Kolovoz 19, 2025, 19:19:07 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: podloga za akvarij  (Posjeta: 6660 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jakobinac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
podloga za akvarij
« u: Kolovoz 29, 2006, 01:01:00 prijepodne »
Danas mi je staklar dovezao novi akvarij od 560l (155x60x60):

Kad sam ga stavio na postolje (praznog) nije baš najbolje legao zbog toga što su daske neravnomjerne debljine, a između njih i stakla sam umjesto stiropora stavio stirodur koji je nešto tvrđi. Na rubovima to sad izgleda ovako i to na tri ruba, al ovaj na slici je najgori:

Staklar kaže da će to sve najvjerojatnije doći na svoje mjesto kad se nalije voda i da radije ne stavljam stiropor te da je stirodur bolji baš zato što je malo tvrđi. Ja se još uvijek dvoumim. A vaše cjenjeno mišljenje?

p.s. Daske su pričvršćene za postolje tako da je moguće i da stol nije baš najravniji, ali sve ovo skupa su mala odstupanja, više je u pitanju moj paničarski duh (mislim da me Antimon shvaća u potpunosti).
Split, Hrvatska

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
podloga za akvarij
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2006, 11:51:00 prijepodne »
Ovako, sto se tice daski, ja bi ih zamjenio. Najbolje da uzmes medijapan od 2 - 2,5 cm. On ti je tvrd ko kamen i savrseno ravan, a oni koji ga prodaju ti ga izrezu na mjeru. U ZG sam ga kupovao u Furniru d.d. i znam da je neka smijesna lova u pitanju. Sto se tice "stiropor ili stirodur" ostavljam to drugima koji imaju tako velike akvarije i vise iskustva.
Mislim da je bolje imati nego neimati, pa makar to bili i dugovi.
Zagreb/Dubrava

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
podloga za akvarij
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2006, 13:03:00 poslijepodne »

Stiropor. A dasku obavezno zamijeni. Kupi malo deblju ivericu (mogu se i dvije od 19mm ljepiti i kantirati okolo tak da lijepo izgleda, a čvrsto je. Vrlo je važno da ti je tako veliki akvarij na ravnoj ploči podložen stiroporom (on je tu za male, sitne prilagodbe). Mislim da ne bi htio da ti nešt pukne kad bude voda unutra.

Aimaš kakva ojačanja iznutra? One uzdužne staklene gredepri vrhu prve i zadnje stranice? Ako nemaš, siguran si da taj staklar zna kaj radi?

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2006, 13:22:00 poslijepodne »
Pojačanja će doći. Stirodur i stiropor imaju istu ulogu, a staklar kaže (ima dosta iskustva)s obzirom da se radi o oko 600 kg da će se stiropor previše zgnječiti te da će stirodur zbog toga bolje rasporediti pritisak tj. te male prilagodbe. Ako imate neki veći akvarij onda mi recite koliko je cm stiropora ispod kolike površine i koje težine.
Split, Hrvatska

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
podloga za akvarij
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2006, 00:50:00 prijepodne »

Dobrodošao na forum.

Prvo izvadi te jelove daske, pogotovo ako su razlićitih debljina. Stavi od ispod ivericu (možeš u duplo ako po sredini stalka nemaš uzdužno pojačanje)i na ivericustiropor. Kod mene (akvarij s vodom i svim ostalim oko 450 kg) je stiropor od centimetra i nije nigdje ulega. Ako te još šta zanimajavi na PP, pa se možemo naći.

P.S. Ne vidin dobro, je li to mladi istarac leži u fotelji??

Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
podloga za akvarij
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2006, 02:12:00 prijepodne »

Obavezno zamjeni daske sa ivericom ili medijapanom, stiropor ti je dovoljan od jednog centimetra može biti onaj nešto tvrđi. Ja imam 200x60x50 dakle 600L na stiroporu od 1cm i ne vidim da je ulegnuo više od 1mm a težina mu je cca 750 kg.
Reci mi molim te koliko je debelo staklo? i kaj su stranice ljepljene na dno a ne oko njega, koliko znam na akvarije preko sto litara stranice se ljepe okolo dna kaj to tvoj staklar nezna?? ovo ulegnuče daske može ti značiti i da ti se metalno postolje izvitoperilo kod varenja, prije neko zamijeniš daske probaj konstrukciju okrenut naopačke na neki ravan stol i vidi da sve stranice prilježu uz njega. Također vjerojatno znaš da za tako velik akvarij postolje mora biti u stopostotnoj vagi, kad sve to pripremiš plus naravno ojačanja samog stakla možeš počet punit vodu. Bilo bi dobro probat napunit negdje vani na dvorištu ako si u kući, osim ako si sto posto siguran da taj staklar ima iskustva sa tako velikim akvarijimaInače čestitam kaj si se odlučil na velikog. Sory kaj sam se raspričal ali bolje sada otklonit eventualne nedostatke nego......
Edited by: božidar
HR/ZG/trnje

