Kolovoz 05, 2025, 13:36:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gurami-koja bolest?  (Posjeta: 1391 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ellie

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Gurami-koja bolest?
« u: Rujan 19, 2012, 17:10:44 poslijepodne »
Gurami muški ima po sebi bijele točkice(njih do 10 komada) koje su pri pogledu odmah vidljive, na korijenu repa i po repu. Kada se to pojavilo black molly su ga odmah počele čupkati po tome pa na malom dijelu nema više onakvu narančastu boje i odmah sam mollyje uklonila iz akvarija. Znam za Bolest bijelih mrlja kojoj je uzročnik Ichthyophthirius multifillis i isprva sam milila da je to, kupila lijek i liječim ga njime, bit će u petak dva tjedna no ništa se ne mijenja a gurami se ponaša potpuno zdravo-pliva ko lud a jede još više. I nikada ga nisam vidjela da se češe o kamen ili nešto što je karakteristično za tu bolest, koliko sam pročitala. Zatim sam otišla u pet shop i rekla da se stanje ne mijenja pa je lik rekao da je valjda onda OOdinium pillularis te da trebam za to lijek ali ga nije bilo u trgovini pa ga nisam mogla kupiti a i mozda dobro da nisam jer sam gledala slike te bolesti i to ne izgleda kao vrlo sitne mrlje poput prašine i zlatkaste boje. Molim ako netko zna šta je da predloži rješenje. Postavila sam sliku.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Gurami-koja bolest?
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2012, 09:04:22 prijepodne »
Molim Admina da ovo prebaci u Slatkovodne bolesti.

Ellie, kako bismo ti mogli dati konkretan savjet moraš ispuniti Upitnik o stanju u akvariju i o bolesti riba : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.msg359581#msg359581

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2012, 11:08:21 prijepodne »
Isprika na stavljanju teme na krivo mjesto  :-[

Evo ispunjenog upitnika:
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,                                                       180l(Juwel Vision)
-   temperatura,                                                              od 26-28C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH                      mjerim sa JBL Easy Test 6in1 -pH:7,2  NO2:0mg/l  NO3:10mg/l  GH:>14d  KH:10d     
-   vrijeme od pokretanja akvarija,                                     početkom 6.mj.2012.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    Bicolor stavljen početkom 7.mj.2012.   
-   koliko često i koliko mijenjate vode                              1/3 akvarij mijenjam svakih par tjedana osim dok me nije bilo u Zg, po ljeti
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija          nisam još usisavala dno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    Bioflow 600, unutarnji, 600l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala                                               kod izmjene vode čistim i do to u vodi iz pipe(više neću :-[)
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  vata, spužve, imala aktivni ugljen ali sam ga izvadila

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Samo kamenje, panj još nemam, nema sluzi već pomalo crne alge na jednom većem kamenu
-   grijač                                Vita tech 50W   
-   pumpa za zrak                  Tetratec APS 50
-   CO2 sustav – kakav          Nemam CO2 sustav
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)    Pri promjeni vode dodajem Aquasafe(Tetra)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 1 Bicolor, 7 Neonki, 1 par patuljastog guramija, 12 gupija(bilo je 5 black molly ali su počeli grickati guramija od kada ima točkice po sebi pa sam ih maknula)
-   starost ribica-    Bicolor je kod mene bar 3 godine, neonke i guramiji su od pred mjesec dana i gupiji se kod mene rodili i odrasli                             
-   ima li potencijalnih „terorista“-    Bicolor je bio ali sada je ok
-   hranjenje -koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 3 puta na dan, Smrznutim larvama i suhim listićima

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   neonke i guramiji-novi, stavila sam kamenje
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)- ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma:  Bijele točkice(oko 10ak) na korijenu repa i po repu muškog Guramija( nije očito bolest bijelih mrlja jer liječim to bit će 2 tjedna i sve je isto)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...Gurami ima točkice i nema boje na malom području gdje su ga čupkali molly kada su valjda pokušavali maknuti točkice
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sasvim normalno pliva, puno jede, ne skriva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije 2 tjedna
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - Bioicht(Dajana)
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   nema uginuća, bolestan samo muški Gurami
-  stanje ostalih stanovnika - odlično

Hvala unaprijed na pomoći, u prošlom postu je i slika bolesnog Guramija.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2012, 11:37:37 prijepodne »
Ellie  >:( >:(

Na žalost puno toga ne radiš kako bi trebalo...

