Srpanj 24, 2025, 10:54:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biotopol  (Posjeta: 4025 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline omega123

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Biotopol
« u: Srpanj 17, 2013, 19:15:08 poslijepodne »
Trebao bi pomoč.Koji bi preparat za pripremu vode preporučili?Ja sam si kupio JBL Biotopol pišu da uklanja klor i teške metale i da štiti riblje škrge,kožu i peraje.
Ribice su zakon :) :D :) :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Biotopol
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2013, 19:26:31 poslijepodne »
ma sve ti je to svejedno kaj se tice ucinka. Ili skoro svejedno. Najveca razlika je u cijeni i koliko vode mozes tretirati sa tih XY ml. Za 250ml tog JBL si moga uzeti 500ml easylife FFMa. Seachem prime mislim da je jos isplativiji, oko 120kn je 500ml a to tretira 20000 litara vode.

Offline omega123

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2013, 19:30:25 poslijepodne »
Moje je došlo 70 kn ali imao je zadnji taj preparat pa mi je dao za 35 kn,Hvala na odgovoru :)

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2013, 20:14:12 poslijepodne »
FFM je zakon  ;)

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2013, 22:02:26 poslijepodne »
ffm za redovne izmjene vode treba izbjegavati.

za to su sredstvo kao aquasafe.

Offline omega123

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 18, 2013, 10:04:21 prijepodne »
ma sve ti je to svejedno kaj se tice ucinka. Ili skoro svejedno. Najveca razlika je u cijeni i koliko vode mozes tretirati sa tih XY ml. Za 250ml tog JBL si moga uzeti 500ml easylife FFMa. Seachem prime mislim da je jos isplativiji, oko 120kn je 500ml a to tretira 20000 litara vode.
Ovaj preparat koji sam ja uzeo ima 625 ml za pripremu 2500 litara

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Srpanj 18, 2013, 10:59:01 prijepodne »
ffm za redovne izmjene vode treba izbjegavati.

za to su sredstvo kao aquasafe.

Molio bi objašnjenje za navedeno po pitanju ffm-a.

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #7 u: Srpanj 18, 2013, 11:15:49 prijepodne »
Ciko. Na kemijskom podforumu su nam to nasi kemicari razjasnili. Uglavnom, svi ti preparati rade na istom principu.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2013, 12:44:25 poslijepodne »

Bio sam hardcore korisnik ffm-a, probao sam ga u mogucim i nemogucim sitacijama (tipa akvarij s muljem iz rijeke umjesto podloge)  i dalje mislim da je odlican proizvod, ali ne za svaku situaciju, ali za izmjene vode definitivno nije dobar.

Izvrstan je proizvod za incidentne situacije svih vrsta -  amonika spikove, transport riba, smanjenja smrtnosti mladih riba, aklimatizaciju novih riba, stres, nestanak struje, pretumbavanje akvarija.ciscenje od ljekova i slicno. Radi ko urica.

Ali losa strana
- izaziva alge na bilju (pogotovo spororastucem bilju) - prvo pokupi sve zivo iz vode (a ionako vecina toga sto pokupi je u stvari hranu za bilje i alge)  i onda se mikro prasina natalozi posebno puno na spororastucem bilju i stvori vrhunski hranjivi sloj koji alge iskoriste u trenu i zaseru biljku.
-presporo djeluje na klor u odnosu na druga sredstva , pokupi ga ali ne dovoljno brzo - aquasafe likvidira klor unutar max minute, ovome trebaju sati
-usporavanje rasta bilja jer im pokupi sve iz vode

Koristio sam ga puno (svaka izmjena vode i za 100 drugih situacija), prestao sam jer mi se uvijek ponavljao obrazac - usporavanje rasta bilja, pojava alge na anubijasima (i na valisneriji dok sam ju imao), cak i na drvetu. Odkad sam poceo koristiti druge preparate za pripremu vode kod izmjene, sve ovo gore je nestalo.

Umjereno koristenje da, ali izmjene vode i redovno punjenje akvarija ffm-om definitivno ne.

« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2013, 12:56:42 poslijepodne od DavorT »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2013, 13:23:27 poslijepodne »
Ciko. Na kemijskom podforumu su nam to nasi kemicari razjasnili. Uglavnom, svi ti preparati rade na istom principu.

Nije točno. Čitaj pažljivije ;)

Offline ciko

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 18, 2013, 13:58:31 poslijepodne »

Bio sam hardcore korisnik ffm-a, probao sam ga u mogucim i nemogucim sitacijama (tipa akvarij s muljem iz rijeke umjesto podloge)  i dalje mislim da je odlican proizvod, ali ne za svaku situaciju, ali za izmjene vode definitivno nije dobar.

Izvrstan je proizvod za incidentne situacije svih vrsta -  amonika spikove, transport riba, smanjenja smrtnosti mladih riba, aklimatizaciju novih riba, stres, nestanak struje, pretumbavanje akvarija.ciscenje od ljekova i slicno. Radi ko urica.

