Srpanj 04, 2025, 01:53:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: PONOVLJENO: Mrvice u akvariju  (Posjeta: 153 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lkbfreak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • I like chicken!
PONOVLJENO: Mrvice u akvariju
« u: Srpanj 02, 2025, 09:23:27 prijepodne »
Pozdrav svima!

Ponavljam post jer ništa ga uopće ne vidim kad ga otvorim - sorry - neka mod briše prethodni ili nešto. Hvala

Nekadašnji aktivni terarista silom prilika prešao u akvariste (ribica za dijete)  :D

Složio i uredio i uspješno ciklirao 40 l akvarij i u njemu je betta crowntail dečko. Od biljaka su nutra limnophila, phyllantus fluitans, java fern i tiger lotus, par nerite puževa i riba sretna i zadovoljna.

Čini mi se da od phyllantusa (ili drugih biljaka ) otpadaju smeđe mrvice koje se skupljaju na dnu akvarija. Drekeci od ribe ne mogu biti jer nemre toliko jesti i kakati. Jel moguće da je to od biljaka šta otpadne?

Na slikama se vidi slabo ali to se pojavilo prije nego sam ribu uopće stavio u akvarij. Zelene vlasaste alge koja se vidi na lotosu sam se riješio u međuvremenu.

Thx  :AkTer:
« Zadnja izmjena: Srpanj 02, 2025, 09:38:07 prijepodne od lkbfreak »
Jel ove kornjače jedu samo vodu ili...(jedan od bolnih bisera iz lokalnog pet shopa)

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
Odg: PONOVLJENO: Mrvice u akvariju
« Odgovori #1 u: Srpanj 02, 2025, 10:22:07 prijepodne »
Pozdrav.. nemam pojma što si napravio sa prošlim postom, ali ga ne mogu (za sada obrisati.. ) :)

Anyway, djeluje mi kao neka alga koja je propala.. ako je akvarij novi, u fazi cikliranja imalo bi smisla..
Probaj je pokupiti prilikom čištećnja, pa prati hoce li se ponovo pojaviti..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline lkbfreak

• Punopravni član
  • **
  • I like chicken!
« Odgovori #2 u: Srpanj 02, 2025, 11:21:29 prijepodne »
Hvala na odgovoru!

Nemam pojma što se dogodilo sa prethodnim postom ali je vrisnuo prilikom uploada slika (možda su bile prevelike).

Očistiti ću te ostatke pa vidjeti da li se opet pojavljuju. Imao sam pojavu one vlaknaste zelene alge ali sam je očistio i to je bilo zbog previše svjetla i slabijeg protoka na filteru.

Riba je u vodi već mjesec dana i sve super funkcionira. Plutajuće biljčice se množe, lotus je pustio nove listove a java se drži ok. Limnophila se definitivno udvostručila i pustila dosta korjenčića - ne znam da li da je trimam jer radi lijepu sjenu, a bette ne vole baš previše svjetla...

Jel ove kornjače jedu samo vodu ili...(jedan od bolnih bisera iz lokalnog pet shopa)

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Jučer u 10:22:31 »
Jako dobro izgleda..
Lotus bi mogao kroz neko vrijeme malo prerasti akvarij..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline lkbfreak

• Punopravni član
  • **
  • I like chicken!
« Odgovori #4 u: Jučer u 13:05:42 »
Hvala!

Evo jučer sam očistio mrvice i malo podšišao biljke pa i akvarij izgleda malo prozračnije. Smanjio sam i vrijeme osvjetljenja na manje od 8 sati da spriječim alge. Vodu mijenjam 20% svakih 2 tjedna jer je samo jedna riba i ne opterećuje akvarij toliko. Primijetio sam samo da imam odjednom hrpu puževa od nekuda - imam sam 5-6 nerita koji nema šanse da su se razmnožili, a ovi drugi su čini se ili oni pond ili bladder puževi. No ako se krenu previše množiti morat ću ih deložirati :)

Lotos je ok, ne buja previše. Originalne listove sam većinom odstranio jer su ih napale alge a sada su izašli lijepi crveni i zdravi listovi koji plutaju na površini.

Evo, uživamo u akvariju, riba je cool i reagira na naše prisustvo jer uvijek žica jesti.

Na početku se činilo sve malo komplicirano, no ja koji odrađujem većinu, sam se malo opustio pa se ne nerviram oko puno stvari.

Da se mene pita, sad bih odmah startao još jedan puno veći akvarij!

Hvala na savjetima!

Poz