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
podloga za akvarij
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2006, 09:40:00 prijepodne »
Obične daske i nisu neko najbajnije riješenje za postolje jer ako nisu jaaaako dobro zaštičene mogu se izvitoperit od vlage ili ako nisu bile dovoljno suhe rasušit. Najbolja opcija je medijapan ili bosanka ploča ili daska poblanjana i u komadu lakirana x puta. Stiropor je bolji od stirodura jer je mekaniji. To je ogromna površina i neče se ulegnut jako sigurno. 2 cm ti uvrh glave
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2006, 09:57:00 prijepodne »
Sad sam i ja primjetio da su stranice na dnu a ne oko njega. Bojim se da to neće držati vodu. Kad skineš daske i kad staviš ivericu ili medijapan u komadu kao podlogu prije nego pričvrstiš pogledaj dali ti dobro sjeda na metalnu konstrukciju, jer ćeš odmah vidjeti dali je konstrukcija savršeno ravna ili negdje zijeva. Ako vidiš da negdje zijeva onda prije nego sto pričvrstiš ploču podloži koju šajbicu (podložno pločicu) pa ju onda pričvrsti. To ti je umjesto onoga da okrećeš naopako konstrukciju i da ju stavljaš na nešto ravno. Ni pod nikad nije savršeno ravan, pa zato povedi računa da će možda trebati podbaciti nešto i ispod koje nogice. Znaš i sam da je staklo jako krut materijal i najmanja neravnina pod pritiskom od 600 lit i još svega šta ćeš staviti dovodi do pucanja. Vjerujem da ne želiš 600 lit vode u sobi
Zagreb/Dubrava

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2006, 12:46:00 poslijepodne »

To što su stranice na donjem staklu sam ja zafrknija. Staklar mi je na to prigovorija, ali mi je isto tako rekao da će se puno prije dogoditi da pukne staklo usprkos svim pojačanjima nego da se odlijepi silikon. Ipak treba uzeti u obzir da se pojačanja na dnu vežu za bočne stranice.

Staklo je od 10mm. Primjetio sam da je metalna konstrukcija blago zakrivljena - uzdignuta 2-3 mm na sredini. Kupit ću definitivno nešto(npr. ivericu) za podlogu, a onda definitivno ide stirodur. Antimon kaže da je OK, a već sam ga kupio...
Split, Hrvatska

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
podloga za akvarij
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2006, 13:48:00 poslijepodne »
obavezno pojacanja stavi i to bi trebalo bit to... ali neznam kako ces
lijepit ova pojacanja na dnu sta kazes, jer po ovome sta sad vidim di
bi trebao zalijepit pojacanje za prednju i straznju stranicu tu ti je
fuga od silikona. ako mislis lijepit ta donja pojacanja te fuge ces
morat skinit prije...

a ako ti je daska ravna a kontrukcija blago zakrivljena onda mozes stavit i onaj tanki stiropor izmedju daske i konstrukcije.

Split / Hrvatska

Offline boxer

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2006, 21:07:00 poslijepodne »

mediapan nemoj stavljati jer ti je osjetljiviji na vodu od iverice, a stavi stiropor jer je meksi od stirodura (kod stirodura aq ce ti i dalje raditi (naravno prazan)ako je neravno jer je jako tvrdi od tvrdog stiropora, ja sam probao pa sam stavio stiropor od 2 cm i nemas problema). konstrukciju odnesi kod koga si vario neka ti poravnaju gornju plocu, ja sam imao isti problem s konstrukcijom ali su ju naknadno (gornju plocu) ispravili gotovo do savrsenstva.

i obavezno stavi pojacanja na taj aq da nebi bilo poplave
Slavonski Brod

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2006, 10:18:00 prijepodne »
Daj kad sve složiš napiši koju riječ. Živo me zanima kako će akvarij sa stranicama ljepljenim na dno izdržati 560l, jer ako uspiješ i ako akvarij izdrži, upravo ćeš pobiti sve teorije o izradi akvarija i kilometre napisa o tome da stranice za akvarije sa više od 100l moraju biti ljepljene oko dna
Zagreb/Dubrava

Offline Fenix

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2006, 10:50:00 prijepodne »
Ja gledam sliku i nikako nemogu vidjeti pojacanja
dal sam slepac ili ih stvarno nema? Na slici se nema pravi dojam
velicine, tak da tvoj akvarij izgleda kao i moj (samo moj ima 100L).
Ista stvar je sa postoljem- izgleda mi slabasno i nesigurno. Ipak ce
morati nositi preko 700kg.

