Lipanj 22, 2025, 20:14:49 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: FOLIJA - za ribnjake, jezerca  (Posjeta: 7482 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sonic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
FOLIJA - za ribnjake, jezerca
« u: Veljača 09, 2016, 16:31:39 poslijepodne »
Svi znamo zasto je bolja opcija od betona (jednostavnije za montazu, za obradu), iskreno me jedan podatak zapao i bas me muci mislim da je KOIMAN napisao da je ona folija iz Baumaxa/Bauhausa u razini  s vodom gdje je led u zimi pucala..

Jel se taj problem mogao rijesiti da nije folija bila u doticaju s ledom ili direkt  sa snjegom!?

Koji su jos nedostaci s obzirom na godine-vrijeme!?

Hvala

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: FOLIJA - za ribnjake, jezerca
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2016, 17:49:32 poslijepodne »
Pvc folija za ribnjake ima svoj vijek trajanja , najosjetljivija je izvan vode gdje dolazi do stvrdnjavanja i pucanja . Ne znam točno podatak koliki je vijek trajanja takve folije ali ako preko tog najizloženijeg dijela postaviš duplu foliju , mislim da će joj se vijek trajanja dosta produžiti . Naravno i ako se postavi po pravilima struke  :up:
Ja osobno imam u planu preko rubova ribnjaka staviti duplu foliju i preko toga geotekstil koji će ujedno biti i držač (posuda) za bilje . Na taj način ću zaštititi foliju od leda preko zime i UV zraka tokom cijele godine , bar je takav plan a vrijeme će pokazati da li sam u pravu .

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2016, 17:54:43 poslijepodne »
Iz pouzdanog izvora znam da se Mrljo#2 sprema ovo ljeto na promjenu folije u ribnjaku pa bi bilo dobro da se kolega    Mrljo#2 izjasni koliko je njegova folija u funkciji i još neke detalje .

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2016, 18:15:14 poslijepodne »
.....moja folija je isto i Baumaxa i sada joj ide 11 godina.. da točno je da je na mjestima gdije je izložena suncu počela lagano pucati i na tim mjestima je postala ne tako flexibilna... vjerujem da je bila potopljena u potpunosti, da bi izdržala bez problema deklariranih 15 god.... ali istini za volju debljina folije je 0,5mm....
...max ima dobre informacije nemam pojma od kuda mu :D , ja ću svoju morati mijenjati no koliko gledam ne nam dali ove ili sljedeće godine... naime prije zime sam izvadio vrbu koja je bila 50/50u vodi i na vanjskom dijelu i na toj relaciji korijenja i kapilarnog kretanja vode mi se gubila voda... pratim je u ovim zimskim danima ne miče više od onog što je normalno za isparavanje...

Offline s.mozar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2016, 18:30:02 poslijepodne »
Istina,gubitak vode svima može zadavati glavobolje(izuzev isparavanja ili navodnjavanja vrta),susjeda je takođe imala sličan  problem,jednostavno nakon nekog vremena na nekim mijestima folija propušta,očigledno radi zamora materijala i vanjskih čimbenika(širenje vode-led,sunčeva izloženost),to su  problemi   s kojima se valja suočiti a priključno crijevo(u njenom slučaju) za nadopunjavanje  samo gomila račun za vodu.Nekad je dovoljna pukotina kao vlas kose ili točkica da se osijetno vidi pad vodostaja.Pravolijek?Zamjeniti postojeću ili nadolijepiti na dijelove koji propuštaju. :)

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2016, 18:41:19 poslijepodne »
Ma I ja Sam smoslio kako cu sakriti isti da nema nikakvog utjecaja ni Leda u bocne strane a niti  snijega ili sunca ali opet .. Jako je dobro sto se netko kao Mrljo javio koji foliju ima vise godina  I sta moze reci iz iskustva sta se dogada  I kako.. Ovo sto kaze S.Mozar dovoljna je jedna vlas da bude rupa I dolazi voda ali moguce je to I kod betonskog ali rijede I opet istim nacinom to krpas ...

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2016, 20:11:46 poslijepodne »
Kod mene je folia na cigli, od sunca ju zaštitila sa tepihom od bršljana.
Jednom sam ju probušila (stajala u jezercu, čistila ga i vjerojatno ga probušila dok stajala na kamenju). Druga dura već 4tu godinu. Zimi kad se zaledi površina ne diram ništa osim što topim rupu vrućim loncem (nema nikakvog nabijanja upravo da led ne podere foliju).
Foliju kupila u Baumaxu.

