Srpanj 22, 2025, 01:28:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Spasila sam ribice - i ne znam što sad  (Posjeta: 3699 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mamemi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Spasila sam ribice - i ne znam što sad
« u: Srpanj 05, 2011, 13:18:06 poslijepodne »
Zdravo!

Ovako... Prije nekoliko dana završio je jedan festival suvremene umjetnosti. 6 ribica je bilo dijelom nekakve bio instalacije - održavanje biljaka na životu, stavljene su u okruglu veliku plastičnu neprozirnu posudu sa filterom i pumpicom na zrak. Kako sam zadnji dan saznala da će ribice biti bačene, odlučila im napraviti dom. Iskustva nemam, nisam razmišljala o tome u što se upuštam samo mi je bilo na pameti spasiti ih.
Otišla sam u pet shop te su mi preporučili najmanje 50 litarski akvarij te sam kupila 60 litarski, najobičniji (vulgaris, bez poklopca i dodataka).
Kupila sam i filter - super mini 360, sa spužvicom i pumpicom za zrak (znači samo mehanička filtracija).
Kako je sve se odigralo brzinski, ribe su transportirane u okrugloj plastičnoj posudi (onoj interspar u kojoj su prodavali jabuke), u njihovoj vodi u kojoj su bile tokom festivala.
S obzirom da sam znala da za ribe nisu dobre okrugle posude, novi akvarij je stavljen u pogon (na dnu je stavljen šljunak, promjerna cca 5-8 mm) i vrlo brzo (nakon jednog dana) stavljene su ribice unutra - s dijelom svoje stare vode. Također u vodu je stavljena Antra Care, neutralizator klora, odnosno pretvarač vodovodne vode u zdravu akvarijsku vodu (prepisano s deklaracije).
Još za vrijeme festivala, primjetila sam da su ribice pod velikim stresom, skrivale su se i nisu živhano plivale - barem dok sam ih promatrala.
Tako su se ponašale i u novom akvariju, no već nakon nekoliko sati (preciznije oko 2) su se rasplivale živahno po akvariju.
Hranila sam ih po malo 3 puta dnevno, brzo i živahno su jele.
3 su vrste ribica, zlatne. Ne znam točno koje su; ali izgledaju približno ovako http://www.diyweek.net/news/images/12521.jpg (tu hranu i koristim) - znači 2 kao što je ova lijeva na slici , 2 kao što je ova donja desna, i 2 kao što je ta donja desna samo drugačije boje više žučkasto-srebrnkaste nego narančaste.

Danas sam primjetila da na jednoj ribici na dnu peraje se je pojavila crna mrljica. I nigdje drugdje. Nakon malo boljeg proučavanja shvatila sam da sa jedne strane tijela  (više kod glave), nema ljuskice.
Na drugoj ribi (te iste vrste, one narančaste desne sa slike), pojavile su se bijele točkice, ne puno, vrlo malo, ali dovoljno da sam ju stavila u karantenski akvarij (ali ovu koja ima crnu mrljicu nije izdvojena). Nisam uspjela vidjeti kakav im je izmet, ali sam primjetila da neka ribica (ne znam točno koja) daje izmet presvučen nekakvom sluzi. Sada pokušavam dokuciti da li je to mozda ova koja je izdvojena u karanetni. Još tokom festivala sam primijetila da jedna ribice (ona skroz lijeva na slici) ima jedno oko skroz crno.

Evo, otvorena sam za svaku vrstu savjeta i ako možda znate od čega su obolile ribice. Prepostavljam da je sve proizašlo zbog stresa jer su praktički promijenila 3 staništa u kratkom roku i preživjele 2 transpota također u vrlo kratkom roku. Čudim se da su i dalje žive.

Sve ribice aktivno plivaju po akvariju, cuclaju kamenjcice, odlično se slažu, bježe dok ih love (nisu trome, ne daju se), jedu - ne odbijaju hranu. Za sad.

p.s. tek sad vidim da sam stavila u krivu kategoriju, pa bih molila moderatore da premjeste temu u novi u slatkovodnoj. ispričavam se.

