Srpanj 18, 2025, 16:52:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tokay - terarij - ... evo slika  (Posjeta: 7880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rossi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Tokay - terarij - ... evo slika
« u: Srpanj 10, 2006, 17:40:00 poslijepodne »
Ovo je moj tokayac i novi terarij.....

jos nije do kraja ureden.....

Edited by: icek
R-46

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #1 u: Srpanj 10, 2006, 19:19:00 poslijepodne »

Ahem...

Evo, odmah je vidljiv razlog zašto tvoj gekon ne jede. Terarij je uglavnom odgovarajućih dimenzija, no bilo bi bolje da je viši, obzirom ga je tokaj (Gecko gekko) arborealna vrsta, tj. živi na drveću i skriva se u tijesnim prostorima ispod kore. Bitna stvar ovdje jest da nisi osigurao svom gekončiću primjerena mjesta za skrivanje preko dana! Ovako se osjeća pretjerano nezaštićen i izložen što je izvor velikog stresa koji prvo rezultira potpunim pomanjkanjem apetita. Evo ti moj savjet:

1.) Na stražnju i bočne strane terarija zalijepi silikonom velike komade kore (najbolja je kora hrasta - plutnjaka, ali može poslužiti i suha kora drugog drveća - npr. topole, breze ili hrasta lužnjaka. Namjestikomade kore tako da se preklapaju kakobi kreirao štoviše pogodnih mjesta u koje se tvoj gekon može uvući i osjećati se sigurnim.

2.) Ovakvo svjetlo ne samo da ti nije potrebno nego je i suvišno. Kupi neku lampu koja generira malo svjetla, ali dovoljno topline (npr. "Night-glo" od Exo terra-e)

3.) Grane koje si stavio u terarij zamijeni debelim granama u promjeru bar 10cm koje ćeš postaviti vertikalno (od poda do stropa) kako bi tokaju osigurao što veću površinu po kojoj se može kretati onako kako bi se kretao u prirodi: gore-dolje.

4.) Podno jedne od takvih grana postavi posudicu koja ima dovoljno duboke i glatke stijenke da zadrži živu hranu koju ćeš mu u nju ubaciti.

Budeš li slijedio ove savjete, tvoj gekon će vrlo brzo početi jesti i prosperirati.

Sa srećom!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #2 u: Srpanj 10, 2006, 20:08:00 poslijepodne »
I ovaj pjesak vadi van! na pod možeš staviti kako sam ti već napisao glatki šoder pomješan sa vermikulitom. Tu smijesu zaliješ sa vodom i za ostatak poslušaj Nineka i sve bu OK.
... inaće i ventilacija je malo slaba!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 10, 2006, 20:54:00 poslijepodne »
to ti je soder al sam ga pomijesao sa pustinjskim pjeskom.... mogu stavit jos sodra da bude manje pjeska nutra....

nino ovo kaj se tice kora nisam bas najbolje shvatio... ak ih zaljepim di ce se skrivat

R-46

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #4 u: Srpanj 10, 2006, 21:02:00 poslijepodne »
Mislio je da ih zalijepiš tako da se može zavući pod koru. i stavi još šodera..
Tu mi se možete javiti

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 10, 2006, 21:20:00 poslijepodne »
kaj nije lakse stavit te kore na pod il naslonit ih.....

ili mozda cak nac nejo suplje deblo da se sakrije nutra.

a ovo za lampu kaj je nino reko kaj se nece skurit na lampu ak je iznutra

sto se tice ventilacije ima gore 15x80 cm mrezice

R-46

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Srpanj 10, 2006, 21:46:00 poslijepodne »
On je aerboralan, to znaći da živi na granama i krošnjama drveća, on je rijetko na podu odnosno gotovo nikada, osim ako nije u bedu ko sad ovaj tvoj. Tvoj nema mjesta za skrivanje preko dana i zato je u bedu, on je nočna beštija.

Lampa nije potrebna u unutrašnjosti terarija, za temperaturu si nabavi grijać.

..Kao što sam rekao ventilacija je preslaba.Edited by: skorpac
Tu mi se možete javiti

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #7 u: Srpanj 10, 2006, 21:48:00 poslijepodne »

Ne na pod jer kao što je Nino rekao on živi u krošnjama drveta i zato mu treba tu koru stavit malo više.A lampu možeš obložit nekom mrežicom(10cm od žarulje) tako da se ne može približit.Nešto tipa šta je ovo:

SlikaEdited by: gumi
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 10, 2006, 22:00:00 poslijepodne »
neznam di cu nabavit tolko kora i od kud mi ta mrezica.....
R-46

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 10, 2006, 22:28:00 poslijepodne »
toliko mi je zao ove male zbunjene face da sam u stanju donjet ti doma koru, mrezicu i lampe i sve potrebno mada ne znam di tog ima za nabaviti i to u 24 h...

