Srpanj 19, 2025, 17:22:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gambuzija  (Posjeta: 17462 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ziva

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Gambuzija
« u: Srpanj 13, 2006, 19:53:00 poslijepodne »

Slatkovodna riba , transplantirana je u naše vode (oko ušæa rijeka u more , moèvarna podruèja) 1924.godine kako bi potamanila malariène komarce u èemu je odigrala veliku ulogu.
Množi se u nekoliko navrata - od ožujka do listopada - ležuæi žive mlade.Ne naraste više od 6 do 7 cm(ženka , a mužjak je u pola manji)
Tu malu ribicu godine 1924. prenio je iz Španjolske u Dalmaciju šef Antimalariènog instituta u Trogiru -dr.Sfarèiæ- i ubacio je u oko 500 lokava , bunara , potoka i jaruga na malarijom zaraženom teritoriju. Nakon toga broj sluèajeva malarije je opao a ponegdje i išèezao.

I sigurno se pitate što je pjesnik htio reæi ...... ta ribica je potpuno ista kao GUPY , mislim da su upravo prenjeli Gupy-a kako bi sprijeèili malariju..nevjerojatno ženka je potpuno ista , samo valjda godinama kako žive u muljevitim barama , ostali su bez boje i onako žuækaste su boje (boja pijeska)
Imao sam prilike uloviti par komada i ženku sam ubacio u akvariji sa par orginalnih gupy-a . Mužjaci svoje gonopodije niti malo nisu štedjeli .

Zvuæi suludo , ali slike dolaze i vidjet èete .
Ime je prepisano iz "Ribarski libar"

Zaboravio sam spomenuti da oko tih gore navedenih godina (1924) u dolini Neretve vladala je malarija , pa ih zato ima tu kod mene mislim gambuzija , malariju su riješili

evo slika:

Biljka je također izvađena iz dijela gdje su gambuziji ulovljeni

Edited by: ziva
--Ploče--

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
Gambuzija
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

Znači ima tih riba svugdje po rijekama ????????

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Gambuzija
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2006, 21:54:00 poslijepodne »
Pa daj malo preciznije objasni gdje si je ulovio,grad, selo, jezero, rijeka, potok? Inače to nije gupy, jako bliska vrsta ali nije gupy.

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #3 u: Srpanj 13, 2006, 22:37:00 poslijepodne »
Moguće da je i gupy, naime postoje saznanja da se gupiji ponekad mogu nakon nekoliko generacija priviknuti na hladniju vodu. Negdje na sjeveru Europe su vršili pokus i puštali su gupije u njihove hladnije vode i ne samo da je više od pola populacije preživjelo, nego su se za nekoliko generacija i promjenili, odnosno povećala im se veličina.
Dubrovnik

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Gambuzija
« Odgovori #4 u: Srpanj 13, 2006, 22:45:00 poslijepodne »
a ima li ih u drugoj boji, malo tamnije ili nešto, ne mislim sad kao gupiji u svim bojama, nego čisto da je raznoliko, da ih se može raspoznat koji je koji u aq?

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Gambuzija
« Odgovori #5 u: Srpanj 14, 2006, 04:11:00 prijepodne »
Upravo sam prošli tjedan nahvatao oko 40ak gambusia u jednoj bari na otoku Korčuli,hvala gaastri.
Ovo mi se čini vrlo zanimljivo da je probati staviti mužijake gupija da se pare sa ženkama gambuzija.
ziva imaš potomke tog parenja?(gamubisa i gupi)
Inače su ženke zaista skoro iste kao ženke gupija.
Dubrovnik

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Gambuzija
« Odgovori #6 u: Srpanj 14, 2006, 08:52:00 prijepodne »

Gambuzija je mala slatkovodna ribica iz porodice Poeciliidae.Znači ista porodica kao i guppy.Postoje dvije vrste: Gambusia affinis i Gambusia holbrooki. Hrane se beskralježnjacima i ličinkama kukaca a posebno ličinkama komarca malaričara. Gambuzije se vrlo brzo prilagođavaju na svako stanište.
Potječu iz Sjeverne Amerike.

