Čuj bakterijsko raspadanje peraja krene kada se pokvari kvaliteta vode pa je prvi korak trebao biti popravljanje kvalitete vodes dodatkom FFM-a a slijedeći dan vitamina.
Česta je bakterijska pomor mlađi skalara koja se događa između 7 i 9 dana života a doziranje antibakterijskih lijekova treba biti prema uputstvu a sve zavisi da li se radi o ozbiljnoj bakterijskoj bolesti (može i malo jača doza) ili o kožnoj bakterijskoj bolesti (može i malo manja doza).
Sve sam radio onako kako se inače preporuča ali za srednji stadij bolesti. Dakle, izmjena vode (bez FFM-a), zatim liječenje sa Sera Baktopur uz dodatak Sera Ectopur soli + jaka aeracija, pa poslije sve ostalo prema uputama, izmjene vode, aktivni ugljen, izmjene vode, FFM, vitamini, ne istovremeno nego onim predviđenim redoslijedom i predviđenim trajanjem svake faze liječenja.
Ono što tada nisam znao jest da li za mlađ treba ići manja doza (jer su manji i osjetljiviji od odraslih) ili ih se tretira jednako pa kako bude. Ja sam ih tretirao jednako i ispalo je u redu, ali htio bih svakako da se malo razmijene iskustva o tome, možda pomogne i nekome u budućnosti. Prema ovome što ti kažeš može se ići ili s propisanom dozom ili čak i jačom ili pak nešto slabijom, ovisno o procjeni koliko je bolest uznapredovala. Ali manje-više, tretira ih se jednako kao i odrasle ribe.
Ja sam primjerice odustao od one najblaže varijante jer sam bio uvjeren da samo popravljanje vode uz FFM i kasnije uz vitamine više neće pomoći, a kako su oni bili vrlo mali postojala je realna mogućnost da ako taj prvi pristup ne uspije da neću niti imati vremena reagirati drugi put. S druge strane nisam smatrao potrebnim (a nisam se niti usudio) ići na najžešću varijantu liječenja s primjerice Sera Baktopur Directom ili JBL Furanolom II. Mislim da bi to možda ipak bilo prejako za tako male ribice.