Srpanj 22, 2025, 08:13:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izmjena vode / promjena vode u praksi  (Posjeta: 6215 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline halina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
Izmjena vode / promjena vode u praksi
« u: Rujan 28, 2016, 11:11:05 prijepodne »
Zanima me na koji nacin raditi izmjenu vode kada dodu ribe u akvarij. U prvih 30 dana sam mjenjao oko 50% (3 kanistera mi je 150 litara) svakih 14 dana, a sada cu vjerovatno 20-30% svakih 7 dana.
Vodu sam nosio u kanisterima od 50 litara sa posla, jer imamo procistac (ugljen i sol) i nisam dodavao preparate za tretiranje vode. Problem je nositi te kanistere jer nisu lagani, a jos je akvarij u potkrovlju.
Vodu iz akvarija normalno van sa crijevom, i opet problem kako vodu unutra (radio sam tako da usis filtera stavim u kanister i tako prebacim vodu unutra). Kada dodu ribe kako da si olaksam izmjenu i kako uopce raditi izmjene (i velike ako bude potrebe).
It’s like the Batcave, only shit.
pocetnickih 300L

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Izmjena vode / promjena vode u praksi
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2016, 12:07:13 poslijepodne »
A zasto ne tocis vodu iz pipe?
Nema smisla nositi vodu s nekog izvora, ili u tvom slucaju s posla. Samo si kompliciras, pogotovo kod vecih akvarija.
Kupi si gardena nastavak koji ide na pipu u kupaoni i dovoljno crijeva do akvarija.
Kod pipovace jedini problem je klor. A njega rijesis dodavanjem sredstva protiv klora (jbl biotopol, tetra aquasafe, seachem prime, easy life ffm...)

Offline halina

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2016, 12:15:08 poslijepodne »
Kod pipovace jedini problem je klor. A njega rijesis dodavanjem sredstva protiv klora (jbl biotopol, tetra aquasafe, seachem prime, easy life ffm...)

Vodu direktno u akvarij, temperaturna razlika smeta ribama? Prakticni dio me zanima.
pocetnickih 300L

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2016, 12:36:51 poslijepodne »
Pa valjda imas toplu i hladnu vodu doma :)

Offline Istefano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Zagrebancija!!!
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2016, 14:32:57 poslijepodne »
ja samo s pipovacom cak niti ne dodajem nikakve preparate ... nariktam si da nije prehladna i suk unutra...
iako nemam skupe ribe pa nemam niti straha a i mogu reci da zrtava nema osim onih koje nadjem na podu

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2016, 15:40:27 poslijepodne »
Ova varijanta, brza spojka za tus bateriju u kupatilu i slauf. Na ebay mozes kupit drzac slaufa za aq. Kad vadis dovoljno ti je da je slauf napunjen vodom, cim ga umocis u aq, pocet ce izvlacit vodu. Kasnije samo nastimas toplu voldu, skopcas slauf na cesmu i tocis. Ja imam el. termostat, pa tako stimam vodu, ali za nevolju mozes otprilike. Kad upalis filter, naspes sredstvo za vodu i to je to.

Isto sam se prije mucio, nosaj kanistere, muka nasut, muka izvadit vodu, prospes po parketu, pff, ovo je milina, pogotovo za velike aq. Moj prodavac riba ima svakakvih riba, a koristi istu tehniku...

Sent from my Huawei G8

Offline halina

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2016, 17:50:44 poslijepodne »
Pa valjda imas toplu i hladnu vodu doma :)
Ovoga se nisam ni sjetio  :-[, jer gdje bih spajao crijevo imam samo hladnu vodu
pocetnickih 300L

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Rujan 30, 2016, 15:57:33 poslijepodne »
Ja imam akvarij od 84l i svaki tjedan mjenjam cca 20l vode.

Za sada mi je procedura: navečer stavim vodu u posebnu posudu, ulijem easylife FFm i stavim grijač na 27°C, te sutradan tek mjenjam tu vodu.

imam osjetljive ribice unutra: crv. neonki, R.H. Rhodostomus i Colise L

Jel se da tu nešto optimizirat ali da se ne poveća rizik?

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Rujan 30, 2016, 19:12:02 poslijepodne »
Ja imam akvarij od 84l i svaki tjedan mjenjam cca 20l vode.

Za sada mi je procedura: navečer stavim vodu u posebnu posudu, ulijem easylife FFm i stavim grijač na 27°C, te sutradan tek mjenjam tu vodu.

imam osjetljive ribice unutra: crv. neonki, R.H. Rhodostomus i Colise L

Jel se da tu nešto optimizirat ali da se ne poveća rizik?

ro + dennerle remineral ... optimizacija koliko toliko u vremenu, puno veća kvaliteta vode ali na n-tu potenciju skuplje ... e sad optimizacija postoji, ali ne za sve, ovisi šta tražiš ... ovo što sam naveo je mislim najskuplje, no smatram i najbolje
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #9 u: Rujan 30, 2016, 22:30:05 poslijepodne »
na 60-ak litarskom akvariju mijenjao sam vodu na nacin(rijec je bila o biotopu pa sam i bojao vodu)...
...dva tri dana  prije promjene u kantu(cca 20l) nalijem vodu...prokuham lisce i par grancica hrasta pa obojenu vodu takodjer dodam u kantu...
to tako stoji do dana kad radim izmjenu...taj dan ubacim grijac u kantu i slabu protocnu pumpu kojoj dodatno prigusim protok...cisto da mijesa vodu kako bi grijac lakse odradio posao...
vodu izvucem crijevom...a novu vratim na isti nacin...
kupio sam 15 neonki i ni jedna nije bacila kasiku dok god sam drzao postav...niti je i jedan koridoras uginuo, ali to nije neko cudo...

