Kolovoz 19, 2025, 09:37:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ugradnja neonke  (Posjeta: 9199 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Krajten

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
ugradnja neonke
« Odgovori #25 u: Kolovoz 15, 2006, 00:28:00 prijepodne »

ma uglavnom, zenska je radila doktroat, koliko sam skuzio na uzgoju akvarijskog bilja, odnosno ekologiji akvarija. I radila je usporedbu u nekolicini akvarija pod potpuno istim uvjetima, osim po svjetlu i to je foto i statistièki promatrala. I sad zakljuèak joj je bio da ako su ostali uvjeti zadovoljeni, co2 gnoj, ravnoteža, podloga, dosta svjetla, vrsta lampe nije bila presudna, jer su pod svim kombinacijama biljke vrlo dobro rasle. Ipak, najbolja joj se pokazala (na iznenađenje) kombinacija coolwhite i neke fullspectrum lampe(to misle na daylightstar) koja je imala neznatno veci rast bilja. Zenska se zove Diana Walstadt, koliko se sjecam, a siguran sam da to sve pise u knjizi ecology of the planted aquarium.
Inace, kao sto sam vec milijon puta ponovio, svi autoriteti plant-akvarizma, navode podatak da je od 5000-10 000 k sve lampe imaju gotovo isti rast bilja. Neki doduse tvrde da neznatno bolje rastu biljke pod lampama od 7500-8500k, ali to neznatno...I cak se i oko toga spore.

S druge strane nije nista cudno da ljudi u inozemstvu koriste obicne stedne lampe, pa kao sto sam rekoa i led.diode(sve vise) i svi imaju savrsene rezultate u uzgoju bilja...
Mislim da sam dosadan i bogu i vragu, tako da mi se neda svađati vise...

heh, ne znam dal je bolja, ja samo prosljedjujem informaciju, tak da ne odgovaram za posljedice... Ali ti mogu garatirat da ako uzmes akvastar ili daylightstar(ako ti se takav dođivljaj akvarija sviđa) da nećeš pogriješiti...

Edited by: krajten
ZG,Vrapče

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #26 u: Kolovoz 15, 2006, 00:32:00 prijepodne »

Nisam nikad rekao da cool-white nije dobra za biljke, jer neznam njen spektar. Ali ako ima crvenog i plavog spektra onda godi biljkama ( nije važno ima li i ostale dijelove spektra ).

Dubrovnik

Offline Krajten

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #27 u: Kolovoz 15, 2006, 00:59:00 prijepodne »

cool-white
ZG,Vrapče

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #28 u: Kolovoz 15, 2006, 01:06:00 prijepodne »

Neznam baš ako je to pravi spektar, onda ta lampa nije dobra za biljke.

Ni jedan dio spektra nijeposebno naglašen, odnosno naglašen je zeleni dio spektra, ali šiljak je premal.

Po svemu je jasno da je ta lampa za osvijetljivanje prostora, jer zeleni dio spektra daje najviše svijetla. U svakom slučaju nebi ju koristio u biljnom akvariju.

Dubrovnik

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
ugradnja neonke
« Odgovori #29 u: Kolovoz 15, 2006, 03:47:00 prijepodne »
Nisam ni ja za coolwhite a i akvarij i ribe izgledaju lošije pod njime nego pod groluxom ili aquastar neonkom(ovo je sad pitanje ukusa).
Dubrovnik

Offline Krešo

• Punopravni član
  • **
ugradnja neonke
« Odgovori #30 u: Kolovoz 15, 2006, 18:21:00 poslijepodne »
Meni je Arcadia cist dovoljna.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
ugradnja neonke
« Odgovori #31 u: Kolovoz 15, 2006, 18:33:00 poslijepodne »

Kako će ribe i biljke izgledati pod određenim svjetlom ovisi o indeksu odziva boja (colour rendering index), označava se s Ra ili CRI. Najbolja meni poznata neonka je Osramov Lumilux de luxe s odzivom boja od čak 98! (samo sunčevo svjetlo ima 100). Usput, ta svjetiljka ima prilično ujednačen spektar i solidan svjetlosni flux (40W-na cijev ima 2850 lm), kao i temperaturu svjetla od 6000K (približno temperatura dnevnog svjetla). Evo spektralnog dijagrama:

I za usporedbu, spektralni dijagram "obične" fluorescentne cijevi:

Od nedavno sam ih počeo koristiti u terarijima kao "background" svjetlo i jako sam zadovoljan. Ima ih za kupiti u Kalistu po pristojnoj cijeni (120cm/40W po 50kn/kom)

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #32 u: Kolovoz 17, 2006, 21:49:00 poslijepodne »
Spektar ove prve lampe je pogodniji za biljke od ove donje. Plavi i crveni dio spektra su naglašeniji.
Dubrovnik

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
ugradnja neonke
« Odgovori #33 u: Kolovoz 17, 2006, 22:38:00 poslijepodne »

Pustite malo znanstvena istraživanja, teoriju i analize spektra lampi. Na forumu bi prvenstveno trebali biti primjeri iz vlastitog iskustva podgrijepljeni činjenicama iz prakse.

