Srpanj 24, 2025, 02:14:26 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi ugibaju jedan za drugim  (Posjeta: 7605 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline beky

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: istra
Odg: Diskusi ugibaju jedan za drugim
« Odgovori #25 u: Kolovoz 09, 2011, 13:08:18 poslijepodne »
nadam se da će se slike vidjeti šaljem...

Offline beky

• Novi član
  • *
« Odgovori #26 u: Kolovoz 09, 2011, 13:10:57 poslijepodne »
još koja...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Kolovoz 09, 2011, 13:28:23 poslijepodne »
Reci mi samo da li je u akvariju RO voda i koji je pH?

Offline beky

• Novi član
  • *
« Odgovori #28 u: Kolovoz 09, 2011, 13:41:51 poslijepodne »
Nije ro voda,voda je iz podzemne bušotine od 150 m koju i sama pijem i niti jednu drugu ne koristim,nisam još mjerila ph niko nema trakice,pogledat ću poslje posla u još jednom zoo shopu

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Kolovoz 09, 2011, 13:51:33 poslijepodne »
Znaš, malo me buni pojava rupa u glavi jer se one pojavljuju većinom kod riba koje se drže u vodi koja je vrlo male tvrdoće i u demineraliziranim vodama sa niskim pH.

Također je pH bitan jer ako je nizak pH vode tada moraš iči sa manjim dozama lijeka.

Ja bih prvo išao rješavati hexamitu a rupe u glavi i blaga mrena na očima riba će se povući same od sebe kada se popravi kvaliteta vode i kada se koristi FFM. Toplo bih ti preporučio jedan preparat koji sam i ja koristio a zove se "Diskus Eliksir" to je tekućina koja u sebi ima mikroelemenata i još dosta drugih dobrih sastojaka koji dobro dođu diskusima.

Svakako predlažem da probaš nabaviti Serin Flagelol te da sa njime provedeš liječenje a ako ga nema u Pet shopovima probaj ga naručiti preko interneta iz Italije ili Slovenije stigne za par dana a jako je dobar lijek.

Javi što si odlućila poduzeti te također javi rezultate mjerenja vode, pozdrav.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #30 u: Kolovoz 09, 2011, 16:19:29 poslijepodne »
Beky, beky, beky.... :roll:

Zašto nisi redom odgovorila na sva pitanja u Upitniku? Već sam napomenuo da su svi podaci jako bitni!

Da li ribe u akvariju imaju RO vodu?
Koliki je pH?

Očito je slijedeće:

1. iznimno visoka razina nitrata i fosfata izazvala je iritaciju škrga (izrazito crvene) kože i peraja a istovremeno je smanjila imunitet riba pa su oboljele od Hexamitoze, bakterijskog raspadanja peraja a vrlo vjerojatno i od nekog kožnog parazita (zato je jako bitna fotografija jer možemo samo nagađati da li je plijesanj na koži parazit, gljivica ili pak virus - Discus Plague-Kuga diskusa...)

S obzirom da se radi o Hexamitozi primarno moramo nju liječiti. Već si ju liječila ali ne znam da li si liječila ispravno jer hexamitu 100% ubija Serin Flagelol i to samo jednokratnim tretmanom a liječenje metranidazolom mora iči dvokratno (mora se ponoviti nakon 14 dana).

Dakle, bilo bi najbolje nabaviti Flagelol i izliječiti ribe ali ako ga ne uspiješ nabaviti odmah napravi slijedeće:

1. Dobro oprati unutrašnjost akvarija (stakla, cijevi i dr)
2. promijeniti 50% vode sa nekloriranom vodom (vodom iz slavine odstajalom 24 sata) ili ako koristiš RO vodu
3. oprati filter i filter materijal u izvađenoj vodi iz akvarija
4. IZGASITI OSVJETLJENJE AKVARIJA (metranidazol je fotolabilan)
5. započeti liječenje sa metronidazolom:
ako su ribe u jako lošem stanju (potamnile, miruju u kutovima i sl.) tada ima 2 mogučnosti da im pomogneš:

a) najuspješnija je metoda da se liječi sa 1000mg metronidazola na 100l vode i to na način da svakih 8 sati radiš izmjenu 1/3 vode (sa odstajalom vodom) i ponovo dodaješ 1000mg na 100l vode.
Liječenje traje 3 dana a ako izdržiš tim tempom produži na 4 do 5 dana.

