da popunimo slikovnicu.
iz posjete djedu mrazu:
pocillopora
sivoplava finger montipora
bijeli caliendrum
kamen sa NeznamKakSeZoveImaMaleSmeđeCrvenePolipeNaZelenojBazi montiporom i ricordeama
crvena spužvica za pranje koralja

ljubičasta platica
acropora NeznamKojaAlJeSmeđaIImaPlaviVrh
nazovimo neon crvene i zelene zoe
briareum
smedja pavona
Pa koji dan kasnije.
stylophora, ljubičasta i frag neke koja je kod mene u starom tanku bila crvena al vjerojatno će promjenit boju na ljubičastu
zeleni caliendrum
rhodactis (paj pak leti po akvariju cijelo vrijeme

)
crvene gljive (udomljavam neon varijantu rado

)
rozi hystrix.
Pred koji dan uplivalo je i 6 chromisa i digli su sve da je to nevjerojatno.
Jest da su nekima neugledni, no meni skroz fora izgledaju pod ovim svjetlom a i zbog ogledala iza djeluje kao da ih je 20 a ne 6
Koralji svi ok, SPSovi full otvoreni osim:
caliendruma koji je u prijašnjem tanku gotovo propao pa sam ga raskupusao na fragove i polako dolazi k sebi.
histrixa kojem se probila vrečica u transportu i dio vode iscurio van. polegnuo sam ga u vodu čim sam skuzio no izgleda da je ipak bio šokiran. Gotovo komplet je pobijelio iako su se nazirali polipi u obliku piknjica na bijelom kosturu. Vidim da polako "tamni" tj. vraća boju po cijelom skeletu pa se nadamo najboljem.
Pomaknuo sam lobofilije na sredinu tanka pokraj caulatrea, tu je nekako najmanji protok.
Također, euphilije su pomaknute lijevo ispod glabrezensice. Ova lokacija mi je najidealnija što se tiče protoka i svjetla, no ne znam jel preblizu jedno drugom (zasad se sigurno ne dodiruju al kad narastu vjerojatno budu).
Jučer mjereni parametri :
temp 26
salinitet 1.025
Ca 430
KH 7.62
Mg 1420
PO4 0.01
NO3 0
Algi i dalje ima pun klinac.
Zelena se u pravilu maknula, ili egzistira u obliku zelene "mahovine"
Naravno, da nebi bilo jednostavno ono čega ima je vrlo vjerojatno bryopsis i dictyota. Oboje rastu u "čistoj" vodi prilično agresivno.
Po netu nalazim riješenje za bryopsis u vidu dizanja Mg na oko 2000 i tako par tjedana. Navodno visok Mg spriječava hranjenje te alge pa brzo odapne. Upitno je samo što držanje tako viokog Mg napravi ostatku sustava.
Alternativa je AlgaeFix preparat koji em je kemija em ga nema kod nas pa....
Dictyotu kao i bryopsis malo što jede (navodno) pa se kao jedno od riješenja postavlja Foxface (Petrinom smo ponudili i pojeo je uredno), prije navedena kemija (ili mozda neka druga) ili baba vračara.
Vjeratno ću za početak pokušati izvaditi još nutrijenata ATSom ili kako već pa da i ovo malo što alge pojedu ode na drugo mjesto. Možda pomogne.
Cijana je bilo samo ova flekica veličine 5kn i to 2-3dana, te jedan balonček bubble alge posred montipore sa slike.
tu bi kontinjud. tenks for riding

p.s. unaprijed se ispričavam zbog flekavog stakla, nekako uvijek slikam kad čistim ili prtljam pa zašpricam i ne obrišem prije fotkanja... budem se popravio