Na svoje oči sam vidio i ostao zaprepašten kada san podigao poklopac u Grofovom billjnom akvariju (jedan od ljepših koji sam vidio) i ugledao dvije obične neonke od 30 W (coolwhite) na 150-tak litara vode. Čovjeku biljke rastu ko lude, a ni traga algama ili sličnom.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline Krajten

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #34 u: Kolovoz 17, 2006, 22:45:00 poslijepodne »

Citat: Cuvitar

Pustite malo znanstvena istraživanja, teoriju i analize spektra lampi. Na forumu bi prvenstveno trebali biti primjeri iz vlastitog iskustva podgrijepljeni èinjenicama iz prakse.

Na svoje oèi sam vidio i ostao zaprepašten kada san podigao poklopac u Grofovom billjnom akvariju (jedan od ljepših koji sam vidio) i ugledao dvije obiène neonke od 30 W (coolwhite) na 150-tak litara vode. Èovjeku biljke rastu ko lude, a ni traga algama ili sliènom.

istina
ZG,Vrapče

Offline Rastaman

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #35 u: Kolovoz 17, 2006, 22:56:00 poslijepodne »
Citat: Cuvitar

Pustite malo znanstvena istraživanja, teoriju i analize spektra lampi. Na forumu bi prvenstveno trebali biti primjeri iz vlastitog iskustva podgrijepljeni èinjenicama iz prakse.

Na svoje oèi sam vidio i ostao zaprepašten kada san podigao poklopac u Grofovom billjnom akvariju (jedan od ljepših koji sam vidio) i ugledao dvije obiène neonke od 30 W (coolwhite) na 150-tak litara vode. Èovjeku biljke rastu ko lude, a ni traga algama ili sliènom.

To se trazi, specijalizirane lampe za bilje su skuplje samo zato sto su prilagodjene iskljucivo za akvaristicke svrhe i znaju da ce ih prodati sigurno. Tko kaze danepostoje lampe slicnog spektra za druge svrhe koje su 10-15 puta jeftinije. Uostalomu cemu je razlika u tehnologiji proizvodje jednih i drugih da opravda toliku razliku u cijeni?

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #36 u: Kolovoz 17, 2006, 23:03:00 poslijepodne »
Nije bitno kolika je cijena lampe, i da li je namjenjena za akvaristiku ako njen spektar odgovara biljkama. Odnosno ako ima naglašen plavi i crveni dio spektra.
Dubrovnik

Offline Rastaman

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #37 u: Kolovoz 17, 2006, 23:06:00 poslijepodne »

E, vidis meni je bitno

Offline Krajten

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #38 u: Kolovoz 17, 2006, 23:15:00 poslijepodne »

Citat: Cryptocory
Nije bitno kolika je cijena lampe, i da li je namjenjena za akvaristiku ako njen spektar odgovara biljkama. Odnosno ako ima naglašen plavi i crveni dio spektra.
procitaj u drugoj temi o spektrima lampi sto je Tuljan napisao, a što ja nisam znao objasnit(jer sam znao samo djelomične informacije), a to je da su biljke zbog loma spektra svjetlosti kad ulazi u vodu, našle načina kako iskoristiti i zeleni spektar koji prodire najdublje. Tako da i zeleni spektar odgovara rastu akvarijskog bilja, kao i ostala dva..a sve to je potkrepljeno i znanstvenim istraživanjima...a i njegovom akvarističkom iskustvu , 20 akvarija 140 biljnih vrsta...
ZG,Vrapče

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #39 u: Kolovoz 17, 2006, 23:54:00 poslijepodne »

Sve biljke su iste i fotosinteza vrijedi za sve jednako. Zeleni spektar klorofil reflektira, te su zato biljke zelene. Nešto što se reflektira, nemože se istovremeno i asorbirati.

Fotosinteza je jasna i točno se zna što od spektra biljke koriste ( i tu nema rasprave ).

Raspravljati o ispravnosti fotosinteze je kao raspravljati da li je zemlja u središtu svemira ili da li ljudi imaju ili nemaju srce ( kako se raspravljalo u prošlosti ).
Dubrovnik

Offline Cuvitar

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #40 u: Kolovoz 18, 2006, 10:52:00 prijepodne »

Sve biljke su iste i fotosinteza vrijedi za sve jednako. Zeleni spektar klorofil reflektira, te su zato biljke zelene. Nešto što se reflektira, nemože se istovremeno i asorbirati.

Fotosinteza je jasna i točno se zna što od spektra biljke koriste ( i tu nema rasprave ).

Raspravljati o ispravnosti fotosinteze je kao raspravljati da li je zemlja u središtu svemira ili da li ljudi imaju ili nemaju srce ( kako se raspravljalo u prošlosti ).