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 10, 2006, 22:53:00 poslijepodne »
problem je u tom kaj neznam di tog ima za nabavit a bome ne posjedujem sumu il pilanu da bi imao tolko kora.... to je cca 2 metra kvadratna
R-46

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #11 u: Srpanj 11, 2006, 00:11:00 prijepodne »
Pa ne moraš prekrit cilu zadnju stranicu.A za mrežicu probaj u peveca ili negdi,to možeš napravit od one mrežice za komarce.Ja mislim da ju je LeeMoon koristio za izradu terarija pa nek ti kaže di je ima kupit!LeeMoon?
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 11, 2006, 00:37:00 prijepodne »
dal bi bilo dobro da kupim pluto i da ga zakeljim za staklo sa granicnicima tak da je od stakla par cm da se moze zavuc
R-46

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #13 u: Srpanj 11, 2006, 08:14:00 prijepodne »
...po koru odi u šumu, mrežicu kupi u bilo kojem građevinskom dučanu... to je mreža koja se prodaje na metre, mreža ima rupe cca, 1cm... ima za kupiti i pocinčane mrežice.
Tu mi se možete javiti

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 11, 2006, 10:56:00 prijepodne »
ja sam kupio mrezicu koja se stavlja na prozore radi komaraca, neznam kolko bi bilo dobro da je lampa na njoj, meni izgleda kao da je metalna, a moj stari kaze da je to cak najlon ???...inace ima je u pevcu na metre...
rossi pa daj malo kreativnosti bem mu misa...sad znas kaj treba pa se malo i potrudi, najlakse sjedit i kukat, neznam ovo, neznam ono...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 11, 2006, 15:18:00 poslijepodne »

Evo ti slika da dobiješ ideju...

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #16 u: Srpanj 11, 2006, 16:30:00 poslijepodne »

....

upozorio bi' na ovaj prijedlog od Nine za koru hrasta lužnjaka'
to ne dolazi u obzir'.....
hrastovina je puna tanina i nesmije se stavljati u terarij i najbolje da tako ostane'
jel' zabranjeno je izrađivati i police za kruh od masivne (ne lakirane hrastovine) a to je za ljude a kamoli za guštere'
e sad da ti malo predoćim problematiku nema skrovišta kojeg možeš' nadomjestiti bambusovim granama slamom ili bilo kojim predmetom koji je netoksičan i po mogućnosti da je prirodan ((u jednom dućanu u kojem sam radio za skrovište je služila teglica (od terakote) za cvijeće....))

pozdrav icek

nabavi malo slame i grančica ili prući' i pokušaj se malo igrati pa napravi neke ko' male mini suncobranćiceili nešto slično....
nešto u što bi se ovaj mogao uvući'....Edited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 11, 2006, 17:49:00 poslijepodne »

Citat: icek
upozorio bi' na ovaj prijedlog od Nine za koru hrasta lužnjaka'
to ne dolazi u obzir'.....
hrastovina je puna tanina i nesmije se stavljati u terarij i najbolje da tako ostane'

Icek, Icek...

znam da si od "drvne" struke (ili ćeš to postati kad jednom diplomiraš), ali tebe trese žešća paranoja glede "toksičnog drva" i "toksičnih biljaka". Kakva iskustva imaš s time? Vjerojatno nikakva jer inače ne bi bio tako rezolutan u svojim stajalištima. Koru hrasta lužnjaka (i ostalih vrsta domicilnih hrastova) godinama i godinama sam upotrebljavao u terarijima bez ikakvih i najmanjih problema. Isto tako poznam hrpu terarista kod nas i u inozemstvu koji su upotrebljavali/upotrebljavaju koru hrasta i lišće hrasta kao podlogu - tanini su otrovni samo ako ih životinja pojede u većoj količini, što je malo vjerojatno. Kad si vidio gekona da jede koru??? Osim toga, tanini djeluju kao prirodni insekticidi, tako da je vrlo vjerojatno da će kora hrasta doći u terarij bez hrpe nametnika koje nalazimo u kori drugog drveća.Podjednako loš glas bije idrvo oraha koje je, po mnogobrojnim navodima, "strašno otrovno". Istina...otrovno je ukoliko se pojede, stoga se ne smije držati u kavezima sa malim glodavcima tipa hrčaka ili činčila koje na njemu oštre zube, ali u terarijima je savršeno sigurno!

