Srpanj 12, 2025, 02:17:04 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rast kornjace  (Posjeta: 7983 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petar98

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Rast kornjace
« u: Listopad 07, 2011, 17:12:01 poslijepodne »
imam kornjaču oko 6 mj. Jako je mala(4-5 cm) i ostavio sam ju preko ljeta kod prijatelja i kad sam se vratio nije nista narasla. Kada bi ona trebala poceti rasti? Hranim ju sa susenim racicima(svako jutro 2 racica) jel to u redu? i kolka bi trebala biti temperatura vode u kojoj je?
« Zadnja izmjena: Listopad 08, 2011, 15:09:50 poslijepodne od Igor Velevski »

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: ???
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2011, 17:40:50 poslijepodne »
Da bi kornjača rasla, mora imati određene životne uvjete, znači, dovoljno duboku vodu da može plivati, pri tome dovoljno toplu da bi joj metabolički procesi omogućili nesmetan rast i razvoj,  za tako male kornjačice od 24 do 28 , također mora imati kopno na koje može izaći i na kojem će joj lampa grijati to kopno na 30 tak i više stupnjeva, gdje bi ona mogla izaći i potpuno se osušiti i zagrijati se ukoliko joj treba, s druge strane, hrana treba biti raznolika, račići su samo dodatak hrani, ako već mora sa gotovom hranom, granule su bolje, nekako kompletnije, a meso, riba , gliste, pužići, su bolji izbor, budući da su malci uglavnom više orjentirani na hranu životinjskog porijekla obzirom da rastu i razvijaju se. Ako sve to skupa radiš kako treba, ona će rasti i uživati u svojem smještaju, naravno uz sve to skupa treba jako dobar filter koji će moći filtrirati vodu u akvaterariju u dovoljnoj mjeri jer kornjače prilično zagađuju svoj smještaj.
Pročitaj malo tu po forumu, puno se pisalo o smještaju i držanju kornjača :)
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline petar98

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2011, 18:16:58 poslijepodne »
meni je emp vode 21. jel trebam povisit temp?

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2011, 18:19:28 poslijepodne »
svakako, barem na 24 za početak , pročitaj si malo po forumu pa ćeš lakše sve pohvatati

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2011, 20:43:09 poslijepodne »
Izvadak iz Pravila foruma:

Preporuke za korištenje foruma

Nazivanje i otvaranje tema

•  Dobro pregledajte forum i budite sigurni da započinjete raspravu u pravom dijelu foruma.
  •  Prije nego li započnete temu, pretražite forum i potražite sličnu temu. Možda već postoji rasprava poput one koju namjeravate započeti. Koristite tražilicu https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=search
  •  Naslov vaše teme mora bit deskriptivan, odnosno, iz naslova mora biti jasno o kojoj se temi radi.
  •  Naslov teme mora biti kratak i jasan.

Petre editiraj prvi post i uredi naslov teme u skladu s pravilima foruma!

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2011, 10:35:18 prijepodne »
 •  Naslov vaše teme mora bit deskriptivan, odnosno, iz naslova mora biti jasno o kojoj se temi radi.

Konačno je netko digao glas kod ovakvog naslovljavanja tema.

+1

Da ne bih bio samo OT, još ću jednom naglasiti što su i drugi rekli - račići su SAMO dodatak prehrani a nikako ne isključiva prehrana kornjače. Ja na račiće gledam kao na kolače. Kada bi mjesecima jeo samo i isključivo kolače, vjerujem da ni tebi baš ne bi bilo sjajno. :)
Znači, raznovrsna prehrana, dovoljno velik akvarij, rasvjeta (spot i uva/uvb), grijač i dobar filter su osnova za držanje kornjače.

Sretno!

