Lipanj 22, 2025, 02:23:43 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koi šarani u plasteniku  (Posjeta: 13779 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline melek

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Koi šarani u plasteniku
« u: Listopad 20, 2015, 20:57:54 poslijepodne »
namjeravam kupiti manji hobi plastenik ( 6x4 )  i ubaciti u njega  mlađ  koi šarana   mislio sam da tako izbjegnem hibernaciju  i da ih hranim preko zime ako temperatura bude dozvoljavala , dali je to neko probao i kakva su vaša mišljenja , najviše me muci to što ne znam kakva će temperatura unutra biti 
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Koi šarani u plasteniku
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2015, 21:37:08 poslijepodne »
Ako ne misliš grijati vodu onda ništa od toga , voda se neće zamrznuti ali neće ni biti dovoljno visoka temperatura vode da bi ribice hranio cijelu zimu .

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2015, 21:42:29 poslijepodne »
Nisam siguran da je prehrana ribe preko zime dovoljno dobar razlog za plastenik. Ja sam svoje ribe dobio u 4 mjesecu i mogle su mi sve stati u dlan, sad je svaka riba bar pedalj duzine, znaci rastu jako brzo.

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2015, 22:19:59 poslijepodne »
rastu i moji  mozda su sad 10 cm veliki ali  ne mislim ih zadržati kod sebe  a opet  ako bi ih hranio preko zime bile bi veće  , a veća riba je  i skuplja  , naravno da ne uzimam plastenik samo zbog  riba , bit će tu svašta  :D

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2015, 22:31:58 poslijepodne »
je li imaš koi šarana za prodaju?

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2015, 22:42:56 poslijepodne »
je li imaš koi šarana za prodaju?

ne , još su mali   :D   ja sam u BiH   lakše ti je naci, i bolje su ribe ,kod vas u Hr .

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2015, 23:34:53 poslijepodne »
bez grijanja ništa, a i nije ti dovoljno iskopati rupu, napuniti je vodom i deri. Tu je filtracija, tu je hrana. Na kraju krajeva tu je i plastenik koji mora biti u stanju izdržati snijeg i led.  Ako je puno riba a malo mjesta, neće niti rasti. Ako nemaš neke "čiste" linije nema ti niti koristi zezati se s tim(taman i da imaš, opet ti nema smisla jer je hibernacija normalan proces koje nema smislaa preskakati zbog profita). 

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 21, 2015, 18:31:11 poslijepodne »
rastu i moji  mozda su sad 10 cm veliki ali  ne mislim ih zadržati kod sebe  a opet  ako bi ih hranio preko zime bile bi veće  , a veća riba je  i skuplja  , naravno da ne uzimam plastenik samo zbog  riba , bit će tu svašta  :D

Mislim da bi poslovnu politiku vise trebao orjentirati prema kvaliteti ribe a ne prema tezini. Ako riba nije lijepa, moze biti velika i kao dupin, neces za nju dobiti nista.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 21, 2015, 18:44:03 poslijepodne »
Melek ne daj se obeshrabriti , ako ti nisu svi koići kvalitetni uvijek ih možeš malo pobojati temperama  :D :D

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 21, 2015, 21:13:39 poslijepodne »
Tema nije trebala da bude vezana za kvalitet ali kad  već i to spominjete moram reći da kod nas  u BiH nisam još našao u prodaji neke kvalitetnije primjerke niti poznajem bar jednu osobu koja iste drže , takođe nisam našao ni jedan oglas za prodaju  nekih boljih šarana ,  čak u pet shopu nemaju šarane  i često ljudima prodaju  komete i ubjede ih da su to šarani , i meni su to jednom uradili  :D  tako sam i došao do kometa  :)

Ovdje većina nije upoznata uopšte  sa tim vrstama i bitno je samo uzeti ribu i nek je velika  , svi koji su  kupovali ribe od mene kažu da nisu vidjeli veće koi šarane uzivo a moje ribe su  mozda 25 -30 cm   i bukvalno me mole da im prodam  te šarane  ili  da im sačuvam mlađ  i zbog toga meni  kvalitet nije bitan jer ljudi se otimaju i za ovo , niko ne planira ići vani da bi kupio nekoliko šarana za jezero .
Nemojte gledati na ovo kao da razvijam neki biznis  , samo me interesovalo dali je to neko pokušao   jer za ovaj višak riba koji imam bilo bi lijepo  da izbjegnu  hibernaciju i na proljece bi imao  duplo veću ribu  8) .