Offline dannyboy_vtc

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Virovitica
« Odgovori #7 u: Ožujak 14, 2016, 23:43:11 poslijepodne »
Ako se mogu uključiti kao novi ovdje (vjerojatno će prvih nekoliko postova počinjati ovako) - moja su iskustva s folijom posve dobra, sada će mislim u 11 godinu, a nisam je štedio, to je neka evolucija rupe koja je nekada bila postavljena najlonom i služila za uzgoj vodenbuha za matične tropske ribe dok sam bio aktivno u akvaristici i uzgoju riba, pa sam iz nostalgije to proširio i produbio, postavio foliju po PS-u, i pustio par karasa najobičnijih, samo crveno obojanih, bez ikakvih fizičkih varijacija, složio im neki prirodni biotop i pustio da uživaju..
Tako da bih zimi tukao sjekirom da otvorim led kako je znao biti debeo, nikada mi to nije probilo foliju, a srokao mi se i stakleni akvarij-filter (DIY), pa je nije probio..
Istina s vremenom na pregibima izloženim suncu može doći do pucanja i to na mjestima gdje se i kamenac hvata(o) - ništa što malo šmirgla i ljepila nebi riješilo..

Naravno zadnjih par god. otkada imam koije, više pažnje posvećujem i ribnjaku pa sam predprošlo ljeto napravio trajnu konstrukciju, na koju po ljeti postavim geotekstil za zaštitu od sunca pošto mi je ribnjak na otvorenom, a zimi je efektivan plastenik koji ja nalazim veoma korisnim, jer sam ga napravio kako sam smatrao da je produktivno, i imam dobra iskustva - o tome ću nešto reći u temi za to @melek

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 15, 2016, 17:21:23 poslijepodne »
Dannyboy_vtc nije potrebno da se predstavljaš kao "novi sam ovdje" jer dobro znamo ko je friški upao  :up:
Ti samo piši ako imaš kaj pametno , to je uvijek dobrodošlo .

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2016, 10:20:39 prijepodne »
Ajde da ne otvaram novu temu:

Koji je najispravniji način za izračunati koliko je potrebno folije za jezero (6*5*2m)..
Ja sam izračunavao i ispadne mi jedan rezultat pa onda idem na neke kalkulatore i tamo pak ispadne druge dimenzije ... molim Vas pomoć !?

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2016, 12:54:09 poslijepodne »
( sirina + 2x najveca dubina + 2x0,5m ruba) x (duzina + 2x najveca dubina + 2x 0,5m ruba)

Ti bi trebao foliju 11x 10 m.
Ako imas stepenice u jezeru za bilje onda i to moras racunati. Najlakse je stavit crtez na papir sa svim dimenzijama i onda zbrojis sve iznose. Nije komplicirano ako znas kako ces postavit jezero :)

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2016, 13:16:08 poslijepodne »
OK, tako mi je u jednom od izracuna I ispalo ali imao Sam I neke manje izracune pa ...

Hvala

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2016, 18:36:24 poslijepodne »
Znam da foliju već imaš pa te formule za tebe ne vrijede . Ti kreni kopati i kopaj dok ne potrošiš svu foliju  :D :D
Ova formula od Royalblue je uredu ali ja ću kod svoje izmjere svakako malo nadodati viška sa svake strane jer folija od 1mm nije običan najlon i nebi baš rekao da ju možeš perfektno posložiti . To je samo moje mišljenje jer se još nisam pohrvao sa takvom folijom (ali hoću).

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2016, 19:20:12 poslijepodne »
Znam da foliju već imaš pa te formule za tebe ne vrijede . Ti kreni kopati i kopaj dok ne potrošiš svu foliju  :D :D
Ova formula od Royalblue je uredu ali ja ću kod svoje izmjere svakako malo nadodati viška sa svake strane jer folija od 1mm nije običan najlon i nebi baš rekao da ju možeš perfektno posložiti . To je samo moje mišljenje jer se još nisam pohrvao sa takvom folijom (ali hoću).
A je to si u pravu, sve bih htio sto vece a nemre ... mh mh

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #14 u: Travanj 06, 2016, 22:19:21 poslijepodne »
Moja je od 1 mm i fino se radilo s njom. Ostavila ju na suncu par minuta samo da malo opusti al ne previse da ne bi doslo do rastezanja, taman da mozes s njom onak preko ruke i udri. Inace imas osjecaj da ju  nikako neces moci oblikovati.
Ja sam ostavljala vise od pola metra bas zbog savijanja. Ovih pola metra je nekakav minimum koji se predlaze al tu svakako vrijedi ona da od viska glava ne boli :D