M

Offline petar98

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2011, 13:20:17 poslijepodne »
kako promjenim naslova forumana? oprrostite zbog naslova. grijem kornjaci kopno ali nikada se neide sunacati. ima dobar pristup kopnu

Offline petar98

• Novi član
  • *
Odg: Rast kornjace
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2011, 15:26:20 poslijepodne »
a ovo pod zivu hranu jel bi mogo davat moljce

Offline krunol

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2011, 20:02:29 poslijepodne »
Imam crvenouhog, star je pet godina. Naravno u uvjetima koji su potrebni, oklop cca 15x13 cm. Hranim ga sa mesom ( junetina, piletina,teletina), riba ( samo i jedino riječna), živa hrana ( kalifornijske gliste). i jedan dan u tjednu mu je "post". Inače kornjače rastu ovisno o prehrani, ako ju hraniš malo i slabom hranom sporije će rasti, dok ako ju hraniš "normalno" rast će ti jako brzo.
Ove kornjače su mesojedi i meso im je ipak osnovna hrana.
Ja ga hranim jednom na dan mesnim obrokom, a račiće dobije ponekad uz dodatak granula, čisto kao dodatak mesnom obroku.
S tim da mu obavezno izvadi ostatke ne pojedene hrane, jer će se usmrditi i gadno zaprljati vodu..

Pozdrav

Sretno

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2011, 19:32:32 poslijepodne »
Imam crvenouhog, star je pet godina. Naravno u uvjetima koji su potrebni, oklop cca 15x13 cm. Hranim ga sa mesom ( junetina, piletina,teletina), riba ( samo i jedino riječna), živa hrana ( kalifornijske gliste). i jedan dan u tjednu mu je "post". Inače kornjače rastu ovisno o prehrani, ako ju hraniš malo i slabom hranom sporije će rasti, dok ako ju hraniš "normalno" rast će ti jako brzo.
Ove kornjače su mesojedi i meso im je ipak osnovna hrana.
Ja ga hranim jednom na dan mesnim obrokom, a račiće dobije ponekad uz dodatak granula, čisto kao dodatak mesnom obroku.
S tim da mu obavezno izvadi ostatke ne pojedene hrane, jer će se usmrditi i gadno zaprljati vodu..

Pozdrav

Sretno

Bitno je napomenuti da za mladunce do recimo godinu dana starosti mozes reci da su iskljucivo mesojedi, odrasle kornjace su svejedi (omnivori)! Da bi prehrana odrasle jedinke bila uravnotezena ona bi se trebala sadrzati od odprilike 60% mesa i barem 40% bilja. Sto vise bilja - to bolje. Prema opisanome ti svoju kornjacu hranis pogresno, istina je da njoj meso pase, ali ako ovako nastavis zivotinji ce sa nekih 20-ak godina zakazati bubrezi i jetra. Ne znam sada tocno koliko ti hranis svoju kornjacu kolicinski, ali ako ju svaki dan nahranis mesom do sitosti to je jako lose za nju. Odrasle kornjace se hrane svakih 2-4 dana mesom, mozes ti davati i svaki dan, međutim onda treba rasporediti jedan veliki odbrok na 4 manja.
Ako ti kornjaca uopce ne zeli jesti bilje to znaci da je prezasicena mesom. Ako zelis svojoj kornjaci dobro krajnje je vrijeme da ju pocnes privikavati na biljnu hranu!
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2011, 17:32:04 poslijepodne »
I još nešto, moljci, muhe, noćni leptiri i smrdljivi martin NISU HRANA ZA KORNJAČE
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2011, 23:58:25 poslijepodne od cuki1 »
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2011, 18:16:04 poslijepodne »
... istina je da njoj meso pase, ali ako ovako nastavis zivotinji ce sa nekih 20-ak godina zakazati bubrezi i jetra.

To je kao kod ljudi: ako budeš lokao svaki dan litru rakijetine, sigurno ćeš sa 80 godina dobiti cirozu jetre  :D

Ne ljuti se Kori, ali 20g. je čisto lijep životni vijek za RES-icu. Bez daljnjega, apsolutno si u pravu što se tiče zdrave prehrane, ali ako će problemi nastupiti tek s 20g, onda teško da to možemo pripisati isključivo prehrani mesom (hrpa drugih akumuliranih štetnih tvari - npr. pesticidi iz zelenog povrća - mogu izazvati probleme kudikamo prije).

