Lipanj 16, 2025, 22:55:28 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Kako slozit aq za skalare?!  (Posjeta: 5059 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline domi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako slozit aq za skalare?!
« u: Srpanj 13, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
Kao sto iz naslova i vidite zanima me koji bi bio najbolji nacin za slozit akvarij u kojem bi bili skalari, neonke i botie m. Inace akvarij je 360l, 4 neonke. I da, najvaznije...vidljiv je sa tri strane...znaci nema pozadine. Pa me zanima kako to sve sloziti...koje bilje staviti, zaklone za botie i sl. Svi prijedlozi su dobro dosli....

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2006, 22:32:00 poslijepodne »
Nadam se da mi Davor neće zamjerit    Evo ti nešto najbolje za skalare...

Hrvoje - Split

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2006, 23:50:00 poslijepodne »
Ako je akvarij od 360L pretpostavljam da je visina 60 (posto je to standardna litraza). Ta visina svakako pogoduje skalarima, ali ne i aquascapingu, naime akvari djeluje kao kockica. Ako je tako najbolje je du vertikalu porazbijat sa vodoravnim granama, kamenjem, nizim biljkama (npr tepig sagitarie ili tome slicno). To su recimo moja iskustva, za raspored bilja bi bilo najbolje da stavis na papir, planirano i stalozeno. Mozes onda poslt ovdje, pa cemo vidit kako je i sta je.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Srpanj 14, 2006, 09:03:00 prijepodne »
evo ovako

samo potkrijepi sa biljem i
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 14, 2006, 11:22:00 prijepodne »
Hvala ljudi na dosadasnjim idejama. Nisam se nadao tako brzim odgovorima. Bopacak...ne varas se, visina je 60 cm. Ajde nije sad to valjda tak jako veliki problem. Pomagajte ljudi. Ideje koje biljke staviti, kako ih posloziti. Ako neko ima volju pa da mi to malo detaljnije sve pojasni, mozda kakva skica

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #5 u: Srpanj 14, 2006, 14:41:00 poslijepodne »

Visina akvarija od 60 cm zapravo jejako, jako dobro rješenje za skalare - oni su vrlo "visoke" ribe i ta velika visina akvarija im savršeno odgovara. Bilo bi ok da daš i ostale dimenzije - 100X60X60 ili 150X60X40 ili 120X60X50. Uglavnom, imaš puno praznog prostora koji moraš zapuniti.

Važno je da bilje koje stavljaš posložiš tako da skalari imaju mjesta za plivanje - jednu uzdužnu "autocestu" koju logično smjestiš u prvi plan. Znači visoko bilje otraga, a naprijed svakako ostavi barem 20 - 30 cm potez neke niske biljke. Moja preporuka je Sagittaria - nije previše zahtjevna, a čak i ona koja ti izraste dosta visoko neće smetati u akvariju visine 60 cm. Echinodorusi su isto tako obavezni u tanku sa skalarima - imaju dovoljno široko i veliko lišće za polaganje ikre - bez obzira hoćeš ili nećeš da ti se mrijeste - velika je šansa da ti se složi jedan-dva para koji će se svaki tjedan-dva mrijestiti. Moja preporuka je svakako Echinodorus ozelot koji naraste jako velik i može ti biti središnja biljka u akvariju (samo ga nemoj staviti u centar - nego negjde na trećinu). Vjerojatno ćeš imati još neke manje ribice - njima osiguraj i neko bilje s malim listićima koje ćeš složiti u grm - da se mogu skrivati kad se gospoda odluče na mrijest.

Napiši na koje si bilje nabasao ili koje možeš nabaviti pa će ti ekipa pomoći u aranžiranju.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #6 u: Srpanj 14, 2006, 14:43:00 poslijepodne »
One 4 neonke pojačaj reflektorima jer ti svjetlost teško probija 60 cm vodenog stupa - pogotovo ako ti voda bude malkice tamnija.

