Srpanj 31, 2025, 20:28:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Univerzalni reflektor  (Posjeta: 9916 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RobiR

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #25 u: Kolovoz 21, 2006, 20:20:00 poslijepodne »
Citat: Rastaman

@RobiR:Da se svjetlost stvara na stijenkama cijevi se slazem.Ali mislim da se svjetlost siri tako da udaljenost izmedju dvije tocke prijedje za minimalno vrijeme. U ovom slucaju je to okomica na stijenku cijevi, pa bi to ovako trebao ispraviti

UV zračenje nastaje u kompletnoj cijevi, a ne samo u njezinoj zamišljenoj sredini,jer je kompletna ispunjena plinom.Molekule ne isijavaju UV zračenje usmjereno, već u kutu od 360' (točnije X puta 360')i na fosforni sloj padaju pod različitim kutevima, a tako i fosforni sloj isijava svjetlost pod različitim kutevima u odnosu na površinu cijevi (a ne samo pod pod pravim kutom).

Moj jei zaključak bio da u odnosu bez reflektora, ipak dobivamo na intezitetu svjetla ali nažalost ne upostotku kao sa dobro postavljenimreflektorima (pa čak i sa alu folijom).
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Rastaman

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #26 u: Kolovoz 21, 2006, 22:17:00 poslijepodne »
A tocno tako nisi u pravu. Neda mi se vise o ovome raspravljati, jer na svako tocno obrazlozenje cu dobitineku repliku. Tako da molim moderatore da zakljucaju ovu temu, jer ovo stvarno nema nikakvog smisla.

Offline RobiR

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #27 u: Kolovoz 21, 2006, 22:44:00 poslijepodne »
Rasta bez ljutnje, ali zar misliš da na mali milion DIY foruma nikom do sad to nije palo na pamet i dato jeftino i jednostavno rješenje nebi već bilo nadaleko poznato da je savršeno? Rješenje je OK ali ima i boljih u tom cijenovnom razredu.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Njofra

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #28 u: Kolovoz 21, 2006, 23:25:00 poslijepodne »
U tom cijenovnom razredu u biti nema ništa,..jer to je skoro pa besplatno ako gledaš kolko košta folija koju svi imamo doma.Ima mali milion foruma ali je ovdje več i bilo par ideja koje nisu bile poznate.I zašto bi u biti neko bio pametniji od nas da se i tu nešto ne izmisli,ne mislim na ovaj primjer nego i inače.Tak mislim da je to pitanje totalno nepotrebno.O ideji se može raspravljati,..ne zaboravi da ovdje ima i klinaca kojima je puno 10 kuna za ribicu,čak 50 kn.za neki filterčić i tako.U to smo se mogli uvjeriti kad su i molili i za akvarije vrijednosti 100kn.Tako mislim da ima ljudi koji ni u ludilu ne pomišljaju na reflektor od 100 kn,...kolko sam ja platio po komadu jer im je toliko maksimum i za akvarij.Znači po meni svaki prijedlog je dobrodošao,a ta folija poboljšat če rasvjetu makar za 5% a i to je dobrodošlo ak je tak jeftino.Mislim da je to u biti i bio cilj ove teme,...nigdje čovjek nije rekao da je to bolje od originala.Edited by: Njofra
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline RobiR

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #29 u: Kolovoz 21, 2006, 23:36:00 poslijepodne »
Imeđu ostalog, u jednom od svojih postova sam naveo da je puno učinkovitije staviti alu-foliju IZNAD lampi nego je nalijepiti na lampu. To je valjda isti cijenovni razred.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Univerzalni reflektor
« Odgovori #30 u: Kolovoz 21, 2006, 23:38:00 poslijepodne »
Slažem se s Njofrom. A stvarnu korist ovakvog načina usmjeravanja (pojačavanja) svjetlosti treba ispitati pomoću svjetlomjera. Prije toga možemo samo teoretizirati. Nisam za zatvaranje teme, nego za konkretno ispitivanje ove ideje i podastiranje podataka.

Offline RobiR

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #31 u: Kolovoz 21, 2006, 23:50:00 poslijepodne »
OK, sad ja odustajem,očito mi FER nije previše pomogao.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Njofra

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #32 u: Kolovoz 21, 2006, 23:57:00 poslijepodne »
Da bilo bi dobro da se to ispita.Ja stvarno neznam pa i nemogu suditi.Znam samo da sam sa ljepljenjem folije iznad  poklopca dobio jako malo,skoro neprimjetno,ovako na oko.Rezultat je bio drastično bolji kad sam u foliju obukao onaj bijeli reflektor od juwela.Znam znači samo to da oblik ima jako veliku ulogu.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Rastaman

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #33 u: Kolovoz 22, 2006, 01:14:00 prijepodne »

Slazem se sa Njofrom i svim istomisljenicima. oblik igra najvecu ulogu, RobiR preporucujem ti da procitacs temu od pocetka i skuzis sto je bit. Ovo sto si ti pokusao objasniti to znam i sam. Foliju koristim na cijevi dok ne napravim reflrktor od lima. Evo i slike reflektora koji koristim u drugom akvariju:

Ovaj reflektor sam napravio od pocincanog lima i sa unutarnje strane sam zaljepio samoljepivureflektirajucu foliju. Oblik je takav da reflektor odbija zrake u snopu jer imam 3 lampe koje imaju slican oblik reflektora, tako da je iskoristivost puno veca.

U ovoj temi se ne radi o tome. Bit je da je bolje ista nego nista!Edited by: Rastaman

Offline RobiR

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #34 u: Kolovoz 22, 2006, 01:32:00 prijepodne »

OK Rasta, nisi ni ti čitao moje postove. Naveo sam dase s tvojim 'naljepljenim' reflektorom pojačava intezitet rasvjete, ali da je na slici 2 (tvojoj) bolja iskoristivost (kad je oko lampe, a ne direktno na lampi) pa čak i sa reflektorom od alu folije (koju sam i sam svojevremeno koristio).

Moj krajnji zaključak: puno bolje je staviti reflektor od alu folije na polopac i otprilike ga oblikovati u polukrug (u obliku 'pravih' reflektora, može vam poslužiti i plastična, na pola prerezana odvodna cijev Q 50) nego tu foliju lijepiti po lampi. A viradite kako hočete.

I to je od mene sve, uspješno ste anulirali moje školovanje na tu temu , RobiR nemaš pojma.

Aut s ovog foruma!Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Univerzalni reflektor
« Odgovori #35 u: Kolovoz 22, 2006, 01:44:00 prijepodne »
Majstore, stariji si i sve, postovanje, ova zadnja recenica je neprihvatljiva (nek se ne zaboravi da sam jedno vrijeme bio nogometni moderator, ostale mi ovlasti) i ako se ne salis onda se spremi da cu te nokautirati kad te vidim.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline RobiR

• Punopravni član
Univerzalni reflektor
« Odgovori #36 u: Kolovoz 22, 2006, 01:56:00 prijepodne »
Pozdrav prijatelju stari. Nažalost, izgubio sam živce, po prvi puta u ove 2,5 godine. Pokušavaš pomoći, lijepo objašnjavaš, trudiš sea na kraju ispadne da zapravo pojma nemaš i da čovjeku želiš zlo. Ubije to čovijeka malo u pojam zar ne?Nove snage, nove ideje, a sad koliko su praktične i iskoristive...
Santa Cruz / Zaprešić