@ cuki1: zašto misliš noćni leptiri koji imaju čisto pristojnu nutritivnu vrijednost nisu dobra hrana za kornjače? Svi ostali kukci koje si navela su isto prikladni za jelo, samo što kod njih postoji ozbiljna opasnost da su bili izloženi toksinima ili patogenima, pa ih je bolje izbjegavati.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2011, 19:05:51 poslijepodne »
mislim, da je vrijeme da stavim an forum fotku najstarije kornjače od članova a.net..kaj veliš cuki1 ?
u 31 i prvoj je godini života, rasla na kupovnoj hrani i eto, živa dan danas :)

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #13 u: Listopad 13, 2011, 19:33:50 poslijepodne »

To je kao kod ljudi: ako budeš lokao svaki dan litru rakijetine, sigurno ćeš sa 80 godina dobiti cirozu jetre  :D

[/quote]

tu rakiju bi ja pila i dvije litre dnevno  :D :D :D

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #14 u: Listopad 13, 2011, 19:37:08 poslijepodne »
eh..salu na stranu.
kad ste vec kod rasta i starosti kornjace jel se moze ikako odrediti dob kornjace i po cemu? velicini mozda (sumnjam -?)?? (kod pronađene crvenouhe)

Offline cuki1

• Punopravni član
    • www.kornjace.com
« Odgovori #15 u: Listopad 13, 2011, 20:08:59 poslijepodne »
Nino, da slažem se da su noćni leptiri ok, a i da se vjerojatno kornjači ništa neće dogoditi ako išta od onih spomenutih kukaca zaluta za večeru. No iz iskustva špricanja raidom, flokom...trovanjem sve leteće gamadi i leptiri mogu biti pošpricani, na to sam mislila.      Slažem se da se stavi slika stare kornjače, vidjela sam uživo čančaru staru preko 50 god. Rado bih vidjela i vodenu.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #16 u: Listopad 13, 2011, 21:23:48 poslijepodne »
... istina je da njoj meso pase, ali ako ovako nastavis zivotinji ce sa nekih 20-ak godina zakazati bubrezi i jetra.

To je kao kod ljudi: ako budeš lokao svaki dan litru rakijetine, sigurno ćeš sa 80 godina dobiti cirozu jetre  :D

Ne ljuti se Kori, ali 20g. je čisto lijep životni vijek za RES-icu. Bez daljnjega, apsolutno si u pravu što se tiče zdrave prehrane, ali ako će problemi nastupiti tek s 20g, onda teško da to možemo pripisati isključivo prehrani mesom (hrpa drugih akumuliranih štetnih tvari - npr. pesticidi iz zelenog povrća - mogu izazvati probleme kudikamo prije).

@ cuki1: zašto misliš noćni leptiri koji imaju čisto pristojnu nutritivnu vrijednost nisu dobra hrana za kornjače? Svi ostali kukci koje si navela su isto prikladni za jelo, samo što kod njih postoji ozbiljna opasnost da su bili izloženi toksinima ili patogenima, pa ih je bolje izbjegavati.

Crvenouhe kornjace bez problema zive i 30-40 godina, rekord u jednom zoo-u je 43 godine. Tako da joj iskjucivo mesnom prehranom skratis zivotni vijek na polovicu i osiguras dugu i bolnu smrt. Ovo napominjem jer smo zadnjih pola godine imali 3-4 slucaja gdje su kornjacama sa +20 godina zivota poceli zakazivati probavni organi (a u zivotu nisu okusile nista zeleno), par njih su bili pacijenti Maje Lukac. Na AkTeru je Maja u razgovoru sa jos jednom clanicom kornjace.com napomenula da to postaje sve cesci problem jer ljudi koji cuju da su racici losi hrane kornjace ogromnim kolicinama piletine i iznutrica. Ova informacija se također spominje i na nekoliko ozbiljnijih americkih stranica o brizi kornjaca tako da uopce ne sumnjam u tocnost informacije. A kad smo vec kod pesticida iz zelenog povrca ono također ne bi trebalo biti vecinski dio biljne prehrane vec vodeno bilje.
Osobno sam poceo drzati kornjace jer su mi kao klincu tesko padali kratki zivotni vijekovi glodavaca. Iako se sada drzanje kucnih ljubimaca pretvorilo u hobij i dalje zelim da moje zivotinje sto duze zive :)

u 31 i prvoj je godini života, rasla na kupovnoj hrani i eto, živa dan danas :)

