AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 61x31x36/54 L
- temperatura: 24 stupnja
- parametri vode: pH: 7.2, NO2: 0, NO3: 10, GH: 10d i KH:10
- vrijeme od pokretanja akvarija: 2 i pol mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 6 tjedana
- koliko često i koliko mijenjate vode: 10% dva puta tjedno
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji) i koliki je protok (280L/h)
- način i periodi čišćenja filter materijala: jednom mjesečno jedna od filter spužvi u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju :dvije filter spužve, vata
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi: ne
- grijač: 50 W
- pumpa za zrak: ne
- CO2 sustav : ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? ništa, voda odstoji 2 dana u nepoklopljenom kanistru, planirano tekuće gnojivo sera florena
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 4 odrasla guppyija (1m, 3 ž), 10 beba guppy
- starost ribica : odrasle nepoznato, 9 malih 3-4 tjedna, 1 stara jedan dan
- ima li potencijalnih „terorista“: ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom: 1 ili dvaput dnevno pahuljice, jednom tjedno brine shrimp, tubifex i sušeni crvići
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna: ništa
- promjena kvalitete vode: ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke: da, mladicama kripti se tope listovi, pokušavam šišati svaki dan ali tu i tamo mi promakne koji list
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma: češanje o listove ili podlogu, ponekad problijede pa im se vrati boja
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... oči se nekad čine tamnije
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje : ponašanje normalno, sve jedu i plivaju
- kakav izmet imaju ribe : čini se normalan, boje je onoga što su jele, nekad im malo duže visi prije nego što otpadne, do pola sata
- kad su se simptomi prvi puta uočili: čim su kupljene
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima
Dakle ovo je malo duža priča... trenutno je sve u redu, ali bolje spriječiti nego liječiti... Ribice sam kupila prije kojih mjesec dana, mužjaka i 4 ženke. U Pet Centru su se činile u redu, ali čim sam ih donjela kući pod svijetlom sam primjetila nekakvu bijelu paučinu duž dvije ribice. Kroz par dana su se sve počele češkati, sve češće i češće. One dvije ribice koje su po sebi imale tu paučinu su naglo gubile interes za hranom, peraje su im se skupile uz tijelo. Zadržavale su se uz filter i površinu vode, teško plivale i izgledale nekako usporeno, kao da nemaju snage. Počele su se čudno držati, s repićem koji kao da je pretežak, ili kao da su se zgrbile. Jednoj su počele propadati malo i perajice, i na njima se pojavila paučina (ali ne kao točkice, više kao poluprozirni sloj). Nisam kupovala lijekove nego sam ih kupala u odvojenoj posudici u otopini hipermangana i soli, po 15 min. Sol je čisti NaCl, iz labosa. Znam da je to stresno za njih, ali već su izgledale jako loše, a nisam htjela uništiti vodu u akvariju, nemam bolnički akvarij. Kupala sam ih samo ako nije bilo napretka, jednom dnevno. Nakon jedno 5 dana paučina se povukla a peraje im nisu bile toliko priljubljene uz tijelo. Počele su polako jesti (u to vrijeme mi se zdrava ženkica okotila, pa se veća od dvije bolesne ženke pogostila) i općenito se oporavljati. Otišla sam u Pet Centar i tamo u njihovom akvariju vidjela puno bolesnih mužjaka sa istim simptomima kao što su imale i moje ribice - zgrbljenost, skupljene peraje, mirovanje uz površinu ili dno vode. Paučinu nisam vidjela, ali ne bih ni mogla jer je akvarij visoko a paučinu se vidi odozgo, pod svijetlom. Nakon tjedan dana veća od bolesnih ženkica je imala i svoj okot i kako je bila puno bolje skoro sve ih je i pojela, samo su 2 ostale. Druga ženkica je normalno jela i oporavile su joj se peraje, ali je počela čudno plivati, kao da joj je teško plivati prema gore pa to radi pod prevelikim kutem. Normalno je jela i bila aktivna, samo sam ju našla jedan dan ujutro mrtvu. Ona veća ženkica je još uvijek živa, samo što dva dana jede, jedan ne, i općenito je nešto manje aktivna nego druge ribice, ali ne pokazuje nikakve znakove pogoršanja.
Zanima me jesam li negdje pogrješila pa su se ribice razboljele ili su možda došle bolesne?
Još uvijek se češu sve ribice, ali jako rijetko. Češu se i male bebe ribice, pa ne želim da se razbole. Ne pokazuju nikakve druge znakove da nešto nije u redu, dapače jako brzo rastu i živahne su.
U akvariju je još i jedan zebra nerite puž.
Mogu li još nešto napraviti da poboljšam kvalitetu svoje vode? Molim da se uzme u obzir skroman budžet...
Svi savjeti su dobrodošli.