« Zadnja izmjena: Srpanj 05, 2011, 14:53:44 poslijepodne od mamemi »

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Odg: Spasila sam ribice - i ne znam što sad
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2011, 14:41:42 poslijepodne »
Mislim da trenutno nema puno manevarskog prostora, točnije, nema potrebe za nekakvom intervencijom. Ribice su (one lijevo i desno) Pajčolanke, a one dolje su karasi. Mislim da su došle iz dućana u kojem radim. Osnovno je sada da dobiju hranu, a vodu mjenjaj cca 10-20 % ali je ostavi 24 sata (svježu vodu) u otvorenoj posudi da isphlapi kloramin kao i da se temperatura podigne na sobnu.
Filtar nije čisto mehanički. U spužvi će se nastaniti dvije vrste bakterija (nitrosomonas i nitrospira) koje "obrade" amonijak u nitrit, zatim u nitrat. Spužvu peri isključivo u vodi koju izvadiš iz akvarija (radi zamjene).
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2011, 14:53:10 poslijepodne »
Hvala na odgovoru. :)

Primijetila sam da jedna (ta koja ima bijele tockice) ima bijeli, sluzavi koncasti izmet. I cini mi se da to nije dobar znak.   :(

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2011, 16:58:21 poslijepodne »
Končasti izmet, a i točkice ukazuju na pad imuniteta ribe. Osnovno za poboljšanje stanja riba je kvaliteta vode. Nažalost, tu ne možeš puno pomoći jer treba vremena za cikliranje akvarija (školski bi to bilo oko 2 mjeseca). Postoje lijekovi koji su više-manje univerzalni (tetra GOLDMED) ali možeš koristiti i alternativna sredstva (kap češnjakovog soka na hranu).Ako si već mjenjala vodu, onda moraš pričekati nekoliko dana (do tjedan dana) ali nemoj prati filter barem mjesec dana.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Srpanj 05, 2011, 18:35:37 poslijepodne »
Ono sto  mozes napraviti je osigurati kvalitetu vode tako da mijenjas cca 10-20 % vode svakih max 7 dana zatim da ne hraniš previse ribice, hrana koja padne na dno truli i zagađuje vodu što je posebno nezgodno prvih mjesec dana dok se akvarij ne zaciklira. Znaci hraniti sto manje 1 ili 2 puta dnevno onoliko koliko ribice pojedu u minutau dvije... i to je to nadati se da ce sve biti u redu...Vodu kada dolijevas pusti da odstoji 24 sata i u nju mozes dodati neutralizator klora to si vec napravila i to je to...

Ako bude novosti pisi ponovno ovdje...

Sretno!  :up:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Srpanj 05, 2011, 19:38:52 poslijepodne »
Ribicu s tockicama bi trebalo tretirati nekim lijekom protiv vanjskih parazita. Ovu sa koncastim izmetom treba tretirati cesnjakom. Ima i jacih lijekova kao antibiotika ali ako nije strasno jaka upala mozda bi se jos moglo srediti samo cesnjakom, antibiotici su prejaki i unistavaju imunitet riba.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Srpanj 05, 2011, 19:52:57 poslijepodne »
Hvala svima na savjetima.  :)
Nadam se da će ribice preživjeti ovo kritično razdoblje.

Ribicu s tockicama bi trebalo tretirati nekim lijekom protiv vanjskih parazita.

Što se tiče točkica, Ima ih svega nekoliko na jednoj strani peraje. Da pričekam da vidim da li će se točkice proširiti - ili da odmah krenem s tretmanom?
Dala sam ribicama češnjaka, sitno sam narezala i dala im. Očekivala sam da će samo ''pocuclati'' ali neke su i pojele. :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Srpanj 05, 2011, 23:19:58 poslijepodne »
krasno je što si napravila - čestitam ti!
ali, ako imaš volje zadržati ih, morat ćeš im ubrzo nabaviti akvarij od baerm 200 l (naravno, ako sve opstanu nakon ovakvog tretmana)
dobro si krenula s češnjakom, no G. je u pravu - bolesnu ribicu bi bilo dobro odvojiti u poseban tank i liječiti nekim liječnikom protiv vanjskih parazita poput costapura ili tako nešto....
javljaj dalje...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Srpanj 06, 2011, 00:03:47 prijepodne »
Na zalost, iako nisu osobito teski za lijecenje, paraziti (ICH) su uzasno dosadni i brzo se sire. Ako se ne lijece sigurno ce ubiti ribicu. Kad primjetis tockice na jednoj odmah lijecenje bez cekanja (sto prije to ce ju manje iscrpiti) i dobro gledaj druge jer ako ima jedna znaci da mogu sve imati, sad ovisi samo o njihovom imunitetu oce li oboliti...