I poanta ovoga je poruciti ostalim clanovima - hranite svoje kornjace kupovnom hranom? Mislim, znam da nije :) , ali ne znam koliko puta ti moram ponoviti da je isticanje takvih informacija kontraproduktivno jer mnogi ljudi pomisle da ce i njihova kornjaca biti 1 od 100 koja ce tako prezivjeti? Ljudi u vecini slucajeva zapamte i prihvate onu informaciju koja im najvise odgovara tako da osim sto mene po x-ti put :ac3: radis vise stete nego sto mislis. Bez ljutnje molim.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 13, 2011, 21:28:07 poslijepodne »
sva sreća kori da sam o tebi čuo na akteru puno lijepih riječi, i da sm svejsno ušao u ovo pisanje ovdje, a znao sam da ćeš tako reagirat..ne mogu svi pružit ono kaj možeš ti, il što im je najbolje, nije niti akvarij za crvenouhe sretno rješenje, moraši sam priznat, već jezerce....
ista stvar je i sa ribama, koliko god netko govoril da kombinacija riba nejde zajedno, mnogi su potvrdili upravo suprotno ;)
i moja je kornjača onda potvrdila suprotno od pravilnog ;)

bez ljutnje  :up:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #18 u: Listopad 13, 2011, 23:06:35 poslijepodne »
eh..salu na stranu.
kad ste vec kod rasta i starosti kornjace jel se moze ikako odrediti dob kornjace i po cemu? velicini mozda (sumnjam -?)?? (kod pronađene crvenouhe)

Odrediti tocnu starost nije moguce, mozes samo procijeniti. Velicina nije pouzdani pokazatelj jer mnoge kornjace zakrzljaju u rastu zbog nepravilne prehrane. Kada procijenjujes mozda je jos najbolje gledati boju i šare zivotinje jer kako stare postaju sve tamnije, ali opet i to ima puno veze sa uvjetima drzanja. Stavi sliku ako mozes da vidimo.

sva sreća kori da sam o tebi čuo na akteru puno lijepih riječi, i da sm svejsno ušao u ovo pisanje ovdje, a znao sam da ćeš tako reagirat..ne mogu svi pružit ono kaj možeš ti, il što im je najbolje, nije niti akvarij za crvenouhe sretno rješenje, moraši sam priznat, već jezerce....
ista stvar je i sa ribama, koliko god netko govoril da kombinacija riba nejde zajedno, mnogi su potvrdili upravo suprotno ;)
i moja je kornjača onda potvrdila suprotno od pravilnog ;)

bez ljutnje  :up:

Jasno je da svi rade greske u drzanju, ali velika je razlika kada grijesis zato sto doslovce nisi u mogucnosti od onoga kada grijesis zato jer ti nije nesto prakticno ili se ne poklapa sa tvojim zeljama/planovima. Unatoc onome sto ljudi tvrde u vecini slucajeva se ispostavi ovo zadnje. Ne moras biti bogatas i imati kucu od 1000 kvadrata da slozis kornjaci minimalac za pristojan zivot. Moras samo biti dovoljno posvecen cilju, kreativan i kroz 2-3-4 godine je to ostvarivo ako bas nisi na rubu egzistencije. Govorim to iz iskustva jer je meni trebalo 3 godine da preokrenem cijeli stan naopacke i skupim dovoljno novaca za prvi pravilan smjestaj unatoc tome sto je stan mali i sto su mi se starci bunili.

Tvoja kornjaca je potrvdila suprotno od pravilnog kao i tisuce kornjaca diljem svijeta, ali zato je na milijune kornjaca stadalo i nastala su pravila da se to izbjegne. Ovo je podforum gdje educiramo ljude o pravilnom drzanju kornjaca tako da siriti pogresne informacije i namjerno otezavati posao kolegama ti nije bas neka fora. Pogotovo ne kao redoviti clan upoznat sa tim problemom.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline cuki1

• Punopravni član
    • www.kornjace.com
« Odgovori #19 u: Listopad 14, 2011, 00:10:00 prijepodne »
Slažem se s tobom Kori, ali daj malo omekani. Mi te kornjačari volimo i cijenimo, ali ponekad djeluješ preozbiljno za svoje godine, daj se malo opusti.