« Zadnja izmjena: Listopad 21, 2015, 21:17:11 poslijepodne od melek »

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 21, 2015, 21:48:59 poslijepodne »
Skeptican sam da ces sa plastenikom dobiti okolis gdje ce ribe brze rasti jer bi bile nesto aktivnije preko zime. Da ja zelim brz rast, ulozio bih u puno dobre hrane i dobru automatsku hranilicu.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #11 u: Listopad 21, 2015, 23:41:10 poslijepodne »
Ne možeš reći da ne planiraš "biznis" kad planiraš maltene ljudima prodavati muda pod bubrege jer "oni žele velike ribe".
Da bi svoju ideju uopće teoretski mogao provesti u djelo temperatura vode ti ne smije pasti ispod 10 stupnjeva, jer na toj temperaturi ribe ne "funkcioniraju", ne probavljuju hranu ergo ne rastu. Znači temp ti mora biti 15+ stupnjeva s tim da bi i na toj temp rast bio mizeran, jer tokom godine ribe ostvaruju najveći rast tijekom ljeta, kada je najtoplije. To bi, u teoriji značilo da bi ti trebao zagrijati tu vodu na kojih 25 stupnjeva da bi imao maksimalni prirast. Ako se to uopće tako može i nazvati

U plastenicima s razlogom ništa ne raste tijekom zime jer su troškovi grijanja jednostavno preveliki i cijeli uzgoj bilo čega bi bio neisplativ.
U prijevodu, taman da imaš najkvalitetnije, najbolje, najšarenije, najguba,  najmegakoi-e iz srca Japana, tebi se ništa od toga ne bi isplatilo jer bi ogromnu ogromnu lovu skurio SAMO na grijanje.
Tu je hrana, najjeftinije smeće bi ti davalo loše rezultate. Tu je veličina samog jezerca, 100 komada u 1000l, ma i u 10000l je smiješno, da ne velim gotovo pa i beskorisno jer te ribe trebaju mjesta. Da bi ti takav izdatak imao smisla tebi treba količina. Nema smisla tovit 20 ribica. Tu ti je filtracija, koi su jako osjetljivi na kvalitetu vode- puno riba-puno hrane-puno otpada = puno problema ako zaribaš na tome. Tu je činjenica da (pretpostavljam) nemaš niti iskopano to jezerce (?)- znači ti bi stavljao osjetljive ribe u "golu" necikliranu vodu? Znam za slučaj da su nekoj curi uginuli 5cm koi-ji radi "običnog" izlova i stavljanja u privremenu kacu, a mislila ih je slati poštom... Tu je pumpa za zrak, jer im treba kisika. Tu je potencialna opasnost da ti se plastenik uruši (ako ti npr nestane struje zbog neke mećave, pa ostaneš bez grijanja kojeg pogoniš na struju, npr) pod teretom snijega/leda, znači vjerojatno bi ti trebao neki ultra skupi plastenik. Tu je i Culling kojeg uopće nema smisla spominjati jer vjerojatno imaš škart... Tu je folija... Tu je još i xy razloga zbog kojeg ti se jednostavno s financijske strane ne isplati niti misliti o počinjanju ičega o čemu si razmišljao.

Nije stvar u tome što to nitko nije do sada probao ili da li je to uopće izvedivo. Jednostavno se ne isplati. U naumu da postaneš bogatiji preko zime, u proljeće budeš bio najveća sirotinja.
Da ne spominjem da planiraš varati i muljati ljude prodavajući im škart pod "ekstra" robu. Veliki koi ne znači nužno da i nešto vrijedi. Taman da bi nekim čudom uspio, vrlo brzo bi se pročulo što zapravo radiš i onda budeš u velikim problemima ( i sramoti)

To ti tipka netko tko uopće niti ne drži koi-e, a još manje posjeduje plastenik. Taman da sam i najveću glupost napisala ti si već na gubitku zbog grijanja, a niti lopatu u zemlju nisi zabio... 

