ma uglavnom, zenska je radila doktroat, koliko sam skuzio na uzgoju akvarijskog bilja, odnosno ekologiji akvarija. I radila je usporedbu u nekolicini akvarija pod potpuno istim uvjetima, osim po svjetlu i to je foto i statistièki promatrala. I sad zakljuèak joj je bio da ako su ostali uvjeti zadovoljeni, co2 gnoj, ravnoteža, podloga, dosta svjetla, vrsta lampe nije bila presudna, jer su pod svim kombinacijama biljke vrlo dobro rasle. Ipak, najbolja joj se pokazala (na iznenađenje) kombinacija coolwhite i neke fullspectrum lampe(to misle na daylightstar) koja je imala neznatno veci rast bilja. Zenska se zove Diana Walstadt, koliko se sjecam, a siguran sam da to sve pise u knjizi ecology of the planted aquarium.
Inace, kao sto sam vec milijon puta ponovio, svi autoriteti plant-akvarizma, navode podatak da je od 5000-10 000 k sve lampe imaju gotovo isti rast bilja. Neki doduse tvrde da neznatno bolje rastu biljke pod lampama od 7500-8500k, ali to neznatno...I cak se i oko toga spore.
S druge strane nije nista cudno da ljudi u inozemstvu koriste obicne stedne lampe, pa kao sto sam rekoa i led.diode(sve vise) i svi imaju savrsene rezultate u uzgoju bilja...
Mislim da sam dosadan i bogu i vragu, tako da mi se neda svađati vise...
heh, ne znam dal je bolja, ja samo prosljedjujem informaciju, tak da ne odgovaram za posljedice...

Ali ti mogu garatirat da ako uzmes akvastar ili daylightstar(ako ti se takav dođivljaj akvarija sviđa) da nećeš pogriješiti...
Edited by: krajten