Srpanj 20, 2025, 19:13:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy savijena kičma  (Posjeta: 2998 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Guppy savijena kičma
« u: Listopad 17, 2015, 16:26:40 poslijepodne »
Evo mene opet s problemom. Jedna od plavi guppy ženki mi se savinula, e sad, da me ubiješ ne znam jel već bila takva ili je to nešto svježije. Čitao sam po netu o tome, ali ne mogu bit siguran jel to neka bolest, jel to od starosti ili što već.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 100x40x50 (200L)
-   temperatura - 25°C
-   parametri vode: pH=8, NO2=0, NO3=0-10, GH=cca 20 (po zadnjem mjerenju) i KH (10-15)
-   vrijeme od pokretanja akvarija, - pred mjesec dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 3 i pol tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode - tjedno 30-40L vode tretirane JBL Biotopolom
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - obavezno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - CristalProfi e901 GL
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - zasad sam samo pred 2 tjedna očistio gornju spužvu od smeća, bez ispiranja
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - 3x spužve, 1x bijele (staklene?) kuglice

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - prekjučer stavio 30g shungita, panj je mangrov bez sluzi
-   grijač - JBL 300W
-   pumpa za zrak  - nema
-   CO2 sustav – kakav  - DIY kineski kit 201 limunska-soda
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL Biotopol za pripremu vode, JBL Ferrotabs tablete i tjedno 20ml gnojiva Nutrafin Plant Pro

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 2 ancistrusa, 2 muška guppyja, 8 ženki guppyja, 10 kardinal neonki, 5 crnih neonki, 3 blue velvet kozice
-   starost ribica   - ne mogu procijeniti
-   ima li potencijalnih „terorista“  - ne koliko ja znam
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - dnevno 2x ujutro i navečer, hrana: JBL Novo guppy, JBL Novo Prawn (kozice), TetraMin, Tetra pleco, Sera vipan baby, znao sam im ubaciti kuhani tikvicu tu i tamo

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne trunu, ali Alternantheru su mi svu pojeli
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - po listovima nekakva zelena/smeđa alga, po staklu ponekad zelena
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - nikad
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - JBL Aquabasis + 10kg (2-3cm), Karlie caviar šljunak 20kg (5-8cm)
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - JBL Ferrotabs nekoliko komada zabodene u šljunak pred par tjedana

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - par novorođenih ribica
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - voda je požutila, pretpostavljam od tanina

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - savijena kralježnica
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - ne koliko vidim
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - hranu uzima, a kad ne uzima, onda pliva u mjestu pri vrhu akvarija u kutu pored skimmera sama
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - većinom normalan, tu i tamo končasti
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - jučer sam to primijetio, nisam siguran koliko dugo je već tkao
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - zasad još ništa.
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - zasad nijedna
-  stanje ostalih stanovnika - koliko vidim dobro su

Offline edolo86

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: BIH
Odg: Guppy savijena kičma
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2015, 16:52:07 poslijepodne »
I kod mene je isti problem samo sto kod mene se slijepi rep dodatno i uginu za 2-3 dana. Inace sam drzao gupije dosta vremena i to u malo zasoljenoj vodi cim sam poslusao ove glupane u pet shopu da im nesmijem solit vodu od tada su pocele infekcije slomljena kicma, raspadanje peraja i slijepljen rep.

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2015, 18:31:26 poslijepodne »
Znači treba soliti vodu za guppyje? A kako će se to odraziti na druge ribe?

Nova slika.

Offline Bradonja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Sesvete
« Odgovori #3 u: Listopad 17, 2015, 19:02:43 poslijepodne »
I kod mene je isti problem samo sto kod mene se slijepi rep dodatno i uginu za 2-3 dana. Inace sam drzao gupije dosta vremena i to u malo zasoljenoj vodi cim sam poslusao ove glupane u pet shopu da im nesmijem solit vodu od tada su pocele infekcije slomljena kicma, raspadanje peraja i slijepljen rep.
Koju sol koristis i koliko soli stavis?

Offline edolo86

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: BIH
« Odgovori #4 u: Listopad 17, 2015, 22:57:47 poslijepodne »
Voda treba da bude blago slana ja dodajem 1 veliku zlicu soli na 10 lit vode, dok sam tako radio imao sam smrtnost mozda na 1000 guppy da ugine 10 tak... A vodu nisam solio u akvarijumu gdje imam 10 tak vrsta proguglaj malo vidi dali tvoje vrste podnose blago slanu vodu...

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 18, 2015, 11:35:09 prijepodne »
Pa da, ali ako se ne varam, sol negativno utječe na biljke čak i u malim količinama, da ne kažem da podiže tvrdoću vode (koja je kod mene i ovako dosta visoka).

Većinom se sol ne preporučuje za miješane tankove, pogotovo ako su prepuni biljaka kao kod mene.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2015, 13:03:36 poslijepodne »
ne radi se morski akvarij, pa da sol smeta. To su u pitanju male količine soli koje biljkama i većini riba ne smetaju.
Ali sol mora biti nejodirana! Znači kao ona za morske akvarije npr, a da se nejodirana sol naći u trgovinama "zdrave hrane"

Ali smetaju npr somovima- coridorasima, ancitrusima...

Razlog savinute kičme je ili genetika ili ozljeda ili manjak minerala.

kod loše genetike većina potomaka je deformirana i u tom se slučaju takve jedinke eutaniziraju,, jer ako im se dopusti danje razmnožavanje bit će samo gore. Bitno je svako toliko unijeti "svježe krvi" sa novom ribom iz drugog izvora, kako ne bi došlo do stalnog međusobnog križanja.

Kod ozljede se ne može puno napraviti. Možda je najhumanije takvu ribu eutanizirati..

Glede zadnjeg, hraniti ribe raznolikom hranom, povremeno dodavati vitamine... Ponekad se starije ženke znaju istrošiti stalnim koćenjem, pa se "savinu".

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2015, 15:08:28 poslijepodne »
Hvala na detaljnom odgovoru Lili.

Mislim da neću stavljati soli u akvarij, jer koliko vidim, sve ribe su dobro, a i imam ančiće koji su se počeli razmnožavati, pa neću iskušavati sreću.

Guppyje sam uzeo u Pet centru, pa je moguće da je takva i došla, ne mogu biti siguran više. U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će se ponašati dalje.