Opet se vrtimo u krug. Nije stvar potaknuti fotosintezu ili gađati spektar (nisu samo to čimbenici koji utječu na pravilan rast bilja), nego pravilnim odabirom lampi ili njihovom kombinacijom postići da ti biljke rastu, da nemaš problema s algama i da koliko toliko uspostaviš ravnotežu u akvariju između svijetla, CO2 i temperature vode. Kad pogodiš pravilan omjer ove tri stvari imaš idealne uvijete za razvoj biljaka bez dodatnih problema. E sad, unutar ovoga ponovo ima bitnih stvari jer ako si i pogodio idealne uvijete možda su one u nedovoljnim količinama i bilje će rasti ali sporo i obrnuto ako imaju previše, toliko će bujati da ih ne možeš kontrolirati.

Što se tiće spektra lampi, tu se da raspravljati do sutra i čak napisati mali knjigu o tome. Uglavnomtko želi da ima prekrasan biljni akvarij lampe će birati prema vrsti bilja koje unutra držii njihovom efektu na izgled cijelog akvarija.

Stvar je da se nemože u akvarij pobosti bilo kakvo bilje, stavitinekelampekoje ti je netko preporućio s foruma kao standardnu kombinaciju lampi i očekivati da ti rastu biljke, ne imati problema s algama i da ribe imaju perfektan izgled. Ovo zaboravite da ćete postići na brzinu.

Gospodo, eksperimentirajte malo pa ćete doći do onoga što Vam odgovara, a onda svoja iskustva na forum.
Tino, Split-Stari plac

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #41 u: Kolovoz 18, 2006, 22:12:00 poslijepodne »

Naravno dasu uz spektar svijetlosti za rast biljaka važni i drugi čimbenici ( hranjive tvari,CO2, tvrdoća, temperatura, dužina dana i noći ).

Veoma je važno uspostavitibio-kemijsku ravnotežu u akvariju. Alge prvenstveno nastaju nastaju zbog poremećaja u kemiji vode ( tek kad imaju dovoljno za njihhranjivih tvari u vodi, one nastaju). Većina algi ima sposobnost prilagoditi se osvijetljenju ( razvijaju posebne pigmente koje biljke nemaju ), tako da one mogu nastati pri gotovo svakom osvijetljenju.
Dubrovnik

Offline Cuvitar

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #42 u: Kolovoz 18, 2006, 22:40:00 poslijepodne »

Veoma je važno uspostavitibio-kemijsku ravnotežu u akvariju. Alge prvenstveno nastaju nastaju zbog poremećaja u kemiji vode ( tek kad imaju dovoljno za njihhranjivih tvari u vodi, one nastaju).

Opet pogrešno.

Ali pošto smo otišli off topic, (pitanje je bilo:"Može li se ugraditi još jedna lampa u Juwel?") moj odgovor i dalje stoji: Može.
Tino, Split-Stari plac

Offline Cryptocory

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #43 u: Kolovoz 18, 2006, 23:07:00 poslijepodne »

Nije pogrešno. Alge mogu nastati pri svakom osvijetljenju, ako ima u vodi hranjivih sastojaka koje će one iskorištavati.

Dubrovnik

Offline A.M.

• Punopravni član
  • **
ugradnja neonke
« Odgovori #44 u: Kolovoz 19, 2006, 16:38:00 poslijepodne »
imam ja pitanje.. sad sam u fazi uređivanja Juwelovog 96l akv i ima samo jednu lampu normalno, ali to je premalo za biljni akv jel da? da ugadim tu neonku ili ? pliz neki savjet
..Bolje da šešir nemam, pod njime ðavo drema, sneva i izvoljeva, ðavo mi je kriv ..

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
ugradnja neonke
« Odgovori #45 u: Kolovoz 19, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
A.M. radije otvori novu temu jer bojim se tu nebuš dobila prave odgovore...

Offline Cuvitar

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #46 u: Kolovoz 19, 2006, 23:58:00 poslijepodne »

Citat: A.M.
imam ja pitanje.. sad sam u fazi uređivanja Juwelovog 96l akv i ima samo jednu lampu normalno, ali to je premalo za biljni akv jel da? da ugadim tu neonku ili ? pliz neki savjet

Za neko zahtjevnije bilje svakako.

Odgovore će ipak pronaći i to na početku ove teme. Za ugradnju neonke pretraži starije postove na tu temu. Ima ih dosta, pa se sam odlući za koju izvedbu.
Tino, Split-Stari plac

Offline A.M.

• Punopravni član
  • **
ugradnja neonke
« Odgovori #47 u: Kolovoz 20, 2006, 23:10:00 poslijepodne »
ok, hvala na odgovorima
..Bolje da šešir nemam, pod njime ðavo drema, sneva i izvoljeva, ðavo mi je kriv ..

Offline Anis_:D

• Punopravni član
ugradnja neonke
« Odgovori #48 u: Kolovoz 21, 2006, 11:03:00 prijepodne »

Nije pogrešno. Alge mogu nastati pri svakom osvijetljenju, ako ima u vodi hranjivih sastojaka koje će one iskorištavati.

tacno ovo nije pogresno ev mal sam citao ovaj post pa vidim da se raspravlja o tome i sa profesjonalnom rasvjetom opet se pojavljuju alge razlicite vrste za razlicite uslove jedino gdje nemogu rasti je u potpunom mraku
a usput slobodno stavi jos jednu neonku ..............................MOZE