Lipanj 28, 2025, 19:19:40 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Jel tko zna koji je ovo gušter?  (Posjeta: 20820 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bach

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Jel tko zna koji je ovo gušter?
« u: Kolovoz 21, 2006, 11:24:00 prijepodne »

Mjesto radnje - Lastovo

Boja se na slici ne vidi predobro, uglavnom, radi se o PLAVOM gusteru... pretpostavljam da je neka od zasticenih endemskih vrsta...

Usput, da ne otvaram novu temu, a ponukana ovom ljepotom... kad bi se neki od nasih nezasticenih gustera drzao u terariju... koja neonka bi isla za njega - 5.0 ili 8.0.?

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2006, 11:48:00 prijepodne »
5.0 je prašuma, a 8.0 je pustinja, a tebi treba žarulja mediteran. Ne znam koji od naših guštera nije zaštićen (gaze ih auti, jedu mačke ptice žabe, zatucaju seljaci), k tome ja ne bih rekao da je ovo endemska vrsta jer nova DNK istraživanja upućuju da ona čudovišta na Visu, Lastovi, Palagruži i Jabuci su u biti iste vrste kao one na kopnu ali zbog izoliranosti došlo je do promjena u boji ali nema genetskih razlika.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 21, 2006, 11:56:00 prijepodne »

Dobro, a u cemu je uopce fora s tim neonkama (da ne pretrazujem forum) !?!?! Cisto iz znatizelje radi... sta bi se desilo da se mediteranskoj zivotinjici stavi 5.0, a sta da se stavi 8.0?

Ovo "gaze ih auti" .. da znam, vidjela sam ih masu pregazenih .... uzas!!!!

Ma i meni se cini da su prema novo zakonu sve zasticene, ali nisam sigurna, jel tko zna da li postoji ijedna nasa gusterica koja nije zasticena?

Da, znam, nesto sam trazila za odjel za turizam u Splitsko-dalmatinskoj zupaniji info o endemskim gustericama pa sam na kraju dosla do toga da izgleda da sve ono sto smo ucili na faksu nema veze - i da je tako kao sto kazes - u stvari sve isti DNK i da se ne radi o endemima... boh!?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2006, 12:30:00 poslijepodne »
Ja mislim da je to Lacerta lepida, njih ima u dosta boja, nije endem, ali je zaštičena kao i ostatak guštera diljem lijepe naše.... Ako je to Lipeda onda je to najveća vrsta Lacerta u Europi!
Ali, Nino.G će ti točnije reći.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2006, 12:43:00 poslijepodne »

Malo sam jos trazila pa je uletila i slika Podarcis sicula ssp. coerulea, jel moze biti ona?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Kolovoz 21, 2006, 12:46:00 poslijepodne »

Gušter na slici mogao bi biti Podarcis melisellensis, ali ne znam točno koja podvrsta (trenutno zoolozi raspoznaju preko 20 podvrsta, a vjerojatno će ih biti još). Praktički svaki otok i otočić ima svoju podvrstu ili kolor varijantu.

Svi Hrvatski gušteri zaštićeni su Hrvatskim zakonom i Bernskom konvencijom (Hrvatska je potpisnik od prošle godine).

Sve gušterice je najbolje držati u vanjskim terarijima gdje su izložene prirodnom sunčevom svjetlu, a ako se drže u kućnim terarijima zahtijevaju osim velike količine UV-a i svjetlost visokog intenziteta. Posljednjih godina je u Njemačkoj (Njemci su daleko najnapredniji i najiskusniji u uzgoju Lacertida) zlatni standard metal-halidna rasvjeta koja spektrom i intenzitetom najbolje oponaša sunčevo svjetlo. Pročitaj i ovaj tekst o terarijskojrasvjeti.Za ovu vrstu idealan bi bio terarij dimenzija od barem 100x50x50cm s jednom metal-halidnom žaruljom 70w (temperatura svjetla najbolje od 3500-5000K), dvije neonke s visokim outputom svjetla (npr. Osram Lumilux de luxe) i 1-2 neonke UVB 8.0. U svakom slučaju, čak i uz ovakvu rasvjetu, dobro ih je preko ljeta iznijeti van na sunčanje.Edited by: Nino G

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2006, 13:08:00 poslijepodne »
Pa može biti, ali mene su zbunile šare odnosno točke koje su mi jako slične Lepidinim..  
Tu mi se možete javiti

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2006, 13:32:00 poslijepodne »

Cekaj, evo jos jedna slika... pise da je Lacerta oxycephala

- Svi Hrvatski gušteri zaštićeni su Hrvatskim zakonom -

Prema kojem, ovom novom NN 7/06? Vidjela sam da je u popisu strogo zasticenih zavicajnih svojti... Koliko uopce ima vrsta gustera u HR (bez podvrsta)?