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 22, 2015, 00:34:17 prijepodne »
pa tak  je kad ste skuzili sve pogresno , vec sam rekao da planiram kupiti hobi plastenik  , kupiti  a ne sklepati nešto što će se srušiti , i neću  kopati  jezero nego  ih držati u  500 litara   zato što imam oko 10 tih manjh riba  ,   imam zbilja super hranu koju uzimam od većeg ribnjaka momci koji tu rade su prstali da mi prodaju manje količine  jer ja inace ne mogu nabaviti drugacije  takvu  hranu  osim kod njih a oni  uzimaju na veliko za konzumne šarane  koje tove za restorane , tako da  uzimam tu hranu i mješam sa ovom , nije ni bitna hrana  :roll:

uglavnom to je manja količina riba , s obzirom da je 500 litara  u pitanju tu količinu vode mogu uzeti iz jezera bez problema , i sa 10  riba ja nemam ništa i kad bi ih nekome prodao  zato sam pisao da negledate na to kao na neki biznis , jednostavno imam plastenik blizu kuće , imam struju veoma blizu  i filter bi  naravno  odma postavio  , nije mi namjera da postanem bogatiji  jer ovih 10 ribica ne moze mi dati  ni blizu koliko košta npr . taj plastenik , jednostavno imam sve uvjete da nešto takvo pokušam i zašto nebi  pokušao dobiti veće ribe , što se tice hrane  i  stvari vezanih za smještaj filtraciju i ostalo to je sredjeno  zato sam i napisao da me samo  muci to sto ne znam kakva će temperatura biti  i možda budem uradio taj dio gdje su ribe kao  dupli plastenik ( manji u većem ) da zadržim toplotu

ne vidim  zašto bi varao i muljao ljude jer svako ko dođe vidi ribe i uzima  ako želi , znam da mnogo ljudi vadi manje primjerke i ubacuje u akvarij jer se boje  da neće preživjeti zimu.. te ribe isto  izbjegnu hibernaciju  samo zbog drugog razloga , nisam nigdje pisao da ja predstavljam  svoj škart kao extra robu  ne znam zašto ste to tako napisali  ..

i nije bitno dali se isplati ovo , kad bi tako gledao ne bi imao jezero uopšte   

« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2015, 00:44:54 prijepodne od melek »

Offline noktopus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #13 u: Listopad 22, 2015, 07:44:06 prijepodne »
Šarani kot temperature vode izpod 13 stepeni ne rastu, možda jedu ali neče ništa izrast, naročito ne u kadi.
Šarani su toplovodne ribe i metabolizam jim kot niskih temperatura ne radi, što znači da neče ni malo narast ako temperatura neče bit iznad 15.

Verujem, da je kot vas ovaj hobi još u pelenima,malo bolje je kot nas ali još smo uvijek daleko od zemalja kde se kvalitet kojeva cijeni i dostigne jako visoke cijene.

Kot nas je tržište kojevima  sasvim neuredno,u ponudi imaš svašta, visoki kvalitet je skup da te glava zaboli,srednji kvalitet još nekako ide a problem je u tome što se kot nas naveliko počelo razmnoživat kojeve, a ti su nikakvi ( predpostavljam, da ovakvi što jih imaš ti) a tipi koji jih uzgaju misle da imaju vrhunski kvalitet, ali to nije to.
U Njemačkoj,Avstriji....je C klasa kojeva ovakva kao što se kot nas po razno raznim oglasnikama prodaje pot Aexstra.

Verovatno če kot vas u BIH potrajat barem 10 godina, da čeju ljudi skužit, da se može koi šaran jako razlikovat od drugog koi šarana.

Za primer sam skinuo jednu fotografiju sa oglasa - koi Srbija. Hvala bogu da smu tu fazu mi u Sloveniji več prošli i da sad sa ovakvim kojevima hranimo štuke.

