Srpanj 08, 2025, 05:17:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rast kornjace  (Posjeta: 7936 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Rast kornjace
« Odgovori #25 u: Listopad 14, 2011, 15:43:56 poslijepodne »
Stvarno, ne znam čemu to inzistiranje na Korijevoj "mladosti"- čovjek ima 21 godinu i dobro radi to što radi. Koliko bi netko trebao imati godina da bi ga se ozbiljno shvatilo?

Meni pak prigovaraju da sam čangrizavi stari prdonja, pa opet ništa od toga... :D

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Listopad 14, 2011, 15:51:03 poslijepodne »
ajde kori ne duri se  :zagrljaj:

gle..ja apsolutno nemam ništa protiv toga kaj ti pišeš i savjetuješ, jer smatram da jako jako puno znaš i da svoje znanje djeliš sa drugima, što je pohvalno, i napomena za početnike i one koji misle nabavit kornjaču, držte se onog kaj kori veli :) (ozbiljno mislim)
..ali ne možeš mi reč, da mojoj kornjači nešto fali u 160 litara vode i kopnom i lampom iznad nje...nemam mogućnosti, zapravo ne želim uz 2 akvarija, još si stavit jedan od minimum 300 litara za održavanje za kornjaču, i ovo mi je previše, a mislim da je i ona zadovoljna, jer opet ti velim u 31 godini je i da joj nešto stvarno nedostaje, bila bi pokojna već odkad..
koliko vidiš uopće ne trkeljam po ovom djelu foruma, jer ne znam niš o njima, osim ovoga sad ovdje i nekaj prije, gdje sam bio govorio da je i 160 litara za jednu kornjaču dovoljno..

živio  :zagrljaj:

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #27 u: Listopad 14, 2011, 16:00:29 poslijepodne »
Kaj se odma dižeš na zadnje noge ? ;)
Ma nije nitko rekao da im netreba osigurati adekvatan smještaj, ja sam pripomenuo kako iz desetljeća  u desetljeće određeni gabariti nastambi za pojedine životinje u hobističkoj i stručnoj literaturi rastu, problem nastaje onog trena kad se neiskusni vlasnik, koji je zaglibio sa životinjom u neadekvatnim uvjetima, osijeća ugrožen i napadnut, i onda ljudi reagiraju svakako, neki se povuku i više niš ne pitaju nego proslijede životinje nekom drugom, neki ih puste u prirodu , neki se prave najpametniji pa ostave kornjače u mini smještajima, jer one rastu pa si misle kak im je super i zakaj netko nešto s...e po tom pitanju a ima i onih koji će poslušati , no na žalost, tih je najmanje.
Slažem se ja s tobom Kori da treba dati maksimum kad su ljubimci u pitanju, i istina je, ljudi se uvijek uhvate za onu informaciju koju žele čuti, ne se ljutiti, oni koji zaista žele dobro svojim životinjama, oni će napraviti najviše što mogu bez obzira da li spomenuli da neka kornjača već dugo živi samo na kupovnoj hrani ili ne, procesuirana hrana sama po sebi nije uvijek najbolji izbor ni za ljude, ni za životinje i smatram da ju treba davati životinji samo dok odrasta budući da je na taj način sigurnije da će dobiti sve potrebno za rast i razvoj (pri tome ne govorim o račićima) , a poslije kad odraste se može hraniti na razne načine. Ja i svojim psima dok odrastu dajem gotovu granu, a poslije kombiniram jer sam primjetio da su mi nekad psi dok su jeli sirovo ili kuhano , živjeli duže, ove generacije othranjene na gotovoj hrani su često imale kraći životni vijek.
Generacije djece odrastaju na junk foodu, ako se preko dana uđe u McDonalds, više od 50 % je klinaca unutra jer su ljudi komotni, vole svoju djecu, daleko od toga, ali im ne čine baš neku veliku korist, s druge strane , nitko im ne prigovara, ne prijavljuje ih socijalnoj službi, a onda dožive na forumu ( ovo je karikirano, čisto primjer) , da ih se proglasi neprijateljem broj 1, jer hrane životinje neadekvatno.  E tu ljudi reagiraju otporom.
A ovo balavac :) , svi smo mi to doživjeli , zvali nas svakako , i to kad smo bili u pravu, al eto, nekako s godinama prestanu pa ti to čak počne faliti :)
Ne se ljutiti kad mi ovako pišemo o životinjama, nitko ne potkopava tvoj rad, a ti samo nastavi kao i do sada :)
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #28 u: Listopad 14, 2011, 17:12:36 poslijepodne »
Da se durim ne bi bio ovdje i ne bi se sprdao na vlastiti racun ;)
Samo vam zelim naglasiti da svaka informacija nosi određenu tezinu. Educirati nove clanove je dovoljno tesko i bez da stariji clanovi svjesno upadaju sa krivim informacijama.

