Srpanj 20, 2025, 02:30:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesni platy  (Posjeta: 1626 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Invisible kid

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Bolesni platy
« u: Prosinac 19, 2009, 16:02:54 poslijepodne »
Prije nekoliko dana je jedan platy bio non-stop u kutu, nekad pri dnu, nekad pri vrhu. Nije ništa jeo, naposlijetku je uginuo.

Slijedeći dan sam našao mrtvog gupija. Nisam primijetio da se zadržavao na vrhu (možda je, ali preko noći).

Nakon nekoliko dana (tj. danas) sam primijetio kako još jedan platy non-stop stoji u kutu pri vrhu i ne mrda, niti jede. Stavio sam u karantenski akvarij (koji je bez grijača, filtera i takvih stvari, još uvijek).

Zna li netko o čemu je riječ? Pomislio sam da je trbušna vodenica, ali ne primijećujem da se platy udebljao i da ima upaljen anus...

Offline Invisible kid

• Punopravni član
  • **
Odg: Bolesni platy
« Odgovori #1 u: Prosinac 19, 2009, 16:20:10 poslijepodne »
Zaboravih opisati aq.

Ima oko 100 L. Akvarij je u pogonu još od veljače, ali tada je u akvariji bilo samo 40 L vode jer je unutra bila kornjača. Prije dva tjedna je kornjača izbačena, dodao sam još 60 L vode i promijenio filter jer je stari preslab za 100-litraša.

Ostavio sam ga tako nekoliko dana i onda stavio prve ribice. 4 gupija, 4 platija, 4 mollija i 5 kuhlija.

Filter je ovakav: http://i74.servimg.com/u/f74/13/14/34/33/pa210010.jpg U samom filteru sam dobio nekakve kamenčiće, pretpostavljam da je to ugljen.

Na dnu imam šljunak i pijesak. Jedan dio aq je s pijeskom, drugi s šljunkom. Šljunak je tu još od veljače, a pijesak je prije tjedan dana. Aq je bio jako zamućen kad sam ga stavio, ali sad je super.

Stavio sam dvije umjetne biljke koje mi popunjuju prostor dok ne nabavim prave. A i služe kao sklonište za okoćene ribice. Imam i kokosov orah. Nemam sustav za aeraciju, mislim da mi filter stvara dovoljno kisika u vodi, jer je hang-on. Ispravite me ako griješim.

Hranim ih hranom za zlatne ribice. Imam ju odprije, pa sam mislio da im neće ništa biti ako ih hranim time. Naravno, kad ju potrošim, kupit ću pravu za tropske ribice. Također me ispravite ako griješim.

Koristim Vitakraft Aqua-bon za neutralizaciju klora, vezanje teških metala i djelovanje protiv stresa (i još neke stvari koje pišu odozada :D)

Ostale ribice se čine normalne... Help!

Offline Invisible kid

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2009, 11:53:05 prijepodne »
Evo, uginuo je i taj platy.

Bojim se da je ta bolest zarazna, strah me za ostale ribe...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 21, 2009, 11:08:33 prijepodne »
Ne znam odakle da počnem ali krenimo ovim redom:

Akvarij si nakon kornjače morao isprazniti te dobro, dobro oprati, dezinficirati, pa opet isprati i obrisati. Šljunak si trebao izvaditi te dobro oprati pa prokuhati i opet dobro isprati te ga tek tada staviti u akvarij. Naravno, ispod šljunka treba iči zemlja ili hranjiva podloga za rast biljaka. Filter koji imaš mislim da je preslab za akvarij od 100 litara.

Ribe umiru zbog tri razloga:

1. U akvariju je opasna masa zločestih bakterija koje su ostale iza boravka kornjaće
2. ribe si stavio u neiscikliran akvarij
3. hraniš ih hranom kojoj je sigurno izašao rok trajanja (pokvarena hrana) te hranom koja nije namijenjena za tvoje tropske ribe
4. u akvarijskoj vodi je jako puno otrovnih tvari (zbog toga što nisi oprao akvarij i šljunak te zbog slabog filtera a i vodu vjerojatno slabo mijenjaš) mislim na amonijak i njegove nusprodukte

Uz navedeno vjerojatno puno hraniš ribe a vodu pitanje da li mijenjaš...

