Srpanj 27, 2025, 20:10:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: tester  (Posjeta: 4315 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dunjy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
tester
« u: Kolovoz 07, 2006, 19:17:00 poslijepodne »
Danas kupih Tetrin tester za kvalitetu i svojstva vode.
Ne kužim se još ništa u tu kemiju :> pa vas lijepo molim objašnjenja kaj je kaj i KAJ ne štima, što trebam popraviti u vezi vode.

Test mi je pokazao ovo:

NO3 = 10
NO2 = 0do1 (nekaj između)
GH = >6 d
    >16 d
     >16 d
KH = 20 d
pH = oko 7.6

Hvala, moj naklon.

pun0glavac

Offline duda

• Punopravni član
tester
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2006, 22:03:00 poslijepodne »

NO3 su nitrati ako se ne varam u slučaju da koncentracija nitrata prelazi 25mg/I treba promijenit dio vode nitrati su biljna hrana koja pospješuje rast algi. Neznam dali si to dobro izmjerila ja običavam 2 puta testirat za svaki slučaj.No3 je dobar.Nitrit(NO2) primjerena koncentracija 0,9mg/I dobra voda isto <0,3mg/I primjerena računa se pod dobra voda da je ok. Ako sam te razumjela da je NO2 <O,1mg/I to jest NO2-N<O,1mg/I to je sve ok.

GH ukupna tvrdoća vode većini riba paše voda kojoj je GH između 6-16.

KH karbonatna tvrdoća za večinu slatkovodni riba od 3-10 bok te jesi sigurna da ti je Kh 20 ma ni valjda tako visok pa to ni za morske ribe ne ide tako visok KH daj to izmjeri još jednom.

PH e sad ovisi o ribama inače KH je povezan sa PH dovoljna karbonatna tvrdoća sprečava da se sniziPH i pretjerano zakiseljavanje vode. Ako je Kh previsok snizit se može dodavanjem meke vode npr destilirana, ilibrži učinak malo ph/kh minusa samo on privremeno riješi stvar .Ako je ph 7smatra se neutral šta je više kiseline u vodi to ph vrjednost pada štaima više lužina po ph raste. Moj savijet ponovi još jednom za svaki slučaj testiranje i što je sa NH3 amonijak?

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
tester
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2006, 22:35:00 poslijepodne »
Ne znam gdje živiš: zagrebačka voda ima visoku tvrdoću, karbonatnu oko 20, ukupnu još višu. Ako si koristila test trake onda one vjerojatno ne mogu očitati tako visoku ukupnu, pa su pokazale iznad 16 (maksimuma očitanja).
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Dunjy

• Punopravni član
tester
« Odgovori #3 u: Kolovoz 07, 2006, 22:57:00 poslijepodne »
Zagreb... :>

Hvala puno Duda...neznam..KH mi je tak nekak ispao. ali su mi se kasnije boje razmuljale od vode pa nisam 100% sigurna u nijansu nijanse. :o

Amonijak nije bio prikazan u testu... hmm... :/

pun0glavac

Offline duda

• Punopravni član
tester
« Odgovori #4 u: Kolovoz 07, 2006, 23:07:00 poslijepodne »
kupi NH3 amonijak tester da vidiš šta je sa tim ili jednostavno još bolje jeftinije i sigurna da će ti bit uklonit amonijak u vodi kupi ja to imam u filteru Fluval odstranjivač amonijaka bude pakovanje u kutiji ko mali sitni kamenčići pa stavi jedno šaku dve u čarapu najlon i u filter i to mjenjaš ma jednom mijesečno izbaciš opereš u hladnoj vodi čarapu najlon i ubaciš novi amonijak u kutiji ga bude dosta imaš za puno puta.Ne kupuj listiće tetra meni su uvijek krivo pokazali nisu pouzdani.

Offline Dunjy

• Punopravni član
tester
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2006, 23:07:00 poslijepodne »
Negdje sam također čula da nije preporučljivo kupovati testere koji odjednom sve istestiraju, dakle, recimo 5 u jednom...da navodno nisu pouzdani. wha?
I što se može dogoditi mojim ribicama ako je KH visok? =I

pun0glavac

Offline duda

• Punopravni član
tester
« Odgovori #6 u: Kolovoz 07, 2006, 23:23:00 poslijepodne »
To su ti listići koji pokazuju "100" stvari odjednom ja sam imala pa tome vijerovala pa kemijala po njihovom ovo visoko ovo nisko dodala štasam mislila da treba pa se sve oremetilo krepavale mi svaki dan po jedna i onda NIKAD više te listiće sad tester za svaku stvar po tester ne 1 za sve odnosno 5 u 1 više nikad. Dunji izmjeri još jednom osobito KH pazi koliko stavljaš tog reagansa ide 5ml malo nježno protresi mjericu kapaj dok ne požuti nakon koliko kapi je promijenila boju voda to je Kh.Voda bude plava kapat dok ne po žuti

Offline duda

• Punopravni član
tester
« Odgovori #7 u: Kolovoz 07, 2006, 23:25:00 poslijepodne »
Tako je kod tetra testera ako imaš njihov tester

Offline duda

• Punopravni član
tester
« Odgovori #8 u: Kolovoz 07, 2006, 23:31:00 poslijepodne »
Ne mekšaj vodu s ničim dok ne testiraš KH još jednom dobro pročitaj uputstva i ne žuri samo pomalo i smireno dok ne vidiš koji ti je pravi KH sumnjam da je tako vsok nešto mi tu smrdi ponovi i gotovo. Ako i ostale testove ponoviš i šta ne štim a promijeni dio vode.