Srpanj 27, 2025, 01:30:42 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zelena končasta alga  (Posjeta: 22364 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: zelena končasta alga
« Odgovori #25 u: Siječanj 13, 2010, 09:23:17 prijepodne »
Uz sve savjete koje su ti kazale kolege mislim da tvoj akvarij kronično pati od nedostatka jata od barem 15 komada otocinklusa i možda kojeg sijamskog algojeda.

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Siječanj 14, 2010, 17:04:00 poslijepodne »
imam sijamce a sad nemrem kupiti otocinkluse a kaj oni papaju zelenu?
jos koji odgovor ....savjet ..uputa....iskustvo... :scare:
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #27 u: Siječanj 14, 2010, 17:38:55 poslijepodne »
Imam ja ottocincluse i nece ni da probaju koncastu.
jedino tko je redovito tamani je Amano kozice i mladi Sijamci, ali kad narastu vise nece ni oni...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 14, 2010, 18:18:52 poslijepodne »
sam si si odgovorio na problem, a i točkasta zelena ti je to potvrdila. fali ti makroelemenata. Od viška glava ne boli, ali od manjka nastaju alge. Ima dovoljno nitrata, jer kao što si napisao stargrass divlja, a on ih voli povišene, ali nema dovoljno fosfata, zato nastaje točkasta. U svakom slučaju za početak pojačaj protok i kreni s makroelementima. Nemreš s njima niš fulat, ako radiš tjedne izmjene 50% vode.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 14, 2010, 19:58:04 poslijepodne »
na to sam i sumnjal ali draze mi je poslusati iskusnije
e sad sam ja u panici jer makroelementi su mi na putu a ovo kaj mi je ostalo je za jos mozda tjedan dana prave koncetracije pa sam zato smanjil i pitanje je
dali da prestanem sa gnojenjem makroelementima dok mi ne stigne posiljka i dal ce se kaj dogoditi drasticno ili da gnojim u smanjenoj kolicini i ukinem nitrate jer imam dosta ribica pa da bar bilje odrzavam na zivotu bez nekog rasta i prelanja a rijesim se alga

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #30 u: Siječanj 15, 2010, 07:54:07 prijepodne »
DC je prozirno smeckast ili nesto neodredeno ali kad porezem stargrass pozeleni

Nema nesto neodredeno kod DC-a, to je osnovno da je svijetlo zelene boje...inace ti mozemo davat ne znam kakve savjete, al ako DC nije svjetlo zelen, ili žuto zelen nikakve pomoći od nas, jer jednostavno nemaš dosta co2. Stavi iza bijeli papir sa pincetom ili nesto drugo bijelo da vidis tocno koje je boje. Vjerojatno je u tome problem svega.

Kolega ti kaže da misli da fali makrolemenata, a ti pitas u iducem postu da li da prestanes gnojit sa njima...hmmm.  -?

To sta ce ribice proizvest nitrata je nista. Kupi jos makrolemenata dok ti ne dodu gnojiva, koliko kosta nutrafin NPK, 30-40 kuna?  ;)

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #31 u: Siječanj 15, 2010, 15:07:11 poslijepodne »
Ti lp smatraš da nedovoljna količina co2 i nekonstantnost dovoljne količine co2  uzrokuje končastu?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 15, 2010, 17:58:53 poslijepodne »
Ti lp smatraš da nedovoljna količina co2 i nekonstantnost dovoljne količine co2  uzrokuje končastu?

Ace, alge ti u 90% slučajeva nastaju upravo zbog nedostatka co2,  tako da je on najvažniji, ajmo to tako reć. Mnogo ljudi upravo na tome griješi. DC je isto uzaludan, ako nije u njemu Kh4  otopina. Primjetio sam da ljudi ne obračaju puno pažnje na to već u DC stavljaju vodu iz akvarija jer na uputama tako piše. To je krivo, jer su upute pisane za veliki dio svijeta gdje je uglavnom mekana voda, za razliku od RH gdje je voda LR kako bi Vedran rekao ili liquid rock. Drugi bitan razlog je nedostatak makroelemenata odnosno njihov disbalans, pa makar ti sipao 30 ppm nitrata, a nemaš dovoljno fosfata, biljke neće uzimati ništa iz vode, ali će su u tome okoristiti alge. Treće, treba ti i dobar protok da dovede te elemente do biljaka. Nakon toga dolaze mikroelementi i druge stvari. Možda sam trebao spomenuti i svijetlo, ali to bi bila cijela tema....

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #33 u: Siječanj 16, 2010, 11:11:00 prijepodne »
Nema veze kakva je voda u svijetu...kad u DC isto stavljaju kh=4 otopinu i Ameri, i Kinezi, i Japanci i svi biljni akvaristi. Znaci onda oni sa mekanom vodom ne trebaju koristit kh=4 otopinu? Nije to bas tako.