Ali losa strana
- izaziva alge na bilju (pogotovo spororastucem bilju) - prvo pokupi sve zivo iz vode (a ionako vecina toga sto pokupi je u stvari hranu za bilje i alge)  i onda se mikro prasina natalozi posebno puno na spororastucem bilju i stvori vrhunski hranjivi sloj koji alge iskoriste u trenu i zaseru biljku.
-presporo djeluje na klor u odnosu na druga sredstva , pokupi ga ali ne dovoljno brzo - aquasafe likvidira klor unutar max minute, ovome trebaju sati
-usporavanje rasta bilja jer im pokupi sve iz vode

Koristio sam ga puno (svaka izmjena vode i za 100 drugih situacija), prestao sam jer mi se uvijek ponavljao obrazac - usporavanje rasta bilja, pojava alge na anubijasima (i na valisneriji dok sam ju imao), cak i na drvetu. Odkad sam poceo koristiti druge preparate za pripremu vode kod izmjene, sve ovo gore je nestalo.

Umjereno koristenje da, ali izmjene vode i redovno punjenje akvarija ffm-om definitivno ne.

Nisam kemičar a nisam ni dugo u ovom hobiju te nemislim s tobom ulaziti u polemiku i raspravu po pitanju ffm-acca, jedino kaj ja mogu reć sad već iz ovo malo iskustva je da nisam primjetio usporen rast ni jedne biljke u aq pa ni napri. anubijasa koji je spororastuca biljka kod mene baci tjedno oko 4 do 5 listova pa tako ni drugo bilje naravno uz gnojenje i co2 tak da toliko od mene, ja ga uredno stavljam prilikom izmjena vode i smatram da je najbolja stvar ikad izmišljena ali opet to je samo moje skromno mišljenje kao nekoga koji se tek nedavno počeo bavit ovim hobijem.

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #11 u: Srpanj 18, 2013, 14:04:52 poslijepodne »
Meni ke thorus rekao sto zelim i to mi je amen :)

Dellete - istina, nemaju isti sastav...

Offline ciko

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 18, 2013, 14:06:33 poslijepodne »

Dellete - istina, nemaju isti sastav...

Pa podjeli s nama  ;)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #13 u: Srpanj 18, 2013, 14:27:30 poslijepodne »
Biotopol, Aquasafe, Seachem Prime i sl. rade na istom principu - klor uklanjaju pomoću natrijevog tiosulfata. Jedina razlika između ovih najčešćih preparata je s koliko vode proizvođači razrijede natrij tiosulfat.

Doziranje u akvarij:
Biotopol - 5ml na 20l
Aquasafe - 5ml na 38l
Prime - 5ml na 200l

Od kada se može nabaviti kod nas, koristim Prime prvenstveno zbog ogromne uštede, i nemoram svako malo trčkarati po deklorinator, a i otklanja amonijak koji se digne kad pretumbavam akvarij (dosta često :D )

A FFM je zeolit u prahu, navodno ima neko slično sredstvo od ATIja ali ga nisam probala.
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2013, 14:31:44 poslijepodne od Dellete »

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 18, 2013, 14:59:47 poslijepodne »
Što sam postao takav autoritet :)
Ljudi svi mogu griješiti, pa i ja.
Kad ovo pročitam i ja se uplašim.  :-[
Moja osnovna želja da ljudi razumiju to što rade.
Da pokušaj rješavanja jednog problema, i uvođenjem jedne komponente, djelujemo na druge kemijske reakcije, i moguće stvaramo druge probleme.
Ponavljam, zato je osnovno potrebno razumjeti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Srpanj 18, 2013, 18:31:05 poslijepodne »
...ja ga uredno stavljam prilikom izmjena vode i smatram da je najbolja stvar ikad izmišljena ali opet to je samo moje skromno mišljenje kao nekoga koji se tek nedavno počeo bavit ovim hobijem.

kao netko tko je malo duze u ovome, ali naspram nekih jos uvijek pocetnik, mogu samo reci da je najbolja stvar ikad izmisljena - bure od 100 litara.  :D

natoci vodu, ubaci pumpu da vrti vodu (a i ne moras), ostavi dan-dva-tri (dva ili tri uz pumpu), i eto. ribe sretne, bilje sretno, nista ne krepava.

cak ne mogu reci ni da je cijena neki faktor koji me je odbio od tih tekucina (a probao sam manje vise sve sto je dostupno, s identicnim rezultatima - odnosno, nisam vidio nikakve koristi naspram obicne vode), vec cinjenica da uvijek kad trebam mjenjati vodu - nemam vise sredstva za pripremu. a do trgovine mi se ne ide.  :D :D :D

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 19, 2013, 09:51:48 prijepodne »
Inače potpisujem što su svi kolege na ovom topicu napisali.
Što se tiče sredstava za tretiranje vode dellete je jako dobro pojasnila razliku u proizvođačima (isključivo koncentracija).
Dakle, bolje uzeti sredstvo koje manje moraš dodavati, jer mu je veća koncentracija tj. ima veći sadržaj aktivne supstance.
Kako djeluje tu sam opisao:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63740.msg652663#msg652663

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Re: Odg: Biotopol
« Odgovori #17 u: Srpanj 19, 2013, 13:38:09 poslijepodne »
Inače potpisujem što su svi kolege na ovom topicu napisali.
Što se tiče sredstava za tretiranje vode dellete je jako dobro pojasnila razliku u proizvođačima (isključivo koncentracija).
Dakle, bolje uzeti sredstvo koje manje moraš dodavati, jer mu je veća koncentracija tj. ima veći sadržaj aktivne supstance.
Kako djeluje tu sam opisao:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63740.msg652663#msg652663
I puno ti puno hvala na tome....

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die