Lipanj 18, 2025, 19:57:56 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Invazija algi  (Posjeta: 3467 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LikssOn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Invazija algi
« u: Listopad 26, 2015, 11:03:40 prijepodne »
Pozdrav. Prijatelj je nabavio akvarij od 50litara sa unutrasnjim filterom i grijacem. Kao podlogu ima pjesak i nezahtjevno bilje i dodaje profito svako 6-7 dana. Izgleda da neke stvari nije napravio kako treba, sad je zelena zauzela 1/3 podloge i po staklu- katastrofa. Nesto malo crne cupave po bilju, bilo je tu i smedje, al u manjoj kolicini. Par ribica je umrlo.

Kupio je staklo i pjesak,l i nasuo vodu 15 dana stajalo, tad je nabavio pumpu i grijac, pa nakon par dana biljke i svjetlo, pa nakon par dana ribice. OK, znam da to nije pravilno, al on je tako radio i to je sad gotova stvar.

Kad sam dosao kod njega, u nesvjeet pao, filter jedva da radi, hrane puno, zelena ubila staklo i sl...

Treba to ljecit vako ili nako, sve znam kako ide, al posto je totalna katastrofa, nesto kontam, bolje mu je mozda da ribe ubaci u neku posudu sa filterom i grijacem u novu vodu koja je odstajala 24h, ovo sve izvadi dobro opere, prokuha i ponovo zasadi, pa ostavi da odstoji par dana i onda vrati ribe i pumpu i grijac? Po mom misljenju vise ce spasit biljki i riba ako tako uradi, ovako je dug proces i nevidim neki uspjeh bez neke vece hemije i preparata za koje on bas nema lovu...

Sent from my Lead 1 using Tapatalk

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Invazija algi
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2015, 14:32:39 poslijepodne »
Pošto još nitko odgovorio da ja probam pomoći:-)
Stanje je takvo kakvo je, neka promjeni trećinu vode i dobro usisa podlogu od ostatka hrane, očisti filter u akvarijskoj vodi, smanji foto period na 6 sati dnevno (3 sata radi pa pauza 2 sata pa opet 3 sata radi). Neka prilikom izmjene prije voda odstoji 24 sata pa onda neka je stavi u akvarij ili koristi neku kemiju za pripremu vode (FFM ili slično). Ako ima u blizini vrba neka odsječe par grančica (bez listova) i stavi u akvarij (prije ih zaveže u smotuljak) tako da dio ostane iznad vode. Nakon par dana trebalo bi se stanje početi normalizirati.
Smanjiti količinu hrane koju daje ribicama i tjedno redovito mijenjati trećinu vode i čistiti filter kada se vidi da je protok smanjen. Ako ima zračnu pumpu neka je stavi da radi cijelo vrijeme.
Ja bih napravio tako a možda se netko javi s još kojim prijedlogom.
Sretno.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2015, 14:52:38 poslijepodne »
Stanje je takvo kakvo je, neka promjeni trećinu vode i dobro usisa podlogu od ostatka hrane, očisti filter u akvarijskoj vodi, smanji foto period na 6 sati dnevno (3 sata radi pa pauza 2 sata pa opet 3 sata radi). Neka prilikom izmjene prije voda odstoji 24 sata pa onda neka je stavi u akvarij ili koristi neku kemiju za pripremu vode (FFM ili slično). Ako ima u blizini vrba neka odsječe par grančica (bez listova) i stavi u akvarij (prije ih zaveže u smotuljak) tako da dio ostane iznad vode. Nakon par dana trebalo bi se stanje početi normalizirati.
Smanjiti količinu hrane koju daje ribicama i tjedno redovito mijenjati trećinu vode i čistiti filter kada se vidi da je protok smanjen. Ako ima zračnu pumpu neka je stavi da radi cijelo vrijeme.
Sretno.
Ufatila me panika, kad sam vidio, ja bi to sve rasformiro iako znam da nije pametno :(
Koliko je pametno da mu dajem vode iz svog akvarija, da dosipa u svoj uz novu vodu, jer je kod mene sve ok. Mogao bi mu davati po cca 10lit, jer mi je akvarij 20lit.
Hvala, vec sam mu kopirao tvoj prijedlog...

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2015, 15:37:52 poslijepodne »
Možete probati s tvojom vodom iz akvarija (mada se ne preporuča da se ne prenesu neke bolesti iz akvarija u akvarij), ali mu se treba stabilizirati sustav i razviti dobre bakterije u filteru. Eventualno da mu prilikom čišćenja svojeg filtera prebaciš dobre bakterije u njegov filter. Neka si proba nabaviti rogolist ili sličnu brzorastuću biljku da što više pokupe nutrijante iz vode, kasnije je može izvaditi ako mu smeta.

