Srpanj 20, 2025, 06:16:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kira - Python regius  (Posjeta: 16029 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dora

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #25 u: Rujan 09, 2006, 21:16:00 poslijepodne »

Pitanje... upravo testiram jel te dve zarulje griju (jer do sad se zmija grijala na grijace)... uglavnom, ona velika bijela (Osramova) super sja, al malo grije (recimo sama zarulja opce nije vruca, ko da sam ju upalila pred 3 minute, a gori vec satima), dok mala, nocna, reptil glo night (da znam da to nije za zmije, al kupil slucajno i kaj sad), grije fenomenalno, al joj nemres pric kak je vrela (evo ona gori samo 20 minuta, a vec se tak zagrijala i sebe i terarij).

E pitanje je sad... ima li tu netko prijedlog koju zarulju (jos) staviti unutra koja dobro grije. Jel da kupim nes za gustere (tipa te reptil glo-e, neku vec) ili nes drugo? Fala.
Zagreb

Offline Nik

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #26 u: Rujan 09, 2006, 21:21:00 poslijepodne »
Bit će ti dovoljne 2 lampe (halogene), ako nećeš koristit neonku.U jedan dio 40W, a u drugi 60w (tak imamo mi), zapravo to će ti sve ovisiti o temperaturi u prostoru u kojem će terarij bit.... Grijače, pogotovo podne izbjegavaj, negdje sam čito da zbog njih zna doć do neurednog presvlačenja zmije... to je ono što se dana tiče, ponoći netrebaš ništa ako ti temperatura u terariju neće padat ispod 20-22 stupnja, ako će padati definitivno je najbolje ona keramička grijalica (exo terra ceramic heat e...) Edited by: Nik

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #27 u: Rujan 09, 2006, 21:29:00 poslijepodne »

Ovak, dimenzije su 100x50x50. Daklem, da ubacim jos 2 halogene lampe? Prvom prigodom idem u Buhaus. Ostavila sam jos zice za spajanje jedne zarulje (uz ove dve) tak da nema problema.

Prostor u kojem je terarij? Soba, grijana, nikad, osim kad se lufta temperatura nije niza od 20 stupnjeva, cak ni ljeti kad se hladi.

Dakle podni ne, oke. Keramicka grijalica? Pogledacu za svaki slucaj, da imam. Predmnijevam da ih ima u svakom pet sopu?

Inace, hvala Nik
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #28 u: Rujan 09, 2006, 21:33:00 poslijepodne »
Isla sam sad vidjet kaj je i kak zgleda taj vrag od exo terre Kolko w da uzmem? Imam cijeli spektar, od 40w pa do 250w... kaj preporucas za moje dimenzije terarije? I jel se taj keramicki vrag moze rabit i po danu? Onak da joj malo dogrije.
Zagreb

Offline Nik

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #29 u: Rujan 10, 2006, 06:55:00 prijepodne »
Mislim da je 40w uvrh glave, fakat griju ko sam vrag... no mislim da ti neće bit potrebno ako ti se temperatura u stanu ne spušta ispod 20... .... CHE se može koristit uvijek, ja ne koristim infra red nego samo che, za sve guštere.... a bogme ću ga koristit i za bou

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Kira - Python regius
« Odgovori #30 u: Rujan 10, 2006, 10:23:00 prijepodne »
Terarij je lijep i dobar, što se tiće rasvjete, slušaj Nika, jedino me malo "brine" ova ventilacija desno... čini mi se malo preniska, jer kad dođe podloga... hm... ma sa te strane će podloga biti malo niža, jel da?  
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #31 u: Rujan 10, 2006, 10:54:00 prijepodne »

Fala Nik. Ko bratu Na kraju je ispalo, da halogenih imam doma ko u prici... od 40 i 100w. Majko mila kak to przi. Zato smo ih i bili maknuli iz stolnih lampi, uvijek je zarulja nekaj skurila.

skropac... da, istina, preniska je, zajebala sam racunicu, za 2 cm. No, sto je tu je. Na tu stranu cu stavit kucicu i posudu za vodu il nekaj od toga, malo ukrasa tipa neka grane i slicno, naravno i nesto manje podloge(koja god bude) tak da misim da u konacnici nece biti neki strasan i nepremostiv problem.

Ajd mi sad decki nekaj recite... te halogene prze i naravno moram ih nekak oblozit necim da se zmija ne skuri. Sad.... cim odnosno tocnije, kojim materijalom? Naime, ako oblozim necim metalnim, metal bu se isto zagrijao od zarulje, tak da je to isti drek jer se na metal moze skurit ko i na samu zarulju. Ak stavim nekaj plasticno, to bu vrucina rastalila. Papir... jos mi se zapaili nekaj Tak da ne znam, fakat nis mi ne pada na pamet.
Zagreb

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kira - Python regius
« Odgovori #32 u: Rujan 10, 2006, 11:57:00 prijepodne »
...postaviš lampu i prekriješ je aluminijskom cjediljkom.  
Za podlogu stavi treset! POd obavezno!
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kira - Python regius
« Odgovori #33 u: Rujan 10, 2006, 17:01:00 poslijepodne »
A materijal mi ne izgleda da je to iveral!  
Tu mi se možete javiti