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 14, 2006, 16:41:00 poslijepodne »
E da, na dimenzije sam zaboravio. 120x60x50. Poklopac sam radim. Planirao sam staviti 4 neonke ali ak mislite da nece biti dosta mogu pokusati nekak smjestiti jos jednu. Nisam jos krenuo u nabavu bilja, zanimalo me prvo sta da nabavim. Buduci da je akvarij vidljiv sa 3 strane ne dolazi u obzir nikakva pozadina, nikakvo visoko bilje uz bilo koju stranicu. Jedinu u srednjem dijelu akvarija. Pa ak neko ima volje da mi napise koje biljke, kako da ih slozim. Dal da stavljam neko granje, kamenje. Skica bi bila super. Od ribica ce jos biti: neonke i botie m. Tak da bi trebalo biti i nekih mjesta za skrivanje.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #8 u: Srpanj 14, 2006, 17:37:00 poslijepodne »

Sad te kužim! Akvarij nije naslonjen na zid najduljom stranicom, nego bočnom. Ali, najčešće su akvariji naslonjeni jednom stranicom uza zid - rijetko tko ima akvarij na sredini sobe.

Evo ti skica našeg prijedloga, međutim lakše bi bilo da ti napišeš koje bilje imaš (koje si u mogućnosti nabaviti) pa da ti se onda pomogne skicom. Skicirao sam ti mogućnost raspoređivanja onog bilja koje imam doma u svojem sa skalarima. I možeš koristiti visoko bilje, ali onda uz onu stranicu koja je na zidu. Kamenje je sivo, panj smeđi, ali to opet ovisi o tome što nabaviš. Možeš imati i samo kamenje s biljem ili samo panjeve s biljem.

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 15, 2006, 11:00:00 prijepodne »
A trebao sam i ja to prije napisati ali uopce mi nije palo na pamet. Da. Akvarije je "naslonjen" na zid bocnom stranom. Znam da nije uobicajeno ali bas imam jedan zidic koji razdvaja dnevni boravak i blagavaonu tak da ce super pasati. Bolje nego da je prazno. Puno Vam hvala. Ne preostaje mi druge nego da se ja zaputim do ducana i vidim sta se nudi, tj. sta od ovog mogu nabaviti. Jer sad barem znam sta otprilike da trazim. A valjda cu nesto naci...nije Zg tako mali Kakvu podlogu bi bilo najbolje staviti...samo sljunak, kvarcni pjesak ili sta?!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #10 u: Srpanj 15, 2006, 11:51:00 prijepodne »

Bolje od kvarcnog pijeska je šljunak granulacije oko 1-3 mm. Ispod šljunka može ići neka hranjiva podloga (nije nužna, ali je poželjna) - najbolje neka mineralna u granulama.

Skicu shvati kao prijedlog, ništa više- ne drži je se ko' pijan plota - ubaci nešto svoje - a bilje biraj po svom ukusu - pitaj u trgovini da ti daju neko američko (Južna ili Centralna Amerika). I imaš savršenu kućicu za skalare

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 15, 2006, 12:51:00 poslijepodne »
Ma necu se drzati toga ko pijan plota ali sad barem znam koje bilje da trazim. Ali ipak cu jos prije pitati tu na forumu dal more proci. Sta je sigurno je sigurno. Da mi u pet shopu ne uvale neke gluposti.Znaci sljunak 1-3 mm ce biti ok, a ispod naravno neka hranjiva podloga. To me je i zanimalo, da li da stavljam hranjivu podlogu ili ne. Sad se vise ne dvoumim. Ima neka koju mi preporucate ili!?

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 15, 2006, 13:41:00 poslijepodne »
Da li mislita da ce 4 neonke biti dovoljne za taj akvarij, naravno sa reflektorima?! Ili da stavim jos jednu?! I jel ce biti ok ako stavim 1x gro-lux, 1x freshwater, 2x flora. Koje je vase misljenje sta se neonki tice!?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #13 u: Srpanj 15, 2006, 14:02:00 poslijepodne »
Neonke dobre i dovoljno za ovo bilje. Imaš Prodacovu, Serinu, neki Supermineral, uglavnom hranjiva podlogakao glinene kuglice. Samo nemoj da ti uvale previše toga - ne treba ti puno - mislim da 2 pakiranja uvrh glave.