mislim da bi identicno radio na akvariju od 100 litara, a moguce i na 200 ili vise...naravno tu bi vjerojatno koistio pumpu za izvlacenje i vracanje vode u akvarij...
TikaTaka, MadaFaka

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 30, 2016, 23:41:31 poslijepodne »
Imam i ja neonke i coridoras juli i rhodostomuse, no vodu sipam direktno iz cesme uz dodavanje ffm. Nikad nisam imao smrtni slucaj zbog izmjene vode... Znam covjeka koji ima skupe diskuse, takodjer to radi direkt iz pipe. Besmisleno je nosat neke kanistere, zagrijavat vodu i sl... Nekazem da to nisu sigurnije metode, ali... OK, postoje varijante gdje to mora ici iz kante ili ro voda... Takodjer mislim da voda gubi na kvaliteti ako stoji 3 dana u kanisterima, nestane klor, a sta je sa losim bakterijama koje se stvore?

Sent from my Huawei G8

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #11 u: Listopad 04, 2016, 14:43:52 poslijepodne »
Imam i ja neonke i coridoras juli i rhodostomuse, no vodu sipam direktno iz cesme uz dodavanje ffm. Nikad nisam imao smrtni slucaj zbog izmjene vode... Znam covjeka koji ima skupe diskuse, takodjer to radi direkt iz pipe. Besmisleno je nosat neke kanistere, zagrijavat vodu i sl... Nekazem da to nisu sigurnije metode, ali... OK, postoje varijante gdje to mora ici iz kante ili ro voda... Takodjer mislim da voda gubi na kvaliteti ako stoji 3 dana u kanisterima, nestane klor, a sta je sa losim bakterijama koje se stvore?

Sent from my Huawei G8

zar ne zelimo da klor nestane?
TikaTaka, MadaFaka

Offline halina

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 04, 2016, 17:26:23 poslijepodne »
Kupi si gardena nastavak koji ide na pipu u kupaoni i dovoljno crijeva do akvarija.
http://www.gardena.com/hr/water-management/hose-connectors/prilagodnik-za-unutarnje-slavine/

Da li mozda netko zna gdje ima za uzeti ovo osim u bauhaus, jer Zagreb i nije bas pri ruke. I koje sredstvo za pripremu preporucate, ako je netko isprobavao vise vrsta.
pocetnickih 300L

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 04, 2016, 20:18:18 poslijepodne »

Sent from my Huawei G8

zar ne zelimo da klor nestane?
Zelis, no zamisli da imas aq od 100-200, pa i vise litara, te nekog ko ima 2-3, 15 aq? Koliko kanistera, prostora, muke, teknike vadjenja/sipanja vode trebas, koliko to vremenski traje i sl...? Uz dobro sredstvo za pripremu vode, nemoras brinut o kloru, teskim metalima u vodi i slicno... Naravno, i dobra filtracija podpomaze uklanjanju istih... Postoje varijante gdje voda igra ulogu, tu se koriste uredjaji za RO vodu, a ko ima skupe/osjetljive ribe, ima i lovu za takve uredjaje...

Sent from my Huawei G8

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 04, 2016, 20:24:58 poslijepodne »
http://www.gardena.com/hr/water-management/hose-connectors/prilagodnik-za-unutarnje-slavine/

Da li mozda netko zna gdje ima za uzeti ovo osim u bauhaus, jer Zagreb i nije bas pri ruke. I koje sredstvo za pripremu preporucate, ako je netko isprobavao vise vrsta.
Mislim da se ovakvi nastavci mogu kupit u svakom bau centru. U Bosni, ja sam to kupio u OBI-u, kostalo me cca 5eura. Kupis prelaz sa krupnog navoja na sitni i kupis ovu brzu spojku. 10m losijeg crijeva je isto oko 5eura. Drzac crijeva za aq na ebay je isto 5eura/2kom. Brzina i lakoca izmjene vode s ovim se nemogu platiti nikakvim novcem :D

Ja koristim FFM od EasyLife, odlicno je...

Sent from my Huawei G8

Offline halina

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 04, 2016, 21:46:05 poslijepodne »
Mislim da se ovakvi nastavci mogu kupit u svakom bau centru. U Bosni, ja sam to kupio u OBI-u, kostalo me cca 5eura. Kupis prelaz sa krupnog navoja na sitni i kupis ovu brzu spojku.

Obicnih nastavaka imam doma koliko hoces i brzih spojki, problem su ovi bas za unutarnje slavine. Nisam ni vidio da ima za kupiti tako nesto, a pogotovo znao da postoji.
Topla voda je problem jer samo na slavinama ima, a obicni nastavak mogu staviti kod ves masine di je samo hladna voda.
Pogledat cu u pevecu kada budem u osijeku, mozda bude tamo.
pocetnickih 300L

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 04, 2016, 22:06:17 poslijepodne »
Mislim da se ovakvi nastavci mogu kupit u svakom bau centru. U Bosni, ja sam to kupio u OBI-u, kostalo me cca 5eura. Kupis prelaz sa krupnog navoja na sitni i kupis ovu brzu spojku.

Obicnih nastavaka imam doma koliko hoces i brzih spojki, problem su ovi bas za unutarnje slavine. Nisam ni vidio da ima za kupiti tako nesto, a pogotovo znao da postoji.
Topla voda je problem jer samo na slavinama ima, a obicni nastavak mogu staviti kod ves masine di je samo hladna voda.
Pogledat cu u pevecu kada budem u osijeku, mozda bude tamo.

Pa eto taman, onda samo trebas kupit ovu prelaznu mufnu, sa sitnog na krupni navoj. Skines sa cesme onaj nastavak sa sitnom mrezicom, a navrnes ovaj navoj (u njega mozes postavit mrezicu)