Evo, konačno da bar krenem s predstavljanjem našeg velikog doma tropskih frendića

Radi se o akvariju Juwel 450 l.
Ovo nije moje prvo iskustvo s akvarijem. U starom stanu sam imala jedan od 70ak litara. Nakon selidbe smo obećali sinu novi akvarij u sobi tak da je kod njega Juwel 180 l. Tu se javila želja za jednim velikim za dnevni boravak. Naime, stalno sam prčkala po akvariju od sina (8 godina) a nisam imala prilike uživati u pogledu na njega obzirom da je u njegovoj sobi. Tako je pala odluka na Juwel 450 l.
Bez obzira što sam imala neko malo iskustvo svejedno sam uspjela napraviti neke greške koje sam naravno sad počela uviđati.
Lampe su original koje su došle s akvarijem: 4 x 54W, 1200 mm.
Stavili smo reflektore.
Podloga je Manado u kombinaciji s vulkanitom, a preko toga crni šljunak. A greška je što sam manado i vulkanit pomiješala i stavljala u najlonske čarape pa mi sad bilje s jačim korijenjem radi probleme ako ga želim premjestiti (kripte i sl.) Ali što je tu je, sad to ne mogu mijenjati.
CO2 sustav nemam, a niti vanjski filter iz razloga što imam 2 poprilično nestašne djece koji bi sasvim sigurno prčkali po tome. To možda dođe u obzir kad kćer malo naraste.
Iz razloga što nemam CO2 pokušala sam odabrati manje zahtjevno bilje. Dodajem na tjednoj bazi Profito i na dnevnoj bazi Easycarbo. I kod bilja s jačim korijenjem sam zapiknula štapiće sa hranjivima.
Slike koje ću danas staviti su od proljeća. Tad je postav bio takav i bila sam poprilično zadovoljna. Jedino me smetao divljački rast Hygrophile sessiliflore tak da sam ju izbacila.
A zatim je došlo ljeto a kako sam bila doslovno 2 mjeseca na moru, dočekao me kaos u akvariju

Ribe su klopu dobivale preko hranilice, no vjerojatno je malo bilo ponestalo hrane na nekoliko dana (dok šogi nije napunio). Dakle, dočekalo me slijedeće: Mahovina koja je bila čvrsto zavezana i omotana oko panja ribičkim flaksom je doslovno plivala po cijelom akvariju a neke biljke su apsolutno iščeznule. Pretpostavljam da su ih ribice popapale.
Znači slike koje ću staviti su početni postav akvarija a za koji dan poslikam nove pa će se vidjeti promjene. Dosta mi je žao te mahovine, stvarno je super izgledala ali sad kad je panj pod vodom bi mi bila nemoguća misija ponovo to učvrstiti. Tak da je mahovina poklonjena.