Kolovoz 19, 2025, 19:45:35 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: HITNO trebam pomoc!!  (Posjeta: 3138 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Filip007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 28
HITNO trebam pomoc!!
« u: Prosinac 22, 2013, 22:21:01 poslijepodne »
Ovako,moja mošusna vec 7 dana odbija hranu ali neznam zasto.Za sad ju hranim Reptomin granulama.
Ima grijač( 24 stupnjeva je voda) dolje je pijesak,ima kamenja unutra,ima svjetlo.Ja mislim da joj nista ne fali.
Dali mi mozda moze netko reci razlog zbog kojeg je moguce da kornjaca odbija hranu?
Hvala svima! :rolleyes:
Never give up!

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Odg: HITNO trebam pomoc!!
« Odgovori #1 u: Prosinac 22, 2013, 22:28:02 poslijepodne »
Koliko je kornjača stara, koliki je velik akvarij?
Podigni temperaturu za par stupnjeva za prvu ruku.

Kako se kornjaca ponaša? Dali se sunča, skriva, zijeva, proizvodi kakve zvukove? Dali su joj oči bistre?

Nisam sigurna koliko je dobro imati pijesak, s obzirom na to da ga kornjača može zabunom pojesti...

Koliko dugo imas tu kornjacu?
Probaj joj ponuditi sirovo bijelo pilece meso. Ove granule nisu neka hrana za kornjace

Offline Filip007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2013, 00:18:23 prijepodne »
Ja kornjacu imam 6 mjeseci. Akvarij je velicine 80x40x35  ali je voda visoka samo 15 cm.
Temperaturu kad dignem onda mi voda jako isparava:/
Kornjaca je cesto kod grijača ali i skriva se u pijesku i pod kamenje,(što nije nista cudno jer je to vrsta koja voli kopanje po tlu i podvlačenje pod kamenje i drva) Ne proizvodi zvukove. A oči su joj bistre.
Da ovo za pijesak znam:/

Never give up!

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #3 u: Prosinac 23, 2013, 00:32:07 prijepodne »
Pretpostavljam da je u pitanju mladunac onda?
Povisi temperaturu. (mora biti od 25-27 celzijeva). Nadoljevaj vodu koja ispari.

http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=19

Vidim  sa linka da je pijesak ok, tako da zanemari taj dio.

Dali imaš spot lampu?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2013, 00:40:07 prijepodne »
Ako ti voda jako isparava  to upucuje da je temperatura zraka u akvariju jako niska. Predpostavljam da nemas poklopac?
Ako se radi o mladuncu mosusne kornjace ispod godine dana starosti trebao bi je drzati na 26-27 stupnjeva jer su one osjetljivije. Ali naravno zrak i kopno trebaju biti topliji od vode (30-35 stupnjeva) inace moze doci do problema s respiratornom infekcijom. Kada je zrak u akvariju odgovarajuce temperature onda nema jakog isparavanja.

Kolika je temperatura kopna i zraka u akvariju?
Koliko je jaka lampa s kojom grijes kopno i na koju udaljenost je postavljena?
Da li je kornjaca bila nedavno izlozena propuhu ili hladnoci (recimo otvaranje prozora i provjetravanje prostorije sada tijekom zime)?
Da li u akvariju imas termometar ili samo na temelju postavke grijaca kazes da je voda 24 stupnja?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Filip007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 23, 2013, 20:40:20 poslijepodne »
Ako ti voda jako isparava  to upucuje da je temperatura zraka u akvariju jako niska. Predpostavljam da nemas poklopac?
Ako se radi o mladuncu mosusne kornjace ispod godine dana starosti trebao bi je drzati na 26-27 stupnjeva jer su one osjetljivije. Ali naravno zrak i kopno trebaju biti topliji od vode (30-35 stupnjeva) inace moze doci do problema s respiratornom infekcijom. Kada je zrak u akvariju odgovarajuce temperature onda nema jakog isparavanja.

Kolika je temperatura kopna i zraka u akvariju?
Koliko je jaka lampa s kojom grijes kopno i na koju udaljenost je postavljena?
Da li je kornjaca bila nedavno izlozena propuhu ili hladnoci (recimo otvaranje prozora i provjetravanje prostorije sada tijekom zime)?
Da li u akvariju imas termometar ili samo na temelju postavke grijaca kazes da je voda 24 stupnja?

Nemam poklopac. Sada sam grijac postavio na 26 stupnjeva.
LAmpa je 45 W koja grije kopno.
Nije izlozena propuhu.I pokraj radiatora je tako da..
Imam termometar onaj kao toplomjer.i pokazuje temperaturu kao i grijac
Never give up!

Offline Filip007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 23, 2013, 21:21:43 poslijepodne »
evo sada sam slozio i lampu bolju,za grijanje kopna. Evo ovakvu istu lampu http://art-rasvjeta.net/images/made/h3701__75975_216_216.jpg
Lampa je iznad vode 25 cm.a jakost zarulje(reflektora je 50 w )
Sada,dali je to mozda prejako ili preslabo? Molio bih ako mi mozete rec:)
Never give up!