- Sve gušterice je najbolje držati u vanjskim terarijima gdje su izložene prirodnom sunčevom svjetlu -

Mislis sve - sve ili ove nase mediteranske? Usput, sta ove nase rade zimi? Spavaju?

- Za ovu vrstu idealan bi bio terarij dimenzija od barem 100x50x50cm -

Ma daj, stvarno!? Pa to je skoro kao za bradonju.... a ovi su puno manji, najveci koje smo vidjeli bili su max. 15 cm s repom!!!

- 1 metal-halidnom žaruljom 70w , 2 neonke s visokim outputom svjetla (npr. Osram Lumilux de luxe) i 1-2 neonke UVB 8.0. -

Covjece... pa jel moguce da ovim gusterima treba vise svjetla nego pustinjskim!!!??? Jel to vrijedi i za Lacertei za Podarcise ili?

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2006, 13:52:00 poslijepodne »
Da, jos nesto, po cemu se razlikuje rod Podarcis od roda Lacerta?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 21, 2006, 14:20:00 poslijepodne »

Hmm...moram priznati da sam u nedoumici. Neki varijeteti P. melisellensis vrlo nalikuju na Archaeolacerta (Lacerta) oxycephala. Čak se neki herpetolozi zalažu da se A. oxycephala prebaci u skupinu P. melisellensis. Problem je u tome što i sama A. oxycephala značajno varira u boji ovisno o lokalitetu (poznati su melanistički (potpuno crni)primjerci, smeđi, smeđe-zeleni i plavi do plavo sivi primjerci). Vanjska karakteristika koja može poslužiti za razlikovanje je neštouža i zašiljena njuška kod A. oxycephala (oxycephala=šiljastoglava).

Da, mislim na sve gušterice - dapače na sve guštere. Tropske guštere možemo izlagati suncu sezonski, a domaće vrste možemo držati vani čitave godine pod uvjetom da im osiguramo primjereno mjest za hibernaciju.

Kao što sam napisao: 100x50x50 bih smatrao optimalnim dimenzijama za skupinu od 1 mužjaka i 2-3 ženke. Sve guštere je puno interesantnije držati u skupinama jer tada možemo promatrati i socijalne interakcije među jedinkama. Ove gušterice su znatno manje od P. vitticeps, ali su puno aktivnije. Osim toga, IMHO, za P. vitticeps je terarij 150x60x60 minimum.

Ovim gušterima ne treba više svjetla nego pustinjskim. Da govorim o pustinjskoj vrsti preporučio bi ti metal-halogenu žarulju od 150W + 3-4 UVB 8.0 lampe + halogeni reflektor 75-100w. Uvjeti osvjetljenosti u terarijima su značajno podcijenjeni. Npr. u "klasično" osvjetljenom terariju ni na jednom mjestu nećeš izmjeriti više od 3000 luxa, dok je poželjno da se vrijednosti kreću od 20 000 - 100 000 luxa (na mjestu za sunčanje).

U rod Lacerta smještene su veće i robustnije vrste (preko 30 cm s izuzetkom L. agilis koja naraste 25-30cm)

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 21, 2006, 14:34:00 poslijepodne »

- Hmm...moram priznati da sam u nedoumici. Neki varijeteti P. melisellensis vrlo nalikuju na Archaeolacerta (Lacerta) oxycephala. -

po cemu si zakljucio, onako na prvu loptu da je P. melisellensis?

- Vanjska karakteristika koja može poslužiti za razlikovanje je neštouža i zašiljena njuška kod A. oxycephala (oxycephala=šiljastoglava).

Koliko mi je ostalo u sjecanju i koliko sam uspjela vidjet, malci su totalnolicili na ovu na slici 2 koju sam postala...

- domaće vrste možemo držati vani čitave godine pod uvjetom da im osiguramo primjereno mjesto za hibernaciju.