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 15, 2006, 19:05:00 poslijepodne »
Kazes da bi 2 pakiranja trebala biti dovoljna za 360l. Ajde super da si to reko, nisam stvarno imao pojma kolko toga da uzmem. A siguran sam da bi mi u pet shopu uvalili puno vise nego sto bi mi trebalo. Znaci neonke su ok za ovakav setup. A sto se tice sljunka, dal da idem na neku svjetliju varijantu ili ipak tamnije. Nekak mi se cini da bi tamnija bila bolja ali ipak da pitam?!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #15 u: Srpanj 15, 2006, 20:57:00 poslijepodne »
Tvoja stvar

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #16 u: Srpanj 16, 2006, 12:14:00 poslijepodne »

oo za skalare... meni se jako svidja polozaj akvarija odnosno njegova prelednost... da mogu i ja bi tkao stavio...

prvo bi rekao da bi ja u to stavio jedan par skalara.. ili mozda na pocetku 6 malih pa kasnije ostavio jedan par kad narastu

posto patim na biotop krenut cu od temelja pa prema povrsini;

podloga pijesak... mo mogucnosti zuckaste do smedje nijanse .... i da relativno puno odnosno debeli sloj da se prema sredini i bocnoj strani prema zidu eventualno podize tako da imas preko 10cm u sredini i uz zid. ispod pijeska onakoprije pijeska bi stavio nekakvu podlogu za bilje. ja bi izabrao Heteranteruda bude uz bocnu stranicu i jedan Echinodorus amazonicu (mislim da je jedan dosta jer kad on naraste bit ce dovoljno da popuni sredinu akvarija) a mislim da skalari vole medju njegovim liscem plivati i skrivati se pa mozda i mrijesiti..kad za to dodje vrijeme (zato predlazem jedan par odraslih) ... E. amazonicus bi ja posadio prvo u nekakvu okruglu zdijelu.. nesto tanko i prakticno tako da mozes staviti neku posebnu podlogu za njega pa je nemors imati u djelovima gdje nema bilja a nju onda prekrijes pijeskom zajedno sa podlogom u njoj i nista se ne vidi... mislim ako mislis za njega koristiti zemlju za cvijece + sitniji sljunak.. mislim da bi to bila dobra kombinacija..

rasvijetu bi ti savijetovao da odvojis dva para neonki na posebne prigusnice da si mozes sloziti efekt jutra (2svijetle)podneva(4svijetle) veceri(pa opet dvije).. meni se to jako svidja (meni je zapravo jedna ujutro i navecer a 4 popodne)

i zbog bilja pogotovo amazonicusa predlazem CO2.. jer vi koji ga imaju kazu da tako raste bez problema... nie prezahtjevat za svietlom.. pa mozes pustiti heteranteru da divlja..

nebi stavljao nize bilje sto zbog lakseg usisavanja podloge radi ciscenja, sto zbog dubine akvarija i svijetla... a i nemoras se previse muciti oko podloge.. pogotovo ako napravis sa amazonicusom pa mozes isto i sa heteranterom... po meni je pijesak jako prirodan.... i naravno uz pijesak mi je i najbolja kombinacija neko drvce.. zapravo koja grancica.. onako od one bocne stranice da se spusta prema sredini po duzini... mozda nekoliko njih tankih .......

eventualno bi ubacio koju plutajucu biljku ako bise dale zadrzati na bocnoj strani koja nije uz zid.. da napravimalo sjene i da kontrolira donekle kemiju vode (zbog algi i tome slicno)

eto malo sam se raspisao nadam se da neces zamjeriti.. imam ja jos ideja no to bi bila jedan koja mi je pala prva na pamet

pozdrav
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 16, 2006, 21:52:00 poslijepodne »
Hvala i tebi Nature. I slobodno se ti opet raspisi, super su tvoji savjeti.