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Prosinac 24, 2013, 01:20:12 prijepodne »
Nemam poklopac. Sada sam grijac postavio na 26 stupnjeva.
LAmpa je 45 W koja grije kopno.
Nije izlozena propuhu.I pokraj radiatora je tako da..
Imam termometar onaj kao toplomjer.i pokazuje temperaturu kao i grijac

Ako dizes temperaturu vode obavezno moras dignuti i temperaturu zraka inace bi mogao samo dodatno pogorsati stanje. Improviziraj nekakav poklopac za akvarij, npr. dijelove iznad kojih nije lampa pokrij plocom stiropora ili nekakvim tacnama kako bi u akvariju bilo sto toplije. Za sada dok nismo sigurni o cemu je tocno rijec bi bilo dobro dignuti temperaturu vode i na 28-29 stupnjeva (kada poklopis akvarij i osiguras temperaturu zraka 30-32 stupnja npr.). Po noci kada ugasis lampu pokrij vecinu akvarija da drzi temperaturu, ali ipak ostavi mali dio otvoren zbog ventilacije.
Halogenka od 50W na 25 cm bi trebala biti sasvim dovoljna, no dok ne izmjeris temperaturu zraka u akvariju ne mozes biti siguran. Neki pametniji savjet osim da preventivno utoplis kornjacu ti nazalost ne mozemo dati jer nisi opisao nikakve tipicne simptome koji bi mogli biti vezani za određenu bolest. Ako ti kornjaca ne postane aktivnija i ne pocne pokazivati interes za hranu kroz dan-dva nakon sto si joj podigao temperaturu vode na 29 stupnjeva savjetujem ti da je odvedes veterinaru. Imam informacije da ova veterinarska stanica iz Cakovca ima iskustva s lijecenjem gmazova: LINK

Javi ako uocis bilo sto neobicno poput otvaranja usta pod vodom, plivanja u koso, plutanja, izlaska bijele sluzi na usta, nadutosti (napuhanosti) tijela  i sl.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Filip007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 24, 2013, 18:03:40 poslijepodne »
Stavio sam sada tu lampu i premjestio sam akvarij na drugu stranu sobe gdje je jos vec radiator i stavio sam "poklopac" stiropur. I vodaje sada 28 stupnjeva.
Kornjaca je pocela jesti i aktivnija je.ali svejdno je stalno oko grijača.tj Ispod grijača.
Hvala vam svima:)
Never give up!

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Prosinac 25, 2013, 23:03:49 poslijepodne »
Drago mi je da je kornjaca bolje, uz malo srece ce se kroz sljedecih par dana sama oporaviti. Trebao bi joj poboljsati raznolikost prehrane, davati samo granule nije dovoljno. S obzirom da u clanku o odoratusima prehrana nije toliko detaljno razrađena u novom clanku o carinatusima imas vise informacija koje su primjenjive i na tvoju vrstu. Jer ako zelis da se kornjaca pravilno razvija i da ne bude bolezljiva moras je poceti kvalitetnije hraniti:

Citat:
Prehrana: Ova vrsta kornjače je mesožder (karnivor). U prirodi se najčešće hrane puževima, kozicama, rakovima i sličnim organizmima čije ljušture bez problema drobe sa svojim snažnim kljunom. Uz organizme koje uspiju iskopati iz dna također se hrane ribama, strvinama, ličinkama, crvima, glistama, insektima itd. U zatočeništvu bi im trebalo nuditi što sličniju prehranu prirodnoj. Idealni su akvarijski puževi koji žive kao nametnici na akvarijskom bilju, kozice, ribe živorotke (guppy, platy, molly...), gliste i teraristička živa hrana (brašnari, fobasi, cvrčci, žohari). Također im možete ponuditi filetiranu slatkovodnu ribu poput pastrve i sličnih vrsta koje nisu pretjerano masne. Povremeno smiju jesti meso (piletina, puretina) i iznutrice (goveđe srce, pileća srca i jetrica), ali s takvom hranom ne valja pretjerivati. Od komercijalnih hrana je poželjno davati kvalitetnije granule za kornjače (npr. Tetra ReptoMin) kao izvor kalcija i vitamina D3, sušene račiće (grammarus) možete davati samo povremeno kao poslasticu. Plahim mladuncima možete ponuditi smrznute i želatinozne hrane za akvarijske ribe (bloodworms, tubifex, artemia, daphnia) sipajući im hranu na tanjurić postavljen na dno akvarija. Skroz male kornjače je potrebno hraniti 2x dnevno (npr. ujutro živa hrana, meso ili riba, navečer granule). Kada navrše 6 mjeseci dovoljno ih je hraniti 1x dnevno, a nakon godine dana starosti možete prijeći na hranjenje jednom svaki drugi ili treći dan. U svakom slučaju je važno da ne pretjerujete s količinom jer previše hrane će imati negativan utjecaj na zdravlje životinje. Nikada nemojte kornjače hraniti do sitosti i nikada im nemojte nuditi začinjenu hranu za ljudsku upotrebu!
www.kornjace.com
www.akter.org