Zdravo!
Ovako... Prije nekoliko dana završio je jedan festival suvremene umjetnosti. 6 ribica je bilo dijelom nekakve bio instalacije - održavanje biljaka na životu, stavljene su u okruglu veliku plastičnu neprozirnu posudu sa filterom i pumpicom na zrak. Kako sam zadnji dan saznala da će ribice biti bačene, odlučila im napraviti dom. Iskustva nemam, nisam razmišljala o tome u što se upuštam samo mi je bilo na pameti spasiti ih.
Otišla sam u pet shop te su mi preporučili najmanje 50 litarski akvarij te sam kupila 60 litarski, najobičniji (vulgaris, bez poklopca i dodataka).
Kupila sam i filter - super mini 360, sa spužvicom i pumpicom za zrak (znači samo mehanička filtracija).
Kako je sve se odigralo brzinski, ribe su transportirane u okrugloj plastičnoj posudi (onoj interspar u kojoj su prodavali jabuke), u njihovoj vodi u kojoj su bile tokom festivala.
S obzirom da sam znala da za ribe nisu dobre okrugle posude, novi akvarij je stavljen u pogon (na dnu je stavljen šljunak, promjerna cca 5-8 mm) i vrlo brzo (nakon jednog dana) stavljene su ribice unutra - s dijelom svoje stare vode. Također u vodu je stavljena Antra Care, neutralizator klora, odnosno pretvarač vodovodne vode u zdravu akvarijsku vodu (prepisano s deklaracije).
Još za vrijeme festivala, primjetila sam da su ribice pod velikim stresom, skrivale su se i nisu živhano plivale - barem dok sam ih promatrala.
Tako su se ponašale i u novom akvariju, no već nakon nekoliko sati (preciznije oko 2) su se rasplivale živahno po akvariju.
Hranila sam ih po malo 3 puta dnevno, brzo i živahno su jele.
3 su vrste ribica, zlatne. Ne znam točno koje su; ali izgledaju približno ovako
http://www.diyweek.net/news/images/12521.jpg (tu hranu i koristim) - znači 2 kao što je ova lijeva na slici , 2 kao što je ova donja desna, i 2 kao što je ta donja desna samo drugačije boje više žučkasto-srebrnkaste nego narančaste.
Danas sam primjetila da na jednoj ribici na dnu peraje se je pojavila crna mrljica. I nigdje drugdje. Nakon malo boljeg proučavanja shvatila sam da sa jedne strane tijela (više kod glave), nema ljuskice.
Na drugoj ribi (te iste vrste, one narančaste desne sa slike), pojavile su se bijele točkice, ne puno, vrlo malo, ali dovoljno da sam ju stavila u karantenski akvarij (ali ovu koja ima crnu mrljicu nije izdvojena). Nisam uspjela vidjeti kakav im je izmet, ali sam primjetila da neka ribica (ne znam točno koja) daje izmet presvučen nekakvom sluzi. Sada pokušavam dokuciti da li je to mozda ova koja je izdvojena u karanetni. Još tokom festivala sam primijetila da jedna ribice (ona skroz lijeva na slici) ima jedno oko skroz crno.
Evo, otvorena sam za svaku vrstu savjeta i ako možda znate od čega su obolile ribice. Prepostavljam da je sve proizašlo zbog stresa jer su praktički promijenila 3 staništa u kratkom roku i preživjele 2 transpota također u vrlo kratkom roku. Čudim se da su i dalje žive.
Sve ribice aktivno plivaju po akvariju, cuclaju kamenjcice, odlično se slažu, bježe dok ih love (nisu trome, ne daju se), jedu - ne odbijaju hranu. Za sad.
p.s. tek sad vidim da sam stavila u krivu kategoriju, pa bih molila moderatore da premjeste temu u novi u slatkovodnoj. ispričavam se.