Offline Nik

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #34 u: Rujan 10, 2006, 19:03:00 poslijepodne »

Bit će mali problem jer su ti lampe smještene U TERARIJU... e sad... na tvom mjestu ja bih uzeo krunu i izbušio rupe na vrhu terarija, napravio bih tako da cijelo grlo viri iz unutarnjih okvira terarija, dakle da bude vani, a sama lampa djelomično unutrate na to cedilka, na taj način nebu toliko grijala... druga metoda ti je milimetarska metalna mrežica... sam kaj je dost skupa, mislim da je kvadrat te mrežice 80 kn, od nje možeš napraviti fino metalno kučište i poprilično ga možeš izdužit tako da se nemože previše zgrijat.... nekako mi je to draže nego cedilke jer ne moraš bušit terarij... e da, još jedna stvar... grlo za lampu ti nek bude keramičko jer mi se znalo desit da su mi halogenke velike wataže znale sljepit grlo pa ih kasnije više nisam mogo izvadi... keramička grla su zakon i podnose toplinu odlično

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #35 u: Rujan 10, 2006, 19:29:00 poslijepodne »

ja koristim ovakvu napravu...

za aluminij se može primit rukom... ne zagrijava se previše...

Edited by: Strichek Matija

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #36 u: Rujan 10, 2006, 19:33:00 poslijepodne »

Citat: skorpac
A materijal mi ne izgleda da je to iveral!  

meni izgleda na one daske koje prodaju u bauhausu za police... baš sam ih prošli tjedan postavljao u špajzu.... ak je to od toga..onda treba polakirat...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kira - Python regius
« Odgovori #37 u: Rujan 10, 2006, 20:01:00 poslijepodne »
Zato sam to i napomenuo!
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Kira - Python regius
« Odgovori #38 u: Rujan 10, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

je....
to je masiv i to neke crnogorice (koliko mogu ovako vidjeti)
što je koliko sam ja upućen jedini terarij od masivnog drveta koji sam vidio...
sad imamo još' jedan od materjala za izradu terarija koji možemo promatrati kroz duži vremenski period' i na koncu vidjeti koji ima najbolja svojstva, cijenu i lakoću manipulacijei održavanja...

e sad kod masiva, jako pazi da ga ne močiš' jel' ne oprašta' pojavit će se koritavost a i trenutna vlaga igrat će ulogu' sigurno neće biti tih "stalno će "raditi" sušiti se i vlažiti'" pa kasnije nakon pla godine bi mogla napisati iskustva dobre i loše strane ovakvog terarija...u svakom slučaju zanimljiv izbor materjala...

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Kira - Python regius
« Odgovori #39 u: Rujan 10, 2006, 20:31:00 poslijepodne »
dvije sugestije:

1) obavezno lakiraj drvo jer ce ti u suprotnom od vlage vrlo brzo stradat, vjeruju mi, govorim iz vlastitog iskustva.

2) bolje ti je lampu stavit u ljevi dio (kad gledas sliku).
Princip fizike - hladan zrak ti ulazi desno nisko i zagrijava se i dize
te izlazi ljevo gore van. Na taj nacin imas dobru cirkulaciju.
Nije ti dobro imati lampu drito u sredini jer u tom slucaju terarij
nema uopce "termalni gradijent" drugim rijecima toplu i hladniju stranu
tako da zmija moze birati sto joj u datom trenutku vise pase.
Ovak kak sad imas tebi ce biti izjednacena temperatura u cijelom
terariju sto nije dobro, i nije zmiji dobro. Moj prijedlog ti je
da stavis zarulju u desno a nesto tipa "kucicu" iliti "hiding place" u
ljevo. Na taj nacin ce ti desna strana biti hladnija i vlaznija a
ljeva toplija i suhlja. zmija moze birat kaj joj vise pase!
Za ovakav terarij (pricam o dimenzijama i materijalu) jedna zarulja od
40W ti je uvrh glave sve ostalo to je previse i prevruce!

Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #40 u: Rujan 10, 2006, 22:31:00 poslijepodne »

Krenimo redom...

Prvo cu rasvijetlit misterij je-nije iveral

Ovak, da ponovimo ono kaj sam rekla na pocetku (pazljivo citati!), to jest iveral, nije masivno drvo. Kuzite? E sad, s tim mora da sam napravila i vise neg dobar posel prilikom odabiranja nijanse, jerbo intencija ove boje iverala (da, da, iverala ) je bila da glumi bor (s obzirm da mi je cijela soba od masivnog bora, pa da se terarij lijepo uklopi).

Krenimo dalje... grla jesu od keramike. Ova brija sa cjediljkom mi opce ne pase, nit mi se busi terarij. Bum si kupila nekakve aluminijske mrezice ili vec nesto, pa nekaj skombinirala. Sad zmija nije tak velika da moze do te halogenke, tak da joj ne prijeti nist. A aluminijske mrezice misim da sam vidla u Buahusu.