Svi je trebaju koristit u DC jer je tako jedino co2 sta utjece na ph vrijednost. Ako se stavi bilo kakva akvarijska voda, i tvrda i meka, na ph onda utjecu i drugi elementi kao treset, fosforna kiselina, tanin iz drveta i onda zelena boja drop checkera moze biti uzrokovana necim drugim, a ne sa dosta co2, sta nama u biti treba.

Poceli su sad i akvaristicki proizvodaci po novom savjetovat kh=4 otopinu unutra. ;)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #34 u: Siječanj 16, 2010, 18:40:20 poslijepodne »
Dobro to kaj proizvođači vele i nije mi neko mjerilo..ipak je profit u pitanju. Nisam puno surfao zašto baš kh4 ali ak netko zna zašto ne akvarijska voda pa makar i mekana neka napiše.

Ja ću reći svoje iskustvo od prije 2-3 godine. Imao sam mekanu vodu između 2-10 GH kako kada i uvijek sam koristio samo akvarijsku vodu i ne tvrdim da je to bolje, ali nisam primijetio da bi DC radio problema u pokazivanju.. No, ja nikad nisam bio baš zagrižen u te kemijske stvari više me je interesirao sam aquascape-kako što složiti i osmisliti..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #35 u: Siječanj 16, 2010, 19:55:19 poslijepodne »
Pa napisao sam zasto ne akvarijska voda vec u prethodnom postu...s tim da cu nadodat da ti elementi sta sam nabrojio ne snizuju samo i ph, vec i kh vrijednost.

A zasto kh=4 bas otopina? Ako imas jednu konstantu vrijednost na koju nista ne utjece jer smo je mi napravili - kh, promjena ph ce pokazat koliko je co2 u akvariju, jer samo co2 moze doci zrakom do vode u drop checkeru, a ovo ostalo sta sam nabrajao tanin, fosforna kiselina, treset...ne mogu. Vidi sliku.

Vecina ph reagensa koji se stavljaju ili http://en.wikipedia.org/wiki/Bromothymol_blue pokazuje svjetlozelenu boju pri ph=6.5 - 6.7.  A sad pogledaj tablicu koju sam prilozio i vidi kolika je koncentracija co2 pri kh=4, i ph=6.5-6.7. Taman 25-40 mg/l, sta je poprilicno tocno, ako se uzmu moguca sitna odustupanja u obzir.

Ako je plavo premalo je, ako je zuto previse je i tako se najlakse uoci...jednostavno zar ne?  ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2010, 20:10:33 poslijepodne od lp »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #36 u: Siječanj 21, 2010, 11:19:04 prijepodne »
Ja se i dalje borim s tom napasti.Dali je netko uspio rješiti je se totalnim zamračivanjem?Sinoć sam ga prekrila dekom,večeras  ću vidjeti ima li bar malo pomaka.Ako bude,ostavljam tako još 24h.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 21, 2010, 18:30:49 poslijepodne »
ja sam na tri dana ugasio rasvjetu i primjetio sam da se malo povukla ali i ostale biljke su mi pocele propadati pa sam opet upalio svjetlo ali zasada se ne siri ali me malo tijesi kaj su mi makroelementi stigli pa sad ispocetka

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 22, 2010, 10:56:40 prijepodne »
Vidim da ništa od zamračivanja.Možda su se samo mrvicu posvijetlile i stanjile one koje su bile najizloženije,a možda mi se i to samo tako čini.Ulila sam dosta EC-a,napravila novu smjesu za co2,očistila wave eletrico,promjenila otopinu u DC-u jer nisam dugo pa da vidim kakvo je stanje s co2.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #39 u: Siječanj 22, 2010, 11:07:04 prijepodne »
Sarita kakva su tvoja iskustva sa tim Wave electrico co2 ? Opčenito i u odnosu na bocu?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 22, 2010, 11:13:32 prijepodne »
Sarita kakva su tvoja iskustva sa tim Wave electrico co2 ? Opčenito i u odnosu na bocu?
Teško mi je odgovoriti jer sam ga kratko imala u litraži koja mu je primjerena.Sad se baćkam s njim i ljestvicama i EC-om.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 27, 2010, 08:44:02 prijepodne »
Ovih par dana sam se koncetriral na co2 i dosao do zakljucka da mi powerhead i nije neka korist iznad ljestvi jer boja u DC je bila smedo crvena a sad sam stavil powerh. U drugi cosak i boja u dc je zelena ali vise tamno nego svijetlo pa gledam nabaviti jos jedne ljestve da i to rijesim
kupil sam si dva prava mala sijamca i nadam se maloj pomoci od njih i svijetlo sam smanjil na 90 wata pici 10 sati a 80(grolux i 865-ica) dodatnih wata se pali u podne i gori 3 sata i zasada se kao malo smirila alga i pokusavam ju grabljati sa plasticnom "vilicom"da ju bar malo razriiedim u nadi da ce propasti
makroelementi su stigli i sve radim po chuck-ovom kalkuratoru ali sam smanjio nitrate i po uputstvima dajem mikroelemente
vodu mjenjam tjedno 50% i mjenjao bih i cesce ali su mi ribice pocele kolabirati kad sam mjenjao dva puta pa sam se vratio na tjednu izmjenu i sad su vesele i cak imam i pomladak ancistrusa ali jos se boje proviriti
dok sam dva puta mjenjao vodu primjetio sam da se alga pocela hvatati po svemu pa cak i po dnu pa se sad i to smirilo
mrzim to ljigavo cudoviste

