Pozdrav Axelrod, pojava bočnih otvorenih rana na ribama znak je infekcije bakterijom iz roda Aeromonas a ista se mora liječiti antibioticima ili Sera "Bactopur Direct" ili JBL Furanol 2.
Ribu možeš ubaciti u teglu od minimalno dvije litre u koju usipaš ijek i staviš zračni kamen zbog aeracije a tegla treba plivati u akvariju. Liječi 5 dana.
Ova se bakterijska bolest pojavljuje u akvarijima u kojima nije najbolja filtracija (neutralizacija amonijaka, nitrata i nitrita pomoču "dobrih" bakterija) te u akvarijima u kojima se previše hrane ribe a voda se ne mijenja redovito uz usisavanje podloge...
riba je u kotilici para dana. smirlia se i pliva kao i ostale zebrice, u ovom ograničenom prostoru. normalo se hrani. svijetlo je upaljeno. kad sam je stavio u ogradeni prostor činilo mi se da neče prestati ludovati i da ču je morati vratiti nazad. kasnije ču uslikati. rana se zatvara, vidi se gdje je bila ali se nevidi više crveno meso, boja na rani je ista kao i na ostatku ribe, rana više nije otvorena.
šteta što nisam uslikao istog dana kad sam je stavio u kotilicu. kao da ju je nešto ugrizlo i otrgluno koma mesa sa boka. nisam primejtio nikakav gnoj ili tako nešto. na ostalim ribicama ne fali ni ljuska.kad se prvi puta ozljedila na suprotnoj strani, rana je bila manja, sumnjao sam možda da se zavukla i ozljedila ispod panja i naglo izletila jer tableta od hrane zna pasti tamo, ali nemoguce da bi ovakvu ranu napravila na panju.
hranim jednom dnevno, nekad zaboravim

pa svaki drugi dan. usisavam svaka dva tjedna. imao sam modrozelenu algu na pijesku sa vanjske strane. stavio sam karton da nema svijetla i nestala je kroz nekoliko tjedana.čitao sam negdje da njenim ugibanjem nastaju otrovni spojevi pa sam mijenjao vodu dva puta tjedno umjesto jednom po 20%. alge više nema. voda je po sera amojijak, nitriti testovima dobra.