Sta se desava s domacim gusterom ako mu cijele godine drzimo "ljetnu"/"proljetnu" temperaturu, ako nema period hibernacije?

-Ovim gušterima ne treba više svjetla nego pustinjskim.

Sve 5! Ma kad si poceo nabrajati rasvjetu ucinilo mi se da ima vise lampi nego kod pustinjaca

-Da govorim o pustinjskoj vrsti preporučio bi ti metal-halogenu žarulju od 150W + 3-4 UVB 8.0 lampe + halogeni reflektor 75-100w.

S obzirom dasumanuto trazimo bradonju, da lije to rasvjeta koja nam treba ili ima jos sta specificno?

- U rod Lacerta smještene su veće i robustnije vrste (preko 30 cm s izuzetkom L. agilis koja naraste 25-30cm)

i to je jedina razlika? A sta nema neke veze i oblik glave i sl.... sta je torazlika na nivouvrste?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 21, 2006, 15:26:00 poslijepodne »

tebe je teško zadovoljiti, a?

Najbolje će biti da se prihvatiš interneta i knjiga, jer na svaki moj odgovor imaš bar 5 novih pitanja!

Ovo ću ti reći: Ako vrstama koje u prirodi hiberniraju ne osiguraš isto u zarobljeništvu neće se pariti, kraće će živjeti i biti skloniji kojekakvim oboljenjima. Također, Lacertidi koji ne hiberniraju i nemaju adekvatnu rasvjetu nikad neće razviti briljantne boje kakve imaju u prirodi, a primjerci iz prirode će tu boju vrlo brzo izgubiti. Što se tiče razlike rodova unutar porodice Lacertida (taksonomi trenutno raspoznaju 36 rodova) to je predmet akademske raprave na nivou genetike, i stvarno prelazi granice mojeg znanja. Razlike na nivou vrste još su kudikamo složenije.

Opredijelio sam se na prvu loptu za P. melisellensis jer je tu bila najmanja šansa da ću promašiti - ta vrsta (koja, kao što sam rekao ima više od 20 podvrsta) predstavlja više od 90% naše otočke populacije gušterica. Ukoliko si sigurna da su mladunci izgledali kao primjerak na slici, moguće je da se radi o A. oxycephala.Edited by: Nino G

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 21, 2006, 15:30:00 poslijepodne »
E, još jedna stvar: na testovima u nezavisnim laboratorijima u Europi i Americi pokazalo se da je Repti-Glo 8.0 od ExoTerra-e manje efikasna (ima manju konverziju provitamina D u vitamin D3) nego Repti-sun 5.0 od ZOO-med-a, tako da uzmeš te brojeve na lampi s rezervom. Edited by: Nino G

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #13 u: Kolovoz 21, 2006, 15:40:00 poslijepodne »
Bachica... je uvijek takva, jedan (mislim na odgovor ) je nikad ne zadovolji kako treba...    
... to je curka koja voli puno pitati... nema joj ljeka.. pa stoga nino pripremi se dobro...      
Tu mi se možete javiti

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2006, 20:19:00 poslijepodne »

Sprdate se vi sa mnom, ha Ustalom, naravno da me nije lako zadovoljit, pa zensko sam ! A tko vam je kriv kada znate odgovore na pitanja....

Citat: Nino G
Najbolje će biti da se prihvatiš interneta i knjiga, jer na svaki moj odgovor imaš bar 5 novih pitanja!

Je, je, sve to stoji, ali prvo bi morala znati sta trazim Lacerta ili Podarcis, ili da trazim pod porodicu?

Ovo ću ti reći...

Hvala

Zezam se... ne, ma znam da neka kvaka mora biti... i da u slucaju da im se ne omoguci hibernacija nekih posljedica mora biti, ali me interesiralo sta se desava fizioloski... Pretpostavljam da nasi gusteri, ispravi me ako grijesim, moraju hibernirati jer su im zimi temperature okolisa preniske pa im se uspori metabolizam i ne mogu probavljati hranu... medutim, mene zanima da li ima jos sta? Za parenje je O.K. to mi je jasno... krace ce zivjeti - da li zato sto im organizam nema zimskog "odmora"?.... skloni oboljenjima - pada im imunitet?... zasto im slabi obojenje? Da, da... znam, opet ja sa pitanjima ...