I ja sam pogriješila u nekim stvarima sa svojim kornjačama, ali ja sam Bublicu spasila iz kante za smeće, upravo kupanjem u kamilici - koja "nije dobra", šopanjem jetricama i srcima"šro opet nije dobro", Cuki mužjak mi šeće po stanu, naravno po tepihu, zato se i zove cuki, dakle sve suprotno od onoga što bi po tvome bilo ispravno. pa ipak žive, koliko će ne znam, ali ja se ne uzrujavam.

Sviđa mi ono - bez ljutnje.

Dosta mi je sr... sad sam i prosta sa kornjace.com, nemojte me i tu ljutiti, dobit ćete svi po prstima. Rado bih zaključala ovu temu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 14, 2011, 06:02:32 prijepodne »
slažem se sa cuki1  :zagrljaj: ..žena je objektivna i takav čovjek treba biti..
kori premlad si, cijenim tvoje zanje također, ali čovječe, nije ovo znanstvena studija ....
po kornjači minimum 100 litara, ko može više dapače, a ne da ih se plaši sa tankovima od 400 litara, naročito ako imaš stan od 30 kvadrata..
udahni i uživaj u životu, mlad si  :zagrljaj:

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 14, 2011, 09:57:17 prijepodne »
Istina je da te neke preporučene dimenzije i veličine smještaja i za ribe i za kornjače rastu s vremenom , u starijoj literaturi je stvarno uvijek pisalo oko 100 tinjak litara po kornjači, onda je to pomalo raslo, kao i za oskare 100 litara je bio kao minimum , sad je već 200 l za jednog, tako i za kornjače , slažem se da treba pokušati dati im što više, međutim da im damo i 1000 litara i tada im ne možemo zamijeniti prirodu kao ni svakom drugom biću, kad  bi svaka kornjača u hrvatskim domovima imala bar 100 litara (vode), ja bi bil sretan ko sretno prase :) , na žalost još uvijek nismo postigli da se u našim dućanima ne prodjaju plastične posude s palmicom i kugle , tek tada će stvari moći ići brže na bolje :)

Offline cuki1

• Punopravni član
    • www.kornjace.com
« Odgovori #22 u: Listopad 14, 2011, 11:28:25 prijepodne »
Kori je super dao ideju i to smo stavili na akter, okruglu plast posudu sa znakom X preko.

Ljudi su to primjetili, vjerujte.
 Ferplasti iz Italije je proizvođač tih "bubrega s palmicama", a u Italiji se to ne smije prodavati, nebuloze.

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 14, 2011, 13:31:36 poslijepodne »
Super, vidio sam to :) , neka ljudi vide, ovak žive u uvjerenju kak je to ok , jer zašto bi postojalo ako ne služi svrsi, ljudima se ne da zamarati razmišljanjem pa kaj god im serviraš, gutaju

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #24 u: Listopad 14, 2011, 15:29:00 poslijepodne »
Realno gledano da se nisam primio toga toliko ozbiljno danas edukacija o kornjacama ne bi bila na ovoj razini, jer je TITO davno izgubio zivce za ovakve stvari i to ocito sa opravdanim razlogom. Za sad sam izgleda jedina budala kojoj je stalo do tih stvari.
Ali najzalosnije mi je sto svi gledate na informacije o pravilnom drzanju kao na hir balavca i arogantnog Austrijanca, a mi vam samo prenosimo ono sto su hobisti na zapadu ustanovili prije 20-ak godina.
Slobodno vi mozete drzati kornjace u 60 litara, zlatne ribice u 10 litara, oskare u 50 litara, ali za namjerno i svjesno poticanje drugih ljudi da rade istu gresku samo kako biste se Vi osjecali bolje nema opravdanja.

Usput dali ste mi inspiraciju za novi status  :zagrljaj:
www.kornjace.com
www.akter.org