Srpanj 22, 2025, 08:32:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem s JBL e901 Greenline - zrak u filteru  (Posjeta: 4875 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Problem s JBL e901 Greenline - zrak u filteru
« u: Siječanj 11, 2016, 05:12:11 prijepodne »
Pozdrav i molim za pomoć.
Jučer sam čistio akvarij, mijenjao vodu i došlo vrijeme da i filter malo očistim.
Nakon čišćenja filter se ponaša kao da ima zraka u njemu, iz izlaza izlaze mjehurići zraka, non stop "šumi" kao da mu zrak odlazi na impeler i unutra se čuje kao da voda kaplje u njemu.
Crijeva su očišćena, i koliko vidim voda nigdje ne curi iz filtera ali kao da negdje usiše zraka prilikom rada.
Brtve mi se čine da su u redu, nigdje ne vidim oštećenje.
Što bi ga moglo zafrkavati(ili bolje rečeno u čemu sam pogriješio/što sam previdio dok sam ga slagao natrag) da se tako čuje.
Da li da stavim glicerina na brtve? Da odrežem krajeve crijeva koji dolaze na nastavke/glavu filtera za par cm?

Offline DeanB

• Punopravni član
Odg: Problem s JBL e901 Greenline - zrak u filteru
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2016, 07:14:13 prijepodne »
Ventili otvoreni do kraja?

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2016, 07:19:44 prijepodne »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2016, 08:56:10 prijepodne »
cimaj ga malo lijevo-desno tako da ti zrak prije izadje.
Da nemas mozda kakvu zracnu pumpu ili difuzor blizu usisa?

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 11, 2016, 08:59:06 prijepodne »
cimaj ga malo lijevo-desno tako da ti zrak prije izadje.
Da nemas mozda kakvu zracnu pumpu ili difuzor blizu usisa?

Jesam ali nema pomoći od mrdanja.
Nikakav difuzor niti pumpa nisu upogonjeni.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2016, 09:27:04 prijepodne »
a ne znam kaj drugo da ti velim nego raskopaj pa ponovo slozi i pokreni. Filter ce ti jako tesko vuci zrak (osim na usisu u akvariju zbog gore navedenog) na bilo kojem spoju zato sto je tlak unutra (koji nije bas nesto velik) ipak veci nego tlak zraka u prostoriji. Mozes slobodno probati busiti crijevo pa ces vidjeti da ce uvijek voda curiti van  :D

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 11, 2016, 09:41:04 prijepodne »
a ne znam kaj drugo da ti velim nego raskopaj pa ponovo slozi i pokreni. Filter ce ti jako tesko vuci zrak (osim na usisu u akvariju zbog gore navedenog) na bilo kojem spoju zato sto je tlak unutra (koji nije bas nesto velik) ipak veci nego tlak zraka u prostoriji. Mozes slobodno probati busiti crijevo pa ces vidjeti da ce uvijek voda curiti van  :D

Kaj je najbolje protok mu je ok(mjereno najtočnijim instrumentom - odokativno po lelujanju bilja :)).
Što me muči (a to tek mogu popodne provjeriti) je da su se crijeva na spojevima raširila (nekako) i da negdje na spoju crijeva vuče zrak....Ili da su se ventili na neki način rasturili...

S čim bih mogao brtve namazati da budem siguran da nije u njima problem?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 11, 2016, 11:05:50 prijepodne »
pa ako ne curi onda su brtve OK. Crijeva je normalno da se rasire jer je unutarnji promjer manji nego promjer usisa/izlaza. To se rasiri uvijek svima. Mozes malo skratiti crijeva ako mislis da ti je to problem. Ali kazem, tesko da je to problem jer filter ako ne dihta onda curi.

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2016, 11:18:54 prijepodne »
Jel bi mogao kamenac biti uzrok da se negdje nahavatao a da nije odmah i lako vidljivo?

Offline s@ki

• Punopravni član
    • DIY audio Hrvatska
« Odgovori #9 u: Siječanj 11, 2016, 13:04:27 poslijepodne »
da je kamenac onda bi se vidio.
na kraju krajeva, onda bi imaoi problema s ostalom tehnikom u akvariju, a i žiteljima istog (kako sam samo ovo sročio).

probaj ga onako muški protresti par puta, ponekad im treba dulje vrijeme da se ustabile (pol sata, sat dva, ne par dana)
diy-audio.com.hr

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 11, 2016, 13:20:16 poslijepodne »
Iz mog iskustva ponekad treba i par dana da se zrak otopi.

Ali jos jedna stvar, ako su crijeva duga ili filter ispod akvarija, moguce je da vuce zrak na spojevima crijeva za usis na sam filter. Tamo nije pozitivni tlak nego negativni.

A sasvim je moguce i da je u samom filteru negativni tlak.

Nitko nije cuo da se diy kanisteri spigaju na unutra, implodiraju, ako je pumpa jaka a cijevi tanke? :)

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 11, 2016, 13:31:41 poslijepodne »
@s@ki - zašto problem kamenca s žiteljima? imam ga i sada, pa se još nije odlomila gromada i pala ribici na glavu.
Btw mislio sam da eventualno negdje di se ne vidi baš dobro, da se tamo nakupio kamenac.

@viktori
Ma ovo baš ronda, kao da je pola zrak pola voda.
Budem provjerio na tom spoju, i mene je kopkalo da nije crijevo negdje.