Usput... kako to da znas toliko o domacim gusonjama, imas kojeg doma? I da, oprosti ako je preosobno, ali nekako mi zvucis kao pmf-ovac ... godiste? Mozda se znamo ...

Opredijelio sam se na prvu loptu za P. melisellensis jer je tu bila najmanja šansa da ću promašiti

Bas sam pogledala u ovaj gore zakon sto sam ti prije postala i iznenadila se kad sam procitala HR ime P. melisellensis= lastovska gusterica... bit ce da je to ta... iako mi je stvarno vise licila na A. oxycephala.

...Repti-Glo 8.0 od ExoTerra-e manje efikasna (ima manju konverziju provitamina D u vitamin D3) nego Repti-sun 5.0 od ZOO-med-a

Bas sam danas isla do Butige o beštij po dodatan pijesak za akvarij pa sam malo pogledala i lampe... zapala mi je za oko Life glo ... kakva je ta lampa? Zasto je toliko skuplja od ostalih iste velicine? A kakva je Sylvania?

Jos jedno pitanjce... primijetila sam kod gustera u divljini (a kada sam imala zelembace prije milion godina i kod njih) ko neke buhe ili krpelje ? U svakom slucaju neki nametnik. Kako ih se zivinice rjesavaju u prirodi, a kako ljudi u terarijima?

i jos milion brzopoteznih pitanja ... ko klinci u fazi 1000 zasto.... A nisam valjda tak dosadna

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 21, 2006, 21:18:00 poslijepodne »

Citat: Bach
I da, oprosti ako je preosobno, ali nekako mi zvucis kao pmf-ovac ... godiste? Mozda se znamo ...

Nisam PMF-ovac. Dapače, diplomirao sam na građevini (dobro, moram priznati da od Kačićeve do Klaićeve nije daleko). Godište...? Ancient! Trenutno imam 36.

Bas sam pogledala u ovaj gore zakon sto sam ti prije postala i iznenadila se kad sam procitala HR ime P. melisellensis= lastovska gusterica... bit ce da je to ta... iako mi je stvarno vise licila na A. oxycephala...

To što si tamo pročitala ne znači ništa. Na Lastovu obitavaju obje vrste. Ti si vidjela gušterčiće iz prve ruke i lakše ti je usporediti ih s nekom od slika. Postoji dobra vjerojatnost da je u pitanju A. oxycephala.

Bas sam danas isla do Butige o beštij po dodatan pijesak za akvarij pa sam malo pogledala i lampe... zapala mi je za oko Life glo ... kakva je ta lampa? Zasto je toliko skuplja od ostalih iste velicine? A kakva je Sylvania?

Life glo od Hagena je jedna od tzv. "full spectrum" fluorescentnih cijevi. Ne znam zašto joj je cijena visoka, ali osobno je smatram prilično neupotrebljivom u teraristici. Ima nizaksvjetlosni fluksinedovoljnu količinu UVA i UVB svjetlosti. Na koji Sylvanijin proizvod misliš?

Jos jedno pitanjce... primijetila sam kod gustera u divljini (a kada sam imala zelembace prije milion godina i kod njih) ko neke buhe ili krpelje ? U svakom slucaju neki nametnik. Kako ih se zivinice rjesavaju u prirodi, a kako ljudi u terarijima?

Bili su to krpelji - vrlo uobičajeni egzoparaziti na gušterima. U prirodi se krpelji jednostavno otpuste kad se napiju dovoljno krvi. Kod terarijskih životinja potrebno ih je skinuti pincetom (polagano rotirajući kako cephalothorax ne bi ostaou koži i izazvao infekciju) i nakon toga ranu tretirati nekim antibiotskim praškom (ja koristim Bivacin).Edited by: Nino G

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 21, 2006, 21:36:00 poslijepodne »
ako mislis na sylvaniu reptistar ja je nebi preporucio, mislim da je reptiglo bolja...najbolje su lampe zoo med, kakvu god da sam literaturu citao svi je preporucuju...
http://www.zoomed.com/html/lighting_home.php
isto mislim da cu za kameleone naruciti PowerSun UV...cini mi se jako dobre lampe...
jos me zanima dal neko ima iskustva sa zoo med Repti Halogen Bulbs,proizvođac tvrdi ta to nisu one iste halogene lampe iz obicnih ducana nego bolje lampe specijalno dizajnirane za gmazove, kaj vi mislite?
fest sam skrenuo sa teme, valjda nebu bilo po nosu  

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #17 u: Kolovoz 21, 2006, 22:39:00 poslijepodne »

evo još par slika lastovskih guštera slikanih prije cca.mjesec dana...pozdrav

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 21, 2006, 22:53:00 poslijepodne »
Sjajne fotografije Pancho!

