Srpanj 18, 2025, 07:13:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Voda mi je mutna...  (Posjeta: 1649 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« u: Rujan 05, 2006, 11:27:00 prijepodne »

Dosad je bilo ovako:
- 15W AquaStara + 15W GroLuxa 12 sati dnevno
- tjedno gnojenje Florenom,tu i tamo Fe, DIY CO2
- odstajana pipovaca sa AquaSafeom
- par molija, botia, kinez, kozice
- prosjecni unutarnji filter

Sada je ovako:
- dodano jos 15W AquaStara i 15W Groluxa, ista minutaza
- ubaceno je 6W CoolWhite, priguseno plavim nylonom - Moonlight na 2,5 sata dnevno
- tjedno gnojim sa Plantelom, dodao malo Fe, CO2 je ostao isti
- ubacio sam 30% kisnice sa AquaSafeom (da smeksam malo vodu)
- dodano je jedna botia, dva kulija i ancistrus
- filter je ostao isti

I voda mi je stalno mutna! Kad se pogleda odozgo ili ako ju izvadim u bijelu posudu, onda ima finu barsko zelenu boju, tako da mislim da se zbog Plantele i jaceg svjetla nakotilo nekih algi u vodi. Po staklu ih isto ima vise nego prije.

Zasad sam krenuo sa redukcijom svjetla - bas se prica o tome u Rastamanovoj temi - po shemi 5+2+5. Namjeravam preskociti i jedno gnojenje. To zato jer jednom kada nisam imao para za gnojivo, morao sam preskociti, a bas sam imao neke male nakupine cupavih algi na jednom dijelu tanka. Mislim da su biljke, kako nije bilo hrane, potegle do kraja i izvukle maksimum hrane, tako da su alge pomrle. Ne tvrdim da je tako bilo - mozda ih je netko i pojeo, ali djeluje logicno, pa se nadam da bi i sad moglo biti tako.

Ima li tko kakvu ideju zasto mi je voda mutna i neki savjet kak da to rijesim? Za testere ne pitajte, nemam ih, no voda ne mirise zdravo kao i prije, tako da vjerojatno ima nitrata previse.

ps. na drugoj slici akv izgleda ocerupan zato jer sam podjielio nesto bilja...ocekujem skoro dzunglu...
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline lula

• Punopravni član
Voda mi je mutna...
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2006, 12:12:00 poslijepodne »
Vjerojatno si uništio bakterije u filteru koje čiste vodu. Kupi u dučanu Nitrivec ili nešto slično za taj problem da ubrzaš proces...
Varaždin / Hrvatska

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2006, 20:20:00 poslijepodne »
Hm, tako i izgleda, kao da bakterija vise nema, al ne znam kad bi ih potamanio. Spuzvu filtera nisam prao u kloriranoj vodi, niti je ista isla u akv.Moze jedino kisnica, al nju sam uzimao kad je ono prosli tjedan padalo dva dana za redom i ona je bila skroz bistra i cista. I kada sam ugradjivao sve ove nove stvari, onda je filter bio vani, a spuzva u posudi na suhom...zaboravio sam ju ubaciti u vodu...mozda to.
Get out and fly!

Offline duda

• Punopravni član
Voda mi je mutna...
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2006, 21:07:00 poslijepodne »
Spužvu uvijek ubaci u vodu nemoj da bude na suhom. Kupi Sera nitrivec i doziraj jedan tjedan za redom.Možeš staviti malo na spužvu Tetra bactozym kapsule malo enzima i aktivator poz bakterija u jednome.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Voda mi je mutna...
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2006, 22:01:00 poslijepodne »

A kaj je ta Plantela - da nije to možda ono tekuće gnojivo za kućno bilje? Ako je NPK gnojivo to je problem. Ako je Fe gnojivo - od toga isto voda pobijeli - možda je previsoka doza.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2006, 22:18:00 poslijepodne »

Ma joj, krivo sam napisao...Plantela jest gnojivo za kucno bilje, no ne ide to unutra, vec Tetrin PlantaMin! Nije Fe, jer sam ga jednom ubacio previse..pa eto, recimo da sena greskama se uci.

Citao sam sad, ima dost tema o tome i nekoliko rjesenja. AquaMike kaze da treba ubaciti grancice breze unutra, jer one najbrze pojedu sve hranjive tvari u akv, pa onda alge umru od gladi, a biljke skapavaju koji dan. Najsigurnije i najcesce se preporucuje Nitrivec i strpljenje. Jedino me brine stvar sa svjetlom, jer moguce je da se to dogodilo zbog previse svjetla. Bilo bi mi jako zao maknut nove lame, jer taman mi je aromatica pocela rasti impresivnih 1,5 cm na dan .
Get out and fly!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Voda mi je mutna...
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2006, 22:29:00 poslijepodne »
Sad dakle imaš 60 w, a na koliko litara. Sumnjam da je previše svjetla - dodaješ co2 i gnojiš. Tatrin plantamin je gnojivo s mikroelementima. Možda nedostaje makroelemenata (neko NPK gnojivo). Međutim, ako ne bacaš gnojivo za kućno bilje mislim da ti je problem u bakterijama - premala količina. Nitrivec bi to vjerojatno rješio.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2006, 22:36:00 poslijepodne »
Aha, tank je 78 litara, efektivno 70tak. Da, trebao bi stavljat neko NPK, jer mi ocito fali kalija....sve je prezeleno. Gledao sam Nutrafinovo, al malo mi je preskupo...a kasnije nisam trazio. Ima sto jeftinije?
Get out and fly!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Voda mi je mutna...
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2006, 22:52:00 poslijepodne »

60 w na 70 litara! Dobar ti je prosjek...

Imaš jeftiniju varijantu ako uspiješ nabaviti KH2PO4 (ili K2HPO4)i KNO3. Međutim do tih se spojeva dosta teško dolazi... Probaj po ljekarnama - možda ti se tko smiluje.

Nedostatak kalija možeš vidjeti ako ti bilje dobije rupice (ili male smeđe točkice)

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2006, 09:38:00 prijepodne »

Aha, al ostavio sam mjesta za jos 30W...nek se nadje ak ce trebat! (zelimglostigmu na dnu )

Ma trazio sam te spojeveuvec dosta ljekarna ali uglavnom nemaju, a jedninoj koja ima mi je preskupo, i preveliko pakiranje.

Nije li i nedostatak crvene boje isto uzrokovan nedostatkom kalija? Rupica na bilju nemam...Edited by: Teehee(R)
Get out and fly!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
Voda mi je mutna...
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2006, 20:37:00 poslijepodne »

Preskocio jedno gnojenje, a slijedece dao upola manje. Napravio dopola propisani tretman sa Nitrivecom, i prebacio Grolux dalje od stakla (imam dojam da ga alge vole). I premjestio sam filter na mjesto gdje je protok mrvicu bolji. Sad je OK!

Edited by: Teehee(R)
Get out and fly!