Savjet: Nauči napamet ovaj vodić za početnike http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498
i napravi sve ispočetka kako piše u vodiću te tek onda ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj ovdje, sretno.

Offline Invisible kid

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 21, 2009, 15:48:53 poslijepodne »
Izgleda da i jesam trebao dezinficirati akvarij, ali moram te korigirati oko nekih sitnica:

1. Filter nije preslab, radi 450L/h, što mislim da je sasvim dovoljno. Voda mi je kristalno čista.
2. Hrani rok trajanja prolazi u veljači 2010. (ne kažem da nisam pogriješio što ih hranim krivom hranom)
3. Mislim da ih hranim i premalo, tj. pojedu sve za manje od minute, a bojim im se dati više...
4. Vodu mijenjam jednom tjedno, 20% vode. Zapravo promijenio sam je do sada samo jednom, jer je akvarij u pogonu tek dva tjedna -.-

Nastojat ću ispraviti stvari koje si rekao, samo sam htio reći da nisam baš potpuni početnik. Istina je da sam tek počeo s praksom, ali sam proveo sate i sate (mislim da se mogu izraziti i sa "dane i dane") čitajući o akvarijskim poslovima, tako da i znam mnoge stvari. Opet, ne želim ispasti nadobudan, kao osoba "popio sam svu pamet svijeta"...

No dobro, da ne kompliciram. Ribe su već nekoliko dana odlično, vesele, zaigrane, od njih 4 očekujem uskoro bebice. Napominjem da ću se potruditi ispraviti navedene greške. :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 21, 2009, 16:00:43 poslijepodne »
Izgleda da i jesam trebao dezinficirati akvarij, ali moram te korigirati oko nekih sitnica:

1. Filter nije preslab, radi 450L/h, što mislim da je sasvim dovoljno. Voda mi je kristalno čista.
2. Hrani rok trajanja prolazi u veljači 2010. (ne kažem da nisam pogriješio što ih hranim krivom hranom)
3. Mislim da ih hranim i premalo, tj. pojedu sve za manje od minute, a bojim im se dati više...
4. Vodu mijenjam jednom tjedno, 20% vode. Zapravo promijenio sam je do sada samo jednom, jer je akvarij u pogonu tek dva tjedna -.-

Drago mi je da si pročitao priručnik ali na žalost puno toga u praksi ne funkcionira tako idealno kako piše u priručniku...

Hrana - ako se otvori poklopac vrlo brzo oksidira, izgubi dio vitamina te kroz dulji rok vrlo brzo gubi na hranjivoj vrijednosti a ako je ušlo malo vlage (mokri prsti) hrana ispljesnivi i možeš potrovati ribe.

Filter je preslab (bez obzira na protok vode) ako nema veliku površinu spužve ili nekog drugog materijala na kojoj žive dobre bakterije koje neutraliziraju amonijak i njegove nusprodukte...

Dobro ih hraniš ako pojedu sve ali ribe su veliki proždrljivci (posebno one koje ti imaš), odnosno, da pojasnim, da im daš 20 puta na dan da jedu pojest će sve, jest će toliko dok više hrane ne može stati u usta. Kod skalara je to posebno opasno kada se hrane suhom hranom, prejedu se a kada hrana u stomaku nabubri jednostavno puknu...

Ribe je dovoljno hraniti (mlade) 2 puta na dan a odrasle jedanput.

Dok ti akvarij nije potpuno iscikliran trebao bi češće mijenjati vodu i u vodu obavezno dodati dobre bakterije i easy life FFM. 

Pozdrav i dobro razmisli što ćeš napraviti.