Zdravo drugovi!
nov sam na ovom forumu pa sam došao da se predstavim te upitam za mišljenja od vas, mnogo iskusnijih. Imam 21, i iz Sarajeva sam. Ko god je zivi ovdje zna odmah da je ponuda sto se tice akvaristike skoro nepostojeca pa uzmite to u obzir pri preporukama.
Uglavnom, nakon svog prvog akvarija od 40L koji je bio sav od plastike (biljke, nesto kamenja, itd itd) i zlatne ribice u njoj zajedno sa bettom (sve sam iscitao, znam sve pravila, al nekom srecom se njih dvoje slazu perfektno, i nikad nisam imao nikakvih problema sa njima) oduclio sam se da narucim 130L akvarijum. Eh sada, posto nisam imao iskustva sa sađenim (plant) tank-om, interesuje me ako mozete da me posavjetujete kako to da uradim na najlaksi nacin? Tako mi padaju na pamet sljedeca pitanja:
1. Osvijetljenje? Sta bi bilo najbolje za 130L?
2. Filteri? Da li mogu staviti 2 ili 3 (po potrebi) spuzvasta filtera unutar akvarija na kojem je nakacena zracna pumpa i tako rijesiti problem filtracije? Taj sistem imam u akvariju od 40L i radi super dobro
3. CO2 sistem? Ovdje sam apsolutno cluesless i nemam pojma sta da radim? Kako uopste postavljam, sta treba, gdje, kuda, kamo?
4. sta da koristim od substrata i podloge?
5. sta od biljaka? sta je najlakse za odrzavati a da ne iziskuje puno financijskog troska?
6. Finalno je naravno oko ribica. Razmisljao sam da uzmem nakon sto postavim akvarij i cikliram ga fino, jedno jato (

zelenih barbusa, 20ak neonki, jato (6-8) kribensis pulcher-a i nekoliko ciklida Labidochromis caeruleus (zutih) zajedno sa par čistaca i puzeva za dno.
Eh sada, zanima me misljenje vas iskusnih akvarista sta mogu i sta ne mogu, te kako da pristupim ovom projektu. Posljednje sto zelim jeste da potrosim novca (kojeg sam ustedio bas za ovu priliku) na nesto sto nece valjati i sto ne bi uspjelo na duze staze.
Svaki prijedlog, kritika i savjet je dobrodošao!