Nekoliko dana nazad sam negde zasledio, da je bio oboren rekort u cijeni koi šarana, ali neznam kde sam to pročitao, uglavnome koi schampijon je dostigao cijenu neverovatnih 230.000 €, da nisam pogrešno upisao nule.

E gde smo još mi - u nekom drugom stolječu ?

I još  jedan video sličnih schampijona

! No longer available

« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2015, 07:56:44 prijepodne od noktopus »

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #14 u: Listopad 22, 2015, 12:08:18 poslijepodne »
suma sumarum: plastenikom nečeš dignuti temperaturu vode koja ti je potrebna za rast ribe, samo ćeš dobiti to da ti se voda ne smrzne. temperaturu vode možeš dignuti samo grijačima. kad sve troškove staviš na papir upitno je koliko se to isplati za 10 riba. ja bi radije te novce ostavila na stranu za kvalitetniji primjerak ribe

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #15 u: Listopad 22, 2015, 12:58:47 poslijepodne »
..rekao je Delboy da samo odvažni pobjeđuju!... i uistinu je tako.... zašto ti nebi bio pionir uzgoja Koia u BiH!?!... naravno uz edukaciju i ulaganje!...
Ovaj je forum premali da bi dobio neke kvalitetnije podatke, svi mi "guglamo" i upijamo savijete sa drugih foruma i specijaliziranih stranica i to provodimo više manje u praksi i tu se stječe iskustvo.,
...znam, znam rekao si da ne ideš u biznis s time, no prijatelju razmisli još jednom o tome... ako si sebu hobyu našao u tome i još si možda odvažan ...tko zna!... mnogi hobiji su završili kao ozbiljni poslovi... biti prvi u nečemu može biti velika prednost..

..e sad moje iskustvo., lani sam čišćenjem filtera u 9. mjesecu u njemu pronašao dva koića, pljusnul sam ih u jezerce pa šta bude.. bili su veliki možda 3-4 centimetra... u isto vrijeme sam nabavio  jednog zanimljivog karasa nešto većeg.... pred zimu sam osposobio jedan akvarij s filterom i grijačem s ciljem experimenta!
...te 3 ribice sam ubacio u akvarij od nekih 60L u 11. mjesecu.... temperaturu vode sam stavio na nekih 18-20 °C i hranio 3x dnevno,...karas je nešto napredovao a ova dva koića k'o zacementirani jedva da su do 4-5 mj došli do 10-11 cm nemaš ih kaj vidjet tanki k'o špagetice, dok je karas bio ne toliko veći koliko širi i krupniji.
..početkom 5. sam ih prebacio u jezerce, nabavio hranu isto hranu sa ribnjaka za šarane i opleti s hranjenjem....
..danas 5 mj kasnije karas je nešto narastao a ovo dvoje cca 25 cm...ja nisam mogao vjerovati kako su na očigled rasli...
..netko će reći kako komercijalna hrana i nije nešto za Koi šarane no uvjeren sam da za ovu kvalitetu ribe koju mi imamo on  i nije presudan faktor jer riba u svom genetskom zapisu nema tu boju koju imaju punokrvne ribe... tako da makoliko se trudili davati visokokvalitetne hrane našim ribekima nećemo puno postići.... hoće, isplivaće neka  nijansa narandžaste više prema crvenoj ili kakva crna "isplivati na površinu" no...
..ova moja dva koića su ispali sasvim ok jedan je zlatno crni a jedan crveni s crnim flekama, namjerno ih ne želim svrstavat niti u jednu skupinu određene linije jer to niti nije bitno ...ali usprkos svemu ovaj crveno crni ima jaku boju za koju se nemože reći da je narandžasta već je više u paleti crvene....

