Srpanj 18, 2025, 20:34:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: točkice po biljkama, slab rast, gdje grijesim?  (Posjeta: 3972 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
točkice po biljkama, slab rast, gdje grijesim?
« u: Srpanj 07, 2008, 12:12:34 poslijepodne »
evo ga, necu puno pisati, ipak slike govore vise od tisucu rijeci ,samo ono najosnovnije: juwel rio 180, rasvjeta 2*30+2*39w= 0,76w/L..
od kemije ubacujem easycarbo 1,8ml dnevno i easy profito (poceo sam s malo manjom dozom od 1,5 ml dnevno...
gdje grijesim? bilje mi nekako sporo raste, cabomba ekstra sporo raste, cak i valisnerija i neke brzorastuce biljke jedva da rastu i tak... ove tokice po biljkama da i ne spominjem, pliz help!

« Zadnja izmjena: Srpanj 07, 2008, 12:15:21 poslijepodne od tbusljet »

Offline Mele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: točkice po biljkama, slab rast, gdje grijesim?
« Odgovori #1 u: Srpanj 07, 2008, 14:46:20 poslijepodne »
jel se to meni cini ili si ti to malo prejako upiknuo u podlogu  -? pogotovo na 1. i 3. slici

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Srpanj 07, 2008, 14:50:56 poslijepodne »
Koliko ja vidim, to je novoformirani akvarij s malo biljne mase. Ove točkice čini mi se da su alge, očekuj još algi dok ne formiraš biljnu masu spomena vrijednu. Ja ne bi u prvo vrijeme niš dodaval za rast bilja...

Ove bilčice na prvoj i trećoj slici su ti preduboko posadjene...
Zabok

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #3 u: Srpanj 07, 2008, 18:25:18 poslijepodne »
Ti je ovo sagitaria na slikama, to će ti biti točkasta, imao sam ju ja isto na sagitariji i na ludwigiji i prošla je sama od sebe kad je sve "leglo". Žuta sagitaria može biti zbog manjka željeza. I da, preduboko si ju zasadio.

Ako je akvarij tek startan pusti da se još to sve stabilizira pa ćeš vidjeti, no, ako nema dovoljno biljaka i nisu se "uhvatile" čini mi se da ti je to malo previše svijetla za početak. Probaj smanjiti malo rasvjeti i promatraj. Kad bilja bude više pojačaj i rasvjetu, i nemoj zaboraviti - više svijetla traži više CO2, a onda i makroelemente, inače će ti s puno svijetla a bez ovog drugog dvoje biljke propasti a navući ćeš si alge.

Koje gnojivo koristiš? Možeš uzeti Nutrafin Plant Gro, on ti ima i željeza, a kad krene pa pojačaš rasvjetu i CO2, zatrebaju ti i makroelementi možeš uzeti Plant Gro NPK, ali kreni pomalo s doziranjem, npr svaki drugi dan po par mililitara. Ja sam ostao začuđen koju džunglu sam dobio u akvariju s 0,4W po litri kad sam počeo dodavati CO2 i makroelemente.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Srpanj 07, 2008, 22:37:51 poslijepodne »
Slazem se sa svim sto su kolege rekle. Ako je novoformirani aq, smanji svjetlo i ne dodaji mikroelemente narednih 20-30 dana... Ako ej pak stariji vrijeme ti je za mAkroelemente... Ovdje fali kalija i fosfata...
« Zadnja izmjena: Srpanj 07, 2008, 23:00:45 poslijepodne od Ninina mama »
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 07, 2008, 22:38:12 poslijepodne »
evo ga, necu puno pisati, ipak slike govore vise od tisucu rijeci ,samo ono najosnovnije: juwel rio 180, rasvjeta 2*30+2*39w= 0,76w/L..
od kemije ubacujem easycarbo 1,8ml dnevno i easy profito (poceo sam s malo manjom dozom od 1,5 ml dnevno...
gdje grijesim? bilje mi nekako sporo raste, cabomba ekstra sporo raste, cak i valisnerija i neke brzorastuce biljke jedva da rastu i tak... ove tokice po biljkama da i ne spominjem, pliz help!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Srpanj 07, 2008, 22:59:58 poslijepodne »
Profito = mikroelementi
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 08, 2008, 00:54:19 prijepodne »
Slazem se sa svim sto su kolege rekle. Ako je novoformirani aq, smanji svjetlo i ne dodaji mikroelemente narednih 20-30 dana... Ako ej pak stariji vrijeme ti je za mAkroelemente... Ovdje fali kalija i fosfata...

sorry, postao sam minutu poslije tebe i nisam vidio tvoj post... ok, koju vrstu makroelemenata mi preporucujes? stvarno se ne kontam u to, jel ima gotovih preparata za kupit il da pitam sestricnu koja radi u apoteci da mi sklepa nest tamo (citah da je jeftinija diy varijanta)? btw. kolko bi to trebao dozirati na 180 litara s obzirom da imam malo biljaka? inace je akvarij u pogonu cca. 2 i pol mjeseca...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Srpanj 08, 2008, 01:58:43 prijepodne »
Dodavanje fosfata je definitivno najpametnije upravo u DIY izvedbi i to sa KH2PO4... Preporucam prvo dobro procitati i tu na akvarij.netu, ali i drugdje o doziranjima... Zbilja ovo dodavanje je prava igra zivaca dok sve ne pokopcas... (Kod mene se proces pokopcavanja otegao na vec 8 mjeseci...) Dakle, radije ne stavljaj nista nego da nesto debelo zabrljas... (Ja neki dan pobih 6 kozica fosfatima, iako logikom stvari od 0,2ppm im nije moglo biti nista. Ali praksa je jedno, teorija drugo...)