1. vodu mijenjaš svakih par tjedana - moraš ju mijenjati s obzirom da imaš malo riba barem svakih 10 dana cca 35%
2. Ne usisavaš dno akvarija - prilikom svake promjene vode MORAŠ USISAVATI PODLOGU SA USISAVAČEM jer je sva nečistoča između kamenčića i to jako zagađuje vodu
3. Pranje filtera - KATASTROFA- filter moraš prati jednom mjesečno u vodi izvađenoj iz akvarija
4. Filter materijal- KATASTROFA- imaš vatu i aktivni ugljen - vata se začepi već nakon 3 dana te znatno smanjuje protok a s time i sposobnost dobrih bakterija da neutraliziraju otrove iz vode
    Predlažem da vatu odmah baciš te da prostor koji je zauzimala vata i aktivni ugljen odmah popuniš sa akvarijskom spužvom
5. Ribe hraniš 3 puta na dan - to je previše- najviše 2 puta na dan po vrlo, vrlo malo (za 15 sekundi moraju pojesti svu hranu) čaj je dobro 1 dan u tjednu bez hrane više ih hrani sa biljnom hranom: spirulina, kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj, brokula a jednom tjedno sitno isjeckane gliste za pecanje, krvave crve i sl.
6. Nemaš u akvariju ribe KOMUNALCE- obavezno nakon petnaestak dana u akvarij ubaci jato od 5 do 7 corydorasa, 2 ancistrusa i 2 prava sijamska algojeda

Naime, u dilemi sam da li se kod Guramija radi o bolesti bijelih točkica "Ich" ili o površinskim gnojnim čirevima. Ako kažeš da već 2 tjedna tretiraš cijeli akvarij sa lijekom onda bih rekao da se radi o čirevima. Čirevi su u tvom slučaju posljedica vode loše kvalitete i kada budeš popravila vodu čirevi će nestati sami od sebe (naravno ukoliko se ne radi o Ich-u).

Dakle, s obzirom da si liječenjem vjerojatno poubijala sve dobre bakterije u akvariju i filteru predlažem da napraviš slijedeće:

1. Promjena 65% vode uz detaljno usisavanje podloge + ulijevanje duple doze Easy Life FFM-a+dodavanje propisane doze "Dobrih bakterija" na filter spužve a dio u vodu+4 čajne žličice tuzlanske soli
2. drugi dan dodavanje duple doze vitamina na hranu i u vodu /(JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
5 dan promjena cca 25% vode i propisana doza FFM-a
6. dan propisana doza vitamina
Naredna 4 tjedna promjena vode svaki 5 dan cca 25% te dodavanje propisane doze "Dobrih bakterija" a zbog toga što će se u to vrijeme ubrzano ciklirati akvarij tek nakon 4 tjedna pređi na promjene vode svaki tjedan po cca 30% uz obavezno usisavanje  podloge.

Za sada toliko ako se što dogodi u međuvremenu obavezno se javi, pozdrav i sretno.

Offline Ellie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2012, 12:43:34 poslijepodne »
Ajme kakvo deranje sam zaslužila  :(
promijenila sam prije 10 dana 50% vode i ubuduće ću mijenjati vodu redovito-obećajem  :P
Dno nisam usisavala jer se čini stvarno čisto no imaš pravo, ne znači da je čisto... iako sam puno literature o akvarijima pročitala , dok nisam došla kod vas na forum, nigdje nisam zapazila da je pisalo u kakvoj vodi moram prati filtere a uvijek sam gledala da maknem s njih što više zmazanoće- što je očito potpuno krivo. Hranim ih sa zaista jako malo hrane, uvijek bi one još ali smanjit ću na dvaput dnevno i nabaviti komunalce.
jedno mi nije jasno...ujak je nosio poznatom u pet shop uzorak vode iz akvarija na analizu i rekao je čovjek da je sve ok osim što je voda malo tvrđa  -?
Ja mjerim vodu sa JBL Easytest,jel onda nije dovoljno dobar za mjerenje? jer je pokazao da su sve vrijednosti u dopuštenim količinama(tj. piše OK.) Isto mi nije jasno zašto u kompletu filter materijala onda stavljaju vatu ako je katastrofa?
Znači da će Gurami biti ok kada sve to popravim ili može uginuti od tog čira?
Hvala na odgovoru i pomoći.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 20, 2012, 12:51:46 poslijepodne »
Ellie, molim te napravi baš sve kako sam napisao jer sa poboljšanjem kvalitete vode riba bi se svojim vlastitim imunitetom trebala sama izliječiti a ako to ne bude uspjela tada možda bude potrebno i liječenje pa moramo biti u kontaktu sa novim fotografijama.

Ribe su uvijek gladne i recimo skalari će jesti dok im ne pukne utroba...

PS molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu a posebno datum i godina rođenja te mjesto u kojem živiš a radi lakšeg davanja savjeta i komunikacije.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #6 u: Rujan 20, 2012, 20:48:08 poslijepodne »
Isto mi nije jasno zašto u kompletu filter materijala onda stavljaju vatu ako je katastrofa?

Zato što je jako jeftina, pa da popune prostor...klasični trikovi

Isto tako to što je nosio vodu u pet shop ne znači ništa. Vjerojatno su je provjerili trakicama, a u najboljem slučaju (što čisto sumnjam) tekućim testerima. Nije pet shop labos da ima neku super kul opremu za točnu analizu vode :)

Pranje filtera u kloriranoj vodi, loš filter (filtermaterijal) i rijeđe mijenjanje vode su velike greške. Da je bar jedno od toga pozitivno, situacija bi bila puno bolja. Nije mi namjera špotati te, ali zamisli si da 24/7 živiš u prostoriji u kojoj se jednom mjesečno otvara prozor, klima slabo radi, a kada radi ima zaštopan filter pun prašine :D
« Zadnja izmjena: Rujan 20, 2012, 20:52:24 poslijepodne od Dellete »