Srpanj 27, 2025, 13:26:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć malawi ciklidi  (Posjeta: 1415 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nitrous-oxygen

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć malawi ciklidi
« u: Veljača 24, 2013, 14:01:22 poslijepodne »
Poštovani kolege akvaristi,

otvaram novu temu u ime mog prijatelja (prikljucuje se forumu, ali imaju nekih problema kod aktivacije, a malo mu je hitno) koji ima malawi ciklide u ajmo reci frisko cikliranom akvariju (cca mj dana) 360 l, naravno cekao je tih mjeseca dana prije unosenja ciklida u akvarij, te mu se sada dogadaju prvi pomori ribica, testirao je vodu i podaci su sljedeci; PH - 8, NO2 - 5,0/l a NO3 - 100 mg/l

dali imate ideju kako stabilizirat vodu, dosada je mijenjao vodu 4 puta u tjedan dana, i vecina riba su mu na dnu akvarija.

Hvala na pomoci :)

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Pomoć malawi ciklidi
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2013, 14:27:54 poslijepodne »
nije trebao toliko puta mijenjati vodu u frisko zacikliranom akvariju, tu je problem .. ako mu mozes pomoci i donesti iz svog akvarija zaciklirane vode

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2013, 15:09:59 poslijepodne »
Pumpa za zrak i Easy life Easy start, odmah.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2013, 15:33:48 poslijepodne »
ok ekipa, prenio sam mu poruku, nece imati koristi od mene, ja imam dva akvarija sve zajedno litraze 150 l a on ima jedan od 360 l, tako da mislim da nece biti dovoljno tih par litara sto mogu izvuci iz akvarija :S nesto cemo pokusat rijesit, hvala jos jednom, javim vam se :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2013, 16:02:04 poslijepodne »
NO2 i NO3 mu ubijaju ribe... Neka odmah ubaci easylife FFM i Start, pumpa za zrak.
Kakav filter ima, jer ovo se može dogoditi jedino ako je filter premali i/ili mu se zavukla negdje uginula riba koja se raspada

Također treba tretirati vodu (koju ulijeva kod promjene) protiv klora kako klor nebi pobio dobre bakterije koje prerađuju dušične spojeve koji mu sada ubijaju ribe

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 24, 2013, 16:05:28 poslijepodne »
ma ima neki kanister filtar od sere do 400 litara, i jos jednu dodatnu pumpu, rekao sam mu za taj easy vec, pa neka pokusa s tim, obavezno zraka jos, hvala ;)

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 24, 2013, 16:11:03 poslijepodne »
Nek namjesti izlaz iz filtera da mu mreška površinu što je više moguće, ak ima streamicu također nek ju usmjeri prema površini...
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2013, 17:01:34 poslijepodne »
o kojem broju riba se radi, koliko ih je u akvariju?

inace, malawcima apsolutno ne smetaju ceste i velike izmjene vode, dakle, uzok ugibanju vjerovatno nije u tome, prije ce biti losa filtracija,previse riba i slicno. no2 i no3 u tom omjeru pokazuju jednu zabrinjavajucu stvar, a to je vjerovatno postojanje i amonijaka, a TO je ono sto ubija ribe.

a to nas opet vraca na losu filtraciju, ili nezavrseno cikliranje. inace, bez obzira na to koliko vremena prodje,akvarij NIJE zacikliran dok god u njemu postoji amonijak i no2, ili se no3 gomila u nekom vecem broju, posebice u akvarijima s malo ili bez biljaka, dakle nema sto trositi no3.

nagadjam - odjednom ubacen prevelik broj riba, filtracija se slomila pod naglim povecanjem opterecenja, i sad se lome ribe. nazalost.

