Kako to najčešće biva, opet se problem riješava od kraja a u konkretnom slučaju je baziran na pogrešnom startu.
Nažalost nema puno vremena za natipkavanje, a i dovoljno mi je bilo par pametnih ovdje oko LED da prestanem pisati, bura slobodno može nazvati pa ako je zapeo s kizom pol ure može i samnom
Ajmo za početak, možda griješim al mi se čini da je do 8x100W došlo iz računice "sad imam 250kom 3W". Bitno je doći do zaključka da li ima uopće potrebe za 100W LED jer tu već ulazimo u sferu ulične rasvjete. 100W LED će toliko pržiti da će se na kraju morati dić na , lupam, 2m od akvarija. Na toj visini će prilično rasipati i okolo pa će uporaba leća biti neophodna da bi se uopće moglo boraviti u istoj prostoriji, a to će pak za posljedicu imati koncentriraniju svjetlost na užem području i opet previše svjetla pa udaljavanje od površine.
Naravno, može se smanjiti intenzitet no zdravom logikom, čemu stavljati nešto od 100W da bi se smanjilo na 20-30-50 kad se može u startu uzeti manje i imati gro manje problema oko napajanja, hlađenja itd.
Ajmo dalje, "hladiti ću 50-100W LED kompjuterskim hladnjakom" - trajno gledano će ovo biti vrlo zanimljivo, naravno ako gledamo hladnjake koji dolaze uz procesor. Što se samih hladnjaka tiče nije stvar baš tako jednostavna kao "što više pera/mesa to bolje". Hladnjaci sa puno tankih pera s manjim razmakom među njima su u pravilu namjenjeni aktivnom hlađenju, dakle obavezan je ventilator na njima.
Oni sa debljim perima i debljom podlogom će biti pogodniji za pasivno hlađenje, a potreba za nekim puhalom ovisi o montaži, no svakako će tu trebati daleko manji protok zraka a samim time će i manje buke biti proizvedeno.
Eloksiranje u crno u cijeloj priči nije na odmet.
Dosta tekstova se napisalo o tome kako je boja LED ovakva ili onakva u usporedbi sa T5 itd. Ovaj dio stoji ukoliko se radi isključivo sa "royal blue + ultrasuperkul vajt i štajaznam" kombinacijama. Vjerujem da je svima jasno da se ipak treba potrošiti dosta vremena da se nađe dobra kombinacija boja, a jedan od skupljih a trajno gledano možda boljih načina je da se pomiješa više LED raznih valnih duljina i onda nekim mikrokontrolerom upravlja intenzitetom pojedinog kanala a ne samo vremenskim paljenjem istih.
Da, i to nešto košta ali ako smo u startu odlučili uzeti nešto nepotrebno jako i na kraju skupo opet smo tu negdje.
Jedna od mana DIY LED rasvjete je što je po mnogima kratkotrajna, a ista je napravljena na alu profilima, možda ne adekvatno hlađena i najčešće nikako izolirana od vlage. Što se onda čudimo?
Ovih par detalja je IMHO daleko bitnije za riješiti od samog izbora ispravljača, kakav god on bio.
Da nebi ispalo da pametujem osobno sam uvijek skloniji DIY varijanti, no jednako sam svijestan da kvalitetan DIY može koštati i jednako a i više od komercijalne priče.
p.s. i sam imam rasvjetu od 3W LED i nisam zadovoljan