Ajde odgovor na poslednji post.Ti ciklidi koji se ubraju medju takozvane Haplochromise/grupa/,ti so ciklidi jate,pa treba da ih imaš u stvari štoviše,da bi to bila neka prava zajednica.Ako več razmišljaš,ja bih stavio 4 komade u razmerju 1 napram 3.
Ali javlja se sad neki problem.U radnji ti so C.moorii /meni isto jako dragi ciklid/maleni i kad bi ih ti stavio u akvarij ovi veči ciklidi uradili bi urnebes a žrtve bi bili ti C.moorii.Sad ti imaš več velike ciklide i ti ciklidi imaju svoje teritorije i brane ih,i da bi sad ti ubacio male C.moorii,onako mirne ribice,pa ....samo zamisli.Inače koliko ja vidim ti več imaš par agresivca/ako smijem tako reči/M.cyaenoarhabdos/ex maingano/.P demasoni i M.estherae i po mom mišljenju nije to baš naj kombinacija za male C.moorii-je.
A sad odgovor na prvi post.Da bi ubacio tvoje pomenute ciklidesve vrste ili u razdoblju par dana u neki nanovo formiran akvarij to bi moglo.Kako si več sam napisao,C.moorii i L.caeruleus su jako mirne vrste ciklida,a to važi i za vrstu S.fryeri/H.ahli/,dapače to je ustvari kao jedna vrsta koja je dobra za početnika i to znači i da je mirna.
Dosta akvarista pravi pogreške ,kad baci neke nove ciklide u več postoječi ciklidni tank,takvi ciklidi najviše stradaju od nasrtaja ciklida koji su več bili u akvariju.
Sad moja je preporukaili savjet,da ako se več ubacuje nove ciklide u več postoječi tanka sa ciklidima,da se ga sasvim razradi i kamenje na novo postavi,tako,da se i teritoriji starijih ciklida izgube.I kad se metne nove i stare ciklide skupa oni odjednom postaju ravnopravni u traženju prostora.
I drugi moj je uvid,da kad se kombinuje akvarij sa ciklidima,da se odaberu ciklidi istog /približno/ ranga,to mislim dužinu i agresiju.Takvi če lako skupa.No izuzetak ti je ona tvoja vrsta Ps.demasoni,koji je mala ali hrabra M'buna,pa u odbrani svoga teritorija kod nje nema šale,pa se kao takva suprostavi i večem od sebe,no kattad izvuće i krači konac.
Ja sam svojedobno ih imao i mogu ti reči,da ih dobro pogledaj,jer kod te vrste /Ps.demasoni/mužjaci medjusobno se ne trpe,pa sam ja za jedno dopodne izgubio dva mužjaka,a najjači je ostao,onda mi ubio i ženku,što se nije htjela mrestiti,pa sam se ja od onog momenta rastavio od te vrste.
No jako lijep je i M.cyaenoarhabdos/ex maingano/,toga imam i sam i za nekog Melanochromisa djeluje mi jako smireno.A njegove su boje isto tako divne.A znadu i ti melanochromisi se akvaristi popeti u vrh glave,ipak ne zovu njih:Zli ili opaki ljepotani.
Drago mi je što si stavio i Aulonocaru u akvarij.jeste to je jedna od najlepših ciklida i mužjak u svadbenim bojama jeste ,gledaj i se čudi.No ženka sa onom smedjom bojom djeluje baš kontra .Ipak tuda te napomenem ,da za neki uspješan mrest tih,treba ti imati barem četiri ženke.
Više se puta spominja i više ženki,pa zašto više ženki:Malawi ciklidi su takozvani poligamni ciklidi i oni moraju imati oko sebe puno ženki.Gledajući prirodne uslove jedna vrsta je formirana tako:ima vodeči mužjak,koji brani teritorij i na liniji tog teritorija zadržavaju se ženkei ostali mužjaci,koji su obojeni više manje u boje ženke,kako bii njim vodeči mužjak dozvolio,da jedu.Sve je tu u neki vezi sa hranom,jer mužjak brani svoju teritoriju od drugih vrsti,koje se hrane istom hranom,avrste koji jedu drugu hranu oni mogu slobodno da budu na toj teritoriji.
Ma o tim ciklidima,dragi ciklidisti mogli biste romane pisati,toje prosto ;Snaga ciklida ili Ciklidna groznica,a lijek za to su samo novi i novi akvariji i ciklidi u njima.

Eto Cichlid,ja sad malo se raspisao,pa se nadam da si našao odgovor na tvoja pitanja.