Molio bi objašnjenje za navedeno po pitanju ffm-a.
Bio sam hardcore korisnik ffm-a, probao sam ga u mogucim i nemogucim sitacijama (tipa akvarij s muljem iz rijeke umjesto podloge) i dalje mislim da je odlican proizvod, ali ne za svaku situaciju, ali za izmjene vode definitivno nije dobar.
Izvrstan je proizvod za incidentne situacije svih vrsta - amonika spikove, transport riba, smanjenja smrtnosti mladih riba, aklimatizaciju novih riba, stres, nestanak struje, pretumbavanje akvarija.ciscenje od ljekova i slicno. Radi ko urica.
Ali losa strana
- izaziva alge na bilju (pogotovo spororastucem bilju) - prvo pokupi sve zivo iz vode (a ionako vecina toga sto pokupi je u stvari hranu za bilje i alge) i onda se mikro prasina natalozi posebno puno na spororastucem bilju i stvori vrhunski hranjivi sloj koji alge iskoriste u trenu i zaseru biljku.
-presporo djeluje na klor u odnosu na druga sredstva , pokupi ga ali ne dovoljno brzo - aquasafe likvidira klor unutar max minute, ovome trebaju sati
-usporavanje rasta bilja jer im pokupi sve iz vode
Koristio sam ga puno (svaka izmjena vode i za 100 drugih situacija), prestao sam jer mi se uvijek ponavljao obrazac - usporavanje rasta bilja, pojava alge na anubijasima (i na valisneriji dok sam ju imao), cak i na drvetu. Odkad sam poceo koristiti druge preparate za pripremu vode kod izmjene, sve ovo gore je nestalo.
Umjereno koristenje da, ali izmjene vode i redovno punjenje akvarija ffm-om definitivno ne.