Sol i cesnjak svakako pomazu ali ako nisi iskusna u lijecenju sa solju (mozes sprziti ribu recimo...) onda bolje uzeti nesto provjereno kao Sera Costapur sto nije jako stetno i sigurno izlijeciti ribicu.
...Pula...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Srpanj 06, 2011, 09:23:49 prijepodne »
Pozdravljam i pohvaljujem tvoju lijepu gestu i želju da pomogneš dragim Božjim stvorenjima. Ja ću ti dati nekoliko savjeta:

1. Pročitaj i nauči na pamet naš priručnik za početnike (link se nalazi ispod moga posta)
2. Ako jedna riba ima bijele točkice tada su zaražene sve ribe u akvariju tako da obavezno moraš liječiti cijeli akvarij
3. Ribe najbolje možeš izliječiti lijekom od Sere Costapur dok General Tonic nikako ne predlažem
4. Prije liječenja obavezno iz filtera izvadi (ako ga imaš) aktivni ugljen
5. liječenje ćeš morati ponoviti nakon 14 dana
6. nakon završenog ciklusa liječenja moraš ponovo isciklirati filter materijal a za brzo cikliranje ti predlažem "dobre žive" bakterije Easy Life "EasyStart"

Dakle da zaključim:

Liječenje započni odmah u akvariju sa svim ribama i nauči na pamet naš Priručnik za početnike

Savjeti koje su dali moje poštovane kolegice i kolege jako su dobri pa ih poslušaj, još jednom zahvaljujem na lijepoj gesti, sretno i javljaj što si poduzela i kako napreduje liječenje.

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Srpanj 07, 2011, 00:36:10 prijepodne »
Hvala vam svima. Baš ste jako dragi i susretljivi!  :klap:

Ta ribica ima nekoliko točkica, uzduž peraje, u biti nisu poput soli nego su kao više ''dio peraje'', nisu okrugle, nego više elipsastog oblika. Ali drugi ih karasi nemaju. Samo ona. Količina tih mrljica je ista kao prvog dana i ja još uvijek nisam sigurna da li trebam odmah započinjati tretman, pošto je to ''jedini simptom''. Imala je končasti izmet no vjerojatno zbog stresa kao što kaže Brada, ali već sljedeći je bio normalni i izmeti nakon toga.
Ne bih ih htjela izlagati kemikalijama ukoliko nije potrebno, no ako vi kažete da odmah krenem - evo, lijek je kupljen, samo čeka da se stavi unutra.

Priručnik sam pročitala i prije nego što sam se učlanila u forum i od tad doslovno gutam svaki informaciju. Moram priznati da sam se zaljubila u akvaristiku.  :up:

Ribice su vrlo živahne, više se ničega ne plaše, niti svjetla niti ljudi. Prije su bježale na moje približavanje, a sada plivaju kao ''lude''. Jedino me je strah da karasi ne počnu zbog brzine plivanja pokazivati blago nasilje naspram sporijim pajčolankama.

ali, ako imaš volje zadržati ih, morat ćeš im ubrzo nabaviti akvarij od baerm 200 l (naravno, ako sve opstanu nakon ovakvog tretmana)

Imam volje, to svakako, najvjerojatnije ću i nabaviti akvarij od 200 l. Još ću vidjeti sljedeći podvig. Možda neke i udomim kad porastu, no sada samo treba se nadati da u idućih 2 mjeseca ribice neće okrenuti trbuh nagore.  :(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Srpanj 07, 2011, 01:31:25 prijepodne »
Mozes li uslikati te "tockice" na repu? Moze  biti da nisu paraziti nego zadebljanja koze/kosti ali tesko je reci bez slike. Svakako mozes staviti malo soli (1 ravna zlicica na 20 l), onako preventivno, toliko ne steti.
...Pula...

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Srpanj 07, 2011, 02:07:18 prijepodne »
Stavila sam soli, razmutila u toploj vodi pa ulila.

Upravo sam uslikala, ali s obzirom da je voda blago mutna jer je akvarij friško u pogonu + loše osvijetljenje + ribicu je bilo teško uhvatiti nisam sigurna koliko ćeš uspjeti vidjeti na fotografijama.

Slike možeš pogledati na sljedećim linkovima:

http://imageshack.us/photo/my-images/51/img6196a.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/534/img6199a.jpg/

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Srpanj 07, 2011, 02:13:10 prijepodne »
Nije ich ali neznam sto je, slike su lose (tj. ne vidi se konkretno to dobro). Mislim da ne treba lijeciti Costapurom! Vidi sa soli kako reagiraju, ali ovako na prvu mi izgleda ko zadebljanje obicno! Prati svakako ako sam u krivu, gledaj da li se mjenjaju, sire, da li se stvaraju na novim mjestima i drugim ribama...  :up:
...Pula...

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Srpanj 07, 2011, 02:17:05 prijepodne »
Pratim, svako toliko se sjednem pored njih i promatram ponašanje i izgled. Samo me je strah da ne počnem umišljati simptome od straha.  :D
Sutra ću probati s drugim objektivom pa ako ispadne što bolje, opet stavim fotke.