b) druga je metoda da također ideš sa 1000mg na 100l vode na način da svaki dan promijeniš 1/3 vode (najbolje je ako možeš promijeniti 50% vode ali pošto imaš veliki akvarij to je problem) i dodaš novu dozu lijeka na litražu akvarija. Liječenje traje u tvom slućaju 5 dana.

14 dan ponoviš postupak ako se ribe ponašaju normalno, ako jedu, ako više nemaju bijeli izmet u trajanju od 3 do 5 dana sa 750mg lijeka na 100l vode.

Ako koristiš RO vodu tada moraš iči sa manjim dozama lijeka.

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode (najbolje oko 80%), jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Savjeti za ubuduće:

1. Kolege su dobro napisali da ti je filter preslab za tvoju litražu pa ako želiš zdrave, lijepe i velike ribe bilo bi najbolje da nabaviš još jedan filter sa protokom 1500l/h
2. iz filtera izbaci vatu i zamijeni je sa spužvom ili ako ju želiš i dalje koristiti, vatu moraš OBAVEZNO mijenjati svakih 7 dana
3. Vodu mijenjaj jednom tjedno sa ovim slabim filterom 50% a ako nabaviš još jedan tada tjedno mijenjaj 35% vode jer diskusi su jako osjetljivi na čistoču i kvalitetu vode
4. prilikom svake izmjene vode dobro usisaj dno akvarija
5. filter materijal peri u izvađenoj akvarijskoj vodi jednom mjesečno
6. Ribe hrani samo jednom dnaevno a OBAVEZNO jednom tjedno moraju biti bez hrane Do sada si ih previše hranila s čime si podigla razinu fosfata (pojava sluzi) i nitrata (iritacija kože i škrga)
7. počni koristiti raznovrsnu hranu (Ne zaboravi da je diskusima vrlo bitna i biljna brana) i to svaki dan drugu hranu: kuhana blitva, tikvica, kelj, špinat, gliste, krvavi crvi, artemija, goveđe srce, granulice, ljuspice i dr.
8. ancistruse hrani sa biljnim tableticama i povrćem
9. vitamine dodavati jednom tjedno na hranu ili u akvarij
10 počni koristiti Easy Life FFM kod svake izmjene vode

Rupe u glavi su prvi znak da u vodi i hrani nema dovoljno esencijalnih minerala pa ako koristiš RO vodu moraš ih početi redovno dodavati pa će uz FFM i vitamine nestati za desetak dana.

Za sada toliko, napiši nam što si odlučila napraviti i izvještavaj nas.

Još uvijek čekam fotografije jer su one od velike važnosti a rezoluciju možeš smanjiti na način da fotografiju otvoriš u programu Microsoft office picture manageru pa odeš na opciju Edit pictures pa odaberes opciju Resize i tu napišeš recimo 800x 600 pixels, stisneš ok, snimiš fotografiju zatvoriš program i onda fotku postaviš ovdje.

Pozdrav i sretno.
s ovo troje se ne slazem:
1000mg na 100l je previse za ove ribe,mislim da nece izdrzati ovaj tretman,posto su konstantno pod raznim lijekovima,a vec jedna riba i dubi na glavi,jer joj je jetra ostecena,ja osobno ne bi isao na vise od 500mg na 100l
taj filter je dovoljan i protok nije toliko bitan,s obzirom na zapreminu od 6 litara (ako se ne varam) je dovoljan ,jer da ima veci protok bioloska filtracija bi bila jako slaba,ja sam imao 2215 i dobro je cistio akvarij od 200litara,a imao je protok od 620litara na sat.(veci je problem kako su se spuzve prale)!(jbl crystal profi kojeg navodite ima zapreminu 12litara i protok 1500l/h).
FFM je obicna secerna vodica,i pisani su hvalospjevi,ja sam ga koristio i probao ne koristiti nema razlike,samo sto mi je ostalo vise novca u dzepu,nema ucinka na poticaj mrijesta kako pise,nema ucinka na kvalitetu vode...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 09, 2011, 16:25:23 poslijepodne od mbogdan »

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #31 u: Kolovoz 09, 2011, 17:48:48 poslijepodne »
Znaš, malo me buni pojava rupa u glavi jer se one pojavljuju većinom kod riba koje se drže u vodi koja je vrlo male tvrdoće i u demineraliziranim vodama sa niskim pH.

