Evo mene opet s problemom. Jedna od plavi guppy ženki mi se savinula, e sad, da me ubiješ ne znam jel već bila takva ili je to nešto svježije. Čitao sam po netu o tome, ali ne mogu bit siguran jel to neka bolest, jel to od starosti ili što već.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 100x40x50 (200L)
- temperatura - 25°C
- parametri vode: pH=8, NO2=0, NO3=0-10, GH=cca 20 (po zadnjem mjerenju) i KH (10-15)
- vrijeme od pokretanja akvarija, - pred mjesec dana
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 3 i pol tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode - tjedno 30-40L vode tretirane JBL Biotopolom
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - obavezno
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - CristalProfi e901 GL
- način i periodi čišćenja filter materijala - zasad sam samo pred 2 tjedna očistio gornju spužvu od smeća, bez ispiranja
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - 3x spužve, 1x bijele (staklene?) kuglice
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - prekjučer stavio 30g shungita, panj je mangrov bez sluzi
- grijač - JBL 300W
- pumpa za zrak - nema
- CO2 sustav – kakav - DIY kineski kit 201 limunska-soda
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL Biotopol za pripremu vode, JBL Ferrotabs tablete i tjedno 20ml gnojiva Nutrafin Plant Pro
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 2 ancistrusa, 2 muška guppyja, 8 ženki guppyja, 10 kardinal neonki, 5 crnih neonki, 3 blue velvet kozice
- starost ribica - ne mogu procijeniti
- ima li potencijalnih „terorista“ - ne koliko ja znam
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - dnevno 2x ujutro i navečer, hrana: JBL Novo guppy, JBL Novo Prawn (kozice), TetraMin, Tetra pleco, Sera vipan baby, znao sam im ubaciti kuhani tikvicu tu i tamo
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne trunu, ali Alternantheru su mi svu pojeli
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - po listovima nekakva zelena/smeđa alga, po staklu ponekad zelena
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - nikad
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - JBL Aquabasis + 10kg (2-3cm), Karlie caviar šljunak 20kg (5-8cm)
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - JBL Ferrotabs nekoliko komada zabodene u šljunak pred par tjedana
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - par novorođenih ribica
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - voda je požutila, pretpostavljam od tanina
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - savijena kralježnica
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - ne koliko vidim
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - hranu uzima, a kad ne uzima, onda pliva u mjestu pri vrhu akvarija u kutu pored skimmera sama
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - većinom normalan, tu i tamo končasti
- kad su se simptomi prvi puta uočili - jučer sam to primijetio, nisam siguran koliko dugo je već tkao
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - zasad još ništa.
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - zasad nijedna
- stanje ostalih stanovnika - koliko vidim dobro su