:D:D implodiraju
Možda haqos(on mi se znao napuhavat dok sam ga uključio) ali ovaj ni da mrdne. Jbg ipak je to malo kvalitetnija tehnika od low brandova i prilično sam siguran da ili sam negdje ja omanuo(više vjerojatno) ili je nešto dotrajalo/spopigano/napuklo(manje vjerojatno, filter je 2 godine star, možda samo crijevo na ulazu u kanister)

Offline s@ki

• Punopravni član
    • DIY audio Hrvatska
« Odgovori #12 u: Siječanj 11, 2016, 14:10:05 poslijepodne »
htjedoh reć da bi nakupljanje tolike količine kamenca koja bi osjetno smanjila rad pumpe trebala biti uzrokova toliko tvrdom vodom da bi sigurno imao problema s ribama, biljem i čim već.
Uzmi u obzir da je ipak u pumpi poveće strujanje pa se kamenac teže može nataložiti, ako uopće i može.

Moguće je i da ti je ležište osovine ili sama osovina dotrajalo pa da ruži dok radi.

iako, dokle god ti isu sitni mjehurići van iz izlaza sigurno imap zraka u filteru i neće raditi tiho
diy-audio.com.hr

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 11, 2016, 14:13:08 poslijepodne »
htjedoh reć da bi nakupljanje tolike količine kamenca koja bi osjetno smanjila rad pumpe trebala biti uzrokova toliko tvrdom vodom da bi sigurno imao problema s ribama, biljem i čim već.
Uzmi u obzir da je ipak u pumpi poveće strujanje pa se kamenac teže može nataložiti, ako uopće i može.

Moguće je i da ti je ležište osovine ili sama osovina dotrajalo pa da ruži dok radi.

iako, dokle god ti isu sitni mjehurići van iz izlaza sigurno imap zraka u filteru i neće raditi tiho

Osovina je ko nova, a i impeler je odličan. To provjerim svaki puta. I siguran sam da nije to. Ovo je baš zvuk zraka u filteru, samo mi nije jasno zašto toliko dugo pljuje zrak. 

Offline DeanB

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 11, 2016, 16:53:13 poslijepodne »
Ajde probaj ovak....
Odspoji ususno crijevo kod akvarija, unutra ulij vode do vrha. Spoji ga ponovo na košaru u akvariju. Izlazno crijevo digni malo iznad ulaznog i pusti da radi..
 :question:

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 11, 2016, 18:16:47 poslijepodne »
Ajde probaj ovak....
Odspoji ususno crijevo kod akvarija, unutra ulij vode do vrha. Spoji ga ponovo na košaru u akvariju. Izlazno crijevo digni malo iznad ulaznog i pusti da radi..
 :question:

Thx ali nije bilo to(mada tako punim svaki puta kada mi zapne gumb za priming).

Evo i rješenja, majku im ga nabijem kinesku i njihov QC:
Znači filter je star 2 godine. Crijeva su original JBL.
Ništa dirano na njemu, ništa prčkano, samo čišćen i prebrisavan krpom.

Na spoju ulazne košare s crijevom jer je taj plastični nastavak napravljen od dva dijela i srh(moulding line ili kako se to već kaže na naški) ide cijelom dužinom plastike. A crijevo se stvrdnulo(nije više elastično na tom dijelu već je kao kalup sada za ulaz, mada jel bi to trebalo toliko kratko trajati do tog stvrdnjavanja?) i na kontaktu crijeva i tog srha su se vidjeli mjehurići kao struje kad se ne stegne steznica koja bi to inače prekrivala.....
Na oba crijeva svakom odrežem krajeve za 2cm(do ravnog dijela crijeva) i filter ne vuče više zrak. Mada retrospektivno nisam trebao na izlaznom crijevu ništa dirati al me razjeb..a ovako glupa situacija. Sada samo malo bruji impeler kad se približim na uhomet al to je već briga do detaljnijeg čišćenja(možda i zamjene impelera i osovine, nemam pojma kada se to i da li uopće mjenja ako nije potrgano).

Hvala svima na pomoći, i neka netko pametniji od mene složi od ovog checklistu za provjeru, jer ak je meni pomoglo sigurno će i drugima  :up:

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 11, 2016, 20:13:18 poslijepodne »
Dakle podtlak na usisnoj grani. ^^

Mislim da imam slicnu situaciju na jednom filteru vec koji mjesec, ali mi ne smeta grgljanje pa ne diram. :)

Offline pulek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #17 u: Siječanj 11, 2016, 20:36:42 poslijepodne »
Ja sam imao isti problem na e901 .Ja sam umjesto originalne košarice na usisu montirao onu inoks mrežicu sa e-baya da ne može usisati male kozice te je filter pri uključenju povukao  mrežicu i zatvorio usis.Trebalo mi je dva dana dok sam skužio u čemu je kvaka.

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 11, 2016, 20:47:46 poslijepodne »
Ja sam imao isti problem na e901 .Ja sam umjesto originalne košarice na usisu montirao onu inoks mrežicu sa e-baya da ne može usisati male kozice te je filter pri uključenju povukao  mrežicu i zatvorio usis.Trebalo mi je dva dana dok sam skužio u čemu je kvaka.
Ček ali tebi je zapravo zaštopalo intake?

Offline pulek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #19 u: Siječanj 11, 2016, 20:50:02 poslijepodne »
Da al dotada sam isprobao sve inpeler creva ventile samo je bacao povremeno mjehuriče i grgljao

Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2016, 21:28:46 poslijepodne »
nda, moj slučaj nije u zaštopansti već da je usisavao zrak na lošem spoju crijeva i intake pipe-a.