Srpanj 19, 2025, 23:41:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gupike ugibaju i iskaču iz akvariuma  (Posjeta: 2243 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline piromanx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Borovo
Gupike ugibaju i iskaču iz akvariuma
« u: Siječanj 19, 2016, 13:36:55 poslijepodne »
Imam akvarium od 60 litara. 99% imam trenutno gupike ok 70 kom. inače ja to malo prodam, podelim itd. ali je sada takvo stanje oko 70 komada, 2 čistača i nešro kozica. Od bilja imam samo Anubis.
Do prije 7 dana je sve bilo super čista harmonija a onda je počelo nešto čudno da se dešava. Počele su ribice da ugibaju jedna do dve dnevno, počele su da iskaču iz akvarijuma znam ih po 2-3 da nađem na podu i koliko sam primetio stalno plivaju pri površini vode.
Inače imam vanjski filter (samoizrada) koji radi na principu slobodnog pada a kojega sam inače čistio prije 10 dana (ne znam da li to ima ikakve veze filter čistim možda 2-3 puta godišnje i nije bilo nikakvih problema). Još jedna stvar kako imam akvarijum oko 4 god. nikada nisam u njega ništa dodavao za vodu i biljke znači akvarijum čista harmonija. Još nešto na anubiusu su se počele pojavljivati nekakve crno-tamno zelene fleke na listovima, kao da se nešto drastično promenilo u samom akvarijumu a ne mogu da odgonetnem šta.
Ako ima ikakve pomoći ili se nekom takvo što dešavalo da me uputi kako bi se to moglo riješiti.
Molim Vas pomozite  :'(

Offline Histri

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Odg: Gupike ugibaju i iskaču iz akvariuma
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2016, 14:09:35 poslijepodne »
nekad davno imao sam gupije u malom 30l akvariju, plivale su po površini izgledalo je kao da hvataju zrak. Pitao sam ljude pametnije od mene kako riješiti problem svi redom rekli su mi da stavim zračnu pumpu da ribice vjerovatno troše više kisika od onog što akvarij uspije proizvesti. Recimo da je problem bio djelomično riješen jer sam u međuvremenu izgubio 10-ak ribica.

Što se tiče iskakanja poklopac ti je riješenje pa makar i samo neka tanka mrežica ne treba biti plastika ili staklo.

Nadam se da si čistio filter kako spada , a ne da si ga oprao kompletnog  , jer ako jesi harmonije u akvariju nema od tog trena

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2016, 16:36:06 poslijepodne »
Kada si pomenuo kisik, skoro sam prijatelju poklonio dio biljke Anubis a inače ribica je puno pa postoji mogućnost da sam sa tim naškodio proizvodnji kisika u akvariju jer fali 30% biljke i odma je gužva.

Najvjerojatnije ću nabaviti mrežicu da prekrijem gornji dio akvarijuma da ribice ne iskaču.

Da filter sam kao nikada do sada očistio temeljno izgleda da je to bila kardinalna greška. Kasnije mi je palo na pamet da je i to možda uzrok, jer u filteru postoji nešto dobro što akvariji drži u harmoniji a ja sam to sada uništio.
Sada nastoji borba da se to nekako ponovo vrati u ravnotežu.
Hvala na savjetu.

Da li još tko ima kakav savijet, prijedlog ili bilo što što bi pomoglo u prevazilaženju ove za mene čudne i teške situacije.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2016, 18:51:13 poslijepodne »
Pa ako si uništio prevelik broj dobrih bakterija iz filtera pokušaj ih malo nadomjestiti kemijom (easylife start ili slično), dodaj nekog brzorastućeg bilja koje kasnije lako ukloniš, uključi pumpu za zrak. Prilikom mijenjanja vode usisavaj otpad s dna, radi češće izmjene vode koju si prethodno pripremio (ili kemijom ili ostavio da ishlapi klor). Ima za kupiti i tekućeg vitamina od kemije koji možeš dodavati, imaš negdje u forumu da se može dodavati i nejodirana sol. Uglavnom daj malo pročitaj još forum o bolesnim ribicama, ima već sličnih savjeta i situacija.
Sretno.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2016, 23:26:49 poslijepodne »
Prenapučen akvarij, zeznuo si s filterom i desilo što se desilo. Prenapučeni akvariji općenito tako budu.. bude ok neko vrijeme, pa male promjene i puf.

Radi češće izmjene vode, dodaj vitamine, obavezno uklanjaj uginule ribice (i one za koje vidiš da će uskoro uginuti/ one na umoru), jer će ti leševi samo dalje kvariti vodu.

Namjesti izlaz filtera tako da mreška površinu vode.

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2016, 08:21:18 prijepodne »
Dobri ljudi hvala Vam na savjetima. Već ste mi puno pomogli da se borim sa ovom situacijom.  :up:

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Siječanj 20, 2016, 11:37:19 prijepodne »
Ja imam 200L akvarij i otkad su se ancistrusi izmrijestili ko blesavi (sigurno ih ima sad bar 70-100), jako mi se narušilo stanje u akvarij, jer sve te živine proizvode toliko smeća da stalno štopaju filter i cijevi i svako malo moram čistiti. To mi je u konačnici i dovelo do problema s bujanjem algi.

Svaki tjedan izvučem "kantu" mulja s dna akvarija. A ako meni 70+ riba u akvariju stvara probleme za balans, onda zamisli kako je tebi u 60L. Ja bih ti savjetovao da prepoloviš taj broj ili ga barem umanjiš za 10-20. Bit će ti lakše održavati ravnotežu.

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2016, 12:53:09 poslijepodne »
Istina, to i pokušavam napraviti. Nabavio sam jedan akavarium od 30 litara pa ću dio ribica prebaciti u njega ali trenutno traje proces cikliranja tako dok se to ne sredi borit ću se sa ovim što imam. Češće ću dosipati novu vodu i čistiti dno akvariuma. Moram još samo da nađem brzorastućeg bilja da se sredi ravnoteža u akvariumu :)

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2016, 17:48:09 poslijepodne »
Jedan ancitsrus radi puno više smeća od gupija, ali kad je bilo koje ribe previše u akvariju nikada nije dobro, bez obzira što to "kul" izgleda..

Piromanx, imaj na umu da je gupijima potrebno s vremena na vrijeme dovesti svježe krvi. Tako da ako imaš iste već neko vrijeme i ako primječuješ da su neki "spigani", to ti je znak da te čeka jedno ozbiljnije sortiranje ako želiš imati zdravu grupu.

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 21, 2016, 07:44:37 prijepodne »
Baš sam to napravio prije 7 dana, nabavio sam nove gupike kako se kaže da im se krv pomeša a vjerojatno ću ih nabaviti još da to bude raznovrstan mix.