A kako mogu prepoznati ICH?

Imam još jedno pitanje - što bi bilo dobro staviti unutra u akvarij? I kada?
Nekakva biljka/biljke?

Dosta su ribice eksponirane, nemaju nikakav ''privatan prostor'' za sebe gdje se mogu sakriti.

« Zadnja izmjena: Srpanj 07, 2011, 02:22:44 prijepodne od mamemi »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Srpanj 07, 2011, 08:14:40 prijepodne »
Ove točkice su oznaka ribe muškog spola (mislim da je kolegica Babyboom pisala o tome).

Jedino što se ozbiljnije da vidjeti na fotkama je malo naglašenije crvenilo krvnih žila na tijelu prije repne peraje a to možemo povezati sa povečanom razinom nitrata i fosfata u vodi. Sukladno navedenom a dok ti se ne isciklira akvarij moraš češće mijenjati vodu i usisavati dno usisavaćem. (recimo promjena svaka 3 dana po 30% tijekom slijedečih 15 dana) a bilo bi jako dobro da kupiš dobre žive bakterije od Easy Life "EasyStart" te da ih naspeš u filter i akvarijsku vodu s ciljem ubrzanja cikliranja.

Ribice se ne trebaju skrivati a skrivanje i mirovanje ribica znak je početka neke bolesti.

Od biljaka možeš nabaviti Anubias ili neko drugo bilje koje ribe neće pojesti ali o tome će ti više reči kolegica Babyboom.

Pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #16 u: Srpanj 07, 2011, 09:32:03 prijepodne »
Ribice ti super izgledaju a ovo sto ti je voda mutna ako nise neposredno prije kopala po podlozi posljedica je najvjerojatnije sto akvarij nije zacikliran. Moja ti je preporuka kupiti Tetra Safe Start radi se o pozitivnim filter bakterijama Nitrosomonas i Nitrospira koje smanjuju kolicinu nitrita i amonijaka hrane se njime pojednostavljeno receno te s njima nije potrebno mjesec dana da se zaciklira akvarij sto dobro djeluje na ribice i ne riskiras da se u akvariju oko 15 og ili 20 og dana stvori prevelika kolicina otrovnih tvari nitrita i amonijaka.

Takodjer dobra stvar Safe Starta je da se voda nakon sto ga stavis sljedeceg dana full razbistri.  :) U biti nakon sto stavis Safe Start on je mlijecno bijeli i malo zamuti vodu a sljedeceg dana kad bakterije pocnu djelovati voda se full razbistri.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Srpanj 07, 2011, 10:14:05 prijepodne »
i ja mislim da je to oznaka da su dečki!
a što se tiče opreme akvarija - stavi im par lijepih velikih oblutaka, granu-dvije (imaš u pet centru "gotove" grane) koju prethodno prokuhaj u malo zasoljenoj vodi i na nju učvrsti par anubiasa
jer su to biljke koje zlatice najmanje uništavaju
ribice su preslatke i mislim da će im biti lijepo s tobom
inače imaš par članaka o njima na našoj početnoj stranici, a ako ti se dade, proroštaj malo po ovom podforumu o hladnovodnim ribicama - sigurno ćeš naći mnogo odgovora na svoje nedoumice

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Studeni 20, 2011, 15:02:28 poslijepodne »
Da javim svima - ribice su zdrave i jakooo su narasleee. :)
Kako im je sada akvarij postao ipak premali, moram vas obavijestiti da udomljujem (poklanjam) 2 karasa - zlatni i srebrni.
Pa ako ima koji voljni akvarist koji ima dovoljno veliki dom u Zagrebu da ih primi, karasi bi bili presretni. :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #19 u: Studeni 20, 2011, 16:00:33 poslijepodne »
Ako su to obični karasi, njima bi najljepše bilo kod nekoga tko ima kakvo jezerce doma. Samo to bi onda trebalo pričakat do proljeća jer da ih sad staviš van ne vjerujem da bi preživjele.

Offline mamemi

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Studeni 20, 2011, 22:48:33 poslijepodne »
Onda cu pricekati do proljeca s pomocnim akvarijem i traziti osobu s jezercem. Hvala na savjetu! :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Studeni 21, 2011, 09:11:47 prijepodne »
ako im ne nađeš novi dom - mogu ih udomiti u veeeeliki akvarij  :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #22 u: Studeni 22, 2011, 10:57:45 prijepodne »
Eto ga, ak ne nađeš jezero, kod babyboom im sigurno nebu loše.  :up: