Pozdrav svima!
Dakle, malac mi je (četverogodišnjak) prije tjedan dana dobio na poklon 3 šubukina. U premalom akvariju (18 L), bez ikakve opreme, uz plavi pijesak, dvije plastične biljke i ajmo reć; dvorac... Zadnjih tjedan dana čitam i educiram se (ponajviše ovdje na forumu) i odlučila sam napraviti sljedeće;
1. kupiti veći akvarij (za prvu ruku mislim da bu 125 L dovoljno), sa potrebnom opremom (grijač, koji mi zapravo ne treba), filter, lampa, zračna pumpa
2. propisno urediti akvarij- i sad me tu nešto zbunjuje- ako sam dobro shvatila supstrat (gnojivo, zemlja) ide ispod podloge (šljunak) i nije nužan (supstrat) u akvarijima sa zlaticama, no kako imam namjeru zazelenit akvarij s anubiasima i kriptama bar bi na neke djelove dna stavila sloj supstrata- jesam li na dobrom putu ili u potpuno krivoj ulici?
3. za hardscape bih uzela panjeve (na koje bih vezala anubiase), nist previse, nek malci imaju mjesta za plivanje
4. bar tri tjedna cikliranja prije prebacivanja šubija- e sad, to me isto muči...
- šubiji su veseli i živahni i u ovih 18 l pa se nadam da im ne bude problem pričekat mjesec do dva dok to sve ne upogonim. Kak ih prebacujem u ciklirani akvarij? Prvo u vrećicu pa malo na vrh u novi da se temperiraju pa onda u novi ili kak? Hoće li im biti problem iz obične pipovače koju mijenjam svakih 5-7 dana uć u istu tu, ali zacikliranu pipovaču, naravno- propisno pripremljenu?
5. nabavila im društvo u vidu par puževa jabučara i čistača misgurnusa, naravno kad se udomaće u novom domu
trebam li i puževe i novu ribicu držat u karanteni (to ce bit onaj mali akvarij) i kak uopće postavljam karantenu? isto moram ciklirat?
Naravno, trebala bih i za ovaj mali akvarij nabaviti neki mali filter dok ne složim sve novo. Kak funkcionira stavljanje filtera u akvarij u kojem već jesu ribe- samo ga potopim i pustim da radi? Jasna mi je logika kad se formira novi akvarij koji se ciklira, ali kaj u ovoj situaciji? Ili da ih i dalje sokiram i stresiram svakih 5-7 dana mijenjajući skoro svu vodu? Dakle, kaj da radim dok to ne bude onak kak treba biti?
Budžet mi je cirka 3000,00 kn (jel bu mi to dost za sve kaj namjeravam napravit)?
U svakom slučaju, ja sam se zaljubila u ovu, na prvi pogled, znanstvenu fantastiku zvanu akvaristika- i da naravno da sve krene od zlatica...