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2013, 17:11:34 poslijepodne »
svaka cast ekipa, nisam se nadao tolikim odgovorima i savjetima ;) ima da nam plati cugu kad mu sredimo to ;)

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 24, 2013, 17:17:18 poslijepodne »
Ma sam nek sredi.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #10 u: Veljača 24, 2013, 18:05:02 poslijepodne »
Ma da meni nikako nije jasno kako je došao do tako velikih brojeva kod testiranja vode ako je u 7 dana promjenjena voda 4 puta? Nebi bilo loše provjeriti i vodu iz vodovoda, da nema i ona povišene nitrate (prvenstveno zbog sebe, a onda i zbog akvarija). Koliko litara je promijenio svaki puta? 

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 24, 2013, 18:27:38 poslijepodne »
pojma nemam, ostavio sam mu poruku i cekam da mi se javi, ja sumnjam da nije dovoljno zacikliran akvarij, plus toga, ima jako puno ribica unutra, sigurno nekih 50 komada, doduse najveca ima nekih 2,5 cm, namjerno je stavljeno toliko jer su pedpostavljali da ce krepat neke od njih, javim vam kada se on meni javi ;) hvala

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2013, 18:33:35 poslijepodne »
ako mu se desio bakterijski boom, odnosno  naglo i veliko povecanje otpada, raste i broj bakterija koje se trude taj otpad preraditi, valjda to tako nekako ide.

no2 s niskom vrijednosti, a no3 sa tako visokom, meni to mirise upravo na to - drasticno povecanje bakterija koje preradjuju no2 u no3, ali i nesposobnost daljnjeg preradjivanja no3 u sistemu, trositi ga nema sto, i zato ni izmjene vode previse ne pomazu.

jedino ici na drasticne izmjene, 70-80% svakodnevno, ili svaki drugi dan, ali dok se bakterije ne prilagode......

i opet, meni to mirise na prevelik broj riba ubacen odjednom.

ako covjek ima volje, nek se naoruza kantama, amperima i pumpama, pa nek radi seriju izmjena, odnosno razrjedjivanja, mozda malo pomogne.

dakle, ispusti 20l vode (karikirano, kolicinu prilagoditi najvecoj kanti ili buretu koje imas, opet ne vise od 20% volumena vode u akvariju). nadolij 20l vode. ispusti 20l vode. nadolij 20l vode....i tako par puta, svakim razrijedjivanjem se smanjuje kolicina stetnosti u vodi, i to kratkorocno pomaze. dugorocno, dok filtracija ne pocme raditi svoje, ili barem dok se ne pronadje uzrok zagadjenju, to je jedini funkcionalni nacin na duge staze.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #13 u: Veljača 24, 2013, 19:13:36 poslijepodne »
Također mu može pomoći Seachem Prime jer on veže na sebe amonijak, no3 i no2

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 25, 2013, 09:36:11 prijepodne »
Mi možemo nagađati narednih godinu dana  :roll:  :'(  sve dok kolega detaljno ne ispuni Upitnik o bolestima riba...

Kada ispuni upitnik konkretno čemo detektirati problem i rješiti ga.

Ja i dalje čekam Upitnik  ;)

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Veljača 25, 2013, 10:30:05 prijepodne »
Istina da, treba viditi sta se dogada s njegovim racunom, pa kada se prijavi neka ispuni Upitinik jer ja nemam 100 postotni uvid u njegov akvarij, tj danas ga idem pogledat pa cu vam vise reci, hvala vam na odgovorima jos jednom :)

Offline nitrous-oxygen

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Veljača 25, 2013, 23:34:05 poslijepodne »
evo nekih novih, friskih informacija, nosili smo vodu na testiranje pa da cujete danasnje rezultate;

Ph 8
NO2 2,0mg/l
NO3 50mg/l
NH4/NH3 0,2 mg/l

stvari su krenule na bolje, sto se vidi i po rezultatima, isao sam pogledat ribice, i zbilja djeluju zivlje, mada ih ima jos koje su "ošamućene", dodavano je sredstvo od sere koje je slicnih karakteristika kao FFM i nadamo se da ce uz redovne izmjene vode kroz par dana situacija izaci na dobro :) hvala svima i cujemo se uskoro s novim informacijama :)