Na svaku biljku će ti se primiti alga i makar to nama ružno izgleda, biljci ne smeta ništa. Taman da ti je voda zelena poput trave, bilje će rasti. Nemoj se opterećivati algama. Alge ima svako jezero i bila ona končasta ili točkasta, alge imaju svoju svrhu i u jezercu su jer tamo moraju biti.
Ne znam koje je tvoje znanje o jezercima, ali ako tražiš zamjenu filtera u biljkama, ne funkcionira to baš tako. Da li je moguće? Da moguće je, ali isključivo sa jako jako puno bilja i jako malo riba. Količina otpada ovisi o veličini i količini riba, režimu hranjenja itd itd. Bilje može malo pomoći, ali filter kao takav je gotovo nezamjenljiv. Ima dosta dobrih tema na ovom podforumu o filtraciji, pa si ih malo bolje prouči.
Kako ti je kolega rekao, ponovno si prouči katalog od Kalićija. Mislim da na kraju kataloga imaš legendu znakova i po tome točno vidiš kamo koja biljka ide i koje uvjete traži. Kada budeš listao, vidjet ćeš nekoliko vrsta valisinerija, lobelia, bacopa, rotala (ako sam dobro upamtila), sagitaria i možda se naiđe još koja vrsta koja se česta u akvaristici. Ako se ne varam sve te biljke i prezimljuju u jezercu. valisinerije, kuga i rogolist rastu i preko zime, a obje vrste valisineria koje spominješ možeš bez problema u jezerce staviti, posadi ih u goli šljunak tako da izvlače hranjive tvari direktno iz vode. Plutajuće bilje je izvrstan potrošač vode.
U svojoj blizini možda imaš kakav potok ili kakvu vodenu površinu. Sakupi bilje koje tamo raste i stavi ga u jezerce.