Ima ih u jako puno voda stajaćica diljem Lijepe naše. Ja sam ih nalazio na Pagu ublatu između Novalje i Luna kod mjesta Vidasovi stani, te u mnogo poznatijem Kolanskom blatu.

Evo jedan link...
Bolje švert u ruci nego diskus na grani

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #7 u: Srpanj 14, 2006, 22:31:00 poslijepodne »

Da točno gambusie pripadajurazredu Poeciliidae, te njenojporodici Gambusia. Ta porodica broji oko 45 vrsta, neke su nedavno i izumrle. Vrsta Gambusia affinis poznata je po tome što tamani komarce i ona je vjerojatno uvezena kod nas. Inače Gambusia affinis je veoma slična gupijima ( jer im je srodna ) te se može miješati sa njima, ali potomstvo će biti sterilno ( neplodno ).

Gambusia affinis potječe iz srednje amerike, točnije područje meksika. Poznata je po svojoj nevjerojatnoj izdržljivosti i sposobnosti prilagođavanja. Može preživjeti u vodi sa veoma malo otopljenog kisika, u vodi dvostruko slanijoj od morske i na visokoj temperaturi ( čak na 42°C na kraći period vremena ).

Zbog svoje izdržljivosti proširila se posvuda ( nalazi se na obje zemljine polutke, odnosno uvezena je posvuda ).
Dubrovnik

Offline ziva

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #8 u: Srpanj 15, 2006, 12:21:00 poslijepodne »

*maro*
ubacio sam ženku gambuzija sa muškim gupy-ma, ne znam još da li je oplođena , uglavnom skakali su po njoj ko ludi

Edited by: ziva
--Ploče--

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Gambuzija
« Odgovori #9 u: Srpanj 15, 2006, 12:36:00 poslijepodne »
vrlo zanimljiva tema moram priznati...
ZG,Vrapče

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Gambuzija
« Odgovori #10 u: Srpanj 15, 2006, 14:02:00 poslijepodne »

Citat: Cryptocory

Da točno gambusie pripadaju razredu Poeciliidae, te njenoj porodici Gambusia. Ta porodica broji oko 45 vrsta, neke su nedavno i izumrle. Vrsta Gambusia affinis poznata je po tome što tamani komarce i ona je vjerojatno uvezena kod nas. Inače Gambusia affinis je veoma slična gupijima  ( jer im je srodna ) te se može miješati sa njima, ali potomstvo će biti sterilno ( neplodno ).

Gambusia affinis potječe iz srednje amerike, točnije područje meksika. Poznata je po svojoj nevjerojatnoj izdržljivosti i sposobnosti prilagođavanja. Može preživjeti u vodi sa veoma malo otopljenog kisika, u vodi dvostruko slanijoj od morske i na visokoj temperaturi ( čak na 42°C na kraći period vremena ).

Zbog svoje izdržljivosti proširila se posvuda ( nalazi se na obje zemljine polutke, odnosno uvezena je posvuda ).

Hvala cryptocory,zanimljivo štivo.dakle može biti sexa među gupama i gambuzijama.
Ove su iz jedne bare s Korčule i naravno tamo je voda ljeti i 30c pa i više  zimi je sigurno i do 0.šteta što nisu u bojama.
Dubrovnik

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Gambuzija
« Odgovori #11 u: Srpanj 15, 2006, 16:34:00 poslijepodne »

Napravio sam davno takav ekpertiment i mogu reći da sam ostao bez gupija. Divlja riba je divlja riba.......bez veze...poslije sam vratio gambuzije nazad u baru....

