gle' Nino nije da nisam paranoičan

(po prirodi) ali imam iskustvo kad u jendnom ZG dučanu uginulo 20-ak kameleona od trovanja taninom iz oraha'....
druga stvar koju bi naglasio je da koliko je god moguće izbjegnemo toksične biljke u terariju...zato jel' mislim da ako postoji i najmanja mogućnost bolje da je izbjegnemo'....
još' bi rekao i svoj stav glede "toksičnih" biljaka u prirodi....
gušteri u prirodi imaju . . . ajmo' reći prirodan "širok" spektar biljaka na izbor i nagonski znaju što smiju a što ne, odn' što im paše a što ne'...ali u terariju tog izbora nema i "osuđeni" su na ono što im je "ponuđeno''
pa ako i u prirodi ne bi jeli neke biljke .... terariski su "ograničeni" ...prema tome netreba mi dozvoliti ni da dođu u napast' (to je moje mišljenje)
tako naprimjer srne u nedostatku hrane (trave) u zimi jedu koru bukve ili vočkarica a izbjegavaju koru hrasta kojeg u zarobljeništvu mogu jesti, pa onda meso svinja koje su hranjene isključivo žirom nije zdravo jesti pa ih vlasnici prije "ubijanja" zatvaraju i hrane isključivo kuruzom'.
drugi aspekt kod otrovnih biljaka je da životinje koje ih konzumiraju znaju da nakon toga moraju pojesti nešto zemlje ugljena ili drugih biljaka u smislu "protuotrova" a toga u terariju nema....
e sad moj paranoični dio priče...kad smo kod paranoje

. . .
isto tako većina biljaka koju držimo pod "normalnim" u terarijima isto nije 100% pogodna za terariske životinje..pa tako;
- fikus benjamin na silom otrgnutim peteljakama listova ispušta neku toksičnu mlječ'' koja služi kao' zaštita od pljesni...koju ako gušter "ostruže" može dobiti nekakvu' reakciju ilišto je naglašeno kod gekona' ako upadne u oko može osljepiti'tako sam čitao'...
- pothos ili scindapsus kojeg smatram najboljom biljkom za terarije isto sadrži neku tvar koja sprečava vezanje kalcija u organizmu guštera.
-oleandar kojeg neka literatura spominje kao opciju za mediteranske vrste je full toksičan...
pozdrav icek
Edited by: icek