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2015, 15:47:58 poslijepodne »
Mislim da problem umiranja ribica nisu alge već loše stanje vode. I također mislim da mu je pametnije prije izmjene vode staviti sredstvo za uklanjanje klora iz vode (ja koristim JBL Biotopol 100ml = 31kn u pet centru i dovoljna je za 400l vode).

Što se tiče algi po staklu, dobro bi bilo da pri izmjeni vode umoči ruke i ostruže to sa stakla (na tjednoj bazi).

E sad, što se tiče "ajmo jovo-nanovo" principa, ako sve rastavite, iskuhate, dezinficirate etc, pa nakon par dana vratite ribe, opet neće valjati i vratit će se na staro IMHO.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2015, 16:40:59 poslijepodne »
Mislim da problem umiranja ribica nisu alge već loše stanje vode. I također mislim da mu je pametnije prije izmjene vode staviti sredstvo za uklanjanje klora iz vode (ja koristim JBL Biotopol 100ml = 31kn u pet centru i dovoljna je za 400l vode).

Što se tiče algi po staklu, dobro bi bilo da pri izmjeni vode umoči ruke i ostruže to sa stakla (na tjednoj bazi).

E sad, što se tiče "ajmo jovo-nanovo" principa, ako sve rastavite, iskuhate, dezinficirate etc, pa nakon par dana vratite ribe, opet neće valjati i vratit će se na staro IMHO.
Hvalaa na savjetu. Znam da je los izbor "hajmo jovo na novo", al nemam iskustva s algama, zato sam potrazio savjete tu- u njegovo ime ;) Malo je to zapustio, kontajuci bit ce bolje, a i pocetnik je, pa cu pomoci koliko stignem.

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2015, 17:30:21 poslijepodne »
Ja imam algi u svom 200l, ali ribe uopće nemaju nikakvih problema sa njima. Dapače, ančiji se slade sve u 16. :D

Iako, zelenih više nemam uopće, jer 2 ančija poližu staklo, a po nekim biljkama imam te smeđe, no, nit smeta ribama, nit smeta biljkama.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2015, 17:47:24 poslijepodne »
Ja imam algi u svom 200l, ali ribe uopće nemaju nikakvih problema sa njima. Dapače, ančiji se slade sve u 16. :D

Iako, zelenih više nemam uopće, jer 2 ančija poližu staklo, a po nekim biljkama imam te smeđe, no, nit smeta ribama, nit smeta biljkama.
Ima i kod mene, neznatno zelene, tu i tamo crne na kojem listu, al sve je uredno, 1.10. godina od starta akvarija, gubitci: 1 neonka- samo nestala, 2 helene, vjerovatno su se medjusobno poubijale i bacio mahovine malo- crna je napala...

Kod mene je 20lit :(

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2015, 13:38:26 poslijepodne »
Sretno.
Sve savjete je prihvatio i kaze da sad akvarij izgleda mnogo bolje. Nije stigao ocistit drvo, al podlogu i staklo je temeljito ocistio, zamjenio dio vode, dodao sredstvo za vodu i EC. Zahvalio se, salje sliku trenutnog stanja. (Sliku dok su alge harale, nema)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2015, 15:45:12 poslijepodne »
Super. Vrbu neka sveze u svežanj i stavi uspravno tako da jedan dio bude iznad vode. Nakon nekog vremena vrba će pustiti korijenje koje ukloni i dalje ostavi Vrbu u vodi. Sada treba biti samo strpljiv. Pozz.

Poslano preko nečeg s nečim.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2015, 16:12:25 poslijepodne »
Super. Vrbu neka sveze u svežanj i stavi uspravno tako da jedan dio bude iznad vode. Nakon nekog vremena vrba će pustiti korijenje koje ukloni i dalje ostavi Vrbu u vodi. Sada treba biti samo strpljiv. Pozz.

Edit: Malo sam se informidao s neta o vrbi. Negdje pisu stetne, negdje da nije. Svejedno, moze ljepo izgledat kad se malo "razraste" i je li uredu da se ubaci kao neka dekoracija u biljni akvarij?

« Zadnja izmjena: Listopad 27, 2015, 16:23:13 poslijepodne od LikssOn »

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2015, 16:39:52 poslijepodne »
Ja sam je koristio i nije bilo nikakvih posljedica niti za druge bilje niti za žive organizme u akvariju. Za dekoraciju neznam, ali bi vrba onda morala biti u otvorenom akvariju jer će onaj dio iznad vode puštati listove.