Također je pH bitan jer ako je nizak pH vode tada moraš iči sa manjim dozama lijeka.

Ja bih prvo išao rješavati hexamitu a rupe u glavi i blaga mrena na očima riba će se povući same od sebe kada se popravi kvaliteta vode i kada se koristi FFM. Toplo bih ti preporučio jedan preparat koji sam i ja koristio a zove se "Diskus Eliksir" to je tekućina koja u sebi ima mikroelemenata i još dosta drugih dobrih sastojaka koji dobro dođu diskusima.

Svakako predlažem da probaš nabaviti Serin Flagelol te da sa njime provedeš liječenje a ako ga nema u Pet shopovima probaj ga naručiti preko interneta iz Italije ili Slovenije stigne za par dana a jako je dobar lijek.

Pozdrav,

plavi,htio bih podijeliti iskustvo kako sam nekada držao skalare u običnoj pipovači,te su mi obolili od hexamite tj rupa u glavi,tada sam ih liječio hexa-ex tebletama koje su bile uspiješne, čovjek u zoo kokolu u importane galeriji mi nije vjerovao da je moguče da skalari uopče imaju tu bolest, pa sam mu nosio knjige da i on nekaj novo nauči. tako da eto moguče je

@beky - tvoje ribe su jako dugo bolesne,i bolesti su u poodmaklom stadiju, a i bombardirala si ih lijekovima što nije dobro, a nijedno nije dalo rezultata,
              kolega plavi je dao jaku dozu metronidazola obzirom da je sve u poodmakloj fazi reklo bi se kritičnoj

@mbogdan - u pravu si,ali obzirom da je probano sa više lijekova i sve bezuspiješno i da se bolesti več dugo vuku, koliko još ima vremena za pokušaje?
                      sve je to sad fifti - fifti šansa

ja bi još uz sve to trpao i po jedan zgnječeni režanj češnjaka na 50L vode,drugi dan izbaciš i ponoviš da ne počnu trunuti,nažalost neugodan miris bude u prostoriji gdje je akvarij, isto tako dodavao bih vitamine jer ako ne jedu bar da kroz škrge dobiju nešto

kako god - sretno!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #32 u: Kolovoz 09, 2011, 18:09:08 poslijepodne »

Pozdrav,

plavi,htio bih podijeliti iskustvo kako sam nekada držao skalare u običnoj pipovači,te su mi obolili od hexamite tj rupa u glavi,tada sam ih liječio hexa-ex tebletama koje su bile uspiješne, čovjek u zoo kokolu u importane galeriji mi nije vjerovao da je moguče da skalari uopče imaju tu bolest, pa sam mu nosio knjige da i on nekaj novo nauči. tako da eto moguče je

@beky - tvoje ribe su jako dugo bolesne,i bolesti su u poodmaklom stadiju, a i bombardirala si ih lijekovima što nije dobro, a nijedno nije dalo rezultata,
              kolega plavi je dao jaku dozu metronidazola obzirom da je sve u poodmakloj fazi reklo bi se kritičnoj

@mbogdan - u pravu si,ali obzirom da je probano sa više lijekova i sve bezuspiješno i da se bolesti več dugo vuku, koliko još ima vremena za pokušaje?
                      sve je to sad fifti - fifti šansa

ja bi još uz sve to trpao i po jedan zgnječeni režanj češnjaka na 50L vode,drugi dan izbaciš i ponoviš da ne počnu trunuti,nažalost neugodan miris bude u prostoriji gdje je akvarij, isto tako dodavao bih vitamine jer ako ne jedu bar da kroz škrge dobiju nešto

kako god - sretno!