..eto niti sam neznam zašto sam ovoliko pisao, htio sam te ohrabriti u tvom naumu no isto tako dati primjer da izvučeš neke zaključke... šaranu treba hrana, dosta prostora i toplina vode da bi napredovao, naravno i kvalitetna voda što pak opet ne znači "kristalno čista"... a uz sve to skupa poželjne su i kvalitetne genetske predispozicije.
« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2015, 13:12:02 poslijepodne od mrljo#2 »

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 22, 2015, 14:43:56 poslijepodne »
postavit ću sve to  , mjerit ću temperaturu vode  uglavnom bit će materijala za tipkanje  :)  nema veze ako i ne uspije ,  taj plastenik uzimam i zbog drugih stvari za koje mi je potreban tako da nemislite da je to samo zbog ribe ,  imam prostora pa  ću experimente raditi  :D
sve ovo sa plastenikom sam vidjeo na stranim forumima i  stranicama gdje se ljudi bave aquaponijom ( uzgoj riba i povrća zajedno )  naravno njima je bitnija salata a ja sam  tu vidjeo da bi se riba mogla držati aktivna na taj nacin , ako ne čitavu zimu bar bi se moglo produziti vrijeme hranjena bar za 1 mjesec , a i možda bi se voda ranije ugrijala s proljeca u plasteniku  pa bi se i ranije pocelo hraniti  u najgorem slučaju kad ne bi ništa uspjeo ribe bi bar provele zimu na sigurnijem mjestu gdje neće zalediti

i ja sam kao i mrljo  drzao koi a  uakvarijumu samo je kod mene bio 300 litara akvarij , kupio sam dva identicna šarana jedan u jezero jedan u akvarij  a sad je razlika velika u njima skoro pa duplo je veći ovaj što je bio u akvarijumu , to sam uradio samo jedne zime ,2013 godina je to bilo  i ovako je izgledao

a sad je mnogo veći i ima drugacije šare

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #17 u: Listopad 22, 2015, 16:04:38 poslijepodne »
vjerojatno tu puno ima i genetika svoju ulogu. ja sam u isto vrijeme nabavila jednog crnog i jednog  bijelog. bili su iste veličine kada su kupljeni i  do dan danas imaju  iste uvijete i dok je crni relativno brzo izrastao bijeli je dugo vremena "stajao" i rastao po malo i uvijek si imao osjećaj da je barem 30-40% manji. i onda u nekom kratkom periodu  Biserka ( tak se zove zbog svoje biserne boje  :D  :D  )nadoknadila je sve to i sad su podjednaki

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #18 u: Listopad 22, 2015, 17:52:30 poslijepodne »
Da i ja nesto napisem.I ja sam odlucio da svoje jezerce "pokrijem" plastenikom ali iz posve drugacijeg razloga,moje jezerce je plitko i zbog prevencije da se ne smrzne napravit cu neku vrstu plastenika.Razlog je jedino da se voda ne smrzne,ne zelim ih ometat na spavanju.Usput,kod mene je voda vec pala na 9 stupnjeva.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Listopad 22, 2015, 17:56:11 poslijepodne »
Melek,kao sto je Mrljo rekao,samo odvazni uspijevaju.Tko nije pokusao,nije ni uspio.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 22, 2015, 18:22:59 poslijepodne »
Melek dok ima ljudi koji hoče kupiti tvoj proizvod bez grižnje savjesti im prodaj taj proizvod  :up:
Ja se trudim rukama i nogama objasniti ljudima da nije pametno staviti 5 zlatnih ribica u akvarij od 35 L , ali kad ljudi navale tko sam ja da im ne prodam ribice .

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #21 u: Listopad 23, 2015, 07:51:02 prijepodne »
:)

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 14, 2015, 19:31:13 poslijepodne »
malo da osvježim temu , ako ribama ne bude odgovaralo onda  bar imam gdje držati lotuse  :D  :P

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 14, 2015, 19:42:42 poslijepodne »
Ovo izgleda jeb..o , daj malo poprati temperaturu izvan plastenika i unutar , može i temp. vode .

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 14, 2015, 20:02:50 poslijepodne »
danas sam tek zatvorio plastenik, bio je postavljen ranije  ali nismo ulaz napravili pa je bio otvoren i nema neke razlike u temperaturi  , možda par stepeni da se osjeti kad se udje , sad nam treba par suncanih dana da poveca temperaturu pa  cu onda mjeriti  valjda bude razlike bar za bilje da opstane