Srpanj 19, 2025, 01:42:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge!!!!!!!  (Posjeta: 1111 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aqva_pocetnik

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Alge!!!!!!!
« u: Studeni 09, 2009, 00:01:49 prijepodne »
Šta da radim?????!!!
Danas sam čistio aquarijum, prelivna cijev je cijela smeđa bila, dno akvarijuma je preplavljeno smedjom bojom i ponegdje zelenom, staklo je puno zelenih tačkica!!
Inače radi se o 54l akvarijumu, vanjski filter,Rasvjeta-2X18w neonke koje su stare nekoliko godina ( ali nisu korištene dugo) i nisu neonke namjenjene akvarijumu nego obične neonke ( kineske). Slatkovodni akvarijum imam oko 20-ak ribica.
Hvala vam!

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
Odg: Alge!!!!!!!
« Odgovori #1 u: Studeni 09, 2009, 09:20:07 prijepodne »
Šta da radim?????!!!

... prvo malo detaljnije opiši akvarij (starost, koje biljke, održavanje itd)

smeđa alga se u obično javlja kod novo formiranih akvarija i obično vremenom nestane
lampe su jako sumnjive, ako imaš biljke, potrebna je odgovarajuća rasvjeta i gnojenje

čekamo dodatak ...
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline aqva_pocetnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2009, 15:30:50 poslijepodne »
Akvarij je "pušten u rad" prije 3-4 mjeseca! Od biljki imam ( mikrosorum, mahovinu, Cryptocoryne crispatula ) 20 ribica i 30ak malih guppy. Ne gnojim biljke jer mi je rečeno da se cryptocoryne crispatula posadi samo u podlogu ( pijesak) sitnije granulacije a ove dvije druge se ne sade u opšte u podlogu. Što se tiče filtracije radi se o vanjskom filteru sa spužvom tj. 4 tanje spužvice ( 2cm). Eta ako trebam još nešto napisat samo recite!

P.S. Neonke sam promijenuo!

Pozz!

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2009, 09:26:18 prijepodne »
Ubaciti više bilja, CO2, gnojiti biljke, pojačati strujanje vode na izlazu iz filtera i bolje svjetlo (čitam da si svjetlo već pojačao).

Naime, tek u ovim uvjetima bilje će trošiti hranjive tvari brže od algi te će ove zakržljati i propasti, uz navedeno ja bih svakako stavio hranjivu podlogu a ako ne to barem kupi tablete za gnojenje bilja koje se zapiknu kod korjena biljaka.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2009, 10:22:34 prijepodne »
evo citat Lp-a (samo copy/paste da ne tražiš puno njegovog postu od 6 stranica https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=33080.15)

Oprema je ista kao i na proslom setupu, jedino su lily pipeovi na filteru novost...zgodna stvarcica, ljepse sve nekako izgleda kad se ne vide cijevi od filtera.

Znaci svjetlo je dvije lampe t5 od 24W, 9000K, JBL  Solar Natur. Sa reflektorima naravno. Gore 8 sati dnevno.
Filter je Fluval 205.
Co2 je iz boce, mjehuric svake dvije sekunde, non-stop, preko staklenog difuzora.
Podloga je 5kg vulkanita, preko sljunak 1-3 mm. Nije losa ideja i sa sitnim pijeskom, pa ga mozda i ubacim.
Gnojenje ce sad biti dnevno...prvo cu manje stavljat dok se sve ne razraste, pa cu onda povecavat. Otprilike, u ovom stadiju dnevno: 2 ppm no3, 0.3 ppm kh2po4, 3ppm k2so4, i mikrolemente. Tako cu smiksat.
I naravno zamjene vode sto cesce, najmanje jednom tjednom 50%, ako stignem i dva puta.

Ima nesto algi po staklu, one dust alge, jer sam morao vise nagnojit kad sam odlazio na godisnji, a malo je biljaka...al to cu rijesit sa dvije vece zamjene vode. Korijen se jos nije potopio, pa me to i  bijeli kamen  Cheesy, sprecava u daljnjem aquascapingu, tako da sam na cekanju do daljenjeg.

Pozz svima.

kraj citata ...

poanta je da on isto ima biljke koje je na grani ali svejedno ima podlogu, CO2 i dodaje makro i mikro elemente

barem kupi tablete za gnojenje bilja koje se zapiknu kod korjena biljaka.

poslušaj ovaj savjet, vidim da su lampe nove (vjerojatno su stare lampe bile problem) i pričekaj rezultat

sretno ...  :up:
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.