Slično vrijedi i za tvoj spisak "otrovnog bilja": npr. svi znamo da je Diffenbachia vrlo toksična ukoliko je pojedemo - to samo znači da je nećemo upotrebljavati u terariju s iguanama ili bilo kojim gmazom koji tu i tamo štrpne malo zelenila. Ali zašto je ne upotrijebiti u terariju s Phelsumama? U mom starom terariju s P. madagascariensis grandis rasla je velika i razgranata D. seguine godinama. Gušteri su uredno rasli, prosperirali i razmnožavali se bez ikakvih nuspojava i problema.

Na kraju jedno pitanje- šta misliš da u prirodi gušter bira: hmm...ovo je drvo toksično pa se na njega nebum popel...aha...aha! Eno ga ono tam 30 m dalje je dobro po Icekovom spisku - tam bum živil!

P.S.

Zeleni čaj je izuzetno bogat taninima, pa ga stoga liječnici preporučuju u velikim količinama jer je odličan antioksidans.

Offline kalel

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 11, 2006, 18:11:00 poslijepodne »
fight,fight!! ....za plutnjak se slazem...a sta se tice difenbachie...to si po meni imao srece sto se nije dogodilo nista.... nadam se da me neces sada nabit u zemlju sa znanjem .. ...to sta se tice iskustva sa tom biljkom..ja je nebi stavio nikada u terarij iako sam vidao po netu terarije sa njom...ali mislim uvijek se moze dogodit da je mali cvrcak na listu i dokle se mali madag sulja...sulja.... sulja....tiho sulja...jesam rekao sulja?...i...napad!...i ode komad lista..i za par minuta zdrijelo tog malog madaga natice....i zatvara se...i onda ugine...ja izbjegavam tu biljku...bed mi ju je imat doma,ali je ima jer mi je lijepa...ali u terarij ne bi..ali ponovno brsljan je otrovan...a ja sam vec par puta vidio svoje kornjace kako jedu isti...i ja sam se vristeci zaletio i odvajao ih od brsljana...i nista nije bilo...sve su to...mogucnosti...a svi mi zelimo takve situacije izbjeci...neki pretjeruju,neki su previse uljuljkani u svoju sigurnost...ali svi zelimo najbolje... kao sam pun..turda...ajde de...
pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 11, 2006, 18:36:00 poslijepodne »

Eto...

rado s vama djelim znanje, a osobito iskustvo - to je ono što ćete teško naći u knjigama ili na netu: stotine malih caka koje se stječu samo iskustvom. Ali, što bi Ameri rekli, it's a free country pa je tako i svakom na volju koje ćebilje ili drvo za svoj terarij upotrijebiti. Ne volim takve isključive stavove, jer se oni uvjek, u krajnjoj instanci, pokažu nemudri.

Konkretno, glede tokaja (G. gekko) želio bih reći da ta vrsta živi diljem jugoistočne Azije gdje je najveća većina drveća mnogo puta toksičnija od bilo koje vrste iz kontinentalnog pojasa. Razlog je tome vrlo jednostavan: biljkama u tropima nedostaje vrlo efikasan insekticid u kojem uživaju biljke u kontinentalnom pojasu: zimski period u kojem većina odraslih insekataizumre.Zato su tropske biljke,a osobito drveće, opremljene raznim prirodnim inskticidima između kojih je tanin jedan od najuobičajenijih. Tokaj gekoni indiskriminativno koriste svo prašumsko drveće - na njemu žive, hrane se, skrivaju i poliježu jaja. U tom svjetlu, malo je vjerojatno da će mu kora običnog hrasta naškoditi na bilo koji način.

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 11, 2006, 18:55:00 poslijepodne »

gle' Nino nije da nisam paranoičan (po prirodi) ali imam iskustvo kad u jendnom ZG dučanu uginulo 20-ak kameleona od trovanja taninom iz oraha'....
druga stvar koju bi naglasio je da koliko je god moguće izbjegnemo toksične biljke u terariju...zato jel' mislim da ako postoji i najmanja mogućnost bolje da je izbjegnemo'....

još' bi rekao i svoj stav glede "toksičnih" biljaka u prirodi....
gušteri u prirodi imaju . . . ajmo' reći prirodan "širok" spektar biljaka na izbor i nagonski znaju što smiju a što ne, odn' što im paše a što ne'...ali u terariju tog izbora nema i "osuđeni" su na ono što im je "ponuđeno''
pa ako i u prirodi ne bi jeli neke biljke .... terariski su "ograničeni" ...prema tome netreba mi dozvoliti ni da dođu u napast' (to je moje mišljenje)
tako naprimjer srne u nedostatku hrane (trave) u zimi jedu koru bukve ili vočkarica a izbjegavaju koru hrasta kojeg u zarobljeništvu mogu jesti, pa onda meso svinja koje su hranjene isključivo žirom nije zdravo jesti pa ih vlasnici prije "ubijanja" zatvaraju i hrane isključivo kuruzom'.
drugi aspekt kod otrovnih biljaka je da životinje koje ih konzumiraju znaju da nakon toga moraju pojesti nešto zemlje ugljena ili drugih biljaka u smislu "protuotrova" a toga u terariju nema....

