Slatkovodna riba , transplantirana je u naše vode (oko ušæa rijeka u more , moèvarna podruèja) 1924.godine kako bi potamanila malariène komarce u èemu je odigrala veliku ulogu.
Množi se u nekoliko navrata - od ožujka do listopada - ležuæi žive mlade.Ne naraste više od 6 do 7 cm(ženka , a mužjak je u pola manji)
Tu malu ribicu godine 1924. prenio je iz Španjolske u Dalmaciju šef Antimalariènog instituta u Trogiru -dr.Sfarèiæ- i ubacio je u oko 500 lokava , bunara , potoka i jaruga na malarijom zaraženom teritoriju. Nakon toga broj sluèajeva malarije je opao a ponegdje i išèezao.
I sigurno se pitate što je pjesnik htio reæi ...... ta ribica je potpuno ista kao GUPY , mislim da su upravo prenjeli Gupy-a kako bi sprijeèili malariju..nevjerojatno ženka je potpuno ista , samo valjda godinama kako žive u muljevitim barama , ostali su bez boje i onako žuækaste su boje (boja pijeska)
Imao sam prilike uloviti par komada i ženku sam ubacio u akvariji sa par orginalnih gupy-a . Mužjaci svoje gonopodije niti malo nisu štedjeli .
Zvuæi suludo , ali slike dolaze i vidjet èete .
Ime je prepisano iz "Ribarski libar"

Zaboravio sam spomenuti da oko tih gore navedenih godina (1924) u dolini Neretve vladala je malarija , pa ih zato ima tu kod mene mislim gambuzija , malariju su riješili

evo slika:

Biljka je također izvađena iz dijela gdje su gambuziji ulovljeni

Edited by: ziva