Offline miso710

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #42 u: Siječanj 30, 2010, 19:54:43 poslijepodne »
uh nezgodno i meni se pojavila ta zelena napast ....... idem prvo sa zamračivanjem ...... moram si nabaviti co2 .......

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 31, 2010, 00:44:32 prijepodne »
ja sam nazalost povadio flame i christmas moss jer sa na njima je bila najgusca a i ostalo bilje sam morao pocupati i ciste izdanke i to samo po komad dva sam vratio nazadi sve ostalo dobro pocupao i ocistio i sad se nadam boljem jer se pocela i na sljunak hvatati
uzas zivi

eriocaulonis

• Gost
« Odgovori #44 u: Veljača 07, 2010, 00:12:13 prijepodne »
flame i christmas moss ću ti ja dati - ne kukaj!

Nego, meni se pojavile i sve vrste zelenih i crna čupava kad me nije bilo 5 dana za božić doma - alge boom. crna se počela povlačiti ali na panju je ostala i volio bi da na njemu u dalje ostane jer mi savršeno izgleda. a zelene alge su se baš sve povuke i to tako da sam povećao doziranje nitratima a smanjio fosfate. Naravno tu je i co2 sa 4 mjehurića u sekundi. To tako radi već 25 dana i ribe su i dalje žive i živahne. Pa apostole kreni u pohode.

I smanji malo to svijetlo. nije mi jasno zašto si ga išao uopće povećavati kad znaš da više svjetla traži i više brige a akvarij ti je bio predobar prije 2 mjeseca i osvjetljenje i sve u njemu. Ajd izvadi koju lampu i ne luduj više, pa koliko bi watti htio unutra? 3w/litra? Pa da moraš 3D naočale stavit da u akvarij uopće možeš gledat. He he he he ;-)) Šala mala.

Dođi na kofi koji dan!

Offline TriBe

• Punopravni član
  • **
  • tri riboljupca zajedno
« Odgovori #45 u: Veljača 07, 2010, 15:29:52 poslijepodne »
Također je dobra metoda za skidanje i namotavanje na četkicu za zube. Nadam se da će vam ovo pomoć.

Ovo je super fora! samo četkica mora biti nova ili može s ostacima luga protiv karijesa  :D
Samo plivaj!

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #46 u: Veljača 07, 2010, 20:53:08 poslijepodne »
Nije mi se dalo čitati sve od početka ali kad sam ja imao tu napast ubacio sam par zlatnih ribica,malo ih hranio i pojele su sve za mjesec dana. I nikad više takvih problema.

Offline miso710

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #47 u: Veljača 09, 2010, 23:49:19 poslijepodne »
moram se nadodati na ovo ........ nakon zamračivanja i doziranja EC-a i FFM ....... pojavile su mi se i smeđe alge ........  :dead: ......... koliko sam skužio trebam ići sa co2 i mogao bi se riješiti tih napasti ........ aq je star tri tjedna ..........  :up:

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #48 u: Veljača 10, 2010, 07:25:42 prijepodne »
moram se nadodati na ovo ........ nakon zamračivanja i doziranja EC-a i FFM ....... pojavile su mi se i smeđe alge ........  :dead: ......... koliko sam skužio trebam ići sa co2 i mogao bi se riješiti tih napasti ........ aq je star tri tjedna ..........  :up:
ja sam sa svojim algama imao borbu prva dva mjeseca i kad sam ga jednom očistio nisu se više pojavljivale
Znaći strpljene,svaki tjedan izmjene vode sa vađenjem algi,i sve bude došlo na svoje

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #49 u: Veljača 10, 2010, 09:55:49 prijepodne »
Nije mi se dalo čitati sve od početka ali kad sam ja imao tu napast ubacio sam par zlatnih ribica,malo ih hranio i pojele su sve za mjesec dana. I nikad više takvih problema.

a bilje? koje si imao i što su pojele od bilja?