Odlucio sam sastaviti jedan clanak sa 3d modelima ideja kako smjestiti mrcinu od smjestaja cak i u 30 kvadrata. Iznenadit cete se koliko prostora zapravo imate...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 14, 2011, 18:12:14 poslijepodne »
oprosti kaj sam upao sa informacijom da kornjača može ić i u tank od 160 litaraa, neću više..mada sam na akteru sa cuki1 vodio zanimljiv i vrlo poučan razgovor o tome...
i što dajem kornjači samo kupovnu hranu...

..ma..idem ju sad zahitit u dravu, tak će svi bit zadovoljniji, barem će imat gdje plivat i jest prirodnu hranu :D :D

šala naravno

p.s.
ne doživljavam tvoje postove kao sprdanje samim nad sobom ;)

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #30 u: Listopad 14, 2011, 18:23:28 poslijepodne »
Ovo postaje zabavno,  volim kad ljudi razmišljaju na glas. Ovdje svi radimo za dobrobit kornjača. Volim svoje kornjače, volim sve vas, ekipu s aktera, a Korija najviše.
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #31 u: Listopad 14, 2011, 18:26:02 poslijepodne »
Stvarno vas ne kužim, tu govorite kako su raćići ok i kako kornjaca može komotno živjet of toga  -?
 ok 400 litara je mozda pretjerano ali to je netko rekao ocito sa razlogom. Kao i svaki drugi ljubimac, nije niti kornjaca za svakoga.
 Stvarno ne vidim razloga zasto bi se zelje i mogucnosti uzimale u obzir kod uvjeta koji su potrebni za drzanje kornjaca. Ako nemozes nemozes, stvar je vrlo jednostavna. Zna se koji su minimumi za zmije, iguane, pse, macke, stavećne pa i za kornjace. ako znas da nemas mjesta i novaca za akvarij duzine metar i pol ili za neko jezerce, jer to jeftino nije, onda si nemoj nabaviti zutouhu, probaj si nabaviti neku manju vrstu ili neku drugu zivotinju koja nece zivjeti od susenih racica 30+ godina.

Vaše postove je pročitalo bog zna koliko ljudi koji će reći "Ma ne kakvih 400 ili meso, ma daj joj one racice i 100 litara i da ju vidis kakva će bit za 30 godina. Ma kad ti velim, procitala sam na akvarij netu, pa znas onu stranicu koja je sad imala onu izlozbu na velesajmu" loš glas se jako daleko čuje, što znate i sami...

:down:

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Listopad 14, 2011, 19:09:18 poslijepodne »
Nitko nije napisao račiće, već gotova hrana :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 14, 2011, 19:12:17 poslijepodne »
lili - prejudiciraš stvari ;) i ne čitaš ih onak kak sam napisal..čitaj ženo ;)
..i nitko nije spominjal račiće ;)

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #34 u: Listopad 14, 2011, 19:47:29 poslijepodne »
Meni je i onaj akvarij na Akteru izgledao premali za one dvije kornjače,ne mogu ni zamisliti kako bi izgledale da su u 100 litara.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 14, 2011, 19:54:31 poslijepodne »
nije premali, već je po meni pre uzak...to nije niti bitno..
ajmo se vratit na raspravu ;)
onaj gdje je bila mošusna, je akvarij od cuki1, a ona unutra ima crvenouhu, u čem je problem ljudi ?
reko sam 1 kornjača na 160 litara vode, ispada točno, ako korijev tank ima 350 litara vode, zar ne ;)

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Listopad 14, 2011, 20:32:36 poslijepodne »
 A baš smo za oftopičarili  -?

