Bura , MH / HQI definitivno gube spektar sa vremenom ! Da daju žućkasti boju tačno je al sve zavisi od same karakteristike svake MH “ žarulje “ ! Imaš ih koje idu na 17000 K i više !
U onom komentaru sam se samo osvrnuo na spektar PUR ( talasne dužine korisne za koralje i fotosintezu i šta koralji mogu da koriste a ne šta mi vidimo ) tu MH daje puno šta trebaju koralji ! Ako pričamo o nekom pop ap efektu tu pričamo prvenstveno o našem oku , sto nije pogrešno jer mi posmatrao taj akvarij ! Ako se naši afiniteti i i afiniteti i potrebe koralja podudaraju sve perfektno i svi sretni !
Ako ideš na soluciju MH i LED sto je sasvim ok onda moje ( subjektivno )mišljenje uradi kako treba

Radiš danas akvarij pa koristi i današnje spoznaje o LED tehnici i spektru pogotovo za SPS koralje ( koje vjerovatno misliš kao dominantnu vrstu držati ) prvenstvenu mislim na ono prošireno ( kila ) bijelih i kila plavih ( Royal ) ! Znam da imaš iskustva pa preuzmi spoznaje vrhunskih rasvjeta kako pokrivaju spektar ! Umjesto samo royal koriste barem 4-5 vrsta led ( plavog do uv podrucja )da bi izbjegli peak i rupe zbog fiksne talasne dužine i tako dobio i pop ap ili ti aha efekt i približio se spektru T5 cijevi ! Nije uvjek najbolja opcije crno - bijelo tj bijelo -royal plavo ! Kad već radiš uradi kako treba a ne ma svi rade pa i sam ti pa ću opet ! Akvaristika a i tehnika se razvija i treba je pratiti ( mislim na znanstvene i mjerene spoznaje ne na modne trendove ) mani se jedne plave već pokrij spektar i biće ti koralji zahvalni !
Royal Blue je sigurno dobar ali samo kastrirana verzija šta može i treba zahtjevni koralj!
Ako ti trebaju Podatci i literatura , znanstveno mjerna ili recimo mjerenje spektra u prirodi na acroporama ( i računanja spektra za rasvjetu ) i sve ostalo kako napraviti perfektna rjesenja kontaktiraj me da ti pošaljem !