Nadalje, upravo zbog premalo biljne mase ja bih tu bila jako oprezna... Kad krenes u muckanje skini chuckov kalkulator (Chuck's Planted Aquarium Calculator) i onda vidis koliko cega trebas za koju koncentraciju. (Cisto orijentacije radi izracunah, da za tvoj aq mozes razmutiti 13g KH2PO4 u 500ml destilirane vode i dobijas koncentraciju 0,1 ppm (dakle u jednom mililitru). To je dobra koncentracija, jer se lako odmjeri... Preporucena koncentracija fosfata u akvariju je 1ppm. E onda tu dolazi pitanje: koliko tvoje biljke toga trose na dnevnoj ili tjednoj bazi... Tu ti mogu pomoci testeri ili neko iskusno oko... -?

Umal da zaboravim. Postoji i gotova varijanta i mozda dok ne pokopcas sve ovo o DIY gnojivu, uzmes jedno Nutrafin NPK gnojivo (ovo sto je Aquatic predlozio), pa dodajes trecinu doze, a kasnije sa povecanjem biljne mase mozes povecavati i dozu... :up: Na zalost ovo je kompleksno gnojivo, pa ako ti treba manje npr. nitrata, sipak, ne moze... Onda se opet vratis na DIY :D...

Uf, da samu sebe saberem i oduzmem :roll::

I. Imas dvije varijante:

1. kupovnu (Nutrafin NPK) - prednost: doziras propisano ili manje, nedostatak: cijena i kompleksnost gnojiva
2. DIY - prednost: svaki elemenat se dodaje posebno i cijena, nedostatak: moras se mnogo informirati
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Srpanj 08, 2008, 02:26:16 prijepodne »
Profito = mikroelementi

Već sam mislil da si se ulijenila!  :D

Malo spama, dosadno mi je... :-[
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Srpanj 08, 2008, 02:44:39 prijepodne »
Hehehe... :D Pa da znas da jesam... Vidim ima vas koji ste naucili i mozete dalje objasnjavat, pa malo odmaram prstice... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 08, 2008, 11:54:43 prijepodne »

I. Imas dvije varijante:

1. kupovnu (Nutrafin NPK) - prednost: doziras propisano ili manje, nedostatak: cijena i kompleksnost gnojiva
2. DIY - prednost: svaki elemenat se dodaje posebno i cijena, nedostatak: moras se mnogo informirati

koliko otprilike kostaju ti nutrafinovi makroelementi i gdje ima za nabavit? btw. jel bi uz profito trebao dodatno ubacivati zeljezo?
inace zahvaljujem na savjetima i pomoci!!!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #12 u: Srpanj 08, 2008, 16:06:39 poslijepodne »
Profito sadrzi zeljezo i ako je ovo sve sto imas od bilja u aq sasvim dovoljno...

Za info o kupovini ipak moras sacekati nekoga iz svoje blizine... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #13 u: Srpanj 08, 2008, 18:23:18 poslijepodne »
Nutrafin Plant Gro (mIkroelementi) ti je oko 65 kn, a Nutrafin Plant Gro NPK (mAkroelementi) je oko 35 kn u Pet centru. Ako uzmeš NPK kreni lagano, s puno manjo dozom od one napisane na bočici (5 ml na 35 l vode), počni dodavati npr svaki drugi dan po 1 ml pa promatraj reakciju. Ali za makroelente osim rasvjete se podrazumijeva i dodavanje CO2.

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #14 u: Srpanj 09, 2008, 08:20:05 prijepodne »
daj napiši kakav supstrat imaš ispod pijeska i koliko je debel sloj
Pozdrav iz Karlovca

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 09, 2008, 14:55:36 poslijepodne »
daj napiši kakav supstrat imaš ispod pijeska i koliko je debel sloj

supstrat je neki slovenski "arami akvaristika", sloj debljine cca. 2-5 cm... kad sam kupovao bila je samo ta za kupit, a planirao sam uzet serin supstrat... eto... pogledat cu onda u pet centru te makroelemente...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 10, 2008, 14:04:29 poslijepodne »
Za početak dok se ne ufuraš će ti NPK i mikro biti dovoljno

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 30, 2008, 21:34:32 poslijepodne »
Nutrafin Plant Gro (mIkroelementi) ti je oko 65 kn, a Nutrafin Plant Gro NPK (mAkroelementi) je oko 35 kn u Pet centru. Ako uzmeš NPK kreni lagano, s puno manjo dozom od one napisane na bočici (5 ml na 35 l vode), počni dodavati npr svaki drugi dan po 1 ml pa promatraj reakciju. Ali za makroelente osim rasvjete se podrazumijeva i dodavanje CO2.

evo, kupio sam nutrafin plant gro NPK na kojem pise: "doziranje-5 ml na 35 litara vode, dok se postigne razina NO3 3,5mg/l, PO4 0,5mg/l i K 2,5mg/l"

pitanje: kako mogu izmjerit te podatke, inace od testera koristim neke 5u1 testere... da ipak pocnem lagano s 1ml/35litara pa da pratim situaciju?

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 30, 2008, 22:22:21 poslijepodne »
sa 5u1 test trakom nikako nažalost!
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #19 u: Srpanj 31, 2008, 07:02:10 prijepodne »
Ja ne testiram ništa osim CO2, a što se tiče NPK, počni s 1 ml prvi tjedan pa postupno povećavaj i promatraj situaciju, no, ja ne bih išao na cijelu dozu kako piše. Prije sam na 75 litara stavljao 3 ml tjedno i bilo mi je sasvim dovoljno. Sada imam 120 i za sada sam na 4,5 ml tjedno.

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 04, 2008, 15:22:18 poslijepodne »
Alge - zelena tockasta ako dobro vidim... obicno nedostatak PO4 u vodi