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 21, 2006, 23:30:00 poslijepodne »
evo dvije sa suska...nisu bas najbolje ali neka

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 22, 2006, 08:36:00 prijepodne »

Nisam PMF-ovac. Dapače, diplomirao sam na građevini (dobro, moram priznati da od Kačićeve do Klaićeve nije daleko). Godište...? Ancient! Trenutno imam 36.

Po nacinu na koji pises, sigurnosti, ai kolicini znanja koje imas bila sam gotovo sigurna da si pmf-ovac ... ma sta "ancient"... to su najbolje godine

To što si tamo pročitala ne znači ništa. Na Lastovu obitavaju obje vrste.

Eeeeeeeee to te ja pitam... znaci sigurno zive obje! Onda bih se prije kladila na A. oxycephala

Bili su to krpelji - potrebno ih je skinuti pincetom (polagano rotirajući kako cephalothorax ne bi ostaou koži i izazvao infekciju) i nakon toga ranu tretirati nekim antibiotskim praškom (ja koristim Bivacin).

A sad jedno tehnicko pitanje... kako uloviti malog gustera i umiriti ga da se ne mice da bi mu se obavila "operacija" bilo kojeg tipa... naime, mi doma imamo P. laticauda i da je kojim slucajem potrebno zaista ne znam kako bi ju ulovila u ruku (ne zato sto se bojim nego je brza i mala) a da ju ne ozlijedim, a tu je i eventualno problem otpustanja repa!? Kako vi hendlate svoje male gustere a da ih pri tome ne ozlijedite?

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 22, 2006, 08:42:00 prijepodne »

Citat: LeeMoon
...najbolje su lampe zoo med, kakvu god da sam literaturu citao svi je preporucuju...

Znaci da bi mi i za laticaudu bolja bila zoo med-ova lampa... a koja? Reptisun 5.0?

Usput, vidjela sam na linkanoj stranici da su izbacili na trziste i Reptisun 10.0.... jel ta "prejaka" za mediteranske gustere?

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 22, 2006, 08:47:00 prijepodne »

Pancho.... ludilo slike... a si vidio koliko ih je!!!!!!! Ali plavi su rjedi... obicno ih je bilo vise zgazenih po cesti nego sto ih je bilo zivih u prirodi...uzas....

Ovi zelenkici s plavim trbuhom su mi interesantni... neki mix?

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 22, 2006, 08:56:00 prijepodne »

]A sad jedno tehnicko pitanje... kako uloviti malog gustera i umiriti ga da se ne mice da bi mu se obavila "operacija" bilo kojeg tipa... naime, mi doma imamo P. laticauda i da je kojim slucajem potrebno zaista ne znam kako bi ju ulovila u ruku (ne zato sto se bojim nego je brza i mala) a da ju ne ozlijedim, a tu je i eventualno problem otpustanja repa!? Kako vi hendlate svoje male gustere a da ih pri tome ne ozlijedite?

nikako, eventualno sa papirom i casom, a u mom slucaju nemogu ni to, ja bi svojoj ocistio terarij od kamenca, terarij izgleda uzasno, kroz bocne strane se skoro i ne  vidi van a ne mogu je nikako uhvatit, cim otvorim vrata od terarija ona nestane, nema sanse da je uhvatim...i ne znam sta cu...kada sam joj morao ljeciti zaostalu kozu na nogama bilo je lako posto se nije mogla penjati...Edited by: LeeMoon

Offline Anis_:D

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 22, 2006, 08:56:00 prijepodne »
eeee dok su u hr svi gusteri zmije i sve zivo zasticeno kod nas u bih taj zakon ne postoi nis nije zasticeno i sve mozes loviti sam sto malo raje ima interesa za takve stvari zna li neko da postoi kakav zakon za zastitu ovdje kod nas ?? ono da ne otvaram drugu temu