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #37 u: Listopad 14, 2011, 21:41:15 poslijepodne »
Sve je bilo po propisima, akvarij za dvije crvenouhe raden je za akter 240 l vode ful napunjen sa nadogradnjom i to je preko 100 l po kornjači. Dug 150 cm dovoljno za plivanje, širok 40 cm. On doma ima za te dvije kornjače 430 l. Manji akvarij dimenz. 70x45 visina 40 cm sa nadngradnjom u kojoj je kopno opet po standardu za 1 kornjaču ili dvije manje. Na akteru je bio mošus i njegovo deblo od doma - improvizacija.
« Zadnja izmjena: Listopad 14, 2011, 21:50:11 poslijepodne od cuki1 »
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Listopad 14, 2011, 22:04:20 poslijepodne »
Akterofske kornje su fakat sve imale vrhunski smještaj :) , to sam već ponovio :) svaka čast  :up:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #39 u: Listopad 14, 2011, 22:50:56 poslijepodne »
nije premali, već je po meni pre uzak...to nije niti bitno..
ajmo se vratit na raspravu ;)
onaj gdje je bila mošusna, je akvarij od cuki1, a ona unutra ima crvenouhu, u čem je problem ljudi ?
reko sam 1 kornjača na 160 litara vode, ispada točno, ako korijev tank ima 350 litara vode, zar ne ;)

Inace savjetujemo minimum 300 litara sa visokim poklopcem 150*50*40 cm za 1-2 crvenouhe ili 150*50*50 cm djelomicno punjen.No s obzirom da sam radio taj akvarij za sebe, za nove vrste kornjaca u buducnosti te dimenzije (150*40*40 cm) su mi prilagođene sobi. Crvenouhe mi inace zive u 150*65*45 cm.

Na kraju krajeva sama zapremnina akvarija nije toliko bitna koliko su bitne dimenzije. Vazno je da zivotinja moze protegnuti noge i proplivati na barem 150 cm duzine, da se ne skuca u staklo kad se s kopna baci u vodu itd. Za jednu crvenouhu bi cak i prosla sirina 40 cm, ali za dvije bas i ne u situaciji povremenog ganjanja i agresije. Sto vise kornjaca drzis u akvariju to bi on trebao biti siri da se kornjace ne zabubavaju jedna u drugu i da ipak imaju prostora oko sebe. Pistojna dubina vode je negdje 40 cm.

Kada bi vec isao zgurati kornjacu u nekih 160 litara onda bi akvarij 140*40*30 cm sa visokim poklopcem bio puno adekvatniji od 80*40*50 cm.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline mark088

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #40 u: Listopad 15, 2011, 13:09:02 poslijepodne »
slazem se sa korijem u postovima iznad, cinjenica je da cak i 500l akvarij izgleda malo sa jednom odraslom kornjacom unutra! to je hobi, ali je i odgovornost isto kao i sa recimo psom. naravno da se kornjaci ne mogu pruziti uvjeti kao u prirodi niti svi imaju priliku imati 500l akvarij, ali se moze pokusati napraviti najbolje sto se moze, a moze se ako se ima volje.. bitna je pravilna edukacija jer ako svako samo svoje siri okolo kome onda vjerovati.. i ponekad je dobro malo sokirati ljude kad se spomene 500l da se malo osvijeste.. ako procitaju 100l a imaju recimo 50 mislice si ma ok je i ovo nije neka razlika.. ako vide 500 mislice si mozda ovo sad i nije najbolje.. ovdje smo ipak vise radi kornjaca a ne nas samih.. i ja sam se prilicno usosio sa prvom kornjacom, a onda sam spasio i drugu od susjedove flakserice i obvezao sam se na iducih barem 20godina s njima i trudim se pruziti im najbolje sto mogu..