Svaka cast na velicini akvarija
Zagreb/Malešnica

Offline boxer

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #13 u: Rujan 08, 2006, 11:53:00 prijepodne »
trebao si policu napraviti sa 6 nogu i dolje ih medusobno povezati, sto iz sigurnosnih a sto iz prakticnih razloga
Slavonski Brod

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
podloga za akvarij
« Odgovori #14 u: Rujan 08, 2006, 13:24:00 poslijepodne »
postolje je i vise nego dobro.
Split / Hrvatska

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #15 u: Rujan 09, 2006, 03:44:00 prijepodne »

Citat: Shomy
Daj kad sve složiš napiši koju rijeè. Živo me zanima kako æe akvarij sa stranicama ljepljenim na dno izdržati 560l, jer ako uspiješ i ako akvarij izdrži, upravo æeš pobiti sve teorije o izradi akvarija i kilometre napisa o tome da stranice za akvarije sa više od 100l moraju biti ljepljene oko dna

Evo Shomy, akvarij je bio napunjen skoro do samog vrha (toliko nikad više neće biti napunjen - primjetite da se pojačanje nalazi ispod razine vode). Ipak moram reći kako ovo nije ni u kojem slučaju pobilo teoriju o lijepljenju stranica. To itekako ima smisla. Čista fizika.

Citat: boxer
trebao si policu napraviti sa 6 nogu i dolje ih medusobno
povezati, sto iz sigurnosnih a sto iz prakticnih razloga

Što se tiče sigurnosnih razloga tu je Strippy u pravu. Najstabilniji lik u nekoj konstrukciji je trokut, a ne kvadrat (jel' tako strippy?). Ovaj stalak može izdržat barem duplo više nego što će ikada nositi. Što se tiče praktičnih razloga nisam siguran na što misliš, jel' radi izrade police ispod akvarija? Ako je to u pitanju bočne strane imaju tu vezu (što se vidi na prvoj slici) pa sam ih i mislio iskoristiti u tu svrhu. U svakom slučaju: "Hvala svima!"
Split, Hrvatska

Offline boxer

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #16 u: Rujan 09, 2006, 11:55:00 prijepodne »

ma zbog polica sam i mislio, daleko od toga da on nece izdrzati tu tezinu ali bi ti bilo u svakom slucaju zgodnije onako kako sam predlozio. tako bi dobio prednju stranu s dva otvora koja mozes iskoristiti na sto nacina ( kod mene je jedan dio oprema a u drugom mali aq, pogledaj po starim postovima pa ces vidjeti kod mene na 450litrasu), ti ces imati dva bocna otvora koja ce biti duboka a samim time i dosta nepristupacna i gubis mogucnost da aq uklopis u neku cjelinu s ostalim pokucstvoma prednja ploha ce ti ostati neiskoristena odnosno neces ju moci iskoristiti u potpunosti zbog ½trokuta½.

no ovo nije nikakva kritika stoga nemoj to tako shvatiti nego cisto dobronamjeran savjet

Slavonski Brod

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #17 u: Rujan 09, 2006, 13:22:00 poslijepodne »

Mene više brine kako ću prekriti cijelu prednju plohu, a da je mogu i cijelu otkrit po potrebi. Nekakvi zastori i slično ne dolaze u obzir, jer će mi Sonja (zvir na Avataru) razvalit svu opremu. Treba jojfizički spriječiti pristup. Neka klizna vrata od dva dijela!?
Split, Hrvatska

Offline boxer

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #18 u: Rujan 09, 2006, 20:16:00 poslijepodne »

1.stavis komad iverala vodoravno dolje i gore ( uze komade) na strane ali vertikalno(oko nogu) isto tako i eventualno isti takav komad na sredinu i ostaju ti dvije rupe u koje onda ugradis vrata, , ali ti onda ostaje problem zeljeznih ukruta koje ce ti biti posred vrata kada ih otvoris

2. trokut ostavi da ti budeotvorena polica a coskove zatvori ali mislim da ti onda nece stati oprema u te male coskove u koje cesulaziti sa strane kako si rekao

3.na gornju cijev s donje strane ucvrstis lajsnu od punog drveta i na to stavljas sanire na koje ces stavljati iveral i otvarat ces ih prema gore ( sto bas nije prakticno) kao rernu na stednjaku samo obrnuto

jel sad vidis nedostatke trokutaste konstrukcije .
Slavonski Brod

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
podloga za akvarij
« Odgovori #19 u: Rujan 10, 2006, 00:45:00 prijepodne »
Vidia si kod mene kako izgleda stalak. E, to se isto može napravit i kod tebe samo što ćeš ga napravit okolo željeza.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #20 u: Rujan 12, 2006, 16:52:00 poslijepodne »
ajde nek je sa srecom
Zagreb/Dubrava

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #21 u: Rujan 13, 2006, 02:11:00 prijepodne »
Danas sam na stirodur zalijepio cetifiks i tako napravio pozadinu za akvarij. Evo maloprije sam završio, a sutra radim. Slike ću staviti sutra.
Split, Hrvatska

Offline jakobinac

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #22 u: Rujan 13, 2006, 17:10:00 poslijepodne »

Evo... slijedi zatvaranje postolja..

Split, Hrvatska