Pa nije ni ovo pametno,ribe su vec narusenog imuniteta,a vec je jedna riba i unistena(stradala joj je jetra),takve ribe se tesko oporave,ako je hexamita kako pretpostavljamo,i ova doza od 500mg ce pomoci,nekoliko puta sam isao s tom dozom,i svaki put je bilo uspjesno!
Ali neka "beky" sama odluci,njene su ribe,a mi mozemo samo savjetovati,a na njoj je sto ce od toga primjeniti!
Ribe su dugi niz godina nepravilno hranjene,sto se vidi po samim ribama i po njihovom exterijernom izgledu,to je nazalost istina i na tome treba poraditi.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #33 u: Kolovoz 10, 2011, 09:53:17 prijepodne »
Zahvaljujem Kwan i mbogdan što ste se uključili u ovu temu.

Da li je oštečena jetra ovim ribama? vjerojatno jeste ali mi ne znamo prije koliko je vremena riba liječena sa General tonicom za kojega je dokazano da oštečuje jetru. Metranidazol nije toliko štetan za jetru. Moram napomenuti da je jetra organ koji ima izrazito veliku moč regeneracije pa se vrlo brzo oporavi.

To što riba pliva glavom prema dolje ne mora imati veze sa jetrom već zbog otečene sluznice crijevnog trakta (upala zbog uništavanja sluznice crijeva) i nakupljenih plinova u prednjem dijelu crijeva uzrokuje kompresiju na prednji lobul zračnog mjehura u kojem se tada smanjuje volumen plina, riba gobi ravnotežu i pliva glavom prema dolje.

Naravno da postoji mogučnost da je i jetra malo povećana ali se ona zbog svoje vrlo čvrste vezivno-tkivne ovojnice ne može abnormalno proširiti pa da samo ona vrši kompresiju na prednji lobul zračnog mjehura...

Također moram još nešto pojasniti, naime mnogi ljudi povezuju dvije bolesti: Hexamitoza i Rupe u glavi kao da se radi o jednoj bolesti ali to nije točno. Uzrok pojave bolesti rupe u glavi je isključivo u nedostatku esencijalnih minerala u vodi i u hrani kojom hranimo ribe. Taj nedostatak minerala dovodi do pada imuniteta riba pa ćesto riba kojoj je pao imunitet dobije i hexamitozu. Također je u nekim slućajevima u samim rupama u glavi pronađen i parazit hexamita.

Međutim nikada neće riba koja ima hexamitozu dobiti rupe u glavi ako se nalazi u vodi u kojoj ima dosta minerala i ako se kvalitetno hrani...

FFM je jedna dobra kemikalija koja osim što sadrži esencijalne minerale svojim kemijskim sastavom kod riba potiče stvaranje zaštitne sluzi na koži a s time i indirektno pomaže u zaraštanju malih oštećenja kože i sluznica. Uz navedeno na sebe veže nitrate i fosfate i neutralizira ih kao i ostatke lijekova. Jedino ovo što ti kažeš mbogdan da ne potiće ribe na mrijest zaista se slažem.

Predložio sam 1000mg/100l jer je jedna riba u zaista lošem stanju i jedino joj ova terapija može pomoći da preživi. Ako se riba potpuno ne očisti od parazita sigurno će uginuti, zar ne?

Naravno, ako je niska tvrdoća vode i nizak pH tada neka ide sa dozom 750 do 800mg na 100l vode.

Što se tiće filtera stojim iza svog savjeta. Uvijek može i slabiji filter a može akvarij funkcionirati i bez filtera ali tada se voda mora mijenjati svaki dan ili svaki drugi dan. U indonezijskim uzgajivačnicama i uz dobru filtraciju svaki dan mijenjaju od 50 do 80% vode...

Eto još jednom zahvaljujem na uključivanju u temu i konstruktivnom razgovoru, pozdravljam sve kolege i kolegicu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Kolovoz 30, 2011, 11:06:16 prijepodne »
Pozdrav beky,

javi nam što si poduzeo i kakva je situacija sa ribama.