj kako napreduje
sretno

of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #42 u: Veljača 15, 2007, 15:56:00 poslijepodne »
Kako napreduje? Loše! Sad sam se sa starom zakačio.. Neda mi da napravim terarij u konobi je će joj sad tamo kao bit kamin! najrađe bi ju ubio prije dva mjeseca je drugačije govorila.. Ne kuži ona da njoj treba prostora. Govori da je još mala...

Ništa. Pošto nemam gdje s njom, poklanjam ju... Ako ima koga zainteresiranog nek mi se javi...

Offline Infernal

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #43 u: Veljača 15, 2007, 15:59:00 poslijepodne »
daj, pa nemozes se tako lagano odreci svoje bestije!!!! nagovaraj staru jos ili neznam nesta,ja bi izbacio ormar za odjecu iz sobe da moram,sve smao da svoju bestiju lijepo smjestim
Osijek.....

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #44 u: Veljača 15, 2007, 16:06:00 poslijepodne »
Ma nebi ni ja... Nisam se ni htjeo s njom povezati dok joj ne omogućim prave uvjete.. koda sam znao da će tako bit. Ne mogu soba mi je mala sama po sebi... Ma lud sam totalno.. A joj..

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
Moja beštija
« Odgovori #45 u: Veljača 15, 2007, 16:40:00 poslijepodne »
Nažalost sve češči je slučaj da iguane tako završe da se vlasnik nemre više brinuti o njoj.Nadam se da je se nećeš riješiti na takav način da je pustiš u prirodu..

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #46 u: Veljača 15, 2007, 16:45:00 poslijepodne »
Neću ju pustit.. naći ću pravog vlasnika ako mi se javi ako ne nagovorim staru još..

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
Moja beštija
« Odgovori #47 u: Veljača 15, 2007, 19:00:00 poslijepodne »
Koliko je iguanica stara???

Offline Bloodspiller

• Novi član
  • *
Moja beštija
« Odgovori #48 u: Veljača 15, 2007, 21:20:00 poslijepodne »
nekih 5mj

Offline babydoll2

• Punopravni član
Moja beštija
« Odgovori #49 u: Veljača 15, 2007, 22:17:00 poslijepodne »
daj nemoj gledati tako crno...moja stara je meni prijetila ako kupim iguanu da ce me izbacit iz stana, da ce iguanu politi domestosom,da ce zvati policiju u petshop...itd a da stvar bude jos komicnija ona mi ju je sama kupila poslije mjesec dana.jos uvijek ju ne voli ali svako malo pita "jesi li dala onom gusteru jesti?" i svako malo dodje kuci s nekim novim vocem i povrcem,al ko fol nije to za gustera..ma kakvi
ljudi se mijenjaju i vezu za zivotinju koliko god ju ne voljeli, pokusaj sa starom otvoreno razgovarati i objasniti joj na neki relativno miran nacin da ti je stalo do te iguane i da ju ne zelis poklanjati,a vjerojatno i sama zna koliko si se namucio oko nje pa mozda bar bude cijenila odgovornost i trud i omoguci ti konobu
ajd drzim ti fige!
sretno

of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most