Kaj se tice lampe i lijevog dijela kad se gleda slika... ovak, na slici se vide jedna plava zarulja lijevo i jedna velika debela u sredini. Sad je ta plava zamijenjena halogenom i samo ona grije. Ova u sredini nije grijuca zarulja, ona je sam tu radi ukasa i ona se ne zagrijava uopce (nakon par sati kaj gori ju se moze primit rukom i nist).

Nadalje kaj see tice halogene i vata... Kolko mi jepoznato, doticni pitnoni trebaju imatitopli dio terarij od oko 27-29 celzica,hladni oko 23-25 i onokaj na engleskom govornom podrucju zovu hot spot olitga po rvackom vruca tocka od 32 celzica. Uglavnom, Nik mi rece da stavim jednu od 40 i jednu od 60w... daklem, u tom terariju se digla takva temperatura da je to bilo grozno. Recimo na tom hot spotu je bilo prek 37. Onda sam samo na lijevo (kad se gleda slika) stavila 40w i temperatura je tocno 'skolska', dakle lijevo je 32, malo dalje u sredini 28-29, a na desno je hladni dio od oko 25.

Eto... post je malo dug, al kaj sad... Edited by: dora
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #41 u: Rujan 10, 2006, 23:04:00 poslijepodne »

Glede onog masivnog drveta

Gornji desni ugao terarija, zguza:

Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #42 u: Rujan 10, 2006, 23:10:00 poslijepodne »

Evo, jos malo moje male pitončice:

I dajte mi recite jel postoji kakva alternativa tresetu kao podlozi? Edited by: dora
Zagreb

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #43 u: Rujan 10, 2006, 23:20:00 poslijepodne »
alternativa tresetu... novinski papir... razne granulacije i vrste kore....

nego... pošto je to iverica,( odličan uzorak! )... jesi bar zasilikonirala na spojevima unutar terarija?

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #44 u: Rujan 10, 2006, 23:23:00 poslijepodne »

Citat: Strichek Matija
alternativa tresetu... novinski papir... razne granulacije i vrste kore....

nego... pošto je to iverica,( odličan uzorak! )... jesi bar zasilikonirala na spojevima unutar terarija?

Si bas ziher da je iverica?

Novinski odpada totalno. To mije preodvratno, cak i kad sam ju imala u plasticnom ko terariju u Porecu, dole sam joj stavljala salvete. Vrste kore! E to je ono kaj me zanima! Jel tog ima u pet sopovima? Neka posebna vrsta, proizvodac, nekaj kaj treba znat il sam dodemi uzemem kaj mi dopane?

Silikon stavljen. Edited by: dora
Zagreb

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kira - Python regius
« Odgovori #45 u: Rujan 11, 2006, 08:15:00 prijepodne »
Naravno da ima... ima raznih proizvođaća, a pakiranja imaš mala i velika. U tvojem slučaju bu veliko bilo OK.
Tu mi se možete javiti

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #46 u: Rujan 11, 2006, 09:00:00 prijepodne »

Citat: dora
Si bas ziher da je iverica?

pa iverica...iveral.. kaj to nije isto?

kaj se tiće podloge... imaš onog usitnjenog kokosa, i onaj repti bark....
sad.. može se koristit i ona kora iz ovih većih vrtnih centara.... oja je dosta jeftinija... vidio sam vreće od 50 litara za 16 kn.... pa ko voli...

Offline Nik

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #47 u: Rujan 11, 2006, 11:10:00 prijepodne »
Citat: dora

Nik mi rece da stavim jednu od 40 i jednu od 60w... daklem, u tom terariju se digla takva temperatura da je to bilo grozno. Recimo na tom hot spotu je bilo prek 37. Onda sam samo na lijevo (kad se gleda slika) stavila 40w i temperatura je tocno 'skolska', dakle lijevo je 32, malo dalje u sredini 28-29, a na desno je hladni dio od oko 25.

Izgleda da je u tvom domu temperatura malo viša nego kod mene, ja tek s lampom od 60w postižem temperaturu od 32 stupnja, na grani za sunčanje 34, a u hladnijem dijelu 24-27 stupnjeva....

Nego, maleckena je predivna

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #48 u: Rujan 11, 2006, 11:33:00 prijepodne »

Za informacije o podlogama - fala Nadam se sam da ima vecih pakiranja.

Nik... da, kod mene je prestrasno vruce, pogotovo ljeti, stan mi je na zapadu, pa je ljeti u stanu...ko sauna, bez klime mos samo lec i cekat da umres. U vezi s tim... dakle, ljeto, +40... kak onda sa zmijom? Bas sam si to jucer mislila. Misim, recimo, ak je u stanu prek 35 (nekad je na balkonu prek 40), a njoj na 'hot spotu' treba bit 32... onda grijanje (ta halogena lampica) opce nece ni bit potrebno ili?

Inace... prva noc (zmijina) u novom terariju... e mala je setala lijevo, desno, penjala se, 'istrazivala'...
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
Kira - Python regius
« Odgovori #49 u: Rujan 11, 2006, 19:04:00 poslijepodne »

Oblozih zarulju... onak, nije lose, al je moglo i bolje. Mrezica je iz Bauhausa, ko sto Nik tocno rece, kosta 80 kuna.

Zagreb