e sad moj paranoični dio priče...kad smo kod paranoje. . .
isto tako većina biljaka koju držimo pod "normalnim" u terarijima isto nije 100% pogodna za terariske životinje..pa tako;

- fikus benjamin na silom otrgnutim peteljakama listova ispušta neku toksičnu mlječ'' koja služi kao' zaštita od pljesni...koju ako gušter "ostruže" može dobiti nekakvu' reakciju ilišto je naglašeno kod gekona' ako upadne u oko može osljepiti'tako sam čitao'...

- pothos ili scindapsus kojeg smatram najboljom biljkom za terarije isto sadrži neku tvar koja sprečava vezanje kalcija u organizmu guštera.

-oleandar kojeg neka literatura spominje kao opciju za mediteranske vrste je full toksičan...

pozdrav icek

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 11, 2006, 19:02:00 poslijepodne »
Citat: Nino G

rado s vama djelim znanje, a osobito iskustvo - to je ono što ćete teško naći u knjigama ili na netu: stotine malih caka koje se stječu samo iskustvom. Ali, što bi Ameri rekli, it's a free country pa je tako i svakom na volju koje ćebilje ili drvo za svoj terarij upotrijebiti. Ne volim takve isključive stavove, jer se oni uvjek, u krajnjoj instanci, pokažu nemudri.

ja se slažim s ovim....
 uvijek se trudim (sad koliko uspješno) imati otvoren um....
- no ... ako postoji (ako imam) neku informaciju koja mi sugerira da nešto izbjegavam i ako smatram da je izvor "autentičan" bio bi glup kad ne bi' poslušao' i tu informaciju (iako je "možda" kriva) podjelio dalje s vama.

pozdrav icek

e sad da sam ispitivao toksičnost osobno nisam niti bi to znao niti bi imao srca'

i sve moje informacije su negdje pročitane ili imaju svoj izvor sigurno ne misliš da sam nešto izmislio'''

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 11, 2006, 19:06:00 poslijepodne »

gle' Nino nije da nisam paranoičan (po prirodi) ali imam iskustvo kad u jendnom ZG dučanu uginulo 20-ak kameleona od trovanja taninom iz oraha'....

Opiši mi taj slučaj...kladim se da su razlozi pogibije kameleona bili klasični (loša ishrana, temperatura, vlaga, rasvjeta), a ne orah.

isto tako većina biljaka koju držimo pod "normalnim" u terarijima isto nije 100% pogodna za terariske životinje..pa tako;

- fikus benjamin na silom otrgnutim peteljakama listova ispušta neku toksičnu mlječ'' koja služi kao' zaštita od pljesni...koju ako gušter "ostruže" može dobiti nekakvu' reakciju ilišto je naglašeno kod gekona' ako upadne u oko može osljepiti'tako sam čitao'...

- pothos ili scindapsus kojeg smatram najboljom biljkom za terarije isto sadrži neku tvar koja sprečava vezanje kalcija u organizmu guštera.

Odgovorno tvrdim da su se moji kameleoni doslovce prežderavali benjaminom i scindapsusom i pri tom bili savršeno zdravi (na kraju krajeva, tvoji kameleoni su neki od potomaka mojih životinja)

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 11, 2006, 19:11:00 poslijepodne »

Kameleoni kojih je bilo cca 20ak u jednom dučanu( pošaljem na PP) je uginulo od trovanja taninom iz drveta oraha ... svi su poslati (tako mi je rekla "odgovorna veterinarka" ) na obdukciju na veterinarski fakultet'.....
druga stvar je da su svi uginuli u razmaku od dan-dva....što je kao' potvrdilo nalaze.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 11, 2006, 19:13:00 poslijepodne »

uvijek se trudim (sad koliko uspješno) imati otvoren um....
- no ... ako postoji (ako imam) neku informaciju koja mi sugerira da nešto izbjegavam i ako smatram da je izvor "autentičan" bio bi glup kad ne bi' -poslušao' i tu informaciju

-Onda se radije nemoj više voziti autom, tramvajom, autobusom ili, ne daj bože, avionom jer se nesreće dešavaju.

-Većina hrane i pića prepuna je toksičnih kancerogenih tvari...bolje prestani jesti i piti.

-Zrak je opasno zagađen, prepun slobodnih radikala -radije prestani disati.

Još jedan citat: "Life kills"

To svejedno nije razlog da bar ne pokušamo živjeti...