Ovo je jedan od scenarija mogućih zbivanja. Vama možda završi zanimljivije....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #12 u: Srpanj 15, 2006, 23:14:00 poslijepodne »
Pa sve su ribe jednom bile divlje, netko ih treba početi pripitomljavati.
Dubrovnik

Offline ziva

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #13 u: Srpanj 16, 2006, 19:38:00 poslijepodne »
čuo sam da gambzij svoje malce čuvaju u ustima , jel to točno
--Ploče--

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Gambuzija
« Odgovori #14 u: Srpanj 16, 2006, 19:44:00 poslijepodne »
ako parenje uspije dobit ces gambuppije ili gupuzije :)
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline ziva

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #15 u: Srpanj 16, 2006, 20:08:00 poslijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
ako parenje uspije dobit ces gambuppije ili gupuzije :)
--Ploče--

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #16 u: Srpanj 16, 2006, 23:01:00 poslijepodne »
Ja sam u Sukošanu pored Zadra...Da li netko zna za neku lokaciju blizu mene da ih ima? Možda Vransko jezero ili da ipak skoknem do Paga...Ulovio bih si par komada.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #17 u: Srpanj 16, 2006, 23:08:00 poslijepodne »
Sad vidim na gornjem linku da su puštene u Obrovcu, Benkovcu, Ninu,Novigradu...ali ako netko zna točno gdje ih ima-ono bara tu i tu, da ne lutam...

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #18 u: Srpanj 17, 2006, 21:15:00 poslijepodne »
Citat: ziva
čuo sam da gambzij svoje malce čuvaju u ustima , jel to točno
Ne. Ponašaju se kao i ostale živorotke. Edited by: Cryptocory
Dubrovnik

Offline Gizmo

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #19 u: Srpanj 17, 2006, 22:26:00 poslijepodne »
U jednom časopisu sam čitala o gambusijama, negdje u Meksiku su ih istraživali, i to do te mjere da su primjetili da mužjaci s dužim gonopodijem kraće žive. Naime, on ih usporava pri plivanju, pa su lakši plijen nego oni s manjim gonopodijem. Gambusia na slici je bila srebrna s plavkastim odsjajem, ne pretjerano živih boja, ali očito i kod njih ima različitosti, vjerovatno prema okolini...
Krk/Hrvatska

Offline Cryptocory

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #20 u: Srpanj 17, 2006, 22:39:00 poslijepodne »
Ima oko 45 različitih vrsta Gambusia. Neke su nedavno i izumrle zbog čovjekove intervencije. Pa je ta vjerojatno neka druga vrsta.
Dubrovnik

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
Gambuzija
« Odgovori #21 u: Srpanj 23, 2006, 11:47:00 prijepodne »
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #22 u: Srpanj 23, 2006, 13:55:00 poslijepodne »
Ljudi pozdrav,
evo ja sam trenutno na Bracu, a to je jedno od mjesta na kojim ima tih ribica, pa ak ih dosta ulovim i ak prezive put do Zagreba mogu zainteresiranima udjelit koju ribicu.
-vracam se otprilike za 2-3 tjedna tak da...
p.s. sve sam naveo pod ako, ali stvarno cu se potrudit da ih dosta naberem po ovdasnjim vodama i barama
Zagreb/Gornja Dubava

Offline Bear Bull

• Novi član
  • *
Gambuzija
« Odgovori #23 u: Srpanj 23, 2006, 14:09:00 poslijepodne »

Eto male napomene tako da svi koje kaniti stavljati ovu alohtnu vrstu ribe u akvarij ili ribnjak dobro pripazite.Jer osim što naseljava svaku stajaču vodu može jako naštetetiti cijelokupnom eko sustavu ili narušiti prehrambeni lanac te ugroziti ikru i mlađ vaših riba.Mrijeste se većim dijelom između travnja i kolovoza. To je živorodna vrsta kojoj ženke imaju unutrašnju oplodnju. Sperma se odvodi u spolni otvor uz pomoć posebnog organa – gonopodija, što je izmijenjena prva zraka podrepne peraje. 30 dana nakon oplodnje rada se oko 50 mladih. Ženka svake godine može imati nekoliko legla, obično tri. Spolna zrelost se postiže u prvoj godini. Odrasle jedinke se hrane raznovrsnom hranom i to uglavnom beskralježnjacima, naročito ličinkama kukaca i rakova. Značajna u kontroli populacija komaraca, naročito u područjima sa malarijom, ali je opasna za autohtone vrste.
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
Gambuzija
« Odgovori #24 u: Srpanj 23, 2006, 14:16:00 poslijepodne »
Pa da, to je to, riba slicna glupiju samo sta je malo ispranih boja...
Zagreb/Gornja Dubava