Srpanj 27, 2025, 12:22:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Predstavljanje - prvi akvarij - drugi akvarij  (Posjeta: 2248 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline belefront

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Predstavljanje - prvi akvarij - drugi akvarij
« u: Lipanj 07, 2016, 00:04:08 prijepodne »
Zdravo drugovi!

nov sam na ovom forumu pa sam došao da se predstavim te upitam za mišljenja od vas, mnogo iskusnijih. Imam 21, i iz Sarajeva sam. Ko god je zivi ovdje zna odmah da je ponuda sto se tice akvaristike skoro nepostojeca pa uzmite to u obzir pri preporukama.

Uglavnom, nakon svog prvog akvarija od 40L koji je bio sav od plastike (biljke, nesto kamenja, itd itd) i zlatne ribice u njoj zajedno sa bettom (sve sam iscitao, znam sve pravila, al nekom srecom se njih dvoje slazu perfektno, i nikad nisam imao nikakvih problema sa njima) oduclio sam se da narucim 130L akvarijum. Eh sada, posto nisam imao iskustva sa sađenim (plant) tank-om, interesuje me ako mozete da me posavjetujete kako to da uradim na najlaksi nacin? Tako mi padaju na pamet sljedeca pitanja:

1. Osvijetljenje? Sta bi bilo najbolje za 130L?
2. Filteri? Da li mogu staviti 2 ili 3 (po potrebi) spuzvasta filtera unutar akvarija na kojem je nakacena zracna pumpa i tako rijesiti problem filtracije? Taj sistem imam u akvariju od 40L i radi super dobro
3. CO2 sistem? Ovdje sam apsolutno cluesless i nemam pojma sta da radim? Kako uopste postavljam, sta treba, gdje, kuda, kamo?
4. sta da koristim od substrata i podloge?
5. sta od biljaka? sta je najlakse za odrzavati a da ne iziskuje puno financijskog troska?
6. Finalno je naravno oko ribica. Razmisljao sam da uzmem nakon sto postavim akvarij i cikliram ga fino, jedno jato (8) zelenih barbusa, 20ak neonki, jato (6-8) kribensis pulcher-a i nekoliko ciklida Labidochromis caeruleus (zutih) zajedno sa par čistaca i puzeva za dno.

Eh sada, zanima me misljenje vas iskusnih akvarista sta mogu i sta ne mogu, te kako da pristupim ovom projektu. Posljednje sto zelim jeste da potrosim novca (kojeg sam ustedio bas za ovu priliku) na nesto sto nece valjati i sto ne bi uspjelo na duze staze.

Svaki prijedlog, kritika i savjet je dobrodošao!

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Predstavljanje - prvi akvarij - drugi akvarij
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2016, 00:37:35 prijepodne »
Evo da ponudim bar neke odgovore.

3. Ne zamaraj se sa co2 u pocetku. Imas veliki izbor bilja kojem to ne treba. Kreni jednostavno pa vidi ako ce se razviti u napredno i komplicirano.
4. Moja preporuka JBL Aquabasis i preko toga JBL Manado. Nije najjeftinije, ali uz PPS-Pro gnojenje funkcionira na jako duge staze.
5. Sve nezahtjevno i po mogucnosti bar nesto brzorastuce, za pocetak. Hygrophila corymbosa, hygrophila polysperma, rogolist, cryptocoryne wendtii, anubias, star grass, hydrocotyle tripartita, sessiliflora, ludwigia repens, water sprite, java moss, sagittaria subulata, vallisneria americana (ili neka druga), nesto plutajuce kao pistia stratiotes ili salvinia minima - ako mozes nabaviti sve navedeno. :-)

Viktor via mobile

Offline jazz333

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Dubrovnik
« Odgovori #2 u: Lipanj 12, 2016, 16:40:20 poslijepodne »
Nadovezala bi se samo za kribove, ne znam koliko je pametno staviti toliki broj u 130litara? Ja imam jedan par kribova u 200l i ako bi htjela jos makar jedan par necu, posto su mi kribovi zauzeli jednu polovicu akvarija a par ramireza drugu polovicu. Malo to ipak razmotri..
*Patience – a minor form of despair, disguised as a virtue.*

Offline jazz333

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Dubrovnik
« Odgovori #3 u: Lipanj 12, 2016, 16:47:43 poslijepodne »
Što se biljaka tiče, ja u svojem manjem i prvom akvariju imam hygrophilu polyspermu , anubias petite, limnophilu sessilifloru, kripte i saggitariu subulatu sve u sitnom sljunku bez ikakve hranjive podloge, dodajem EasyLife Profito i EasyLife carbo (umjesto co2 boce), lampe imam dvije od 19w mislim i to je to. Bilje raste toliko da ga ne mogu nasjeci i lijepo izgleda zeleno...
*Patience – a minor form of despair, disguised as a virtue.*

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Lipanj 27, 2016, 16:08:04 poslijepodne »
Nadovezala bi se samo za kribove, ne znam koliko je pametno staviti toliki broj u 130litara? Ja imam jedan par kribova u 200l i ako bi htjela jos makar jedan par necu, posto su mi kribovi zauzeli jednu polovicu akvarija a par ramireza drugu polovicu. Malo to ipak razmotri..

Nije pametno. Kao netko ko ih drži godinama i imam tonu iskustva s njima , 1 par max.